Unosi za: Arhiva za 2010/11

Nekako si mislim da je cijelu srijedu, dok je Sabor u nebitne detalje raspravljao zašto treba ili ne treba podržati Vladu. Jadranka Kosor sličnu muku mučila s mišlju “Što je meni sve ovo trebalo” jer situacija u kojoj se našla nije nimalo jednostavna a sasvim sigurno nije zahvalna.

Ideja se činila dobra, čak i po Murphyevom zakonu ljudi napreduju do granica svoje nesposobnosti, očekivanja su u startu bila nepostojeća ili jako niska i koliko je toga doista moglo otići na još gorje? Postoji nacionalni konsenzus oko toga da Jadranka Kosor ne smije uspjeti. Evo, oporba je ispucala svoju šansu koju ima priliku iskoristiti jednom u šest mjeseci i njima se u biti ima najmanje za zamjeriti jer je njihov posao (kada već nisu smislili ništa konstruktivnije) da ruše Vladu i viču kako ništa ne valjda i kako oni znaju bolje. Činjenica je i da im se osobito ne žuri, pa su valjda požurili s ovim zahtjevom a kako bi imali alibi u proljeće kada ih netko ne upita zašto ne traže povjerenje. Njihova dilema je jasna i oni se nadaju da ako već moraju zasjesti u odgovorne fotelje Markova trga da to barem naprave nakon što oluja prođe i ekonomija barem puževim korakom krene na bolje. Osim oporbe, premijerkinu glavu očekuju i poslodavci jer tempo i predviđeni plan ekonomskog oporavka nije dovoljno ambiciozan. No ako ste mislili da su poslodavci nesretni pogledajte sindikate, oni su u čudnom položaju u kojem u jednome času podržavaju vladu dok nekoliko minuta kasnije traže glave ministara na panju, a sada kada je priča o brodogradilištima napokon izašla na vidjelo sasvim sigurno će neke nevolje zapljusnuti i Zagreb. Samo da podsjetimo da su se neki prilično uspješni skupovi odigravali baš na Splitskoj rivi.

Jedini koji se grčevito drže koalicije su HSS-ovci i duboko sam uvjeren da će oni posljednji napustiti koaliciju, čak i poslije HDZ-a jer je njihov odlazak iz Vlade ujedno i odlazak iz političkog života zemlje. Friščić podravec kakav je, makar vidi da brod tone i voda je lagano već narasla do zabrinjavajuće visine svejedno cijedi vladu koliko god može. On bezrezervno podržava Jadranku, barem onoliko koliko Jadranka potpisuje naloge za plaćanje. Tu su naravno i nacionalne manjine koje profesionalno parazitiraju na snazi svojeg glasanja za podršku Vladi i čiji su apetiti proporcionalno skromniji pa nisu toliko uočljivi u državnom proračunu, no nemojmo živjeti u zabludi da zahtjeva nema. U koalicijskom ugovoru od prije nekoliko godina ima nekoliko zanimljivih stavaka koje se tiču manjina i one su do sada vješto izbjegavane, no batina kojom Pupovac maše je sve kraća i trenutak kada će je morati upotrijebiti je sve bliže.

Unutarstranačke intrige su još zabavnije jer je sada jasno da svi pili a da je Bajić odlučio račun isporučiti svakome pojedinačno; ministri vode svoje bitke i paze da se ne umoče u još pokoju aferu (priča se po gradu da od 42 Polančecova poglavlja Šuker igra u njih 40), a dizanje ručica “samo formalno” više nije prihvatljiv odgovor nikome, pa čak ni Jadranki čiji je potpis pronađen na nekim MOLovim dokumentima, a izgovor koji je iskoristila nije bio prihvatljiv svega koji tjedan ranije za gore spomenutog računovođu.

No da bi i u prvom planu sve bilo zanimljivo pobrinuo se prethodni premijer koji svojom “sad me vidiš, sad me ne vidiš” taktikom izluđuje ne samo medije nego i vladajuće, a njegova tvrdnja kako nema namjeru rušiti Vladu koju je stvarao neodoljivo podsjeća na Judin poljubac. I na kraju, sama Jadranka svesrdno pomaže ovoj komediji zabune i nekako centralnu ulogu u tome vode njezine torbice s kojima doista ne zna što bi (Obamin protokol je tu bio daleko jasniji), no ta njezina torbica je u biti metafora naše vlaste, a ta metafora glasi: “Sve su to lažnjaci”.

p.s. ovo je moja osamnaesta kolumna iz Večernjeg lista, objavljena u Obzoru 30. listopada 2010., ovdje objavljena verzija je autorska (dakle ona koju sam poslao redakciji, bez uredničke intervencije i lekture)

Web pick tjedna:
http://www.sabor.hr Hrvatski Sabor bi trebali preimenovati u Hrvatsko narodno kazalište. Imamo veliki i stalni ansambl koji nas puno košta, nekoliko uvrijeđenih primadona; rijetko kada izvode nešto doista originalno, a zbog ispodprosječne kvalitete niti gledanost im nije velika.

