Unosi za: Arhiva za 2010/06

Konkretno uputiti ću kritiku Uredu Predsjednika vezanu uz web stranicu Predsjednik.hr i njegovu zastupljenost na internetskim prostorima. Jasno je da Predsjednik Ivo Josipović i njegov Ured rade skoro 24/7 što je i razumljivo, ali Internet je danas izuzetno moćno komunikacijsko sredstvo i kao takvo ne smije biti na posljednjem mjestu. E-mail komunikacija bi trebala biti aktivnija, naime [...]

Google Chrome OS[fbshare]

Uhhh, kako se ovo neće svidjeti ekipi Microsofta. Ako je vjerovati napisima na Financial Timesu Google svojim djelatnicima sugerira prelazak s Windowsa na Mac OS ili neku distribuciju Linuxa, a novim djelatnicima više uopće neće ponuditi mogućnost korištenja Windowsa.


Ova direktiva potaknuta je siječanjskim napadima na Googleova računala u Kini što je kompaniji uzrokovalo značajne probleme te sve većim brojem sigurnosnih propusta od kojih boluju Windowsi.

Ipak, Google će nekim novim zaposlenicima ostaviti mogućnost korištenja Windowsa, no to će morati odobriti sam izvršni direktor kompanije.

Jednako tako, kada bude završen Crome OS bit će primarni operativni sustav u kompaniji, no za sada će to postati Mac OS i neka distribucija Linuxa.

Izvor…

 

Verovatno i sami zapažate da Vam se način disanja menja u naporu, prilikom odmaranja ili u različitim emcionalnim stanjima. Čaki i nagli pokret ili promene položaja tela menjau disanje. Ove promeme prate svakoga od nas, ali… …neki ljudi umeju da dišu, a neki- ne, niti na disanje obraćaju pažnju.

Osobe koje „ne znaju“  da dišu – lakše se zaduvaju i slabije podnose fizičke napore; odmor im je neefikasan, a san slabiji. Osobe koje nikada nisu učile tehnike pravilnog disanja, praktično nisu imale priliku da nauče najjednostavnije tehnike vladanja sobom, sopstevnim zdravljem i sposobnostima. Primera radi, kada ste uplašeni, verovatno ćete disati plitko i suzdržavati dah. To se, u trenutku, dešava svakome od nas, ali nam neće pomoći u savladavanju straha i kontroli sopstvenih postupaka: u takvoj situaciji našem umu i telu potreban je (kao podrška) brz priliv kiseonika koji može da  obezbedi samo ustaljeno, ritmičko ubacivanje vazduha u pluća. Stoga će osoba naučena da idše, u takvoj situaciji započeti se dubokim, svesnim disanjem, dajući sebi šansu da se pribere i tako lakše prevaziđe nastalu stresnu situaciju.

Pravilno disanje blagotvorno utiče i na telo, i na dušu; kada ste zamoreni, naspokojmni ili bezvoljni- najpre se zapitajte: Kako ja to dišem? Zatim pokušajte da sišete staloženo, duboko, ritmično. Obraćanje pažnje na disanje će Vas umiriti i osvežiti, uslovljavajući promene u organizmu koje dovode do olakšanja.

 Uostalom, hajed da napravimo jednu probu koja je namenjena odraslim zdravim osobama: duboko udahnite i izdahnite, a zatim pokušajte da zadržite dah tokom 30 sekundi; ukoliko te ne možete, vrlo je verovatno da nemate navike pravilnog disanja, ili ste vć stekli naviku hiperventilacije. U tom slučaju (ponavljamo!) za zdrave osobe koje žele da vode dinamičan, aktivan život prožet zdravim navikama potrebne su vežbe. Sposobnost zadržavanja daha ukazuje na dobro zdravsveno stanje orgasnizma, dobru kondiciju i razvijene sposobnosti svesne kontrole disanja koja u mnogim zadesnim životnim situacijama može da ima presudan značaj.

