Unosi za: Arhiva za 2010/04

Google

MOUNTAIN VIEW - Lažni antivirus koji napada računare predstavlja rastuću pretnju, navodi se u istraživanju koje je sproveo Google. Kada se uvuče u računar, softver krade podatke ili primorava ljude da uplaćuju novac kako bi kupili “antivirus”.
Analiza 240 miliona internet stanica tokom 13 meseci pokazala je da lažni antivirus čini čak 15% “tržišta malicioznih softvera”.

Ono što je posebno iznenađujuće, mnogi korisnici zaista nasednu i izvrše uplatu kako bi se registrovali i rešili problem. A onda, i posle uplate, lažni antivirus ponovo napada korisnika.

Od 240 miliona analiziranih stranica, čak 11 hiljada učestvovalo je u distribuciji lažnog antivirusa. Meta su najčešće Windows računari, a virus se krije iza internet reklama.

Brian Hogan[fbshare]

Momak sa slike zove se Brian J. Hogan i, kako saznaje Wired, upravo je on osoba koja je u njemačkoj pivnici u SAD-u pronašla prototip novog iPhonea, prodala ga Gizmodou te u konačnici pokrenula cijelu zapetljanciju oko ovog uređaja.


Wired ga je pronašao analizirajući događanja na društvenim mrežama, a kako sam Brian izjavljuje žao mu je što nije učinio više kako bi vratio vlasniku izgubljeni prototip iPhonea. S njim su već razgovarali istražitelji koji rješavaju cijelu stvar, no kako sada stvari stoje momak nije službeno optužen.

Ipak, to bi mu se lako moglo dogoditi jer prema kalifornijskim zakonima ovo što je mladić učinio smatra se krađom. Trebao je učiniti sve kako bi prototip uređaja vratio svim vlasniku, a ne njegovom prodajom zaraditi.

Apple je pak za Businessweek izjavio da je prototip iPhonea ukraden i bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvar dalje razvijati.

Pročitajte kako je izgubljen prototip iPhonea, kako je gubitniku iPhonea Lufthansa odlučila platiti put u Njemačku i besplatno pivo te kako je u pripremi tužba zbog izgubljenog prototipa iPhonea.

What realy hapend to Silvio Berlusconi
Sretan vam 1.svibanj dragi moji! Vama koji jos radite i koji imate sreću da manje-vise redovno primate plaću želim da tako i ostane. Vijesti koje ovih dana stižu nimalo nisu optimistične unatoč najavama vlade o uspjehu programa za rjesavanje gospodarske krize. Kada Ekonomski institut najavljuje daljnji pad BDP-a i jos novih 50.000 nezaposlenih u ovoj godini ne preostaje vam nista drugo nego svojim zalaganjem sačuvati svoje radno mjesto.
...da nastavim jučerašnji digresiju o mobilnim operaterima i lokacijama. Prvo i osnovno, točno je da su podaci o lokaciji korisnika nešto na što je korisnik implicitno pristao. Međutim, isto je tako točno da država ograničava prikupljanje, čuvanje i korištenje nekih podataka. Na primjer, osiguravajuća kuća ne smije analizirati Vaš DNA iz kose koja Vam je ispala u njihovom uredu i na osnovu podataka zaključiti da postoji sklonost nekoj nasljednoj bolesti i zatražiti veću premiju osiguranja. (Danas je tehnologija dosta primitivna, ali jednog dana - kad bi to i učinili - nikad ne biste znali da su zaista analizirali Vaš DNA.)

E sad, državne institucije definitivno imaju pristup podacima mobilnih operatera pod određenim okolnostima. U slučaju nestalih ljudi, uredno se koriste lokacije dobijene od mobilnih operatera. Kad sam prije par godina bio na planinarenju u Italiji, na susjednom brdu je zaglavio planinar. Tražili su ga talijanskih GSS-ovci na osnovu zadnjeg registriranog signala mobitela. Znam za slične situacije u Hrvatskoj. I to je, po mom mišljenju, opravdano.

Teorijski bi se ti isti podaci mogli koristiti i za kažnjavanje prebrze vožnje. Oni nisu dovoljno precizni da bi se znala brzina u nekom određenom trenutku. No, s njima bi se mogla izračunati prosječna brzina na autocesti između Rijeke i Zagreba. Što da se policija odluči koristiti te podatke. Svi bi se pitali: Gdje je ta klauzula koju sam potpisao mobilnom operateru koja mu omogućuje da policiji da moju lokaciju?