Slični tekstovi

Podijeli/Snimi

Propadanje preduzeća je jedan od uzroka propasti države i tu su direktno odgovorni svi oni koji su u njima bili zaposleni. Ali, nisu samo oni doprineli propadanju države, na to su uticali i svi nezaposleni. Krasnih sedamdesetih i osamdesetih država je dodeljivala stanove zaposlenima, socijalno ugroženima, kao i kredite za izgradnju porodičnih kuća, a isti su [...]
Igrorama danas proslavlja prvi rođendan. U ovih godinu dana objavili smo preko 800 članaka, od čega je tačno 100 recenzija igara. Međutim, ostavimo po strani suve podatke. Niste došli da čitate statistiku, već da zajedno proslavimo. Pre svega, hvala vam što ste tu. Ne samo danas, već što svakodnevno posećujete ove stranice, čitate vesti i recenzije, pišete komentare. Postoji bezbroj igračkih

U opsežnom istraživanju koje su sproveli naučnici franciskog Instituta „gistav Rusi“ i meksičkog Nacionalnog Instituta za javno zdravlja, učestvovalo je čak 58000 žene u menopauzi, a rezultati su pokazali da nadoknada hormona u znatnoj meri povećava rizik od astme.

Naučnici su utvrdili da su žene podvrgnute hormonskoj terapiji zbog tegoba u menopauzi izložene 21% većem riziku od astme od onih koje ne primaju takvu vrstu hormonske terapije. Kod žene koje su uzimale samo estorgen, opasnost od nastanka opstrukcije disajnih organa veći je za čak 54%.

Pretpostavke o ovakvim posledicama hormonske terapije, koja se primenjuje u menopauzi kako bi se ublažile tegobe prelaznog doba, postojale su i ranije, ali su rezultati ovog istraživanja u potpunosti potvrdili ovu vezu.

Žene sklonije obolenju

Stručnjaci su od ranije upoznati i sa činjenicom da se astma češće javlja kod devojaka polse prve menstruacije, kao i da se žene češće nego muškarci upućuju na bolničko lečenje zbog asmatičnih napada.

Stepen oboljenja takođe varira u zavisnosti od faktora kao što su dužina i trajanje menstrualnog ciklusa ili trudnoća.

Hormonska terapija- za i protiv

Od 2002. godine, kada su objavljeni rezultati studije pod nazivom „Inicijativa za žensko zdravlje“, hormonska terapija se znatno manje primenjuje, jer je dokazano da povećava rizik od raka jajnika i dojke, kao i šloga, astme i drugih zdrvstvenih problema žena koje su podvrgnute takvom tretmanu.

Sa druge strane, rezultati jedne od najnovijih studija koje se bave prednostima hormonske terapije, ukazuju da ova terapija smanjuje rizik od pojave raka debelog creva.

Lično iskustvo

Iz ličnog iskustva sam zaključila da mlađi lekari preporučuju hormosnku terapiju u menopauzi, dok su lekari starije generacija protiv. Kada sam osetlila prve tegobe koje izaziva menopauza ginekolog mi je preporučio hormonsku terapiju, ali u razgovoru sa pulmologom u kojeg imam neograničeno poverenje, ukazao mi je na rizik od pogoršanja astme upotrebom hormona.

Moje lično iskustvo takođe govori da se tegobe od stane astme pogoršavaju u PMS-u i da jako važno koristiti redovnu preventivnu terapiju za lečenje astme, uzimati puno tečnosi,  odmarati sa podignutim nogama, ne nositi tesnu odeću koja steže stomak, ne uzimati preobilne obroke, šetati po svežem vazduhu bar pola sata-sat. U slučaju tegoba sa disanjem uzeti neki od brzodelujućih bronhodilatatora i prihvatiti da se u tom periodu stanje može pogoršati i pored redovne terapije.

Za otklanjanje tegoba u menopauzi preporučujem da se koristi neki od preparata na bazi soje, tj soja lecitina. Lecitin je prirodna supstanca, koja se uobičajeno nalazi u našem organizmu, ćelijskog membrani, u sastavu je proteina odgovornih za prenos masti. Ima važnu ulogu u funkcionisanju nervnog sistema, što je veoma važno ženama u menopauzi. Pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, pravilnom funkcionisanju vitalnih procesa, održavanju pravilne cirkulacije krvi, pravilnom funkcionisanju zglobova. Odličan preparat je Calivitin Super Soya Lecithin i Triple-Potency Lecithin.

Prirodni izvor lecitina su žumance, žitarice, mahunarke, posebno soja.

Za devojke i žene kao pomoć u otklajanju neugodnih simptoma od strane PMS može da pomogne ulje žutog noćurka (Evening Primrose Oil).

