Unosi za: Arhiva za 2010/11

Ovako ide priča. Jedna građevinska tvrtka, moj znanac, radi fasadu na jednoj većoj stambenoj zgradi. Kako je bio na samom terenu, okrene moj broj telefona i upita me da mu velim kakvo će vrijeme biti danas/sutra. Trebala mu prognoza da odlučiti staviti ili ne završnu fasadu na zgradu. Prosurfao našim prognozerima meteo i meteo-info te mu detaljno prenio prognozu “Sutra oblačno bez kiše, prekosutra poluoblačno, sa kraćim sunčanim razdobljima. Kiše nema.”

Krenuo on sa fasadom, isti dan je postavili do kraja, a dečki radili i prekovremene. Te noći je, suprotno prognozerima bilo neočekivano mnogo kiše. Naravno, fasada nije osušila, morali su skidati dolje i ponavljati proces.

Ne krivim prognozere, na kraju krajeva ovo je samo prognoza vremena, sa određenom dozom vjerojatnosti. Naš je zadatak, kao konzumenta, pronaći prognozere sa najmanjim postotkom pogreške.

Ispričao sam tu dogodovštinu nekolicini prijatelja i dobio preporuku za stranicu yr.no.

Radi se o servisu Norveškog meteorološkog instituta koji donosi detaljnu prognozu skoro svakog sela, pa čak i zaselka. Trenutno u bazi ima preko 7 milijuna prognoza diljem svijeta.

Evo primjer sela u koje sam proveo djetinjstvo, a koje broji cca 200+ žitelja smještenog u Međimurju. Mogu vidjeti prognozu iz sata u sata, dakle meteogram, prognozu za vikend, vremenske statistike i uglavnom sve što mi je potrebno pa čak i više.


( priča u nastavcima, ovo je sedmi…) VII (predhodni deo priče, klikni na bilo koju reč iz rečenice) Otvoreni prelom duše “Slika iz podruma” Moja žena je profesor razredne nastave, ili učiteljica narodski, a ja profesor fizičkog vaspitanja. Oboje fakultetski obrazovani ljudi u zemlji Srbiji, sa stalnim zaposlenjem u školi i to istoj, velikoj gradskoj, a nemamo [...]
Igrama oko Podravke izgleda nikada kraja. Nakon svih mogućih malverzacija koje do danas nisu posve rasčisćene pojavljuju se nove neprilike za ovu nasu tvrtku poznatu ne samo u zemlji nego i u inostranstvu. Nekadasnji "zastitnik" Podravke danas po svemu sudeći postaje njezina najveća opasnost, pa o njemu ovisi sudbina te tvrtke ukoliko se ne poduzmu ozbiljni koraci od strane nadležnih organa.
KRALJEVO – Dragana Dasjatnikov(47) iz Paraćina umrla je na odeljenju hirurgije kraljevačkog Zdravstvenog centra nešto posle 22 sata od posledica više ubodnih rana koje joj je, kako sumnja kraljevačka policija, naneo Radašin Tasić(47) iz Jagodine. Zločin se desio u Ruđincima kod Vrnjačke banje a Tasić se, kako saopštava policija posle ubistva otrovao i umro pre [...]

android mobiteli

Analitičari IDC-a objavili su svoja najnovija predviđanja za europsko tržište smartphone uređaja, ili pametnih telefona kako ih neki običavaju nazivati. Prema IDC-u Android će sljedeće godine postati najdominantniji mobilni operativni sustav u Europi.


U trećem kvartalu ove godine europskom tržištu isporučeno je 34 posto uređaja na mobilnoj platformi Symbian, 24 posto na iPhone OS-u te 23 posto uređaja koji kao pokretačku snagu koriste Android. Četvrto mjesto zauzeo je BlackBerry s udjelom od 14 posto, a peto Windows Mobile s minornim udjelom od tri posto. Naravno, udio platforme Windows Phone 7 znatno će se promijeniti s obzirom da je u svoj pohod na korisnike krenulo deset različitih uređaja.

Što se pak pojedinih proizvođača uređaja na Androidu tiče najveći broj smartphonea isporučio je HTC (39 posto), Sony Ericsson (27 posto) te Samsung (14 posto).

