Unosi za: Arhiva za 2010/04

časopis/magazin/književni list/literarni almanah

Tematika: Ronch/Olupina

A ako želite da vidite kako je bilo na promociji Symposiona u Subotici, posetite subotica.info.

Vеć dužе vrеmе govorim dа su strаnkе nаšе nаjvеćе zlo, svе strаnkе, i pozicionе i tobožе opozicionе, а nаjbolji primеr zа to jе uprаvo Skupštinskа sеdnicа kаdа sе donosilа dеklаrаcijа o Srеbrеnici. Tu stе imаli sаvršеno oglеdаlo dа sе vidi kаko vаs olаko gаzе ti strаnčаri, i jеdi i drugi, i ovi i oni, vаs [...]

Jednu zanimljivu priču sam specijalno čuvao za 1. april. Reč je o Stivenu Bredberiju (Steven Bradbury), australijskom reprezentativcu u brzom klizanju na kratkim stazama koji je tokom olimpijskih igara u Solt Lejk Sitiju 2002. godine izazvao veliku pažnju i postao heroj publike. Naime, on je bio svestan da više nije bio u rangu najboljih takmičara, pa je klizajući na začelju grupe čekao svoju šansu. I uspeo je da iskoristi tu šansu, videćete na koji način. Neki bi to nazvali slučajnost, neki sreća, ali ja mislim da je njegova tajna u zakonu privlačenja, odnosno u mogućnosti da svojom velikom željom oblikuje stvarnost. Želja mu se ispunila na veoma zanimljiv način.

To su bile četvrte zimske olimpijske igre na kojima je Stiven učestvovao. Do tada je samo u okviru štafeta uspeo da pokaže značajnije rezultate, ali ne i u pojedinačnoj konkurenciji. Na takmičenje je došao posle raznih povreda, ali i temeljnih priprema.

Samo ukratko da objasnim propozicije takmičenja da biste mogli lakše da ispratite događaje. Kliza se u grupi od obično 5 takmičara. Dvojica prvoplasiranih se automatski kvalifikuju za sledeći krug takmičenja. A sada pogledajte scenario koji je Stivenu Bredberiju doneo neverovatan uspeh:

 • Stiven je pobedio u svojoj kvalifikacionoj trci i plasirao se u četvrtfinale.
 • U četvrtfinalu je klizao na začelju grupe. U poslednjem krugu jedan takmičar ispred njega je pao, pa je Stiven stigao treći na cilj. Međutim, jedan takmičar koji je stigao pre njega je bio naknadno diskvalifikovan, tako da je Stiven prošao u polufinale.
 • Već u polufinalu je znao da nije po svojoj formi dorastao ostalim takmičarima, tako da je opet sve vreme klizao na začelju. U poslednjem krugu, pala su trojica takmičara ispred njega, pa je Stiven stigao drugi i ušao u finale.
 • A u finalu je opet klizao na začelju i… pogledajte sami šta se dogodilo.

www.youtube.com/watch?v=112CTYh05hY

www.youtube.com/watch?v=WOrIv8sB4vg

I šta uopšte može da se kaže nakon ovakve priče, osim da je u životu sve moguće! Nikada se ne treba unapred predavati i očajavati. Samo mislite pozitivno i imajte velike želje, a onda je moguće da se sve zvezde poklope i da nam Univerzum na najčudnije načine ispuni želju!

Ova priča nosi još jednu značajnu poruku koju potencira i sam Stiven u svojim motivacionim predavanjima koja sada drži po celom svetu. Bitno je da sebe dovedemo u situaciju da nam Univerzum pomogne. Nije Stiven direktno iz svog kreveta došao na olimpijske igre. Tome su prethodile godine i godine ozbiljnog treninga. Ali kada je jednom doveo sebe u okruženje gde je sve moguće, ostalo je uradio zakon privlačenja. Dakle, iako znamo za TAJNU i zakon privlačenja, od nas se očekuje akcija! Sedeći u sobi i misleći pozitivno ništa nećemo uraditi.

Ovom pobedom, Stiven Bredberi je postao prvi čovek sa južne hemisfere koji je na zimskim olimpijskim igrama osvojio zlatnu medalju. A ja sam odmah nakon prvog gledanja ove priče, stekao uzora čiji primer će mi sigurno pomoći u raznim životnim bitkama koje me čekaju.[fbshare]

Ekipa servisa YouTube pripremila nam je još jedan novitet za danas. Upravo 1. travnja izgledao im je kao odličan datum za implementaciju prikaza video isječaka u tekstualnom obliku.

