Unosi za: Arhiva za 2010/05


Proveo sam desetak dana u Somalilendu, kvazi nezavisnom severno-zapadnom delu Somalije. De facto nezavisna država od 1991. do sada nije priznata ni od jedne države iako ima razvijene odnose sa Etiopijom, najuticajnijim susedom. Zbog specifičnog statusa Somalilend ne dobija međunarodnu pomoć u velikim iznosima koja je više manje standard za afričke zemlje na tom nivou razvoja. Pošto ne mogu da se oslone na stranu pomoć razvili su veoma živahnu privredu zasnovanu na preduzetništvu. Primera radi imaju četiri (u nekom trenutku i šest) mobilnih operatera, tri kompanije koje prodaju električnu energiju (dve privatne), jednu od najvećih banaka u ovom delu Afrike (Dahabshiil) i naravno veliki broj manjih privatnih preduzeća. Veliki prihod imaju i od izvoza stoke u zemlje zaliva ali i od dotacija Somalilendersa iz dijaspore.

Najinteresantniji momenat je svakako žvakanje "kata", biljke koja sadrži neku vrstu amfetamina ili tome sličnu supstancu koja uživaocu daje energiju i, usled žvakanja većih količina, proizvodi halucinacije. Dok je kat u mnogim zemljama zabranjen u Somalilendu je savršeno legalan (alkohol je strogo zabranjen) i može se kupiti na svakom ćošku, kao cigare u Srbiji devedesetih. Većina muškaraca, iz svih slojeva društva, žvaće kat svaki dan. Neprijatnog je ukusa (gorak) i u manjim količinama ima sličan efekat kafeinu.

Prema Nicholas Eubanku relativno mali iznos donacija ima veoma pozitivnog efekta i na stabilnost političkog sistema. Po njemu, nedostatak inflacija je uticao na razvoj živahnog preduzetničkog sistema i biznis zajednice kojima smeta politička nestabilnost. Kako državne finansije zavise od preduzetnika i političarima je u interesu očuvanje stabilnost. U Americi je popularno reći "nema oporezivanja bez reprezentacije", što je ispisano na svim registarskim tablicama u Vašingtonu koji nema predstavnike u Kongresu. U zemljama u razvoju je uglavnom obrnuto tačno, "nema reprezentacije bez oporezivanja". Vlade koje ne zavise od finansijske podrške građana su uglavnom loše. Primer su vlade zemalja bogatih resursima koje ekonomski ne zavise od građana pa samim tim i nemaju motiva da unapređuju život građanima (takozvani black curse). Somalilendska vlada je relativno dobra jer zavisi od svojih građana.

Somalilendski ustav ograničava broj političkih partija u parlamentu na ne više od tri stranke. Kada sam pitao lidere tih stranaka zašto je takva odredba neophodna naveli su važnost stabilnosti političkog sistema. Ne zvuči ubedljivo. Ipak dobro je što ustav ne navodi koje su to tri stranke već dozvoljava da se one menjaju. Na lokalnim izborima može da učestvuje ko želi a tri najbolje stranke onda mogu da se nadmeću za parlament. Nigde nisam video sličan sistem.

Više puta odlagani predsenički izbori će se održati 26. juna. Dok je neki nivo opstrukcije od strane al-shabab fundamentalističkog pokreta iz Somalije izvestan izbori imaju potencijal da budu jedni od retkih u ovom delu sveta koji su relativno slobodni i pošteni pa čak i da rezultiraju promenom predsednika. Zanimljivo je i da je jedan od izvora stabilnosti u Somalilendu upravo nestabilna Somalija. Ubedljiv zaključak velikog broja političkih diskusija je da šta god da se uradi treba izbeći sudbinu Somalije. Kao što je u Istočnoj Evropi teško prodati komunističku ideju, u Somalilendu je malo kupaca anarho-liberalnog sna o raju bez države. Videli su to u praksi.

Za potpisivanje su vam potrebni:
– Računar
– Čitač smart kartica,
– Lična karta sa aktiviranim „drugim parom“ ključeva i sertifikatom „javnog ključa“** iz tog drugog para, izdatim od MUP Srbije
– Programi, koje možete skinuti sa sajta Sertifikacionog tela MUP, koje je ovlašćeno da ove sertifikate daje.
Do duše, još je sve malo mušičavo – drajveri za čitač kartica koji omogućavaju potpisivanje nisu hteli da se instaliraju na mojoj mašini koja ima Windows Vista SP2, pa sam instalirao na sinovljevom laptopu koji ima Windows XP. Malo su neke stvari morale da se rade „na kurblu“ (registracija korenih sertifikata, na primer – nadam se da će to uskoro doći sa windows update i eliminisati ručni rad). Program za verifikaciju potpisa prijavljuje da ne može da pristupi listi opozvanih sertifikata na sajtu sertifikacionog tela MUP (nadam se da će ovo brzo biti rešeno – kroz novu verziju programa ili korekciju sajta). Dijalog za unos PIN/lozinke za aktivaciju čipa pri potpisivanju ostaje sakriven iza progress bar-a. Ali potpisivanje radi! )

