Unosi za: Arhiva za 2010/05

Evo zanimljive ideje kako da u tri koraka napravite papirnog goluba.

Mogu ga praviti deca svih uzrasta, a posebno bi bilo zanimljivo ako bi u izradi sarađivali mlađi i stariji drugari.

Materijal za rad je dostupan u svakoj kući i svakom vrtiću:

  • beli hamer
  • beli papir A4 formata
  • flomasteri
  • makaze
  • lepak
  • igla i konac

Na hameru nacrtati telo ptice i izrezati ga. Makazama napraviti rez po isprekidanoj liniji, kao na slici.

Od papira A4 formata napraviti lepezu. Provlačenjem lepeze kroz otvor na leđima ptice dobijaju se krila.

Preostaje još da se sa gornje strane tela pričvrsti konac i ukras okači na tavanicu.

U slučaju saradnje koja je pomenuta na početku, lepezu bi mogla praviti mlađa, a telo goluba starija deca.Sa Zoranom Ferićem sam se do sada susreo samo jednom, pre nekoliko godina, kada sam slučajno naleteo na zbirku priča "Anđeo u ofsajdu". Kada sam čuo da je Profil objavio njegov roman "Djeca Patrasa" znao sam sa kime imam posla i da se ta čitalačka avantura može debelo isplatiti. Ionako sam se poslednjih par meseci smorio nekim klasicima, tako da sam bio sasvim siguran da će mi neki "naš čovek" leći ko kec na deset. Pride što sam znao da je to tip koji pripada generacijama koje su u doba mog odrastanja bili heroji ulice i koji su intenzivno živeli subkulturnu scenu bivše Jugoslavije. To je bilo dovoljno.
Kod Ferića je rečenica majka pripovedanja. Prva rečenica u romanu glasi: "Čovek je izmislio kotač da bi što brže pobjegao od sebe, a onda mu se dogodila povijest." Dok poslednje tri rečenice kojim poentira glase: "Preostalo mi je još da ostarim i sa svojom ženom. U međuvremenu rodit će se dijete i učiniti nas još starijima. Kad se to dogodi, podignut ću ga na ruke, stat ćemo pred ogledalo i čekati tko će se prvi nasmijati." Razmatrajući ovo malo ali vredno delo opet sam došao do zaključka da Hrvatska trenutno ima bolje pisce od Srbije. Izgleda da je postmodernizam zaista upropastio mnoge talente sa ovih prostora. Imam utisak da je suština storytellinga koju su Hrvati sačuvali, kod nas zamenjena povlađivanju formi. A zna se da se iza forme skrivaju umetnici koji nemaju šta da isporuče. Forma je velika koska, dok je suština mali batak sa sočnim parčetom mesa. Ferić nam je to ovom knjigom isporučio. Njegovo pripovedanje ima stilsku lepotu Albaharijevog opisa, ali za razliku od Albaharijeve proze, Ferić uspeva da u samu priču unese više akcije, tako da čitalac nijednog momenta neće osetiti dosadu.
U pitanju je priča koja prati život sredovečnog muškarca od četrdeset i kusur godina, inače profesora književnosti u srednjoj školi, čiji brak polako zapada u monotoniju i na pragu je raspada, dok se on zaljubljuje u sedamnaestogodišnju učenicu koju počinju da sustižu prvi simptomi multipleks skleroze. Kada sam počeo da čitam knjigu i kada sam video u kojem pravcu ide, pomislio sam da je ovo jedan mali omaž "Loliti" Vladimira Nabokova, ali sam shvatio da mu to nije bilo na umu, iako u par navrata pominje Nabokova. Nije želao da bude toliko pretenciozan. Tematikom se više odužio savremenoj britanskoj prozi koja se poslednjih desetak godina bavi krizom srednjih godina. Osim toga, u pitanju je jedna ljubavna priča, koja bi svojom univerzalnošću mogla da komunicira sa bilo kojim stanovnikom globalnog sela. Definitivno, pojedini kinky momenti mogu zasmetati nekim puritancima, ali nadam se da među čitaocima Jorgoslovlja takvih nema.
Da ne dužim dalje za sam kraj bih citirao Jagnu Pogačnik koja je za ovu knjigu izjavila: "Djeca Patrasa jedan su od najlepših ljubavnih romana koje smo čitali u zadnje vreme. Iako se radi o "zabranjenoj ljubavi" profesora i bolesne učenice, komisije za moralna pitanja mogu ostati mirne jer je sve što se među njima dešava, a dešava se ljubav, više nego literarno utemeljeno."
Kako je i bilo za očekivati, nakon toliko globalne pažnje usmjerene prema Facebooku, ovih dana je pronađen još jedan virus koji se “profesionalizirao” za Facebook korisnike i njihove profile. Konkretno, radi se o clickjack crvu koji se viralno širi Facebook mrežom. Na službenom Sophos blogu, u postu Viral clickjacking ‘Like’ worm hits Facebook users autor Graham [...]

