Unosi za: Arhiva za 2011/02

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po Beogradskom sajmu turizma poznaje predstojeća turistička sezona.

U skladu s prilikama, jasno je da ove godine nećemo u Tunis i Egipat a jasno je to i njihovim turističkim vlastima koje nisu uopšte ili su vrlo skromno nastupile na ovogodišnjem sajmu. Međutim, zato ove, kao ni svake prethodne godine, Crnogoraca i Grka nije nedostajalo kao ni Hrvata čija im je „Lijepa“ bila ovogodišnji zemlja-partner u organizaciji sajma.

kravata

Pošto „nijesmo poluđeli“ da idemo na „naše“ more koje nam je toliko dosadilo za sve ove godine muka i sankcija… to je nama „probirljivim“ srbima Crna Gora postala „out“ destinacija.
U „fancy“ krajeve severne Afrike ne kanimo (neka hvala ) ), na Grčku i Tursku smo nekako već naviknuti, Španija nam je daleka i skupa…
Ostasmo mi srbi, belosvetski putnici, osuđeni na braću Hrvate koji su se, Bogu hvala, „rasprostrli“ širom centralne hale Beogradskog sajma.

zagreb

Jasno je da nas „susjedi“ ozbiljno planiraju i ove godine, kao i prethodne kad su nas onoliko spopadali reklamama sa TV-a (naravno, onim najskupljim u prime time-u), bilbordima na svakom ćošku i na još kojekakve raznorazne njima i nama znane načine. Međutim zvanične statistike govore da je, ovog puta bukvalno, „teško žabu u vodu naćerati“. Naime, odziv i nije bio naročit i „seoba srbalja“ ka Lijepoj njihovoj (da ne budem sarkastičan pa da kažem „u kontra pravcu“) ) se nije dogodila (bar ne u većoj meri).

beo-zagreb-grad

Međutim, Hrvati su odlučni u nameri da nam budu dobri domaćini ako ne prošle, ono bar ove godine (treba ljudima dati šansu kad već imaju volju) te su ovoga puta otišli korak dalje. Kako bi se što više približili srbima pretvorili su se u nas same ) Središnja Hrvatska (Koordinacija turističkih zajednica županija Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske) predstavila se u brošuri zvanoj „pasoš“ (crveni pasoš bez mane što prolazi grane… Balašević), po principu „govori srpski da te ceo svet razume“. A glavni grad (on, jelte, uvek i u svemu mora da predvodi) Zagreb se u jednom časopisu nađenom u moru štampanog materijala na sajmu predstavio ćirilicom (pohvalno, zar ne!?!) )

zagreb-cirilica

E sad, taj „srpski“, naročito onaj u „pasošu“, osim pohvala, zaslužuje naročitu pažnju i analizu ) Na stranu sadržaj kojim su nam se „bratski“ predstavili potencirajući to „bratstvo“ na skoro svakoj strani, otimajući nam Gorana Bregovića i nesebično darujući Ljudevita Gaja čijom sam latinicom (Gjicom) eto, i ja napisao ovaj tekst (joj šta bi taj mučenik rekao kad bi video ovaj „pasoš“…) bejahu tu još svega i svačega napisano tako da pisac jedva i sam zna šta je hteo da kaže. Pojmovi „Slovensko“, „Slavensko“ i „Slovenačko“ su upotrebljeni na način da se nebi snašli ni oni koji, eto baš znaju sve te razlike i varijacije.

teci-savo-dravo-teci

Već na drugoj stranici, koja nosi dirljiv naslov „Pozdrav iz Zagreba“ piše ovako: „Grupa Film i Jura Stublić veliku popularnost dobivaju nakon koncerta u beogradskom Domu omladine, održanog u okviru akcije „Pozdrav iz Zagreba“. Pod tim je nazivom u januaru 1981. iz Zagreba prema Beogradu krenula velika novovalna karavana rokera…“

sajam-turizma-beograd

Priznaše par stranica posle da im je „Lijepu njihovu“ (ovog puta mislim na himnu) uglazbio, pardon, rekoše ispravno, ukomponovao, srbin Josip (Josif) Runjanin (ne likujte, i našu „Bože pravde“ je uglazbio slovenac Davorin Jenko) kao i dosta drugih pikanterija. Valja ih pročitati.
Izgleda da je na pomolu novi egzodus, ovoga puta srba iz Srbije ) ili era nove ljubavi sa Hrvatima )

mirogoj

Da ne bude da preterujem, ne znam šta im bi, pod ruku mi je dopala i jedna zanimljiva brošura nazvana „Mirogoj“ koja propagira neku čudnu vrstu turizma tzv. „grobarski turizam“ gde su glavne atrakcije grobovi i grobnice slavnih i poznatih ’rvata. Naravno, na prvom mestu je predstavljeno večno počivalište prvoga hrvatskoga predsjednika doktora Franje Tuđmana! Rekoh, ne znam šta im bi, izgleda da su oni „poluđeli“ a ne mi i ovi što ih, ni krive ni dužne, vazda prozivam:)

Ako se po jutru dan poznaje, onda se po Beogradskom sajmu turizma poznaje predstojeća turistička sezona.