Evo kako izgledaju VEŽBE ZADRŽAVANJA DAHA koje takve sposobnosti razvijaju:

-uzmite štopericu ili st sa sekundarom; sedite opušteno, ali ispravite leđa, bez oslonca na naslon stolice; usta držite zatvorena tokom čitave vežbe;

-normalno udahnite, a onda prstima (kao štipaljkom) zatvorite nod i izbrojte koliko sekundi možete da zadržite dah; zatim polako i bez naprezanja izdahnite. NE TAKMIČITE SE SA SOBOM, NE POSTAVLJAJTE REKORDE!!!

Smanjite vreme zadržavanja daha ako osetite slabost, vrtoglavicu ili trnjenje prstiju! Vežbajte bez napora svakodnevno, više puta na dan, ukupno ne preko pola sata u toku jednog dana. Neka vam cilj bude produženje vremena tokom kojeg ste u stanju da nesmetano zadržite dah tokom 40 do 60 sekundi. Za to će vam možda biti potrebno nekoliko meseci redovnog vežbanja. Da biste lekše postigli cilj, obavezno savkog dana izvodite neki oblik aerobnih vežbi i preduzmite sve moguće korake za uspešno savladavanje svakodnevnog stresa.

Osobe koje dišu ubrzano, nepravilno, “gutajući” vazduh bez valjanog izdisaja- sklpne su pojavi hiperventilacije, pri čemu u organizam pristiže previše kiseonika, ali osoba koja hiperventilira ima paničan osećaj nedostatka vazduha koji uslovljava još žešće “gutanje” vazduha i pogoršavanje stanja. Najbolja pomoć ili samopomoć u ovakvoj situaciji jeste disanje u papirnatu kesu: tako će udisanje izdahnutog vazduha doprineti bržem uspostavljanju odgovarajuće srezmere kiseonika i ugljendioksida u telu, i normalizovati disanje.

Dobra prevencija pojavi hiperventilacije jesu svakodnevne kretkotrajne vežbe dubokog ritmičkog disanja, kojima se osobe sklone hiperventilaciji privikavaju na efikasno izdisanje vazduha. Ovo duboko, ritmičko disanje izvodite polako tokom dva do tri minuta (više puta na dan) u sedećem ili stojećem položaju.

Tehnici efikasnog izdisanja doprinosi i svesno naglašeno duboko ritmičko disanje pri hodanju ili trčanju.

Efikasan odmor i dobar san- moćna su oružja u ublažavanju strespgenih dejstava u svakodnevnom životu.

Dve jednostavne vežbe disanja preuzete iz brojnih tehnika joge mogu da pomognu osobama koje se teško “isključuju” pre spavanja, te im “san ne dolazi na oči”.

1. Stanite ruku pruženh pravo pred sebe, sklopljenoh dlanova i pruženih prstiju; dok udišete, razmaknite ruke do odručenja; potom ih vratite u početni položaj dok izdišete. Dišite u ritmu s pokretima ruku. Vežbu ponovite desetak puta, neposredno pre spavanja.

2. Stanite i naslonite dlanove na grudi,prepletenih prstiju; udišući- ruke ispružite ispred sebe u nivou grudi, okrećući dlanove unapred, uz opružanje prstiju. Vratite ruke u početni položaj dok izdišete. Potom vežbu ponovite, ovoga puta opružajući ruke naviše, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na trup. Pri izdahu dlanove vratite na grudi, a zatim vežbu ponovite podižući ruke okomito iznad glave. Ovakva tri disajna ciklisa ponovite 6 puta neposredno pre spavanja.

Kad je reč o odmoru i oporavku od svakodnevnih napora i napetosti, ali o efikasnom učenju pravilnog disanja, ponajbolje rezultate će dati potpuno ovladavanje tehnikama “potpunog disanja”, ustvari- tehnika svesnog disanja kojima se poboljšavaju ritam, regulacija i efikasnost disanja, a vazduh raspoređuje u sve delove pluća.