http://img37.imageshack.us/img37/6233/v125920p0.jpg Ne samo televizijski program sa najboljim kvalitetom slike i tona i sadržajem za sve ukuse, SBB D3 digitalna televizija pruža i mnogo više. Od sada se preko digitalnih prijemnika SBB-a možete informisati uz dnevne vesti, saznati kakve vas vremenske prilike očekuju ili pogledati svoj dnevni horoskop. Sadržaji info servisa omogućeni su zahvaljujući najsavremenijoj Cisco tehnologiji i saradnji sa B92, Weather2Umbrella i časopisom Astrologos. Korisnici SBB D3 digitalne platforme mogu im pristupiti prostim pritiskom dugmeta na daljinskom upravljaču.

Nedavna dešavanja na „Farmi“ ponovo su aktuelizovala neka dugo prenebregavana pitanja! Kakva je i kolika uloga TV-a i medija uošte u današnje vreme? Da li postoje granice (ukusa, morala, etike,...)...

[[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]

Restoran našeg hotela se zvao Slepi miš, po istoimenoj operi, i bio je u, hm, karnevalskom stilu. Maske, čipka, sjaj i svila. Uz sve to dolazi i ruski doručak koji ni u kom smislu ne liči na švedski. Dobijamo meni sa tri mogućnosti. Ne sećam se tačno kako je svaki ponaosob izgledao, ali izabrali smo najmanje bolnu varijantu za mene, kvazi vegetarijanski

1. hleb i maslac (ovde napominjam da se radi o polovini parčeta crnog hleba i minijaturnom parčetu belog hleba, plus kašičica maslaca)

2. jaja na oko komada dva, i jedna kobasica

3. voćni jogurt

4. kafa instant, malezijskog porekla, 3 u jedan, sa sve dodatim šećerom pri čemu je ukus, paaa, ni nalik na kafu, već više neki bućkuriš hemijski. Kafa ostade nepopijena).

Da još jednom napomenem da je ovo bila najvegetarijanskija varijanta.

Moj saputnik je radi raznolikosti izabrao  varijantu koja se sastojala iz

1. siroka (nekakva vrsta dezerta iz tvoroga-ruskog sira) u čokoladnoj glazuri.

2. palačinke sa mlevenim mesom

3. mog poklona u vidu kobasice iz tačke  2. prethodne varijante

4. pirožno, to mu dođe opet nekakav dezert

4. kafe gorepomenute, ali u ovom slučaju popijene.

Za Suzdalj smo dakle krenuli prilično punog stomaka, ali ne baš zadovoljni. Nema veze, u Suzdalju je obilje zgodnih restorana, nešto će se već pronaći.

Veza Vladimir- Suzdalj je u vidu maršrutke, takođe sa stojećim kartama, a mi kako nismo profesionalni korisnici Suzdaljskog transporta, te nismo rezervisali kartu, uzimamo stojeća mesta i klackamo se nekih 45 minuta sa ostalim turistima.

Suzdalj je prilično malo mesto, sa mnogo većim brojem crkava nego stanovnika, tako nam se bar učinilo. Gde god kreneš. što crkva, što manastir…

Vreme provodimo uglavnom šetajući se, pa malo Kremlj, malo rečica, pokoje brdo (oh sreće velike li, za potajnog pasionirnog planinara, uspavanog ruskim ravnicama)… malo muzej drvene arhitekture, malo kafenisanja… i prođe dan brzo..

Kako mi je post pobegao u nepregledna internet prostranstva, uspevam u 00.55 po moskovskom vremenu da povratim ono malo sećanja koja su preostala, molim ne zamerite mi.. prethodni post je bio neuporedivo duhovitiji, inteligentniji i nadahnutiji.

Ovo ovde je samo bledo sećanje. Prokleti wordpress! Ali! Obećanje je obećanje. Post danas ili nikad!

