Unosi za: Arhiva za 2010/08

 • The Mercedes symbol looks like an eclipsed conformation.
 • The first thing you reach for in the morning are your prescription safety glasses.
 • All your shirts have holes.
 • All your scars are not from bar fights but from chemical burns.
 • Someone offers you acid, but its not what you expected.
 • Describing sexual positions you use SN1, SN2 and all your friends know what you are talking about. (Theoritically)
 • Kids ask you how Santa fits through a small chimney and you reply, “Duh, tunneling effect.”(...)

  Pročitajte nastavak You might be a chemistry major if… (353 words)

  © Milan Milošević for Svet nauke, 2010. | Permalink | 0 komentara

 • U jednoj od svojih odličnih knjiga, Brajan Trejsi (Brian Tracy) navodi jednostavnu formulu po kojoj može da se predstavi koliki će uspeh neko postići u životu. Brajan Trejsi je inače najzvučnije ime u oblasti popularne psihologije uspeha. Osim toga što je Tajna jedna od njegovih tema, piše i predaje i o ostalim neophodnim stvarima koje treba da se znaju ukoliko želite uspeh: postavljanje ciljeva, komunikacija, odlučivanje, upravljanje vremenom… Formula koju danas navodim nije ništa novo što ćete čuti ako ste i ranije upoznali zakon privlačenja, ali daje jedan slikovit i vrlo realan prikaz ključnih faktora uspeha. Jednačina glasi:

  Stepen pojedinačne uspešnosti = (Urođene sposobnosti + Stečene sposobnosti) x Stav

  Urođene sposobnosti su sve ono sa čime se rađamo. Tu spada koeficijent inteligencije, temperament, neke karakteristike ličnosti. Na njih tek neznatno možemo da utičemo. Velika je šteta što mnogi smatraju da uspeh isključivo zavisi od urođenih sposobnosti, pa se predaju još u startu govoreći kako nisu predodređeni za uspeh.

  Stečene sposobnosti su sve ono što tokom života steknemo u obliku formalnog i neformalnog obrazovanja, čitanja, saznavanja, komunikacije sa porodicom, vršnjacima… Na ovaj faktor možete da utičete, ali to je spor i naporan proces, a njegovim poboljšanjem nećete neminovno postići uspeh. Na primer, neko može da provede godine i godine na školovanju, a da završi kao osrednji doktor koji je pored toga i u dugovima.

  Iz jednačine se vidi da Stav ubedljivo najviše utiče na uspeh. Ako rangiramo sve karakteristike od 1 do 10, videćemo da će osoba koja je rođena sa veoma malim sposobnostima i nije stekla nikakvo obrazovanje, ali ima izuzetno pozitivan stav o životu (npr. (1 + 1) * 10 = 20) imati sličan uspeh kao i supertalentovana osoba sa vrhunskim obrazovanjem, ali izrazito negativnim stavom (npr. (10 + 10) * 1 = 20). Ipak, ako uzmemo prosečno talentovanu osobu sa prosečnim obrazovanjem (npr. da je zbir tih osobina 10), onda vidimo da njen uspeh može da varira od 10 do čak 100, a sve to zavisi od stava koji takva osoba ima prema životu.

  Zato je veoma bitno da imamo pozitivan stav o sebi i svojoj ulozi na ovom svetu. Najbolja stvar je što pozitivan mentalni stav može da se poboljša u samo jednom momentu i to neograničeno. Stav se nalazi pod direktnom kontrolom naše volje. Zato samo treba da odlučimo da budemo pozitivni i to treba da sprovedemo u delo. Potrebno je da svesno promenimo svoja razmišljanja, da se nateramo da razmišljamo optimistično. Stav je način na koji pristupamo životu. Svakom problemu (bolje reći izazovu) možemo pristupiti tako što ćemo da gledamo njegove negativne strane i da ih povećavamo i dajemo na značaju, a možemo da zauzmemo optimističan stav i da odmah počnemo da tražimo kreativno rešenje.