Prošle nedelje sam, od utorka do petka, svakog dana svraćao u policijske stanice (prvo u komšiluku, u ulici Božidara Adžije, da se raspitam – a onda od srede do petka u Ljermontovljevoj ulici). U petak ujutru sam konačno imao sertifikat mog javnog ključa za potpisivanje, izdat od strane novog sertifikacionog tela MUP-a, upisan u moju karticu, posle niza peripetija, druženja sa ljubaznim službenicama iz Ljermontovljeve ulice i telefonske podrške iz uprave za informatiku MUP-a. Ministar policije i ministarka telekomunikacija su očigledno imali bolju ekipu za podršku na prezentaciji – ali sam i ja sasvim srećan sa ishodom, iako je nešto duže trajalo -)

Moje kolege iz beogradske podružnice firme za koju radim su pratile celu stvar – i koliko znam neki od njih su već popunili obrasce potrebne za izdavanje sertifikata (zahtev u jednom primerku i ugovor u dva – potpis treba ostaviti za trenutak kada se cela procedura obavlja u policiji).

Svi zainteresovani koji su već dobili nove lične karte (očigledno, samo u varijanti sa čipom) mogu sertifikat dobiti samo u Gradskom SUP u Ljermontovljevoj ulici (bar ako žive u Beogradu – Niš, NS, Kragujevac i ostali nek se raspitaju u svom lokalnom SUP). Oni koji tek treba da dobiju ličnu kartu će, prema objašnjenju iz MUP, moći da dobiju sertifikate odmah, uz izdavanje lične karte.

Šta da kažem osim da sam (i pored bubica, koje će se s vremenom sigurno očistiti) oduševljen. Mislim da je Srbija treća zemlja u Evropi – posle Belgije i Estonije (ispravite me ako grešim, molim vas) u kojoj je omogućeno da se uz pomoć eID – ličnom kartom – mogu digitalno potpisivati dokumenti.

Srećna nam nova digitalna infrastruktura! Sad još samo da nađemo „killer-app“ – primenu koja će opravdati investiciju od 10-20 evra u čitač kartice. Ali o tom u nekom drugom blogu, nadam se -)
lična karta
čitač kartica
Ovaj članak je napisao naš kolega sa foruma Urosh kome se zahvaljujem na detaljnim informacijama.
Elem čemu sve ovo napisano( ideja je potekla od Urosh-a ) da ovo gore napisano pošto daklem radi samo sa win-os, napravimo da radi i na linuxu.
To jest da se pokuša napraviti program koji če moći da radi ovo isto kao i na win.


1. Ekonomista Robert Marfi je meni poznat po knjizi The Politically Incorrect Guide to Capitalism. Evo jednog njegovog teksta o volontiranju na Haitiju - My Week in Haiti.

2. Kako izgleda tržište automobila u pojasu Gaze koji je pod blokadom Izraela - A tale in four parts: Gaza's car industry.

3. Jedan od pozitivnih efekata američkog Health Care Bill-a je i moguće oživljavanje death metal scene - Daily Gut: Health Care for Those Too Creative to Pay for it Themselves.

4. Teorije zavere su jedan od čestih metoda objašnjavanja društvene stvarnosti, posebno kod onih koji vole da upražnjavaju socijalni konstruktivizam - Conspiracy-Theory Socialism.

5. Tako imamo jednog čoveka koji je pokrenuo blog samo kako bi razbio teoriju o uspostavljenoj komunikaciji sa vanzemaljcima, a u čijem se središtu našao baš on – I am a one-man conspiracy, apparently. Pa mu vi sad verujte…

6. Kako bi danas izgledala Platonova GozbaA Plea for Alcibiades, or, How to Philosophize with a Bottle.

7. Kako su izgledali blogeri pre par vekova – Blogging, Now and Then.

8. Odlična rasprava u aprilu na sajtu Cato Unbound na temu paternalizma. Uvodni tekst – The Rise of the New Paternalism.

9. Kako mali Perica zamišlja ekonomiju i ekologiju - Rambo Amadeus: "Austrija je sva pod šumom, a od Bosne kupuje drvo".

10. Kako Bugari kažnjavaju uspešne agro menadžere – Farmville Playing Bulgarian Pol Put Out Pasture.

11. Hipsteri su verovatno omiljena supkulturna grupa Mišel Obame. Ne samo da jedu organski uzgajanu artičoku, već to plaćaju bonovima za hranu – Hipsters on Food Stamps.

12. A kad smo kod gospođe Obame i povrća, evo kako bi izgledao intervju sa tim istim povrćem – Sesame Street Revisited: Interviewing Vegetable Puppets about CO2.

13. Zanimljiva ideja koje se nisu setili momci sa sajta The People’s Cube - Shoes That Make Everyone the Same Height. Problem je što izgleda da ne prave crvene modele.

