Unosi za: Arhiva za 2011/01

Ako kažemo da smo ukinuli robovlasničko društvo, pojavom računara, ponovo smo ga uspostavili. Jeste da su robovi u ovom slučaju mašine, a korisnici, veoma zahtevni gospodari (ljudi). Kako vreme prolazi, oni (mašine) dobijaju sve teže zadatke, a proizvođači se fokusiraju na pojačavanje snage, ne bi li za kraće vreme bili još produktivniji. To je tako u svetu. E, sad, da se računari ovde proizvode, proizvođači bi platili maksimum jednog stručnjaka da im napravi jedan jedini model. Takav kompjuter bi, u najboljem slučaju, s vremena na vreme, menjao logo, boju kućišta i težinu (dodavanjem elektronskog otpada iz prethodnih serija). Preko partijskih veza, naš PC bi na tenderima zbrisao svu konkurenciju, i tako gradio (uspešan) domaći brend, do narednih izbora. U periodu novopridošle vlasti, isti bi gubitaša olako prodali stranom investitoru, koji bi odmah otpustio pola zaposlenih i uspostavio, ovaj put klasičan robovlasnički sistem rada. A onda i to ne bi bilo dovoljno, nego bi sa istom radnom snagom, dvostruko uvećali produktivnost, korišćenjem pametno osmišljenih prečica (shortcuts). A ko (mora da) zna prečice, ako ne, administratori. Posle ovako blentavog uvoda, recimo da za sve administratore, kao i za ostale entuzijaste ovaj Supertezin članak pruža pregled prečica sa komandama za pokretanje programa iz Run (pokreni) sekcije menija start (Start menu). Haj' na čitanje!
KRALJEVO – Ivan Šćepanović, koji je ubijen u Budvi 27. januara, sahranjen je juče na Starom groblju u Kraljevu. Dan ranije u budvanski sud stigli su rezultati obdukcije. Oni su pokazali da je u njega pucalo više napadača. Policija je uzela tragove s puške kojom je Šćepanović ubijen, kao i s automobila „golf 3“, koji [...]

Moskva se puni svakodnevno novim kafanama. Sećam se, tek kad sam stigla u Rusiju, pre skoro 3 godine, bio je jedan Starbucks na Šeremetjevu (aerodromu)  i jedan u velikom tržnom centru van grada. Sada ih ima, ukupno u gradu 43! Pored Starbucksa, tu je Шоколадница, zatim Кофе Хаус, Costa Cofee, Coffee bean i još ko zna koliko različitih lanaca. Moram priznati da ova kafe-manija baš i ne liči na Moskvu.Rusi više vole da piju čaj nego kafu, ali eto šta radi marketing. Napravi da je nešto mnogo cool i narod će to voleti.

Evo jedna novo-otvorena kafana.   Кофеин.  Lepo izgled, udobno, prijatno, ali cene su, kao i uvek-moskovske. Kapućino košta minimum 5 evra, i to najmanji. Standardna cena za bilo koji od gorepomenutih lanaca.

Кофеин

Кофеин

Tradicionalno oglašavanje ne izumire, ali svakako da svakim danom sve više i više digitalno oglašavanje generiše sve više novca kako tvrtke nastoje da nađu sve više načina kako da iskoriste tehnologiju da bi se što bolje povezali sa kupcima, društveni mediji postaju novi Internet.  Oglašavanje kao dio socijalnog iskustva u kombinaciji sa sposobnošću za mjerenje [...]

Ukoliko ste pročitali prethodne postove iz serijala o SEO-u, saznali ste da postoje tri faze u okviru SEO optimizacije i to:

1) Pretraživanje ključnih reči
2) Interna SEO optimizacija veb stranice
3) Eksterna SEO optimizacija veb stranice

Ovaj post je posvećen upoznavanju sa trećom fazom – eksternom SEO optimizacijom veb stranice.

Ono što je važno istaći na samom početku je to da možete imati najbolje ključne reči i perfektno optimizovane veb stranice, ali ukoliko budete ignorisali treći korak, umanjićete šanse za postizanje visokih pozicija vašeg veb sajta na veb pretraživačima.