U skladu s prilikama, jasno je da ove godine nećemo u Tunis i Egipat a jasno je to i njihovim turističkim vlastima koje se uopšte ili su vrlo skromno nastupile na ovogodišnjem sajmu. Međutim, zato ove, kao ni svake prethodne godine, Crnogoraca i Grka nije nedostajalo kao ni Hrvata čija im je „Lijepa“ bila ovogodišnji zemlja-partner u organizaciji sajma.

kravata

Pošto „nijesmo poluđeli“ ići na „naše“ more koje nam je toliko dosadilo za sve ove godine muka i sankcija… to je nama „probirljivim“ srbima postala „out“ destinacija. U „fancy“ krajeve severne Afrike ne kanimo (neka hvala ) ), na Grčku i Tursku smo nekako već naviknuti, Španija nam je daleka i skupa…
Ostasmo mi srbi, belosvetski putnici, osuđeni na braću Hrvate koji su se, Bogu hvala, „rasprostrli“ širom centralne hale Beogradskog sajma.

zagreb

Jasno je da nas „susjedi“ ozbiljno planiraju i ove godine, kao i prethodne kad su nas onoliko spopadali reklamama sa TV-a (naravno, onim najskupljim u prime time-u), bilbordima na svakom ćošku i na još kojekakve raznorazne njima i nama znane načine. Međutim zvanične statistike govore da je, ovog puta bukvalno, „teško žabu u vodu naćerati“. Naime, odziv i nije bio naročit i „seoba srbalja“ na „plavi Jadran“ (da ne budem sarkastičan pa ne kažem „u kontra pravcu“) ) se nije dogodila (bar ne u većoj meri).

beo-zagreb-grad

Međutim, Hrvati su odlučni u nameri da nam budu dobri domaćini ako ne prošle, ono bar ove godine (treba ljudima dati šansu kad već imaju volju) te su ovoga puta otišli korak dalje. Kako bi se što više približili srbima pretvorili su se u nas same ) Središnja Hrvatska (Koordinacija turističkih zajednica županija Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske, prostije rečeno županija središnje Hrvatske) predstavila se u brošuri zvanoj „pasoš“ (crveni pasoš bez mane što prolazi grane…), po principu „govori srpski da te ceo svet razume“. A glavni grad (on, jelte, uvek mora da predvodi) Zagreb se u jednom časopisu nađenom u moru štampanog materijala na sajmu predstavio ćirilicom (pohvalno, zar ne!?!)

zagreb-cirilica

E sad, taj „srpski“, naročito onaj u „pasošu“, osim pohvala, zaslužuje naročitu pažnju i analizu ) Na stranu sadržaj kojim su nam se „bratski“ predstavili potencirajući to „bratstvo“ na skoro svakoj strani, otimajući nam Gorana Bregovića i nesebično darujući Ljudevita Gaja (joj šta bi taj mučenik rekao kad bi video ovaj „pasoš“…) bejahu tu još svega i svačega napisano tako da pisac jedva i sam zna šta je hteo da kaže. Pojmovi „Slovensko“, „Slavensko“ i „Slovenačko“ su upotrebljeni na način da se nebi snašli ni oni koji, eto baš znaju sve te razlike i varijacije.

teci-savo-dravo-teci

Već na drugoj stranici, koja nosi dirljiv naslov „Pozdrav iz Zagreba“ piše ovako: „Grupa Film i Jura Stublić veliku popularnost dobivaju nakon koncerta u beogradskom Domu omladine, održanog u okviru akcije „Pozdrav iz Zagreba“. Pod tim je nazivom u januaru 1981. iz Zagreba prema Beogradu krenula velika novovalna karavana rokera…“

sajam-turizma-beograd

Priznaše par stranica posle da im je „Lijepu njihovu“ (ovog puta mislim na himnu) uglazbio, pardon, rekoše ispravno, ukomponovao, srbin Josip (Josif) Runjanin (ne likujte, i našu „Bože pravde“ je „uglazbio“ slovenac Davorin Jenko) kao i dosta drugih pikanterija. Valja ih pročitati.
Izgleda da je na pomolu novi egzodus, ovoga puta srba iz Srbije ) kao i era nove ljuvavi i novih odnosa sa Hrvatima )

mirogoj

Da ne bude da preterujem, ne znam šta im bi, pod ruku mi je dopala i jedna zanimljiva brošura nazvana „Mirogoj“ koja propagira tzv. „grobarski turizam“ gde su glavne atrakcije grobovi i grobnice slavnih i poznatih ’rvata. Naravno, na prvom mestu je predstavljeno večno počivalište prvoga hrvatskoga predsjednika doktora Franje Tuđmana! Rekoh, ne znam šta im bi, izgleda da su oni „poluđeli“ a ne mi )