Nova mogućnost tekstualnog prikaza servisa YouTube nazvana je TEXTp i rezultat je mjeseci kodiranja Googleovih inžinjera. Zamjenjujući klasične video formate alfanumeričkim YouTube daje svoj doprinos promociji pismenosti posjetitelja servisa.


Jednako tako, s obzirom da ovaj tekstualni format troši manje prometa od klasičnog u YouTubeu procjenjuju da ćete svake sekunde uštedjeti oko jedan dolar.

Više o novoj mogućnosti YouTubea pročitajte na ovoj adresi, a pogledajte novi tekstualni video format na djelu…

croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2010/04/01/ustedite-na-internetskom-prometu-%e2%80%93-gledajte-youtube-u-tekstualnom-formatu/";croportal_title = "Uštedite na internetskom prometu – gledajte YouTube u tekstualnom formatu";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";

Odličnu ideju i dobar primer kako treba raditi sam video kod organizacije “Astma i sport” iz Slovenije! Sličnu ideju imam i ja, koja mi je još od početka u zamisli. U pitanju je formalan pristup i sistematizacija sporstkih i fizičkih aktivnosti za decu sa astmom.

Ključ priče sa Astma.rs je baš u tome. Da se roditeljima prenese poruke o važnosti sporta, a nastavak ove priče bi bio i da se otvori i mogućnost da deca treniraju sportove koji bi bili prilagođeni njihovim potrebma.

Trenutno sam u kontaktu sa jednim mladim doktorom iz Slovenije – Milanom Hostom, koji mi je opet vratio entuzijazam da možemo učiniti nešto više sa ovim sajtom. Nažalost, do sada, niti jedan doktor ili neko sa uticajem iz oblasti zdravlja mi se nije javio, izuzev sjajne naše  doktorke Jarić (i na njenu nagodbu doktorke Dukić).

Opšti i posebni blagodeti važbanja kod deca sa astmom

(preuzeto sa http://asthmasport.com/)

 • razvoj disajne i kardiovaskularne funkcionalne sposobnosti
 • razvoj respiratorne moći i pomoćne disajne muskulature
 • aktivan pristup u lečenju bolesti (kinesiotherapы – terapija pokretom, sport)
 • smanjenje učestalosti pogoršanja bolesti (manje odsustvo iz škole),
 • povećanje sposobnosti izlaganju naporu
 • povećanje kapaciteta i efikasnosti imunog sistema
 • smanjenje kilaže
 • smanjenje stresa
 • poboljšanje samopoštovanja i ukupnog kvaliteta života

Slični tekstovi:

 • Koji sport za dete sa astmom?
 • Uticaj zagađenog vazduha na nastanak plućnih bolesti
 • Pasivno pušenje podstiče alergije kod dece
 • Akutni napadi kod deteta sa astmom
 • Pasivno pušenje i astma školse dece u Nišu
 • YouTube redizajn  [fbshare]

  Dva mjeseca testiranja bilo je potrebno inžinjerima servisa da pripreme gotov proizvod širokim narodnim masama. Novi izgled servisa YouTube svi korisnici dobit će tijekom današnjeg dana.

  Kako su sami naveli na jučer održanoj konferenciji za novinare u YouTubeu su se odlučili na promjene jer je servis postao zatrpan dodatnim elementima, što je usporavalo rad samog servisa.


  Što je nova?

  Redizajnom, tj. promjenom izgleda i razmještajem elemenata, YouTube nastoji zadovoljiti oba segmenta korisnika – one koji žele izuzetno jednostavan i okrljašten izgled servisa te one koji žele apsolutno sve dostupne mogućnosti i elemente servisa.

  Inicijalno, kada korisnik otvori neki video isječak, dočekat će ga osnovni, ogoljeni izgled, no uz nekoliko klikova na padajuće izbornike i sve dostupne tipke korisnik ima pristup svim pa i nekim novim elementima stranice.

  YouTube redizajn

  Gledate li neki video, lista ostalih video isječaka istog korisnika smjestila se iznad isječka koji se prikazuje, u načinu okvira unutar kojeg ih je moguće pregledavati. Ako ste pretplaćeni na kanal korisnika čiji video upravo gledate, ostali video isječci u sklopu kanala prikazat će se s desne strane, iznad vezanih video isječaka.

  U sklopu promjena nestao je klasičan sistem ocjenjivanja video isječaka, a YouTube je implementirao sistem ’sviđa mi se’, ‘ne sviđa mi se’, već poznat na drugim društvenim servisima.