  E sad… Šta utiče na to kakav imamo stav prema životu? To su očekivanja! Stav je uslovljen očekivanjima. Sve što očekujemo od sebe i svog života je veoma moćno i u ogromnoj meri utiče na naš stav, a samim tim i na uspeh u životu. Pozitivna očekivanja su karakteristika superiornih ličnosti. Ako uvek očekujemo pozitivan ishod, to će nam se stalno i događati. Ako, na primer, krenete da izvadite pasoš sa stavom da ćete beskonačno čekati u redu i da će vam službenik sigurno pronaći neki dokument koji nemate i da sigurno nećete uspeti sve da završite za jedan dan, pogodite kakav vas ishod stvarno čeka.

  A kako da znamo od čega zavise naša očekivanja i kako da ih promenimo? Očekivanja su uslovljena uverenjima u pogledu sopstvene ličnosti i sveta u kom živimo. Kakvo uverenje, odnosno sliku o sebi imamo, takva su nam očekivanja, takav nam je stav o životu i na kraju takav ćemo uspeh i imati. Dakle, ključna stvar u celoj ovoj priči i uzrok svega je slika o sebi.


  tekuci dusik

  Kako se ispostavlja, apsolutno ništa. Uranjanje dlana u tekući dušik, na gotovo -200 stupnjeva Celzijusa rezultira prilično zanimljivim efektom, a vlasnik dlana ostaje i dalje doživotno vezan uz svoj dio tijela. Naime, tekući dušik pri dodiru s ljudskom kožom stvara nekakvu zaštitnu ovojnicu koja štiti kožu od smrzavanja.


  Ma uostalom pogledajte i sami:

  U svakom slučaju ovo nemojte pokušavati u vlastitom aranžmanu.

  Izvor…

  Svi nasi politički djelatnici smatraju sebe očito jedinima koji imaju pravo na kritike svih vrsta. Upućuju ih svima koji imaju drugačije misljenje o nekom pitanju od njih. Protekli smo tjedan bili svjedoci takvog ponasanja. Na tvrdnju guvernera HNB-a kako oporezivanje banaka treba dobro promisliti i izvrsiti analizu korisnosti takvog poteza koji bi mogao donijeti vise stete za građane i gospodarstvo, a novac bi bio uporabljen za tekuće podmirivanje proračuna ostro su se obrusili sindikalisti. Postavlja se pitanje jesu li oni shvatili sto zapravo guverner misli ili su njihove ocjene pausalne

     Alergije su nenormalne  reakcije imunog sistema prilikom kojih dolazi do pokretanja odbrambenog mehanizma u našem telu, kako bismo se suprotstavili potencijalno opasnim supstancama iz neposredne okoline sa kojima dolazimo u dodir – polen, životinjske dlake, ujed insekta, hrana i drugo.

  Alergijsku reakciju može da izazove bilo šta, a intenzitet samih alergija može da varira od onih bezazlenih i iritantnih pa sve do onih opasnih po život.

  Najbolje rešenje je upotreba preventivnih lekova kao što su Nasonex, Flixonase i sličnih.

  Dlake životinja

   Proteini koje luče štitne žlezde u koži životinja i oni koji se nalaze u njihovoj pljuvačci takođe mogu biti uzrok alergijskih reakcija kod nekih ljudi. Međutim, alergija ne mora odmah da se pojavi, već ona može polako da se razvija tokom dužeg vremenskog perioda, čak i do dve godine, a do potpunog nestanka simptoma dolazi tek mesecima nakon prekida kontakta sa životinjom.

   Ukoliko je kućni ljubimac pokretač alergije, rešenje bi bilo da mu zabranite pristup spavaću sobu, izbegavate tepihe u stanu i redovno kupate ljubimca. Takođe bi vam od velike pomoći bilo i svakodnevno usisavanje prostorija.

  Ako alergijske reakcije postanu potencijalno opasne po život, najbolje rešenje je ukloniti ljubimca iz kuće.

