Unosi za: Arhiva za 2010/11

S’ početka 1994.godine dobio sam svoj prvi Internet nalog na akademskoj mreži iako nisam bio student. Takođe, uspeo sam da uplatim i dobijem prvi komercijalni Internet nalog u Srbiji putem tadašnjeg MR Systems (prerastao u EUNet). Pristup Pravom Internetu je bio veoma ograničen i određeni srećnici (administratori) su mogli da koriste pun set servisa (gopher, ftp, news…) na tadašnjem netu. Ostali smrtnici su mogli da koriste net na par minuta (30 minuta mesečno da budemo precizniji – tj toliko se dobijalo za tadašnju pretplatu).

U to vreme stigla je do tadašnjih računarskih časopisa i informacija da je tim “naših” naučnika napravio prvu multimedijalnu prezentaciju na novom servisu (www) koji prikazuje Srbiju i Beograd. Jedina začkoljica je bila u tome što ste morali da imate tzv browser da biste mogli da gledate sadržaj.

Sa par minuta dnevno, Internet je prevelik za traženje tog prokletog brauzera. U stvari kada ne znate ništa o Internetu onda vam izgleda užasno velik.

U lokalu MR Systems je imao gomilu tutorijala o Internetu ali i gomilu RFC (Request for Comments) preporuka implementacija određenih protokola i implementacija, što je olakšalo upoznavanje sa tim čudnim Internetom.

Čitajući (samo vam to preostaje kada nemate previše vremena – bar na Internetu) shvatio sam da je moguće skinuti  fajlove  bez korišćenja tog Internet vremena. Još jedna prepreka je bio i pristup MR Systemu od 2400 bauda (ekvivalent današnjoj brzini od 0.2k u sekundi).

Znači situacija je ovakva. Imate računar koji za vezu ima modem i komunikaciju putem terminala. Poštu možete da skinete kao pakete tekstualnih fajlova. Nemate TCP/IP vezu ka Internetu kako biste mogli da komunicirate na prirodan način sa mrežom. I nemate koga da pitate, jer se niko realno nije bavio time sem retkih bogova Olimpa (administratora na fakultetu do kojih je teško bilo stići).

Tako da na kraju dana, situaciju gledanja prezentacije Srbije i Beograda se rešila na sledeći način.

Putem FTPMail servisa, i dosta mailova uspeo sam da pristupim nekom FTP serveru (jedan mail – jedna komanda FTP serveru; nešto što u normalnoj komunikaciji traje manje od minuta ovde traje i po dva-tri dana) i pronađem Mosaic (jedan od prvih brauzera) za Windows. Posle dosta velikih mailova koje sam skinuo na računar morao sam da ih kovertujem u binarni fajl koji se može pokrenuti na računaru (uudecoding). Zatim, neophodno je bilo omogućiti TCP/IP transport kroz modemsku vezu koja se uspostavlja sa MR Systems. Instalirati Windows 3.1. i pokrenuti Mosaic. I na kraju stići do prezentacije Srbije.

U toku čitavog procesa kako bi se ostvarila želja potrošeno je mnogo sati i mnogo živaca i relativno mnogo novca (za taj uzrast i vreme krize).

Napredak je prisutan i ovakvih problema više nema. U stvari, postoji još uvek modemska veza.

Onda kada ste spremni da naučite puno kako biste se upustili u neki posao i radnju, naučite brzo da ništa nije nemoguće. Prestanete da mislite da je nešto “smor” i naviknete da vam stvari budu izazov koji se rešava a ne problem.Slični članci


webaward.me

Nemam nikakav uvid u stanje weba u susjednoj Bosni i Hercegovini tako da proglašene pobjednike ne mogu prokomentirati. Jednako tako, stranice organizatora ovog natječaja za sada još uvijek ne ističu tko su pobjednici u pojedinim kategorijama.


Ono što je poznato je da je nekakvu nagradu VISION dobila stranica www.pantarhei.ba, a GRAND PRIX WebAward.Me 2010 web stranica www.symbiosis.ba.

Više u objavi za medije:

Sinoć je u Sarajevu u organizaciji Apriori komunikacija održan izbor za najbolje web stranice u Bosni i Hercegovini, WebAward.Me za 2010. godinu u 17 kategorija.

Nagrada VISION pripala je web stranici www.pantarhei.ba, a GRAND PRIX WebAward.Me 2010 web stranici www.symbiosis.ba.

Pobjedničke web stranice po kategorijama pogledajte na www.webaward.me.

Nagrade su pobjednicima uručivale poznate bosanskohercegovačke osobe: gosp. Ademir Kenović, gosp. Aleksandar Hršum, gosp. Muhamed Pašalić, te mnogi drugi.

Unikatne statue za pobjednike izradila je akademska kiparica Blanka Bosnić.

Pisanje posta je kao slaganje Rubikove kocke – mora svaka reč da nađe svoje mesto. Baš to, svoje, jer ni na jednom drugom mestu ta reč nema “onu” svoju težinu. “Ono” svoje značenje.

U početku je lakše, rečenice se brže „sklapaju“, reči se lakše slažu jedna pored druge. Ali pred kraj je sve teže. A najteže je kad ostanu samo dve-tri reči, onako, neuklopljene. Vidiš ih, tu su… obrćeš, prevrćeš… ali nikako da “legnu”… Nikako da „čučnu“ gde treba… ?