Kada tražite nešto na Google-u i kao rezultat dobijete liste sa nekoliko miliona veb stranica, da li ste se ikad pitali šta izdvaja veb stranice na prvoj stranici od svih ostalih?

Odgovor je – „povratni“ linkovi (eng. backlinks).

Šta je beklink?

Povratni link (u daljem tekstu: beklink) je link sa nekog drugog veb sajta koji upućuje ka stranici na vašem veb sajtu. Veb pretraživači to smatraju važnim, jer je beklink ka nekom veb sajtu sličan davanju glasa o poverenju. Samim  tim, što više beklinkova ima vaš veb sajt, veće su šanse da će zauzeti više pozicije na veb pretraživačima.

Ono što treba imati na umu je da nisu svi beklinkovi podjednake važnosti. Linkovi sa veb sajtova višeg ranga (sa većim PageRank-om) vrede i po nekoliko desetina puta više od linkova sa veb sajtova nižeg ranga, a Google meri kvalitet veb stranice pomoću tzv. PageRank-a (Rang Stranice) ili skraćeno „PR“.

Šta je Google PageRank?

Jednostavnim rečnikom, Google PageRank je pokazatelj kvaliteta određene veb stranice. Pod kvalitetom se podrazumeva broj linkova koji upućuju ka određenoj veb stranici, ne uzimajući u obzir sam kvalitet sadržaja na stranici.

PageRank je ceo broj od 0 do 10, gde 10 predstavlja najveći kvalitet. Ono što je važno napomenuti je da se PR odnosi na veb stranicu sajta a ne za veb sajt u celini.

Da biste saznali PR određene stranice možete besplatno preuzeti i instalirati Google Toolbar. Kada instalirate Google Toolbar, prometićete malu traku koja će, u zavisnosti od PageRank-a veb stranice, biti prikazana u 3 boje: sivoj, beloj ili zelenoj.

Ukoliko je traka sive boje…

Google Toolbar - siva…to znači da ta stranica nema PR. Ukoliko veb sajt sadrži stranice koje su sive, to može značiti sledeće:

- da je stranica nova i da još uvek nije indeksirana od strane Google-a (najčešće) ili
- da stranica sadrži duplirani (prepisani) sadržaj i da se nalazi u Google-ovom sekundarnom
indeksu umesto u glavnom ili
- da je vaš veb sajt de-indeksiran/izbačen sa Google-a usled nekog prekršaja (retko).

Ukoliko je traka bele boje…

Google Toolbar - bela…to znači da je PR veb stranice jednak nuli. PR 0 je čest slučaj kada je u pitanju novi veb sajt ili nova veb stranica jer je potrebno da prođe određeno vreme kako bi se „zaslužio“ dovoljan broj beklinkova.

Kada veb stranica dostigne PageRank 1 ili veći, 1/10 trake će biti zelene boje:

Google Toolbar - zelenaOvde je važno pomenuti da Google obnavlja PR podatke 3 do 4 puta godišnje, pa ukoliko imate nov veb sajt, može potrajati nekoliko meseci kako bi se PR prikazao za neku od vaših veb stranica.

Da biste povećali vaš PR morate zadobiti kvalitetne beklinkove ka vašem veb sajtu. Najbolji
način za dobijanje beklinkova na regularan način je pisanje kvalitetnog sadržaja ka kome
vlasnici drugih veb sajtova žele da upućuju sa svojih veb sajtova. Ostali načini gradnje beklinkova podrazumevaju međusobnu razmenu članaka, razmenu linkova, komentarisanje na drugim blogovima, forumima i dr.

Pored broja beklinkova ka vašem sajtu, ono što se računa je i sam kvalitet tih linkova. Na primer, link sa veb stranice čiji je PR 6, povećaće vaše šanse za dobijanje boljeg PR-a pre
nego link sa veb stranice čiji je PR 4.

Broj linkova na samoj veb stranici koja upućuje ka vama takođe utiče koliki PR (poznat i kao „link juice“) je upućen ka vašoj veb stranici, tj. link sa stranice koja ima 5 drugih linkova je od veće vrednosti nego link sa stranice koja ima 40 i više linkova. Takođe, PR nije linearnog karaktera što znači da je mnogo teže preći sa PR 4 na PR 5 nego sa PR 0 na PR 1.