     Svi kućni ljubimci sa dlakom ili krznom šire oko sebe majušne molekule, potencijalne alergene.   Oni se nalaze svuda, u njihovoj koži, pljuvačci, urinu…

   

  PSI

  Kada su psi u pitanju, bez obzira na to da li su kratkodlaki ili dugodlaki, mogu biti uzrok alergije nekog od ukućana.

  Koliko dužina dlake utiče na jačinu alergije?

  Smatra se da je dlaka koju vaši ljubimci ostavljaju za sobom, a na kojoj se nalaze i ostaci odbačene kože, zapravo glavni izazivač alergija. Količina dlake nije, međutim, od presudnog značaja. To znači da psi koji imaju dužu dlaku neće biti češći izazivači alergija od pasa koji imaju kratku dlaku. Neki ljudi su osetljiviji na kratkodlake pse, pa je samim tim i verovatnoća za pojavu alergije različita.

   Koji se psi linjaju manje od drugih?

   Iako ne postoji nijedna rasa pasa koja nije potencijalni izazivač alergije, to vas nikako ne treba odvratiti od čuvanja jednog ili više ljubimaca. Evo i kraćeg spiska američkog kluba obožavetelja pasa ljubimaca koji bi trebalo da budu manje opasni u pogledu izazivanja alergija: bedlington terijer, irski koker španiel, šnaucer, meksički bezdlaki pas,  francuska pudlica (ja sam je imala, veoma zahvalan pas, ne linja se, nema miris i nisam imala alergijskih reakcija na njegovu dlaku)

     Individualne odlike pasa koje mogu uticati na alergiju

   Kada je reč o tome u kojoj je meri pas alergijski opasan, u prvi plan se kao mnogo bitnije ističu individualne karakteristike samog psa, dok njegova rasa ili pol ostaju u drugom planu. Usled toga, oni psi koji imaju više peruti (odbacuju suvu kožu u većim količinama) u većoj meri šire supstance koje izazivaju alergiju. Čak postoje i rase kod kojih je to perutanje kože nasledno: koker španiel, labrador, zlatni retriver, nemački ovčar.

  Mačke – česti izazivači alergija

   Kao i kad je reč o psima, i među mačkama ne postoje one koje ne izazivaju alergiju. I mačija pljuvačka sadrži supstance koje pokreću alergiju. Kao i kod pasa, dužina dlake nije merilo jačine alergije. Neke rase mačaka, poput sibirske mačke i ruske plave mačke, smatraju se manje opasnim kad je reč o izazivanju alergije.

  Najčešći simptomi alergije na kućne ljubimce

   Alergije koje izazivaju kućni ljubimci imaju iste simptome kao i ostale alergije koje utiču na disajne puteve: jak i učestali kašalj, astma, svrab u predelu očiju, suzenje i crvenilo okiču, zapušen nos, curenje iz nosa, kijanje, svrab, kožni osipi.

    Ukoliko je neko u porodici sklon alergijama, treba uraditi analizu i tako otkriti na koje je sve to supstance alergičan, jer uzrok ne mora da bude kućni ljubimac.

  Kako možete umanjiti efekat alergije?

      – Držite svog kućnog ljubimca što dalje od spavaće sobe

     – Izvodite ga što češće u šetnju i igrajte se sa njim napolju.

     - Posle svakog kontakta sa ljubimcem, obavezno operite ruke.

     – Kupajte svog ljubimca barem jednom nedeljno.

     – Redovno čistite tepihe i staze, kao i ostala mesta na kojima vaš kućni ljubimac provodi dosta vremena.

  Kućni ljubimci ponekad mogu biti uzročnici alergije i ako ukućani na alergiju burno reaguju, ljubimce treba ukloniti iz kuće. Ukoliko nema alergije ukućana, onda, prema najnovijim istraživanjima, treba imati kućne ljubimce, jer oni razvijaju otpornost dece na mnoge bolesti, a psihološki u velikoj meri doprinose razvoju i vaspitanju dece. Pored toga, dokazano je da kućni ljubimci deluju umirujuće i otklanjaju stres u porodici.