UVEŽBAVANJE POTPUNOG DISANJA

1. Najpre bi trebalo da sagledamo kako ustvari dišemo, jer obično na to uopšte ne mislimo. lezite na leđa, ruke opustite pored tela, dlanove okrenite nagore, kolena savijte, a stopala oslonite na tle tako da se trbušni zid opusti; opusite leđne mišiće, kukove i kičmu; dišite mirno i duboko, a pažnju usredsredite na disanje, prateći sopstvene disajne pokrete i osećanje vezano za dah.

Nakon 5-6 disajnih ciklusa- posmatranje sopstvenog disanja nastavite u istom položaju, u još 4 faze od po 5-6 disajnih ciklusa, uz postepeno odmicanje obe ruke bočno od tela, za po 45 stepeni (ruke ostaju oslonjene na podlogu, ostali delovi tela se na pomeraju), na sledeći način:

- ruke odmaknite pod uglom od 45 stepeni (5-6 disajnih ciklusa);

-ruke u punom odručenju, pod uglom od 90 stepeni (5-6 disajnih ciklusa);

- ruke u poluzručenju, pod uglom od 135 stepeni (5-6 disajnih ciklusa);

-ruke u uzručenju, iznad glave, u širini ramena (5-6 disajnih ciklusa).

Zapazite: pri svakoj promeni položaja ruku manjaju se osećanja povezana sa disanjem! U poslednjem položaju (kad su Vam ruke iznad glave) ostanite ovako neko vreme duboko dišući i osetite kako se disanje produbljuje. Koristite ovo iskustvo da biste naučili da dišete duboko.

2. Ovakav ležeći pšoložaj sa rukama iznad glave pogodan je i za učenje i ubežbavanje potpunog disanja: nakon dubokog udisaja, prateći izdisaj, polako vratite ruke uz telo.

Potom nastojte da dah uskladite sa kretanjem ruku: udišući, širite obe ruke u širokom luku do iznad glave; izdišući- vraćajte ih istom putanjom pored tela. Pri kraju svakog izdaha pokušajte da uvučete stomak.

 Udah započnite abdominalnim disanjem: uvlačeći vazduh ispupčite stomak nagore i nastavite bez prekida (kako to pokreti ruku nalažu) sa grudnim disanjem, maksimalno šireći svoj grudni koš.

Izdah ide obrnutim redom: svesno započnite izdah u području ključnih kostiju, nastavite izdisaj grudnim košem, a kada ruke dođu blizu tela- završite izdah uvlačenjem trbuha.

Kada ovladate pokretim aruku u ritmu disanja, obratite pažnju na kontrolu daha, tako da disanje bude što dublje i potpunije. Kontrolu sopstvenog disanja sprovodite na sledeći način:

-dlanove postavite na trbuh i pratite pokrete trbušnog zida;

-zatim šake postavite bočno na rebra (prstiju usmerenih ka grudnoj kosti) i posmatrajte kako se rebra šire i skupljaju pod rukama.

- pri najdubljem disanju-posmatrajte i pokrete svog ramenog pojasa postavljanjem dlanova naposredno ispod ključnih kostiju.

Ove vežbe treba da izvodite lagano, bez nepotrebnog napora, uz težnju da se disanje postepeno uspori i produbi; dišite isključivo na nos; dah treb ada je nečujan.

3. Uvežbavanjem potpunog disanja nastavite izvođenjem OSNOVNE VEŽBE DISANJA i VEŽBE RITMIČKOG DISANJA u sedećem ili stojećem položaju.

OSNOVNA VEŽBA DISANJA

U stojećem ili sedećem položaju (sa uspravnom kičmom), koncentrišite se na disanje na sledeći način:

faza I- udisanje: tokom ove faze udišite vazduh kroz nos, brojeći u sebi da 8;

faza I.1- (udisanje  ”stomakom”) udahnite postepeno vazduh prvo u donji deo pluća, isturajući pri tome stomak, kao da želite da udahnete “stomakom”; vazduh će ispuniti donji deo Vaših pluća; (Napomena: ako Vam je stomak uvučen dok udišete, vazduhom možete ispuniti samo gornji deo pluća, a to je manje od polovine raspoloživog prostora za prihvatanje vazduha.)