Rubikova kockaA onda, u jednom trenutku lucidnosti, magičan pokret mišem… malo levi, malo desni klik… copy, paste i – sve je na svom mestu. D

Ne znam kakav je osećaj složiti kocku do kraja, nikad se nisam time ozbiljno bavio, ali složiti tekst, onako, do poslednje reči, to je – neprocenjivo! D

 

Susret sa ovakvom kampanjom nas podseti na čuveno predavanje Trevora Bitija (tadašnjeg kreativnog TBWA London), koji je, u jednom trenutku razočaran razvojem kreativnosti u oglasnom biznisu izjavio na festivalu Golden Drum 2002. godine da će se u oglašavanju automobila uskoro sve svesti na to da li su alufelne prikazane u pokretu ili kao statične.

Na sreću, nije bio u pravu.

(Trevor Biti je inače uglavnom u pravu! :)

Nova kampanja za Toyota model Auris Hybrid dokazuje da čuda postaju moguća i - uživo. Fenomelno urađene projekcije na samom modelu koji je postavljen u prostoru na efektan način prikazuju suštinu novog Toyotinog modela.

Nadamo se da će ovakav vid komunikacije sa potencijalnim kupcima uskoro biti dostupan i manjim tržištima, poput našeg:

Saatchi & Saatchi iz Australije kreirao je zaista inovativnu kampanju za "Light and Tasty" - proizvod koji čini da doručak svakoga dana - može biti drugačiji! Ali, da se ideja proizvoda ne bi prenela isključivo verbalnim aspektom, odnosno prepričavanjem iskustva - kampanja za ovaj proizvod je drugačija - svaki dan! 
Sjajna izvedena - i narativno i likovno - ova kampanja pomera granice komunikacije.Pogledajte - 14 spotova za 14 dana!
Ovim tutorijalom ću Vas upoznat s programom Photoshop, njegovim sučeljem i alatima. Ovo su bitne stvari kako bi se što bolje kasnije snalazili kako u programu tako i u tutorijalima. U tutorijalu se koristim Adobe-ovim Photoshop-om CS5, nemate vjerovatno svi ovu verziju programa, ali nije ništa strašno jer photoshop se od samih svojih početaka pa sve [...]
Umetnicki prikaz vansolarne planete 19. novembar 2010. godine obelezio je upisivanje 500 planete u Enciklopediju vansolarnih planeta. Danas, 30.11.2010 ih ima tacno 504. Ova brojka je svakako znacajna, ali mozda ne tako spektakularna kada se ima u vidu da je prva vansolarna planeta otkrivena pre vise od 20 godina.
1988. godine. kanadski astronomi Bruce Campbell, G.A.H Walker i S.Yang su vrsili posmatranja zvezde Gama Cefej i zakljucili da oko nje orbitira planeta. Astronomi su sa ovim poprilicno oprezno izasli u javnost, izmedju ostalog i zato sto je zbog tehnickih ogranicenosti tadasnjih instrumenata lako bilo pomesati braon patuljke sa velikim planetama. Sledece godine je pribavljeno jos dokaza u korist potvrdjivanja statusa objekta, da bi konacno 2002. objekat dobio potvrdu da to jeste planeta.

Za prvu definitivnu detekciju vansolarne planete obicno se uzima otkrice Aleksander Wolszcan-a i Dale Frail-a Ova dva radio astronoma su 1992. otkrili dve planete oko pulsara PSR B1257+12.

Od tada, otkrica se nizu u pocetku nesto sporije, a poslednjih godina dozivljavaju pravi bum. Najzasluzniji za to su teleskopi Hubble i Spitzer , Keck interferometar, satelit COROT i letelica Kepler koja je do sada prikupila preko 700 kandidata za planete (7 potvrdjenih)Astro.


Christian DiorEvo malo boje za ovaj sivi dan. Make-up trend za proleće/leto 2011. nalaže jarke boje na očima, i to baš sve vesele nijanse!
Od limun žute, preko pink i crvene, sve do trava zelene i plave boje. Tu je i obavezni crni alajner, ali i jako izvučene (ili veštačke) trepavice. Ovako razmišljaju mnogi: John Galliano, Betsey Johnson, Zac Posen, Jason Wu...
Slažem se da dramatične interpretacije treba ostaviti za pistu, ali verujem da bi mali iskorak iz udobne smokey eyes zone bio pun pogodak. Poigrajte se, sigurno ćete se iznenaditi rezultatima.
Ja sam već nabavila svoju pinikiš paletu - ovu  (hvala Alex :*)
Jean Paul GaultierZ Spoke by Zac PosenChristian DiorRochas

Poštovani drugovi i drugarice ,

Neki od vas se sećaju a neki ne. Današnji dan je nekada slavljen kao Dan republike (http://bs.wikipedia.org/wiki/AVNOJ ).
Nije se radilo dva dana (kako li bi se Tito sa njegovim tompusima danas snašao pored ovog zakona o pušenju!?)
http://www.youtube.com/watch?v=bEdVyh8mGIY

Današnji dan je poznat u pravoslavnom kalendaru kao Sveti Mateja.
Moj zet je davnih dana za slavu stavljao ikonu Svetog Mateje i sliku Tita jednog pored dugog. Kaže: “Mateji se zahvaljujem za rodnu godinu, za svu ovu hranu i piće na stolu i za to što štiti mene i moju porodicu. A Titu se zahvaljujem što mi je dao dva neradna dana za slavu.”

Današnji dan je isto tako poznat u narodu kao svinjokolj, na madjarskom disnotor (ne znam kako se piše). Dan genocida nad svinjama. Dan kada (kako Olga reče) svinje dobijaju krila.

Međutim, mnogo interesantnija informacija za sve nas je da je danas dan kada smo prešli tu magičnu cifru 3000.
Tog 29.11.2010 u 21:11:02 naš sistem je zabeležio 3000 online korisnika. Novi rekord od 3065 online je postavljen iste večeri u 21:21.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37