Ukupno gledajući do kraja ove godine Android će na europskom tlu držati udio od 35 posto dok će se ta brojka tijekom sljedeće godine zaustaviti na udjelu od 49 posto. Go Android!

Izvor…

KRALJEVO – Slanjem SMS-a i pozivom sa mobilne i fiksne telefonije, gledaoci RTS-a pomogli žiteljima Kraljeva u kontakt programu "Teleton – stavi Kraljevo pod krov". Prikupljeno 150.000 evra. Jedan poziv menja sve, kažu stihovi jedne kultne pesme "Partibrejkersa". Građani Srbije učestvovali su u nedelju uveče u prikljupljanju pomoći za Kraljevo slanjem sms poruka i pozivima [...]
Sutra će biti četiri pune godine kako živi. Moj život. Vreme je da počne da živi! Za posao, politiku, društvo, škole i komšiluk postoje institucije. Kakve su – takve su! Malo ću i ja koristiti DM, private mesage, i obične veze. Pa kako se snađem. Sve što je trebalo da se vidi je viđeno, sačuvano na gmail-u i u arhivi, a [...]
Nakon prvih godinu-dve života u ovom gradu, sa egzistencijom koja je mutirala u neprekidno nove forme – svaka strašnija od prethodne – i akutnim susretima sa siromaštvom, usamljenošću, očajanjem, desilo se nešto neočekivano. Zvala se Hélène. Bila je iz Kvebeka, glumica sa naglašenim francuskim naglaskom. To je značilo limitirane izbore u ovom naglašeno anglo-saksonskom gradu [...]

Eh, da je još bilo one stare Yuge, juče niko od nas ne bi radio, jer bi, jelte, bio praznik. Koji praznik, mislim da smo uglavnom svi zaboravili, i što se mene tiče, lažna sigurnost mi nije potrebna, kanda nam ta sigurnost donela ono što danas imamo. A šta je to što danas imamo? Pa… ovih dana me zvao prijatelj iz jedne evropske države i kaže mi da je čuo kako prodajemo domaću telefoniju, a on je zainteresovan za kupovinu! Odmah mu rekoh da ako bude učestvovao u prodaji srpske telefonije, samo će podići njenu cenu, i onda će oni iz opozicije koji su prodali NIS, biti veoma ljuti što su ovi što sada vladaju namaći više para za penzije i plate, no što su oni svojevremeno uspeli prodajom NIS-a!

Da, da! Ozbiljna neozbiljnost. Na kraju krajeva, predsednik naše države takođe se nadavao OZBILJNO NEOZBILJNIH izjava; o tome možete pročitati u jučerašnjem izdanju novina koja ima ime kao ono svetlo na fotoaparatu. Opozicija bi, nadalje, da se dogovori sa vlašću o novim izborima. Ako mogu i znaju, nek’ se dogovore, premda sumnjam u tako nešto, jer niko nije lud da se odrekne vlasti, kao što se nisu odrekli ni oni koji su prodali NIS! Prvi čovek tadašnje vlade je iz časa u čas izjavljivao da dok vlast u parlamentu našem ima 126 glasova – nemere vanrednih izbora da bude. Kako i koliko vidim, ovi na vlasti imaju čak i više od onih 126 glasova, ali… Neodoljiva privlačnost da se vlada, da se ubije „plen“, da rogovi „vise“ sa kuhinjskih zidova onih koji bi da vladaju, nadvladavaju svaku pamet, zdravu il’ bolesnu, svejedno.

Vidim da je i kod nas, u Subotici, baš lepo sedeti u debelim foteljama, a i zašto ne bi: za dobru platu odrade se neke sitnice, za one glavne stvari važi nestašica para, novaca za plaćanje. No, uvek se nađe neka vrpca, vrpčica za presecanje; tek da se zna da bez njih nema ni milimetra novog asfalta, položene vodovodne cevi…
JASIKEVIČEUS GRANDE

Today is a mufti day at the school which means - no uniform:)

Andrej with his class teacher Mr Maybury dressed as Charlie Chaplin. Oh Mr Maybury we love your bright nature...


Andrej with Donna
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37