faza I.2- ( udisanje “sredinom i gornjim delom pluća”) udišući dalje “puštajte” polako vazduh u sredinu pluća (isturajući najpre donja rebra i grudnu kost), i tek na kraju u gornji deo pluća (puštajući ramena da se malo podignu, a stomak malo uvuče);

faza II- zadražavanje vazduha: zadržite vazduh u plućima brojeći do 8;

faza III- izdisanje: izdišite kroz nos, brojeći u sebi do 8; vazduh ispuštajte lagano najpre iz “stomačnog dela”, zatim iz središta pluća, a tek na kraju iz vrha pluća (stomak se pritom najpre uvalači, a zatim  opušta i lagano spušta).

 U početnoj fazi vežbanja vežbajte sa fazama udaha, zadržavanja i izdaha kraćim od 8 sekundi. Ponavljajte vežbu više puta na dan: biće potrebno da udahnete seriju “potpunih udisaja” po nekoliko puta dnevno da biste razvili ovaj stil disanja! Možda ćete morati da vežbate i pred ogledalom, sa šakom na stomaku- da biste osetili kako se kreće vazduh i tako sbe postepeno odvikli od tipičnog načina disanja koji prati uvalačenje stomaka prilikom udisanja.

U kasnoj fazi vežbanja, možete preći na vežbe disanja u kojj se nozdrve koriste naizmenično, pri čemu se nozdrve naizmenično blago zatiskuju i zatvaraju jagodicom palca leve ili desne šake.

VEŽBA RITMIČKOG DISANJA

Sedite uspravnih leđa i sa rukama udobno opuštenim u krilu. Sastavljenim jagodicama tri prstajedne ruke- opptajte puls na podlaktici druge ruke (iznad pregiba ručnog zgloba, neposredno iznad korena palca) i počnite dabrojite: 1, 2, 3, 4, 5 – 1, 2, 3, 4, 5… tj. – po pet otkucaja pulsa, svesno usklađujući ritam disanja sa ritmom kucanja srca. Onda počnite vežbu potpunog disanja na već opisani način. Polako udahnite jedan potpuni udisaj, odbrojavajući pet otkucaja srca; zadržite dah tokom pet otkucaja srca; izdišite polako tokom pet otkucaja srca.

Po potrebi- izbegnite pojavu zaduvavanja ili zamora pravljenjme kraćih pauza ( u tajanu od 2-3 otkucaja srca) između dva udisaja.

Svakodnevne vežbe potpunog disanja doprineće brzom razvoju svesne kontrole disanja i samokontrole raspolženja i psihofizičke spremnosti.

 

 

Slični tekstovi:

 • Disanje i vežbe disanja (I deo)
 • Disanje i vežbe disanja (II deo)
 • Vežbe disanja za osobe sa obolenjima pluća i gornjih disajnih puteva
 • Osnovne vežbe disanja
 • POSEBNE TEHNIKE DISANJA
 • Obećanja, obećanja to je jedino sto se može očekivati u nasoj zemlji. Politika nikako da se drži svojih javno izrečenih stavova. Tesko je reći sto je sve obećano, a malo tko vjeruje da će to biti i izvrseno. Uvijek prevladaju stranački interesi bez obzira jesu li oni dobri ili ne. Kako to izgleda u praksi vidjelo se posljednjih dana u ponovljenim igrama oko Podravke. Trebalo je izabrati novog predsjednika uprave i tu su nastali problemi.

  Apple iPad  [fbshare]

  Tijekom jučerašnjeg dana Apple je obavijestio javnost o njima jednom značajnom dostignuću. Ni dva mjeseca od predstavljanja tržištu je isporučeno dva milijuna tableta iPad, a kako sada stvari stoje brojka će se do kraja godine znatno povećati.