  YouTube statistika

  Ispod padajućeg izbornika koji otkriva broj gledanja određenog video isječka smjestila se prilično detaljan broj statističkih podataka o određenom video isječku, poput broja gledanja po danu, linkova koji su doveli do gledanja video isječka, geografskog segmenta i drugih.

  Još jedan razlog što su se odlučili na redizajn u YouTubeu navode podatak da prosječni korisnik dnevno na servisu provede tek 15 minuta, što bi promjena izgleda stranice sada trebala promijeniti. Ako se njih pita, u vječno zadržavanje. ;)

  Kako bilo, nisam baš sklon promjenama pa me na prvu redizajn pomalo šokirao, no uz tek nekoliko klikova uvidio sam da servis sadrži sve uobičajene, meni potrebne stavke, uz dodatak pokoje nove.

  Trk na YouTube.com i prosudite sami. Sviđa li vam se redizajn YouTubea?

  croportal_url = "http://www.gadgeterija.net/2010/04/01/novi-youtube-nas-redizajnom-zeli-na-servisu-zadrzati-dozivotno/";croportal_title = "Novi YouTube nas redizajnom želi na servisu zadržati doživotno";croportal_abstract = "";croportal_skin = "horizontal";

  Rok koncert humanitarnog karaktera, u organizaciji NKC-a, SKC-a i udruženja građana Balkanrock održaće se 9. i 10. aprila u sali Pravnog fakulteta (SKC).

  Koncert je organizovan sa ciljem prikupljanja novčane pomoći za lečenje mladog niškog muzičara Srđana Mitića, basiste sastava “Riders of the white horse”.  On je, u svojoj 16-toj godini, oboleo od multiple skleroze, ali s obzirom na rano otkrivanje bolesti postoje šanse za njegovo izlečenje.

  Cena karte PO VEČERI biće 150 dinara, a moći će da se kupe u “Happy House”-u (TC Kalča) i CD Sound-u (Novi podzemni prolaz). Sav prihod ide za lečenje Srđana Mitića.

  Satnica i raspored bendova:

  Petak, 9. april:

  21:00 „Riders on the white horse“
  21:40 „The Combs“
  22:20 „The people who stare at goats“
  23:00 „Bitange“
  23:40 „Decokvaritelji“
  00:20 „The Revelators“

  Subota, 10. april:

  21:00 „KZP“
  21:40 „Ego“
  22:20 „Dok 7“
  23:00 „Repression Release“
  23:40 „Navta Kriejtiv Kru“
  00:20 „Styptic

  No related posts.

  Related posts brought to you by Yet Another Related Posts Plugin.

  Pristižući rokovi za prestanak podrške (End of Support) za Windows XP SP2, Windows Vista RTM i Windows 2000 Professional, i šta korisnici ovih proizvoda treba da znaju kako bi obezbedili dalju sigurnost svojih računara U danima i mesecima koji dolaze prestaje podrška za grupu Windows proizvoda što znači da više neće biti sigurnosnih ispravki (update-a) za XP SP2, Windows Vista RTM, Windows 2000, i Windows Server 2003. Kako bi nastavili da primaju podršku, i osigurali bezbedno okruženje za rad svojih računara, korisnicima ovih Windows proizvoda preporučuje se da pređu na najnoviju verziju Microsoftovog operativnog sistema Windows 7, ili da instaliraju poslednje servisne pakete koji su besplatni. [More...] Najpre, 13. aprila prestaje podrška za OS Windows Vista bez instaliranih servisnih paketa, ponekad poznatijeg kao Windows Vista RTM, što za korisnike znači da bi trebalo da instaliraju SP1 (ili preporučeni SP2). Korisnici Windows XP SP2 i Windows 2000 Professional će doći u sličnu situaciju 13. jula 2010, i preporučuje se da instaliraju SP3. Kao dodatak, Microsoft tada prestaje i sa pružanjem podrške za Windows Server 2000 a Windows 2003 ulazi iz perioda glavne u period produžene podrške.
  Erdut:


  Čelarevo:

  London:

  Pripremili smo kratak spisak naslova koji će se pojaviti u prodaji u toku aprila meseca, a smatramo da iz nekog razloga zaslužuju pažnju. Kao što vidite iz najave, Igrorama blog će od sada da se bavi i opisima igara za konzole. Nadamo se da vas ova vest raduje koliko i nas u redakciji, koji smo stari konzolaši i kunemo se u Segu i Nintendo. Dead to Rights: Retribution X360/PS3, Namco Bandai, 16
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37