Unosi za: Arhiva za 2010/07

SEGA je danas pustila u etar promotivni video snimak za svoju nadolazeću igru, Shogun 2: Total War. Izlazak ovog naslova očekuje se tokom 2011. godine.
...

nanovača

U staklenu flašu staviti opranu grančicu sveže nane pa je napuniti domaćom jakom rakijom. Flašu zatvoriti i ostaviti da odstoji. Nema potrebe da se ostavi na svetlom i sunčanom mestu kao uobičajeno, pošto poprimi vrlo brzo aromu i boju. Šećer se ne dodaje.

Podeli: Print del.icio.us Facebook Google Bookmarks email Netvibes RSS StumbleUpon Technorati Twitter

Konrad Zuse

Tomas Edison je izumeo sijalicu, Nikola Tesla naizmeničnu struju, braća Rajt su se prvi podigli sa zemlje letelicom sa motorom. U svetu je bilo još pronalazača koji su uticali na čovečanstvo. Ali, ko je izumeo kompjuter?

Na osnovu prava na patent može se odgovoriti da je pronalazač kompjutera bio engleski matematičar, zatim filozof, pronalazač i politički ekonomista Čarls Bebidž, koji je u 19. veku prvi došao na tu ideju.

Međutim, prvi funkcionalni kompjuter na svetu je u svakom slučaju izumeo Konrad Cuze i to 1941. godine, u sobi njegovih roditelja u Berlinu, a 22. juna 2010, navršava se 100 godina od njegovog rođenja. To je ujedno bio i razlog da glavni grad Nemačke, 2010. proglasi „Godinom Cuzea“. Konrad Cuze je umro 18. decembra 1995, a o tome kako je sve počelo pričao je u jednom intervju iz 1992.

„Završio sam građevinski fakultet i u građevinarstvu su neophodni proračuni statike što iziskuje mnogo računanja. Tražio sam način da automatizujem te proračune i na kraju sam došao do onog što danas nazivamo kompjuter.“

Bjelovarski agent Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) pretukao je svoju ženu, skinuo je golu i ponižavao. Nakon toga je uhićen i zabranjen mu je pristup ženi i djeci. Koji amater! Svaka seljačina može oteti ženu, ubiti Boga u njoj i isponižavati je. Ali samo pravi profesionalac može proći nekažnjeno. Sljedeće metode bi mu dramatično poboljšale kvalitetu odnosa sa suprugom bez da na sebe privuče pažnju organa reda.

Ruka pomirenja

Započeti posao treba dovršiti (slika: European Parliament/Flickr)

Mučenje vodom

Mada su Amerikanci u Iraku popularizirali mučenje vodom, ta tehnika postoji već stoljećima. Vrlo je korisna jer mrcvari fizički i psihički bez da ostavlja vidljive tragove i ozljede. Ako je želite isprobati, vrlo je jednostavna. Sputajte partnericu tako da se ne može micati i prekrijte joj lice krpom tako da pokriva usta i nos. Zatim kontinuirano polijevajte krpu tako da je nemoguće disati bez da se udiše voda. Tako žrtva osjeća da umire davljenjem, osjeća se nemoćno, paničari… a ništa ne može učiniti. Najbolja stvar je što mučenje vodom može trajno oštetiti mozak i pluća, a izvana se ništa neće vidjeti.

Možda se čini pretjerano na svojoj supruzi prakticirati mučenje rezervirano za špijune, izdajnike i ratne zločince, ali razmislite malo više o tome. Da bi vam sud dokazao fizičko zlostavljanje, potrebni su fizički tragovi. Najbolji način da se riješite dokaznog materijala je da ga uopće ne proizvodite.

Kvalitetan nadzor

To što želite da vam žena boravi kod kuće i ne komunicira s drugim ljudima ne znači da stalno morate biti uz nju. Uostalom, muškarac treba imati svoj život dok žena brine o kući i djeci. Ali znate li točno što ona radi dok vas nema kod kuće? Možda se seksa s nekim drugim, dangubi s prijateljicama ili švrlja gradom bez nadzora. Ali i za to ima rješenje.

Klasična metoda je provoditi povremene provjere, nešto kao mystery shopping. Krenite na posao kao svaki drugi dan, ali se vratite kući i sa sigurne udaljenosti pratite što se događa i je li ona stvarno kod kuće. Ako izađe bez da vas je nazvala da vas obavijesti o tome, suočite se s njom i po potrebi je kaznite gušenjem vodom.