  Dva milijuna prodanih iPada premašuje sva očekivanja Wall Street analitičara koji su predviđali mjesečnu prodaju u rangu 175.000 i 778.000 iPada. Nakon prvog mjeseca analitičari su ponešto izmijenili brojke tako da sada BroadPoint AmTech očekuje oko sedam milijuna prodanih iPada do kraja godine dok gadrtner smatra da će broj prodanih iPada iznositi oko osam milijuna.

  Tijekom prošlog vikenda iPad je započeo svoj pohod na tržišta u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji, a tijekom srpnja započinje distribucija u još devet zemalja.

  Bilo kako bilo, štogod mislili o kompaniji, Apple je s iPadom ponovo napravio pun pogodak.

  Izvor…

  I da budemo obavešteni, kobajagi, jelte! Satelit „leti“ nad nama već godinama i neki se setili da nas najzad obaveste, jer naše je pravo da budemo obavešteni i da znamo sve, bez izuzetka, osim onoga što predstavlja izuzetak i što glupavi narod ne mora i ne sme da sazna! Naravno, mislim na našu državnu televiziju, koja je u službi naroda; kad bi smo se, he, he… mislim radili ono… Na našoj televiziji važe stroga pravila, pravila Javnog servisa! Zna se kad je lutrija na teveu, zna se kad je dnevnik, zna se kad su serije (a njih, serija – bezbroj), sport po potrebi, naročito ako se igra večiti derbi (Zvezda-Partizan) koji već odavna ne da nije večiti, već je pitanje da li je uopšte derbi! Nadalje, na Javnom servisu svih građana ove države se zna kada su govorne emisije na programu, ima i edukativnih emisija, kvizova i tako dalje, i tako dalje!

  Juče gledam Prvi program: petnaest je sati, treba neka serija da počne (uzgred, serije i zabavne emisije su na televizijama u drugim zemljama baš na zabavnim kanalima), a ono na ekranu piše: „Sledeći program nije preporučljiv za mlađe od šesnaest godina!“ Mogu da zamislim strogog roditelja koji tera svoje petnaestogodišnje dete iz sobe: „Marš napolje, ne vidiš da je zabrenjeno ispod šesnaest godina!“ Valjda je tako propisao RRA (Republička agencija za ovakve glupave stvari) na čijem je čelu pop. Mislim, baš lepo i prigodno, premda bi gospoda i gospođe iz ove agencije trebale malo pogledati šta rade Javni servisi susednih zemalja, u stvari, kako bi naša televizija trebala da funkcioniše sa svojim programom. Ako mi sada neko kaže da je uloga Javnog servisa da nam iz dana u dan prikazuje kojekakve serije, na žalost moram da ga uputim na, recimo, Pink i ostale tzv. privatne televizije. Nama, u Subotici, dostupne su televizije okolnih zemalja, tako da smatram da ne moram reklamirati njihovu programsku šemu koja je približno ista na mnogim ozbiljnim državnim televizijama. Ovi naši lokalni tv programi su takvi da ovom prilikom mi se baš ne piše o njima. Vi, roditelji pazite na program, ako posle ponoći na teveu daju neku emisiju koja je zabranjena gledaocima ispod dvanaest godina, probudite vaše čeljade, neka se nagleda slobodnog ekrana.
  JASIKEVIČEUS GRANDE

  Kako se opštinski odbor Srpskog Pokreta obnove predstavlja na internetu? To jednostavno morate videti.
  Kako se opštinski odbor Srpskog Pokreta obnove predstavlja na internetu? To jednostavno morate videti.

  nikad nisam bio
  deo gomile
  nije da nisam
  pokušao
  da budem
  nasmejani đak
  uniformne škole
  adrenalinom gonjen
  maloletni delikvent
  alkoholom razgaljen
  osvajač srca
  novcem okupan
  samostalni preduzimač
  internetom oslobođen
  beskrupulozni egzibicionista
  junak svetskog bola
  sa šumom na srcu
  ali
  ništa me nije
  potpuno obuzelo
  kao usamljene
  kasnonoćne
  nelagodne mada
  oslobađajuće
  misli
  ti
  svici
  u tmini
  ljudske propasti

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37