Najbolja prevencija za otklanjanje tegoba je izbalansirana ishrana. Svakodnevno treba unositi hranu bogatu kalcijumom, magnezijumom i D vitaminom i vitaminom K. Izbegavati crveno meso, industrijski prerađene namirnice, kola napitke, masnoću. Što manje mesa, jaja i proizvoda od punomasnog mleka.

Otkalnjanjem neprijatnih simptoma bilo PMS ili tegoba vezanih za menopauzu olakšaćemo i naše pobeleme vezane za astmu.

Veoma je važna i preko preporučena fizička i sportska aktivnost. Time se jačaju pluća, smanjuje stres, čuvaju i jačaju kostiju i smanjuju visoke vrednosti lošeg holseterola u krvi.

Da li ste  u menopauzu i kako uz astmu podnosite i simptome menopauze?

Slični tekstovi:

 • Žene imaju osetljive disajne organe
 • Terapija
 • Inhalatorna terapija
 • Inhalatorna terapija – istina i zablude
 • Biorezonantna terapija
 • Sećate li se onog ministra, iz one vlade, od onog predsednika kada je izrekao onu čuvenu, da će penzije da kasne, da ih nema jer penzionera ne samo da ima mnogo, već i dugo žive.

  Rekao i ostao živ.

  Kad ono, nije prošlo ni decenija ipo, a cela evropa kao da je poslušala onog ministra, iz one vlade, od onog predsednika.

  Da smo u Engleskoj radili bi do 68 godine, da smo u nekoj razvijenoj zemlji na evropskom kontinentu, radili bi tek godinu manje, koliko se upravo u Francuskoj uvodi. Da, ali Francuzi nisu kao drugi, nikada i nisu bili. Nepomirljivi su, biju bitku za sebe ali i svoju decu, pa i unuke. Znaju vrlo dobro da kapitalisti, vlasnici kapitala diktiraju ove uslove, kji nikako ne obećavaju ni lepšu ni lakšu budućnost.


  I kažu sve je to zbog toga što znatno duže živimo, no li naši preci.

  Pa zar se celog života upravo radi, da bi se duže živelo?

  Ne uljujkujte se da smo mi na periferiji tih zbivanja.

  Nama će se jednostavno samo saopštiti da raditi moramo do sedamdesete, a da će se nakon toga penzije ukinuti.

  A šta nam nakon toga preostaje.

  Pa da odaberemo groblje po sopstvenom izboru, a putovanje do tamo oduzeće se upravo od penzije koje dobiti nećemo.

  aleandro minore

  Nikad me nećeš razumeti,a ja ću večno da patim,dok se iznova pomeram s mesta,osuđena na stalno iste greške,dok ne poludim.
  Koliko puta sam te pratila, od početka do kraja,klizala sa jedne na drugu ispisanu stranicu,i opet nije dovoljno,i opet očekuješ od mene da dešifrujem tvoje misli.
  Ponekad mislim da me ubijaš,polagano i mučki,a onda se pitam,možda nisam dovoljno dobra za tebe,možda ne razumem sve te tajne poruke koje mi šalješ,i sadržaj tih stranica koje uvek iznova i iznova osvežavam,pitam se da li su vredne toga,da li one zaslužuju tu patnju?
  Ja samo želim da zaspim,i da te nekad uhvatim i shvatim,i priđem ti raširenih ruku i otvorenog uma,u bespuću tajni koje kriješ od mene,i poželim da mi kažeš samo jednu reč,i ta reč neka bude dovoljna. Reč.

  Kad god treba da vozim izvan grada, ja imam takvu tremu kao da moram rolšuama na stazu za spust. To traje samo dok ne krenem, onda više o tome ne razmišljam tako intenzivno i ne pravim tripove u toku vožnje.
  Tako sam se subotu zaputila u Beograd. Ne na sajam knjiga (kao i svi ovih dana), već onako, rekreativno. Dosta često pravim prilike sebi i mojoj ekipi za takve izlete, koji deluju blagotvorno na nervni sistem. Knjigu sam ipak kupila (sve je ovih dana u znaku (sajma) knjiga) i to Bil Brajsona, jednu koju još nemam: "Made in America" i jedva čekam da se uvučem u pidžamu večeras i da počnem sa čitanjem. Mogla sam to naravno, i u Novom Sadu da kupim, onda bi me koštala mnogo manje (ako oduzmem trošak puta). Ali svejedno; Kupila sam još neke sitnice, da ih poklonim duši, kojoj je danas rođendan. Tražila sam za sebe military boots, kojih ima veoma malo u ponudi. Neka, kad prođe moda, stići će, nisam ni ja takav kicoš. Našla sam jedino ove sa razglednica, ali su zacenjene kao da su od suvog zlata...Naravno, kao i svaka provincijalka, morala sam da napravim fotku ovog, gore, simpa celebrity-ja, u šetnji Knezom :) Anyway, ono što nisam uspela ovaj, stići ću sledeći put. Možda već u subotu...Ili u sledeću, neku tamo...
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37