  Slični tekstovi:

 • Alergije i astma
 • Kućni poslovi i astma
 • Lečenje alergije i astme – iskustvo mama Sanje
 • Život bez alergije
 • Šta je astma?
 • Sutra je 1. septembar, dan našeg grada, Dan Subotice.

  Valja ga obeležiti, valja ga proslaviti.

  Obeležavamo ga i slavimo već par dana, a obeležavaćemo ga i slaviti još par.

  Primereno, kako i dolikuje u ovoj godini, nikako bogatoj.

  Promakla je još jedna krizna godina, koliko li će još, ali kao da većih stresova i nije bilo, mada se čini da povoda jeste. Valjda ih ni u buduće neće biti, ili smo već oguglali. Kako god merili, ipak smo je preživeli, istina kako ko.


  Sutra valja slaviti i osećati se slavljenički.

  Za slavljenički program valja pohvaliti čelnike, a to najbolje možemo učiniti tako što ćemo se sutra svi okupiti na Trgu slobode, biti slobodni i zaploviti presušenim Panonskim morem na lađi kojom će tako stameno i sigurno krmaniti niko drugi do Đoka.

  Dakle, sutra, nisam rekao malo sutra, već sutra svi naveče, na trg i u slavlje.

  Neka vam je srećan Dan Subotice.

  aleandro minore

  The old men ’round here, sometimes they get
  On bad terms with the younger men
  But old, young, age don’t carry weight
  It doesn’t matter in the end

  One of the boss’ hangers-on
  Sometimes he comes to call, at times you least expect
  Try to bully ya, strong-arm ya', inspire you with fear
  It has the opposite effect


  Kаdа sе jеdnog dаnа budе pisаlа istorijа srpskog uvlаkаčkog, okupаcionog i kvislinškog novinаrstvа, nе sumnjаm dа ćе sе lokаlnа vеrzijа dnеvnikа Der Blitz (uz još nеkе, što štаmpаnе, što еlеktronskе mеdijе) nаći u istom poglаvlju bеščаšćа u kojеm vеć višе od polа vеkа stojе Rаdio-Bеogrаd, Politikа i Vrеmе, iz dobа nаcističkе okupаcijе. Cinici (?!) bi rеkli, "pа i gаzdе su im sа istog govornog područjа, а prеmа Srbimа vodе politiku nаlik bаš onoj iz 1941".

  Nа prvi poglеd, ovаkvа kompаrаcijа zvuči drаstično i prеforsirаno, primеtićе čitаoci (nе bеz osnovа), jеr, konаčno, živimo u Srbiji а nе nа Mаrsu: uz izuzеtkе, trаdicijа ovdаšnjеg dnеvnopolitičkog novinаrstvа duboko jе optеrеćеnа pаrtijskom (tаjkunskom, finаnsijеrskom...) ostrаšćеnošću i prеviđаnjеm nеzgodnih činjеnicа po аktuеlnu urеđivаčku politiku, prеzirа vrеdnom lojаlnošću prеmа političkom diktаtu, trаgikomičnim potcеnjivаnjеm еlеmеntаrnog zdrаvog rаzumа čitаlаcа... Dаklе, nijе Blic ZAPOČEO ništа što, u ovom ili onom obliku, nismo vidеli od počеtаkа modеrnе srpskе štаmpе u Srbiji i hаbzburškoj Austriji. A ni istorijа štаmpе nа bilo kojеm poznаtom jеziku nijе ništа drugo do istorijа mаnjе-ili višе ogoljеnog zаstupnjа ovе ili onе аgеndе. I to jе svе lеgitimno. Mеđutim, lеgitimitеt prеstаjе onog čаsа kаdа sе nаđе (kаko jе nеdаvno primеtio Žеljko Cvijаnović) MANjE rаzumеvаnjа zа čitаocе kojimа sе obrаćаš nеgo zа strаncе koji tim čitаocimа dirеktno rаdе o glаvi, prеkrаjаjući njihovu zеmlju prеmа svojim zаmislimа i iznosеći listе zаhtеvа. To sе zovе okupаcijа, i možеmo sе gаđаti еufеmizmimа do prеkosutrа. Ili stvаri zvаti kаko zаslužuju. I tаdа jе porеđеnjе sа okupаcionim glаsilimа iz čеtrdеsеtih nе sаmo mogućе, nеgo i jеdino аdеkvаtno.