E sad, ako je netko "nestao" na planinarenju pa ga traže i postoji opasnost da je negdje gadno zaglavio - vjerojatno jest opravdano da se po nekom hitnom postupku od mobilnih operatera zatraži njegova zadnja registrirana lokacija. Jer, to bi čovjeku moglo spasiti život.

Negdje između takve situacije i one u kojoj policija ima iste podatke za kažnjavanje prebrze vožnje, neprijavljenog boravišta ili ulaska u nacionalni park bez plaćanja ulaznice - leži "crta" koju javnost percipira kao granica koju državne institucije ne bi smjele preći.

Međutim, država ima svoju, malo drukčiju percepciju o tome koje podatke smije dobiti, a koje ne. Da nije tako, ne bi tražili od prepaid korisnika ime i prezime. Država ne bi tražila nešto što kasnije ne može iskoristiti.

Ta zamišljena granica o tome do kuda seže pravo na anonimnost/privatnost i u kojim slučajevima se može prekoračiti će se sigurno mijenjati kako se mijenja tehnologija. Ali, bilo bi zanimljivo znati gdje je u ovom trenutku postavljena. Dakle, gdje je točno ta granica za javnost, gdje za policiju, gdje za sudstvo, gdje za poreznu upravu, a gdje za turističku zajednicu, ...
Konačno, novi Ubuntu je tu, oznake 10.04 i kodnog imena Lucid Lynx . Ovo izdanje je LTS (Long Term Support) i biće podržano do aprila 2013 za desktop izdanja, i do aprila 2015 za server izdanja.
Kao i do sada, uz Ubuntu izašli su i novi Kubuntu i Xubuntu...

Ubuntu možete pronaći na: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Kbuntu možete pronaći na: http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download
i Xubuntu možete pronaći na: http://www.xubuntu.org/getubuntu
Valve nam je upravo javio da će se Mac verzija Steam-a pojaviti 12. maja ove godine. Očekujemo da ćemo više informacija dobiti uskoro.

Dosadno subotnje popodne… Letimice menjajući kanale pažnju vam zaokupljuje čovek u skupocenom odelu na lokalnoj televiziji. Deluje jako obrazovano i koristi stručnu terminologiju. Dok je u još uvek kadru izlazi kartica sa njegovim imenom i dr. ispred. Naš doktor sa TV-a nudi najnovije pomodarstvo sa zapada: Aparat koji leči sve!

Aparat će vam pomoći u borbi protiv prehlade, gripa, hemoroida, kratkovidosti, dalekovidosti, alergija, holesterola, karcinoma… Njegovo lekovito dejstvo se postiže kroz sistem rada samog aparata koji koristi Tahionske zrake da bi povećao urodjenu energiju vaše treće čakre i time suzbio sve bolesti neznane i znane. Ne nemojte biti zavarani što aparati izgleda kao običan komad drveta oko koga je umotana bakarna žica, on je naime izradjen po najnovijoj ruskoj tehnologiji i ima sertifikat o funkcionalnosti i bezbednosti po zdravlje iz Francuske. Ova metoda lečenja naširoko se primenjuje u Americi a naša klinka prva je u širem regijonu koja ovaj metod lečenja primenjuje.(...)

Pročitajte nastavak Alternativna medicina (402 words)

© Marko Rančić for Svet nauke, 2010. | Permalink | 0 komentara | Add to del.icio.us