A sada, foto-priča

Parada Svaki ruski grad, selo ili zaseok ima svoju paradu devetog maja, na dan pobede, pa tako i Suzdalj. Upali smo usred Parade, jedan džip, i nekoliko veterana… Tako… dirljivo… Suzdalj Ovo je nekakva crkva ili manastir… ne pamtim više. Tu je bilo i jedno drvo ispod kojeg smo seli, pili mineralnu vodu (ovog puta bez piva), sačekali kišu petnaestominutnu.. i bilo nam je baš nekako potaman.

Muzej drvene arhitekture

E ovo je bilo interesantno. Kako su to Rusi živeli, tamo negde, pre dva-tri veka... Šta su jeli, kako su se kupali u banji, i nadasve, kakve su to poklone primali. Dakle, za ženu je najlepši poklon bio, od muškarca, jedna fantastična sprava, sva u ornamentima, vrlo prefinjenog izgleda, koja je služila za... pranje. Da, da, draga moja, evo ti poklon, a sad na reku i peri po vasceli dan! Kakva romantika!!!

Suzdalj

Suzdalj ( Brda, i skakanje po istim!!!)

Kafa tricolore

Kafa tricolore

U sledećem pisaniju, sve o gradu kristalnih lustera! Fenomanalno! Fantastično!!! Pomno pratite!!!

Evo još jеdnog tеkstа Vеlimirа Abrаmovićа o Tеsli. Prеuzmitе tеkst: Kаko jе Tеslinа zаostаvštinа stiglа u Bеogrаd (Word 2003) Autor:Vеlimir Abrаmović Još 80-tih godinа dvаdеsеtog vеkа, čitаjući Tеslu,  vidеo sаm dа u njеgovoj zаostаvštini kojа jе brojnа, (dеsеtinе hiljаdа nаučnih dokumеnаtа u аrhivu Tеslinog muzеjа u Bеogrаdu),  postoji potеncijаl jеdnе potpuno novе nаukе, potpuno novog [...]
Evo još jеdnog tеkstа Vеlimirа Abrаmovićа o Tеsli. Vеlimir Abrаmović Još 80-tih godinа dvаdеsеtog vеkа, čitаjući Tеslu,  vidеo sаm dа u njеgovoj zаostаvštini kojа jе brojnа, (dеsеtinе hiljаdа nаučnih dokumеnаtа u аrhivu Tеslinog muzеjа u Bеogrаdu),  postoji potеncijаl jеdnе potpuno novе nаukе, potpuno novog shvаtаnjа prostorа, vrеmеnа i   еnеrgijе, kojе jе dubljе i od [...]
mi odosmo. još malo, al idemo, evo za neki dan. vodim dete na koncert pearl jam. reči zna, ume da peva glasno ko majka mu, nosi dugu kosu, dobar je đak i ne vidim nijedan razlog da se to ne odigra baš sad. danas završi školu, sutra palimo, preksutra koncert. a onda sve ostalo. nice. :)

karte su stigle.

mislim, stigle su odavno, sastavljam spisak želja. dakle, mr vedder, mr mccready, mr gossard, mr ament and mr cameron, kad svratite na ovu stranu, jasno će vam biti da smo mi... izbirljivi. jelte.

redosled nije bitan

you are

i got id

smile

down

present tense

garden

breath

wash

crown of thorns

undone

wma

amongst the waves


mogla bih još da zakeram. ;) like long road and such....

pa i nije mnogo.

so, my 11 years old son and me attend pearl jam concert in holland this summer. that would be his first concert ever, his first airplane trip, his first visit to netherlands and first times here are obviously - multiple times.

he's nice young fella, knows backspacer by heart, wears long hair and plays cello, not to mention his other fine skills and manners.

and when you, mr vedder, mr mccready, mr ament, mr gossard and mr cameron come over this page, you know what to play for/with us. wish_set_list. thank you. :)


deco... ja samo na to mislim, sve sam manje-više zabatalila. a da. mislim i na sovu koja mi stiže za koji dan. o))


pearl jam 2010 wishlist karte
Stefani Joanne Angelina Germanotta (New York, 28. ožujka 1986.), bolje poznata kao Lady Gaga, američka je glazbenica, tekstopisac, pjevačica i plesačica. Svoju karijeru je započela kao tekstopisac za nekoliko pjevača, poput Fergie, Pussycat Dollsa, Britney Spears i New Kids on the Block, kao i za američkog pjevača Akona. Nakon što je Akon [...]

Autor teksta: Exdizajn, tekst objavljen na Exdizajn blog-u.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37