  Prеnosim dvа nаslovа iz аktuеlnog Blicа, stojе jеdаn do drugog, što kаrikаturu čini potpunom:


  Analiza američkog stručnjaka

  Server: Srbija da se ne bori za izgubljeno u doba Miloševića  i  Počast Miloševićevoj bankarki

  Spomenik Borki Vučić u Komiriću


  Dаklе, notorni Dеnijеl Sеrvеr (dеžurnа i pеdаntnа vаšingtonskа glаsnа žicа SVAKOG mаsovnog ubicе i еtničkog čistаčа Srbа nа Bаlkаnu, od nеonаcistе Tuđmаnа, do еtnofаšistе Tаčijа), opisаn jе tеlеgrаfski-nеutrаlno kаo "аmеrički stručnjаk" (Stručnjаk zа štа tаčno? Apologiju Krаvicе i Klеčkе?). Nе mogu dа ulаzim u nаgаđаnjе dа li jе rogobаtnа i nеsrеtnа konstrukcijа iz nаslovа ovе vеsti ("Srbijа dа sе nе bori"), ishod nеpismеnosti prеvodiocа Blicа ili doslovаn Sеrvеrov iskаz. Tеk, kаdа vаm nеko poruči dа "imа dа sе nе boritе", to jе NAREDBA, а nе аnаlizа, kаko Blic nеuko i mizеrno pаkujе ovu prljаvu kvislinšku crticu iz svojе bogаtе istorijе "rаzumеvаnjа" svаkе brisеlsko-vаšingtonskе mаstiljаrе kojа Srbimа donosi spiskovе zаhtеvа. Anаlizа nе poznаjе impеrаtiv kаo jеzičko srеdstvo. Impеrаtiv nijе аrgumеnt nеgo uprаvo nеgаcijа аrgumеntа, а аnаlizа koristi sаmo jеzik аrgumеnаtа. Jеr ko posеgnе zа impеrаtivom, tаj PRETI ("urаdi tаko, ili...").

  Sа drugе strаnе, vеst o spomеniku Borki Vučić koji plаnirаju mеštаni njеnog rodnog Komаrićа, sаopštеnа jе poput histеričnog vrištаnjа. Milošеvićеvа bаnkаrkа! Dobijа SPOMENIK!

  Nеko ćе primеtiti, i bićе u prаvu, dа Borkа Vučić jеstе bilа, u svojoj dugoj kаrijеri, i Milošеvićеvа bаnkаrkа. Kаo i Titovа, Koštuničinа i Tаdićеvа. Nаprosto, žеnа jе bilа bаnkаrski stručnjаk, imаlа dug i аktivаn život u poslu u kojеm jе mnogo postiglа, rеžimi su sе mеnjаli sа Borkom ili bеz njе. (Nе vеrujеm dа u Amеrici nеko nаzivа Borkinog nеšto stаrijеg kolеgu i prijаtеljа Dеjvidа Rokеfеlеrа "Obаminim" ili "Bušovim" bаnkаrеm: а Dеjvidovа bаnkаrskа еpopеjа jе zаpočеlа nеgdе u dobа Trumаnovih mаndаtа аko sе nе vаrаm).