U modernom svetu, poštanska služba gubi svrhu kao servis građana, te ljudi većinu plaćanja rade on-line (putem Interneta), izveštaji o stanju se generišu trenutno, a o pismima da i ne govorimo. Kod nas se dešava upravo obrnuto: pošte su sve posećenije, više liče na neku domaću verziju socijalne mreže (recimo, Postbook) - fanovi okupljeni oko šaltera razmenjuju poruke preko tog staklenog zida (Wall) i međusobno; igraju se strateške igrice za vežbanje strpljenja (strategies), stiču nova prijateljstva (friend request) ćaskanjem (chat) u redu sa nepoznatim osobama. Vrhunac je kreiranje grupe nezadovoljnih korisnika poštanske službe, kojoj pristupa ogroman broj članova, što zastareli sistem Postbooka ne može da izdrži, te redovno krahira ("Ne, ne može stanje, pao je sistem."). S druge strane, tradicionalno ponašanje programa za elektronsku poštu podrazumeva, da po uključenju, program sam proveri e-mail sanduče, preuzme poštu, poslaže pristigle poruke u Inbox (dolazno sanduče), obeleži nepročitane, ispoštuje zadata pravila (Message Rules), i ako je potrebno, pošalje sve neposlate poruke. Ne treba naglašavati, da se sve ovo obavi za par sekundi, i da je potpuno besplatno. Za prosečnog korisnika, ove silne akcije prođu gotovo neprimećeno, a upotreba Windows Live Maila, recimo, se svodi na čitanje, pisanje i slanje poruka. U ovom Supertezinom tutorijalu, videćemo šta se dešava kada ovo nije dovoljno; kada je potrebna promena ili kada su se pravila pod kojim Windows Live Mail (ili neki drugi e-mail klijent) radi, promenila bez vašeg uticaja. Objasnićemo kako da se pripremljene poruke ne šalju odmah, kako zahtevati izveštaj o pročitanoj poruci ili kako poslati novu vrstu poruke sa fotografijama, koristeći se Windows Live servisom. Podrazumeva se da ste se na www.superteza.com već upoznali sa ostalim tutorijalima o programu za elektronsku poštu Windows Live Mail: otvaranje naloga, podešavanje naloga, priprema elektronskog potpisa i bezbednost.
“Ovo je biznis odbijanja. Svakog dana vi stvarate ideje... Mnogo ideja. I najpre vaše kolege odbiju nekoliko, onda klijent ubije poneku vašu i doda poneku svoju, koju vi odbijate... Odbijanje! I onda, narednog dana, ponovo ustajete sa poda – i kreirate nove ideje, za koje verujete da mogu promeniti svet.“ (parafraza)
Art&Copy je važan film ne samo zato što otkriva poreklo i okruženje u kojem su nastale mnoge od kampanja koje su redefinisale oglasnu industriju (važna reč: industrija) u proteklih četrdeset godina, već i – mnogo važnije – sisteme mišljenja i stavove onih čija su dela čitav taj biznis učinila jednim od najprivačnijih poslova na svetu, od kojeg i zaposleni i klijenti i primaoci poruke očekuju ne samo informaciju – već i inspiraciju i emociju – kada god je to moguće ili dozvoljeno, a neki i – zaradu.
U sjajno definisanom ramu za širu sliku o industriji, ojačanim činjenicom da gotovo polovina satelita koji kruže oko Zemlje zarad naučno-tehnoloških ciljeva to mogu da rade zahvaljujući novcu koji dobijaju od onih koji žele da komuniciraju sa celom planetom, ovaj film otkriva i mnoge ljude koji su bili dovoljno pronicljivi i hrabri da predložu kampanje koje nisu vređale konzumenta i koje su ih automatski učinili zanimljivim predvodnicima. Zato ovaj film nije apologija struke, čiji su prosečni ili uplašeni činovnici učinili da oglašavanje bude shvaćeno kao đavolja rabota.
Uživanje je gledati energiju kojom zrači genije Li Klou (Lee Clow), ljude koji su u poslednjoj rečenici jednog osuđenika na smrt pronašli inspiraciju za Nike kampanju „Just do It” (Wieden & Kennedy), koliko je Tommy Hilfiger strahovao do nivoa višednevne nesanice nad kampanjom koju je za njega uradio George Luis i koja je učinila da TH  meteorskom brzinom postane jedan od velikih igrača, kako je Apple sebi dopustio spot u kojem se proizvod ne pojavljuje i kako su daždevnjaci progovorili u spotu za Bud  – kao i mnoge druge mitologije, dovoljno inspirativne da i sutra ustanete sa poda – i kreirate nove ideje, od kojih će mnoge završiti kao glineni golubovi.
Ovo je, dakle, obavezna lektira za one koji pomišljaju da se bave poslom kreacije komunikacija, za one koji se možda pitaju da li je ovo pravi posao za njih, ali i za one koji pomišljaju da od svega odustanu – jer ovaj film će vam pokazati šta sve još uvek niste uradili,a mogli ste.
Just do it.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37