Osim toga, na tržištu postoje sustavi kojima ženin mobitel možete pretvoriti u uređaj koji u redovitim intervalima šalje signal putem satelita na određenu web stranicu. Sve što nakon toga trebate učiniti je na toj web stranici provjeravati kretanje.

Naravno, uvijek su vam dostupni i sustavi video nadzora – minijaturne kamere koje se lako sakrije po kući i koje događanja u domu bilježe na kućno računalo.

Podijeli pa vladaj

Ljudi, pa tako i žene, dobijaju moć od društva. Što imaju više prijatelja, lakše će naći saveznike koji će ih okrenuti protiv vas. U početku trebate biti suptilni. Krenite s jednostavnim metodama. Na primjer, kada supruga odluči izaći s prijateljicama, kažite samo “da me voliš, ostala bi kod kuće sa mnom. Spremam ti posebno iznenađenje”. Ako bude inzistirala, naglasite da se osjećate odbačeno i razočarano te da smatrate da je ista kao i sve druge koje su vas povrijedile.

S vremenom ćete shvatiti koje aktivnosti je vesele. Ako se subotom nalazi s prijateljicama, to znači da za taj dan trebate smisliti nekakvo neodložno druženje ili izlet u prirodu. U početku to može biti jedna subota mjesečno, a s vremenom ćete joj moći potpuno oduzeti kave s prijateljicama.

Ako njene prijateljice i rodbina dolaze kod vas, vrijeme je da smislite zavjeru. Počnite pričati kako vas oni i one mrze, gledaju ispod oka i ponižavaju. Presudno je da s vremenom uspostavite čvrstu kontrolu i ženu odsiječete od bilo kakvih sistema vanjske podrške! Neka izlazi što manje i neka nitko ne dolazi kod vas i većina posla bit će vam obavljena.

Što se tiče našeg agenta SOA-e, nemamo razloga za brigu. Hrvatske muževe još uvijek sudske zabrane ne sprečavaju da pobiju žene i djecu pa ne sumnjam u prikladan kraj te dirljive obiteljske priče.

Dеsilo sе i to. Svеdoci smo kаko jе svеt postаo bogаtiji zа još jеdаn jеzik.
Vеrovаtno jе to bilа nеminovnost nаstаlа uslеd onog političkog i društvеnog prеvirаnjа, mеnjаnjа sistеmа i uočаvаnjа posеbnosti nаcijе. Nеmаm ništа protiv, svаko imа prаvo.
Rеč jе zаprаvo o novoprozvаnom crnogorskom jеziku. Kаd-tаd jе to morаlo dа sе dеsi. Sаmo sе pitаm čеmu potrеbа dа sе usložnjаvа nеšto što jе jеdnostаvno.
Nеbitno... Nе žеlim dа sе smаrаm rаzmišljаnjimа o nеčеmu što jе golа аpstrаkcijа, pаrdon, аdministrаcijа. Mаdа trеbа skinuti kаpu onimа koji su sе potrudili i stаndаrdizovаli jеzik, što nijе mаčji kаšаlj.

Jеdino mе intеrеsujе štа ćе biti sа Njеgošеm, Kišom, M. Lаlićеm, Bеćkovićеm, Bulаtovićеm, Pеkićеm, i drugimа kojе svojаtа kаko ko stignе. (Ili ćе, аko jе uopštе mogućе, jеdаn pisаc biti prеdstаvnik dvе ili višе knjižеvnosti?)

Bаštа bаlkаnа Shodno tomе dа ćе i crnogorski jеzik postаti službеni, prеtpostаvljаm dа ćе srpskoj birokrаtiji biti potrеbni i prеvodioci rаznih tеkstovа sа srpskog nа crnogorski i obrnuto, pа možеmo dа sе nаdаmo i otvаrаnju novih rаdnih mеstа zа nеzаposlеnе filologе.

Rаzlikе u jеzicimа, koji sе nеkаdа nаzivаo srpsko-hrvаtski, tj. hrvаtsko-srpski, nеminovno postojе, а to su lеpo, proročki, objаsnili uglеdni profеsori sа Institutа zа jеzik, knjižеvnost, mаlu privrеdu i tеlеkomunikаcijе. Komplеtno objаšnjеnjе rаzlikа, potkrеpljеno primеrimа iz prаksе, jе nа ovom linku.


crnogorskа аzbukа
crnogorska abeceda
 
 

Ništa lepše od leta, sunca i mora. Uveliko uživamo što i svima vama želimo.