Pre neki dan pitali smo vas da li će igre spaisti svet? Čini mi se da niste poverovali u tu mogučnost. A opet, možda neće spasiti svet, ali nekoj deci će svakako pomoći. Za to je zaslužna igra Chime.
[Pročitaj ceo članak...]
Proteklih 49 meseci (jedan više od pune četiri godine) proveo sam na poziciji E-PR Director u agenciji za odnose sa javnošću McCann Erickson Public Relations. Bora Miljanović mi je, tačno predviđajući u kom će se pravcu kretati komunikacije u narednom periodu čak i kod nas u Srbiji i u regionu a svetu razvijenom svetu pogotovo, [...]
Windows Phone 7 Game DevelopmentU četvrtak, 3. marta 2011. godine, sa početkom u 18.30h, u prostorijama Računskog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, održaće se javno predavanjeWindows Phone 7 Game Development with XNA Game Studio. Predavač će biti g. Karl Davies-Barrett, Microsoft CEE Technical Lead, koji dolazi iz CEE središta kompanije Microsoft, Minhena. Predavanje je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan za sve studente.

Detaljnije »

Dodaj komentar »

Nikolа Alеksić, isprеd Ekološkog Pokrеtа Novog Sаdа i svih grаđаnа Srbijе, istupа u cilju zаštitе nаšеg zdrаvljа i životа, dok nаši „nаbildovаni“ političаri sа njihovim imunitеtimа, moćimа i еvrimа, rаdе sаmo zа svojе intеrеsе, intеrеsе svojih strаnаkа i strаnih nаlogodаvаcа! To sе odnosi nа svе strаnkе, kаko pozicionе, tаko „opozicionе“. Svi su oni jеdno tе [...]
Croteam je obelodanio da već uveliko rade na igri Serious Sam 3: BFE. Nisu voljni da priznaju šta znači skraćenica "BFE", ali su otkrili da će se radnja nove igre odvijati u Egiptu, pre one iz prvog dela. Šta još možemo da očekujemo? Pa, uobičajeno - povratak u vreme kada su muškarci bili muškarci, zaklon je bio za amatere, a povlačenje oroza izazivalo eksplozije.

[Pročitaj ceo članak...]

Jabuke u testu

Potreban materijal:

Testo:

200g brašna
2g (1/3 kašičice) suvog kvasca
1/3 kačičice soli
20g maslaca
130ml mleka

Fil:

Pola jabuke
šećer po ukusu
2/3 kašike limunovog soka
15g suvog grožđa (po želji)
cimet

mleko


Priprema:

Oprati jabuku, iseći je na četvrtine i očistiti od semenki. Dve četvrtine iseći na tanke kriške. Staviti komadiće jabuke u činiju, prekriti činiju plastičnom folijom pa staviti u mikrotalasnu na 2 minuta. Zatim dodati šećer, limunov sok i suvo grožđe, vratiti foliju preko činije pa staviti u mikrotalasnu na još 30 sekundi. Ostaviti ih da se prohlade 5 minuta pa dodati cimet po ukusu. Napraviti udubljenje u brašnu, staviti so, suvi kvasac i iseckan maslac. Zagrejati mleko pa mlako sipati u brašno i zamesiti testo. Premestiti testo na radnu površinu posutu brašnom pa umesiti glatko testo. Staviti u činiju blago namazanu uljem, prekriti i ostaviti na toplom da se udvostruči. Ukljuciti rernu da se zagreje na 200C. Premestiti testo na radnu površinu pa podeliti na 10 delova. Istanjiti svaki komad testa u mali krug, staviti malo fila pa podignuti rubove oko fila formirajući lopticu. Staviti formirane loptice u maslacem podmazane kalupiće za brioche. Ostaviti ih da odmore 30 minuta. Premazati jabuke mlekom i staviti da se peku. Peći oko 10-15 minuta ili dok ne porumene. Napomena: Moje ne izgledaju baš u originalu kao naslici iz razloga što sam ih kontra od onoga kako treba stavljala u kalupiće. Trebalo je sa sastavom da idu na dno, a ja sam ih stavljala kontra.

Jabuke u testu

I ovaj recept sam isprobala sa bloga La casa de vainilla koji istražujemo ovih dana u sklopu igrice “FBI rukaVice” koju je osmislila Maja. Kao i onim predhodnim koje sam isprobala za sada sa njenog bloga, i ovaj je baš onako po ukusu i mojih ukućana a i mom ukusu. Šta ću kad volim jednostavne recepte i slatkiše. Moje preporuke da i vi isprobate.

Podeli: Print del.icio.us Facebook Google Bookmarks email Netvibes RSS StumbleUpon Technorati Twitter

Evo dva primera kako internet sluđuje igrače koji željno iščekuju sledeći nastavak omiljene igre.

[Pročitaj ceo članak...]

12.3.2011 u sali Doma vojske, Nišlije će imati prilike da čuju vokalno instrumentalni sastav Legende.

Koncert počinje u 20 h

Karte na blagajni Doma vojske.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37