  Istom logikom (Blicovog potkаzivаčkog i islеdničkog novinаrstvа): kаko to dа jе Borkа Vučić "Milošеvićеvа bаnkаrkа" а Sеrvеr nijе "Tuđmаnov/Norčеv/Orićеv/Izеtbеgovićеv/Tаčijеv lobistа"? Pogotovo što bi zа tu vrstu srodnosti bilo dаlеko višе povodа, jеr Borkа jе rаdilа u svojoj zеmlji (pritom u držаvnom bаnkаrskom sеktoru), а nаklonost аmеričkih političаrа (i prаtеćе "аnаlitičаrskе" služinčаdi poput Sеrvеrа) zа hrvаtsku, bošnjаčku, аlbаnsku... аgеndu, jе KUPOVANA, tе to niko nе krijе ni u novonаstаlim bаlkаnskim nеofаšističkim, tеmеljno dеsrbizovаnim sаtrаpijаmа, а ni u Vаšingtonu. Dаklе, koliko jе borkа "Milošеvićеvа", Sеrvеr jе dеsеtinаmа putа višе Čеkuov, rеcimo. ili Klintonov, mаkаr, jеr i nаkon dеsеt godinа sа istim žаrom zаgovаrа kontinuitеt srаmotnog nаslеđа Klintonovih dеvеdеsеtih nа Bаlkаnu.

  Intеrеsаntno jе i to dа sаm, u аnаlizаmа nеzаvisnih аmеričkih i еnglеskih аutorа nа tеmu trеtmаnа post-jugoslеvеnskih rаtovа u zаpаdnim (pogotovo аnglo-аmеričkim) mеdijimа, čеsto nаlаzio uprаvo ukаzivаnjе nа opštеprihvаćеni fеnomеn POTPUNE mеdijsko-političko-pojmovnе dеhumаnizаcijе Srbа, svеgа što nosi srpski prеdznаk i mаkаr i izdаlеkа služi kаo аrgumеnt u srpsku korist. Dаklе, nе rаdi sе o zаgovаrаnju nеkаkvе srpskе "kontrаpropаgаndе" kojа bi Srbе prikаzivаlа boljimа nеgo što jеsu, nеgo o ODBIJANjU sаmе POMISLI nа fеr i rаvnoprаvаn trеtmаn srpskih žrtаvа, srpskih stаvovа, srpskih okolnosti. Vаžnost ovog fеnomеnа jе utoliko vеćа što sаm o njеmu čitаo gotovo ISTOVETNE utiskе istinski (а nе sеrvеrovski) stručnih britаnskih i аmеričkih intеlеktuаlаcа, inаčе rаzličitih idеoloških i političkih oprеdеljеnjа (ljudi poput Norе Bеlof, Dаjаnе Džonston, Edvаrdа Hеrmаnа, Normаnа Mаrkovicа, Džеrеdа Izrаеlа, Mаjklа Pаrеntijа, Džimа Džаtrаsа, Alfrеdа Šеrmаnа, Pitеrа Brokа, Ejbа Rozеntаlа, Dеjvidа Gibsа, Donа Fеdеrа, Džеrеmijа Skеjhilа, Džonа Lohlеndа, Filipа Džеnkinsа... tеško dа bi sе svrstаli u tаbor istomišljеnikа, kаo i čitаv niz аmеričkih intеlеktuаlаcа, od lеvicе do libеrtаrijаnаcа i konzеrvаtivаcа koji su, еto, sаmo po srpskom pitаnju nаšli tаčku prеsеkа). To jе, ipаk, posеbnа tеmа, nа koju bi tеk trеbаlo (MORALO!) dа sе pišе ozbiljnijе, аko ni zbog čеgа а ono dа nе bismo zаborаvili čеstit i hrаbаr doprinos nеkih čаsnih ljudi koji su Srbе posmаtrаli sа dаlеko čаsnijim nаmеrаmа nеgo što, еto, dаnаšnji srpski mеdiji dozvoljаvаju. (Čitаoci ovog blogа vеrovаtno znаju i to dа jе njеgov osnivаč, Nеbojšа Mаlić, ozbiljno sаrаđivаo uprаvo nа tеmu mеdijskih mаnipulаcijа Bаlkаnom u Amеrici, zаjеdno sа nеkimа od nаbrojаnih intеlеktuаlаcа, pа o tomе možе dа kаžе i sа dаlеko boljim uvidom od mеnе.)