14. Zanimljiva zapažanja jednog evolucionog psihologa - More on Intelligent Stupid Liberals.

Proizvođač Xwave DVD plejera i rikordera

Proverite trenutni kurs za sve konvertibilne valute

Extreme softver

Mustek DVD plejeri

Rating: 4 out of 5 stars

LG BD560 Blu-ray plejer 

 Nakon prošlogodišnjeg velikog uspeha sa 3xx serijom (BD350, BD370 i BD390) svojih Blu-ray plejera, LG nije dopustio sebi da se uspava i da živi od „stare slave“. Za ovu godinu spremili su nam nove modele, koji predstavljaju direktne naslednike iz serije 3, pri čemu je vodeća cifra u brojčanom delu oznake sada petica.

(more…)


Finale ovogodišnje pesme Evrovizije održano je sinoć. Utisci i interesovanja su različiti, ali jedan od utisaka koji imaju veze sa temom ovog bloga je voditeljka RTS prenosa Duška Vučinić-Lučić, koja je ujedno i višegodišnji PR našeg evrovizijskog tima. Mnogi gledaoci nezadovoljni su njenim pristrasnim i nekolegijalnim komentarima a kao ilustracija evo jednog od komentara na sajtu B92:
Lena je bila najbolja, Milan nije mogao biti bolji, ali moram i na prenos da se osvrnem... Onakvo perfidno verbalno diskvalifikovanje svih favorita (iz ugla komentatorke naših takmaca za prvo mesto:-), pa nekolegijalan odnos kroz spominjanje greške kolege kod prevoda "koštice", to nije bilo ni malo u duhu Evrovizije! A tek sto nije videla utrčavanje navijača za vreme Spanske pesme, pa nas jos ubedjivala da se to nije ni videlo na televiziji, pa za vreme glasanja omalovazavanje svih kulturnih i interesantnih izvestioca iz zemalja učesnica, nadam se da su dovoljni razlozi da se dotična komentatorka uputi na neki kurs PR-a gde će joj prva lekcija biti da isticanjem tuđih nedostataka i mana se ne stiču poeni za svoj cilj... Mozda bi bili i bolji, ali sa takvom karijeristkinjom u ekipi, bolje se nije moglo!Posebne čestitke Norvezanima za organizaciju i od mene, baš u inat Njoj!(Genije, 30. maj 2010 01:37)Preporučujem (+419) Ne preporučujem (-23)
HRT su kablovski operateri isključili na početku prenosa, te je RTS bio jedina opcija.
Zanimljivo rešenje za praćenje reakcija ljudi iz cele Evrope bio je Twitter. Utisci se i dalje mogu pogledati preko hashtagova Eurovision, Eurosong, ESC, Evrovizija.
photo credit

pohovana špargla

Potreban materijal:

200gr tanjih špargli
oko 200gr tanko sečene slanine
2 blago umućena jajeta
prezle
300-400 ml ulja za prženje

Priprema:

Šparglu očistiti i iseći na oko 20cm dužine. Uzimati po 3 špargle i motati u slaninu ali tako da vrhovi vire. Otprilike svaki smotuljak u dva sloja slanine. Tako uvijene špargle prvo umočiti u jaja, pa u prezle i pržiti u dubokom zagrejanom ulju 2-3 minuta. Kada su gotove, podeliti svaki smotuljak na dva dela. Poslužiti sa majonezom.

pohovana špargla

Podeli: Print del.icio.us Facebook Google Bookmarks email Netvibes RSS StumbleUpon Technorati Twitter


Zatrčaću se belim beskom plaže, ugibaće se pod stopalima jedna od pet najlepših plaža na Planeti, ali me ništa planetarno neće zanimati, dok odkačem ka vodi koju su retke jonske kornjače izabrale kao svoju postojbinu, dvadeset i četiri veka nakon što su dokazani hedonisti ovde napravili prvu naseobinu, mesto za odmor kefalusa.
Brojim dane.
Pesma zrikavaca postaje sve glasnija.
Dok se za građane EU omogućava putovanje samo sa ličnom kartom za građane država kojima je potrebna viza se procedura dodatno komplikuje. Od prvog juna više neće biti moguće izdavanje vize za jedan dan već će biti neophodno pribavljanje prethodne saglasnosti državnih organa (nije pomenuto kojih verovatno MUPa). Procedura će sigurno trajati nekoliko dana ili nedelja. Toliko o opredeljenju za otvorenije granice.
Konsenzus da je svaki govor o pravu federalnih država u Americi da ponište ili makar dovedu u pitanje odluke federalne vlade ravan zločinu je širi nego što biste možda na prvu loptu pomislili. Uz obećanje da nećete koristiti google, postavio bih pitanje: koji progresivni političar je rekao sledeće stvari:

The individual states of the American Union . . . could not have possessed any state sovereignty of their own. For it was not these states that formed the Union, on the contrary it was the Union which formed a great part of such so-called states.
ili

the cry for the elimination of centralization is really nothing more than a party machination without any serious thought behind it...and reveals...the inner hypocrisy of these so-called federalistic circles. The federative state idea, like religion in part, is only an instrument for their often unclean party interests
, ili

Since for us the state as such is only a form, but the essential is its content, the nation, the people, it is clear that everything else must be subordinated to its sovereign interests. In particular we cannot grant to any individual state within the nation and the state representing it state sovereignty and sovereignty in point of political power
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37