Unosi za: Arhiva za 2011/05

Evo ga, burgera, američkoga:

burgerŠto znači da je mesna podloga 100% čiste junetine, i da je u june umiksano senfa, vorčester sosa (nema američke kujne bez vorčestera), i, pazi, 2 jajeta na svakih po kile mesa (mada se vode žučne rasprave treba li ili ne treba jaje u burger). Soli i papra se podrazumeva, ovo ozgor na slici je šarena biberčina kojom sam zabiberio svoju mrsnu porciju.

Docnije su se radile varijacije na osnovnu temu: miks sa crnim lukcom, miks sa sirom i miks sa slaninicom, a tu su i tehnike pečenja, od rare, medium-rare, do well done.

Ali, otkud jaje u ovoj ćufti? Odn. zašto je hamburger – hamburger a nije meat-ball (ćufta) ili patty (pljeskavica)?

Kao i mnoga urbana mrsna jela (frankfurter i viner), i ovo je došlo iz Njemačke, al’ iz Hamburga, luke. Kaže gastronomski mit da su Rusi odn. mornarčine iz putešestvija po Rusiji bili prvi koji su u hamburšku luku doneli tatarski stejk (Татарский бифштексбифштекс по-татарски, XVII vek), iako tašti Francuzi tvrde da je bilo drukčije, da je Francuz prvi otkrio Tatarski stejk. No, svejedno, potom su hamburške restorandžije počele da reklamiraju pečeni tatarski stejk na “hamburški način”. Otud hamburger.

Pošto svi znamo da se tatarski stejk, ćufta (tur. köfte) meša sa jajom, i to otprilike baš 2 do 3 na pola kile, a tu su i Vorčester + Dižonski senf, otud, verovatno sholastika nalaže da se izvorni i originalni burger meša gotovo isto kao i tatarski stejk.

U Amerikama se, btw, primio tek krajem XIX veka.

::

Post to Twitter Tweet This Post

Google je osnovao centar za softversko inženjerstvo u Taipei-ju koji bi trebao da surađuje sa azijskim proizvođačima laptop-a na računalima koje pokreće Chrome OS, izjavio je Google. Novi centar će igrati ključnu ulogu u podršci proizvođačima prijenosnih računala jer Google pokušava da dobije više tvrtki za svoj projekat Chrome OS. Na Computex PC show konferenciji [...] Relevantni naslovi:
 • Što je točno Google Chromebook?
 • Četiri operativna sistema u jednom!
 • Google pokrenuo svoj glazbeni servis Music Beta by Google
 • Google ulazi u domove korisnika sa Android@Home
 • Google nije spreman da deli izvorni kod Android 3.0 Honeycomb
 • Google predstavio speech-to-text funkciju za Chrome
 • Novi Google Chrome 10 dostupan za preuzimanje
 • Google povukao 21 besplatnu aplikaciju sa Android Market-a zbog virusa
 • Google investira milion dolara u alat za otkrivanje cenzure
 • Google najveći gubitnik promenom pravila za nazive domena
 • Plastična kutija za cd najčešće se koristi za stone kalendare, ali takođe može poslužiti i kao mala dečija igračka. Osim kutije potrebne su lepljive voštane tračice (bendaroos) i polimerna glina koja pečenjem ili kuvanjem očvrsne ( domaća beolin, strane fimo, premo, pardo i sl). Celo upustvo potražite na sajtu Book hour craft project. [...]

  Malo sam smirila strasti, i odlučila da se ne bavim više politikom, bar neko vreme. Nije dobro za lepotu, a i krastavčiće više ne smem da mećem na lice jer su zaraženi ešerihijom koli. Tako, da ovih dana jedem avokado i musli, suvo meso i pavlaku.

  Juče sam bratu poslala poruku da pročita moj poslednji post i upozorila ga da je težak do bola, ali da me zabole, jer to je moj blog i imam pravo da pišem šta god želim, jer me niko ne plaća za to. Rekla sam mu takođe da je možda bolje da ga ne čita pred spavanje, jer neće moći zaspati, a onda sam se setila da mu počinje Dr. Haus u 22.30 i da će pre zaspati razmišljajući o sarkastičnom i mizantropski nastrojenom Hausu nego o sestrinom postu, gde joj se sve skupilo. Ima pravo dečko.

  Bilo kako bilo, rođeni brat mi reče: "A, kad ćeš napisati neki post u kojem ti se nije sve skupilo? Možda to bude najbolji tvoj post?" Iskreno, nisam znala šta da mu odgovorim. Verovatno, meni ovaj blog služi i kao jastuče za igle. Nešto poput VOODOO lutkice.

  Možda se nekom ne sviđa to često menjanje raspoloženja, ali šta ću? Ja sam to. I nema blog naziv džabe takav kakav ima.