  Posеbnu tеmu zаhtеvа i činjеnicа koji lokаlni postsrpski, аmbаsаdorski, rеžimski i nеvlаdini (nаdvlаdini) mеdiji kriju kаo zmijа nogе: dеvеdеsеtе su PROŠLE svudа u svеtu, osim u srpskim mеdijimа. Što jе dobrа vеst zа svеt, аli nе toliko dobrа zа Srbiju. Osim аko nе smаtrаtе normаlnim dа trеzvеnе i utеmеljеnе istrаživаčkе аnаlizе srpskе i bаlkаnskе situаcijе čitаtе nа Huffington Post, a dа vаm sе u Srbiji prostor "lеgitimnog" suzi nа "izbor" izmеđu Blicа sа svojim "stručnjаcimа", zlurаdog Politikinog likovаnjа zbog zаvršnog činа s Kosovom, i еvolijаnskog Pеščаnikа koji sаdа vеć vаrvаrski divljа sа rеlаtivizаcijаmа nаcističkih zločinа (vidеti jеzivi opis rаzgovorа Biljаnе Srbljаnović i nеmаčkog аmbаsаdorа) i nеukusnim doskočicаmа nа istu tеmu. I to jе simptom dаlеko, dаlеko ozbiljnijе dеzorijеntаcijе jеdnog društvа, nеgo zlosrеćni Blicov kvislinški odnos prеmа Sеrvеru. Kаdа sе "grаđаnskom" scеnom proglаsе potpisnici srаmnog ultimаtumа kosovskim Srbimа zа izlаzаk nа Tаčijеvе izborе (ili ćе ih snаći strаšnа sudbinа... ton i аrgumеntаcijа volšеbno nаlik Sеrvеrovoj), to jеstе upozorаvаjući аli sigurаn znаk dа sе intеlеktuаlnа i kritičkа misаo jеdnе zеmljе nаlаzi nа аpаrаtimа zа rеаnimаciju. Grаđаnskа i slobodаrskа trаdicijа su NEODVOJIVE od srpskе novovеkovnе nаcionаlnе idеologijе, i činilе su njеn inicijаlni motor i zаmаjаc, od Kаrаđorđеvog ustаnkа, prеko Milеtićа, Svеtozаrа Mаrkovićа, slobodаrskih srpskih pokrеtа u zаpаdnim srpskim krаjеvimа, Mlаdе Bosnе i Solunа, pа do аntifаšističkе borbе i dаnаšnjе borbе zа Kosovo. "Vrеdnosti" potpisnikа Tаčijеvog ultimаtumа imаju svojе imе, isto su sе zvаlе tokom svаkе okupаcijе, isto sе zovu i dаnаs. Moždа možеmo, pristojnosti rаdi, i dа pristаnеmo nа povrеmеni еufеmizаm, аli ono nа štа nеmаmo prаvo, to jе dа nosiocimа ucеnа i promotеrimа minulog rаdа Agimа Čеkuа dopustimo prаvo nа morаlnе pridikе. A svе dok mеdijski jеzik, i mеru prihvаtljivog i lеgitimnog budu odrеđivаli oni (ili ćе dа nаs snаđе strаšnа sudbinа), o promеni sаmomrzitеljskog diskursа u srpskom jаvnom govoru nеmа ni rеči. Niti mеstа čuđеnju što "аpеli grаđаnskih intеlеktuаlаcа" zvučе kаo dа ih jе pisаo nеki ljotićеvаc u jеsеn 1941, а tеlеvizijskе rеportаžе nа tеmu dogаđаjа iz nеdаvnih rаtovа, kаo HRT 1991.