PageRank igra važnu ulogu u tome kako je veb stranica pozicionirana u okviru rezultujućih stanica na Google-u, ali to neće ništa vredeti ukoliko niste istražili vaše ključne reči i optimizovali vašu veb stranicu.

Google PageRank je koristan pokazatelj popularnosti vašeg veb sajta ali predstavlja samo deo jednačine. To znači da trebate voditi računa o PageRank-u vašeg veb sajta ali se nemojte mnogo vezivati za malu zelenu traku u okviru Google Toolbar-a. Ono što je mnogo važnije je pronalaženje načina kako da održite „lojalnost“ postojećih i povećate broj novih posetilaca ka vašim veb stranicama.

Tweet
Da li Egiptu preti iranski scenario ili je verovatnije da Iranu preti egipatski?
Novi Intel 6 Series čipset, kodnog naziva Cougar Point, tek što je izašao a već zadaje ogromne glavobolje kompaniji. Naime, pokazalo se da novi Intel 6 ima hardverski „bug“ koji nije moguće riješiti softverskom zakrpom. Radi se o problemu sa SATA kontrolerom na čipsetu (koji povezuje uređaje kao što su HDD i DVD) i koji [...]
Google Android mobilna platform u poslednjem kvartalu 2010 godine je preuzela primat od Symbian-a i postala smartphone platform broj jedan, navela je istraživačka firma Canalys u svom najnovijem izveštaju. Globalna prodaja Android telefona u četvrtom kvartalu 2010 godine bio je 33,3 miliona, u odnosu na 31 milion koliko je imao Symbian. Apple je na trećem [...]

Bounty čokoladice

Potreban materijal:

Bounty

50 dl slatke pavlake
125g margarina sa aromom slatke pavlake “Margavita”
150g šećera
125g kokosovog brašna

Glazura

150g tamne čokolade
80g margarina

Priprema

Šećer, margarin i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi a onda povećati temperaturu da provri. Kada provri dodati kokosovo brašno i sve sjediniti. Pleh dimenzija 8x20cm obložiti papirom za pečenje i izliti smesu. Staviti u frižider da se steže nekih 2h. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti celofanom. Nožem odvojiti ivice kolača od pleha pa ga prevrnuti na tacnu i skinuti papir sa kolača. Seći kolač na štanglice ili minjone (po želji) i vratiti ih u frižider dok se sprema glazura. Glazuru spremiti tako što na pari otopite čokoladu i margarin. Umakati u rastopljenu čokoladu štanglice ili minjone i ređati na tacnu obloženu celofanom da bi se kasnije lakše odvojilo. Vratiti ponovo u frižider da se stegne i opet umakati u rastopljenu čokoladu. Nije obavezno dva puta, ali su svakako štanglice lepše. Po želji ih i možete ukrasiti dodatno rastopljenom čokoladom.

Bounty čokoladice

Ove štanglice pravila sam u sklopu igrice “KuVarijacije” koju je osmislila mamajac. Prvobitno ih nisam imala u planu iz prostog razloga što one za mene nisu novina, pravila sam ih još odavno, dok nisam imala svoj blog i znam šta me očekuje. Ali sam se predomislila iz razloga što ih nemam objavljene na blogu, a i svakako stoji činjenica da su jako ukusne i nekomplikovane za pravljenje. Potrebne namirnice za same štanglice sam smanjila na pola, nisam smanjila jedino namirnice za čokoladnu glazuru zato što bi mi onda falilo. Od ove “pola” mere izađe osam štanglica dužine 8cm. Originalni recept koji je izabran u sklopu igrice i po kome smo svi pravili je vanylicin.

Podeli: Print del.icio.us Facebook Google Bookmarks email Netvibes RSS StumbleUpon Technorati Twitter

KRALJEVO – Slobodan Jovanović (23) iz Vrbe kod Kraljeva je poginuo, a Kraljevčanin Milomir Milunović (26) teško je povređen noćas u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Karađordjevoj ulici Kraljevu . Milunović je upravljao "fijat puntom" kada je, oko jedan sat posle ponoći, izleteo sa kolovoza i naleteo na žardinjere, pri čemu je od siline [...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37