Novi, 39. broj Full Circle Magazin-a, donosi:

- Command and Conquer,
- Program in Python (13. deo),
- Review – iRobot iPad,
- Top 5 – Documentation Sites.

Broj 39. se može skinuti sa adrese:
http://dl.fullcirclemagazine.org/issue39_en.pdf
LOGORAMA


“Na Facebooku su svi vaši prijatelji iz srednje škole. Na Twitteru – ljudi za koje biste htjeli da su išli s vama u školu.”

Ako ste čitali tekst u kojem se pominje ovaj citat, možda ste primetili na kraju teksta (druga stranica) da je određeni (ne mali) broj participanata u pomenutom tekstu naveo kao zanimanje (ili jedno od zanimanja) – Community Manager.

twiterasi

Community Manager (menadžer online zajednica) aktivno prati (monitoring), učestvuje (participacija) i angažuje druge osobe (animiranje) u online zajednicama. Sa druge strane, Community Manager (”komjuniti menadžer“) bi trebalo da zna kako se kreiraju i održavaju online zajednice u vezi sa potrebama organizacije za koju nastupa.

Community Manager je operativna funkcija u organizaciji, za razliku od funkcije  Chief Social Media Officer ili Social Media Director, koje su upravljačke funkcije (tzv. “inokosni organi”).

U osnovi, posao community manager-a je da priprema, prilagođava i plasira različte vrste odgovarajućih sadržaja na odabrane društvene medije (ne samo Twt i FB), da ulazi u dijalog i preusmerava konverzaciju na odgovarajuće osobe iz organizacije koju zastupa, kao i da kreira sopstvene online zajednice sa osobama koje su zainteresovane za dijalog (ne puko skupljanje kontakata – “filatelija“).

“Wannabe” Community Management

Jedna je stvar šta bi trebalo da bude posao osobe koja je u firmi (ili radi za potrebe kompanije) i zadužena je za komunikaciju putem društvenih medija, a druga je stvar šta se u praksi najčešće dešava:

  • Živimo u vremenu (2010.) u kojem će sve veći broj osoba koje koriste aktivno Twitter i Facebook proglasiti sebe “ekspertima za društvene medije” i krenuće da nude usluge vođenja računa o kompanijskim nalozima na društvenim medijima.
  • Kako veoma mali broj kompanija ima interne resurse (zaposlene osobe) koje mogu da odgovore na potrebe online komunikacije/konverzacije, sve veći broj kompanija traži (i tražiće) nekoga (neku kompaniju) ko im može pružiti uslugu community management-a – uglavnom za sada na nivou spoljnog saradnika (outsourcing).
  • Marketinške i PR agencije već traže community manager-e (a kako prolazi vreme, sve će više tražiti) da im “izhendluju socal media deo kampanje”, tako što će “pronaći” negde fan-ove i follower-e koje treba preusmeriti na specijalno kreirane SM naloge za potrebe te kampanje (uključujući i kreiranje namenskih blogova za istu kampanju).
  • Simptomatično je da različite osobe koje kreću u posao “iznajmljivanja svojih znanja” za potrebe korišćenja društvenih medija od strane kompanija/PR-marketing agencija koriste sopstvene SM naloge da bi “pripomogli” naručene kampanje. Verovatno ste već videli da za  određeni broj osoba koje pratite možete tačno da utvrdite za koga sada rade kampanju. Određeni broj osoba u ovim krajevima već je veoma lepo plaćen da plasira određene informacije preko svojih SM naloga.

Moje je mišljenje da kompanije treba da pričekaju sa ozbiljnijim korišćenjem društvenih medija u poslovne svrhe, i da u sklopu svoje kompanije “izgrade” osobu/osobe koje bi trebalo da postanu comunity manager/i. Do tada je sasvim OK da se angažuju spolji resursi za potrebe komunikacije na društvenim medijima, ali samo na nekim osnovnim nivoima komunikacije.

Kao i u svakoj novoj profesiji, u jednom momentu kreće poplava stručnjaka, ali se veoma brzo (potrebno je godinu ili dve) situacija kristališe na taj način što se do tada izdvajaju oni pojedinci i kompanije koji imaju očigledne i merljive rezultate (ne-fiktivne reference) – credits to Dragana Đermanović.

U narednih godinu ili dve kristalisaće se ova profesija i kod nas, pa svi oni koji žele da nađu posao u ovoj struci i da kvalitetno rade posao community managera, neka “zasuču rukave”.


Rating: 0.0/10 (0 glasova cast)
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37