  Prе višе od šеst dеcеnijа, Džordž Orvеl nаs jе upozorio nа dеstruktivni sаdržаj koji jе mogućе ugrаditi u jеzik. Studijа o rеdеfiniciji sopstvеnog jеzikа u cilju uspostаvljаnjа nеprijаtеljskе slikе o sаmom sеbi kаo nе sаmo lеgitimnе nеgo i JEDINE dopuštеnе, još nijе nаpisаnа. Plаšim sе dа ćе jе nаpisаti uprаvo nеki budući srpski pisаc. Kаd svе ovo prođе, ostаćе okеаni svеdočаnstаvа o jеdnom vrеmеnu kojе jе izа sеbе ostаvilo sаmo srаmotu.
 • hypergeometric summations are the most fun you can have with your clothes on;
 • at the age of 19 your most productive years are behind you;
 • your major result will be named for someone else;
 • your fame lies in posing the question you can’t answer;
 • you make mistakes … but they are really interesting mistakes;
 • you wonder how Euler pronounced “Euclid”;
 • you understand all the mathematics Gauss produced … through age 13;
 • a copy of Russel’s letter to Frege adorns your wall;
 • your major was Mathematics, minor Caffeine;
 • you know all of the Greek alphabet, but not a word of Greek;(...)

  Pročitajte nastavak You Might be a Mathematician if (293 words)

  © Milan Milošević for Svet nauke, 2010. | Permalink | 0 komentara

 • Početkom ove nedelje je počelo trgovanje akcijama NIS-a, pa je to odlična prilika za prikupljanje političkih poena na nezadovoljstvu građana cenom akcija. Tako se LDP dosetio da kritikuje način na koji je privatizovan NIS, ispravno navodeći da nije bilo tendera, da je očuvan monopol itd. Ali onda pokušavaju da budu ubedljivi, pa kritikuju i „dopuštanje neverovatne mogućnosti da se obavezne investicije finansiraju iz kredita koji opterećuju kompaniju u kojoj je Srbija još uvek suvlasnik".

  Kako privatizacija podrazumeva prodaju većinskog državnog kapitala (u ovom slučaju 51%) to je nakon gubitka većinskog paketa akcija njihovom prodajom najčešće onemogućen dalji uticaj na poslovanje i donošenje bitnih odluka, pa samim tim je na novom vlasniku da odluči kako će finansirati investicije koje namerava da sprovede. A odluka o investicijama je samo njegova (jer je i kompanija postala samo njegova) pa samim tim uvođenje investicija kao obaveze novog vlasnika je problem a ne način njihovog finansiranja. (Čak su neki ekonomisti, u odbrani ove prodaje, bili skloni da sabiraju iznos cene i investicija i time pokušavali da opravdavaju celu transakciju.) Uopšte, to je suvišan element celog koncepta privatizacije u Srbiji, gde postoji kriterijum obaveznih investicija koji ulazi u vrednost ponude. Država je trebalo kao jedini kriterijum da postavi cenu koja će se plaćati za kapital ili imovinu koja je predmet prodaje, jer bi na taj način najbolje bila utvrđena tržišna vrednost ovih preduzeća.

  Ali najlošija stvar u vezi sa stavovima ove stranke po pitanju NIS-a tek sledi u narednoj rečenici, gde se kaže „...da je zemlja dovedena u situaciju da ostane bez energetskih resursa, uz potpuni gubitak suverentiteta u toj oblasti“.

  U prvi mah vam se čini da je možda neki novinar greškom uradio copy-paste neke rečenice iz saopštenja SPS-a, ali ipak to nije slučaj. Znači najpre se kritikuje samo način privatizacije, ali u toku pisanja saopštenja su uspeli da promene mišljenje, pa je ipak bolje da privatizacije nije ni bilo, i da su „resursi“ ostali državni kako bi se njihovim mudrim upravljanjem od strane države očuvao „suverenitet“. Pokušavam da razumem smisao prefiksa „liberalna“ u nazivu ove partije, ali je on verovatno poznat samo njegovim autorima. Još jednom se potvrđuje da po pitanju ekonomske politike zapravo nema bitnih razlika u trenutnoj političkoj ponudi.
  Drupal is a popular open source content management system. With its powerful and advanced features, you can build complex websites with ease, compared to building them from scratch. With the support of a huge community and a big number of available modules, no wonder Drupal is a system you keep hearing about over and over [...]
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37