  Prijatelj na tviteru (prepoznaće se) mi reče, parafraziraću: "Nemoj samo da počneš da pišeš o seksu i vezama, postaćeš uberpopularna, prestaću da te čitam" Drugi tvrde: "Više mi se dopada da pišeš o politici, jer tu je ipak manje eksperata" Treći govore: "Valjalo bi da imaš dobru podlogu kad pišeš o tako osetljivim temama" Svi ste u pravu.

  Sekspert nisam. Za publiku ne. Za sebe da. Kraj priče. Tako i svi koji misle da su seksperti, to mogu da budu samo na svom individualnom planu. Ekspert za veze? NE. Operisana sam od veza već određeno vreme, pa možete da me pitate kako razjebati neku vezu, ili kako smisliti najbolji mogući izgovor za odbijanje od nasrtljivaca. Nema ja tu šta da krijem, a rekla bih i iskreno, da me pitate za savet. Politika? Ne, previše sam emotivna, nenačitana, pristrasna i nerealna. Za nju ipak treba hladna glava, a moja je usijana kao ringla na max.

  Poludim tako, pa se smirim, ali to je sve "kota života".

  I, fuck, trebalo je da odem na taj party juče...
  Iako u BiH kasnimo prilično čak i za regionom došlo je vrijeme da se sve češće javljaju firme i brandovi koji žele da u svoj posao uključe korištenje društvenih mreža. Činjenica, ta njihova potreba se najviše javlja zbog one “Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu”. Znači – ulaze u to na frku, zato što vide da to svi rade i da je moderno, a nekad ih uspiju na to nagovoriti i firme koje se bave pružanjem ovih usluga. Rezultat svega toga je povećana potreba za ljudima koji će to raditi, takozvanim “community managerima”. Ovo govorim zbog toga što mene sve češće neko priupita za ovakve usluge, kao “čuli smo da si dobra sa tim, radiš to, najvidljivija si i sl.” Još uvijek 99% takvih pitanja najviše liči na istraživanje tržišta i od svega ne bude ništa, ali jedno iskustvo želim podijeliti sa čitaocima mog bloga. Budite pametni pa (ako dođete u priliku da vas angažuju na ovakvim poslovima) učite na mojim greškama. Uštedićete sebi mnogo živaca. Konkretno ne želim imenovati aktere priče, znam da će se sami prepoznati ako ovo budu čitali. Neću ih imenovati zato što se smijem kladiti da nisu jedini i da [...]
  Svi znamo da je vrlo jednostavno ugraditi Youtube video na web stranicu ili blog međutim ako iz nekog razloga poželimo ubacit Facebook video na stranicu trebat će nam više znanja od copy/paste....
  Hakeri koji podržavaju Wikileaks provalili su i unakazili web stranicu američke televizijske kuće PBS tijekom vikenda, ubrzo nakon što je emitirala dokumentarni film protiv Wikileaksa. ....... vidi sve

  "pitanja u indirektnom govoru u engleskom jeziku"

  Indirektni govor, Reported Speech, potvrdne rečenice smo naučili i provežbali.
  Sada je vreme da se pozabavimo pitanjima i to pitanjima, koja počinju nekom upitnom reči.

  Da razjasnimo:

  ” Gde živiš?” – pitanje, direktni ili upravni govor
  Ona me je pitala gde ja živim?

  O tome danas pričamo, samo u engleskom jeziku.

  ” Where do you live?”

  Za sada je važno da ne zaboravimo sve što smo već naučili o slaganju vremena u engleskom jeziku, kao i logičnoj promeni upotrebljenih zamenica.
  Naučeno primenjujemo, po šemi datoj u prethodnom postu.
  Šta je novo?

  Da vidimo šta kaže Seonaid – Perfect English Grammar

  – direct speech: “where do you live?”

  – She asked me where I lived.

  1. Slaganje vremena: pošto je pitanje u Past Simple Tense, onda i vreme, koje je upotrebljeno u pitanju, Present Simple Tense, mora da ide unazad, u starije vreme, dakle prebacujemo ga takođe u Past Simple Tense.

  2. Red reči: počinjemo sa upitnom reči

  3. Forma upitne rečenice prebacije se u potvrdnu

  1. Where do you live? postaje Where did you live? Past Simple, upitni oblik.

  2. She asked me where …… – upitna reč na početku

  3. * Najvažnijeupitni oblik odgovarajućeg vremena, u ovom slučaju Past Simple Tense prebacujemo u potvrdni:

  did you live postaje you lived

  Konačna forma rečenice:

  She asked me where I lived.

  Naravno nema više ni znaka pitanja.

  Još primera:

  “What are you doing?”
  She asked me what I was doing.

  “Where is Julie?”
  She asked me where Julie was.

  Uopšte nije komplikovano, samo da se malo vežba. Da vidimo šta je Seonaid spremila, odlična vežba u pdf.formatu imate tačne odgovore na kraju. Za sada radite samo prvih 10 primera, ostatak posle sledećeg posta o drugoj vrsti pitanja bez upitne reči.

  "pitanja u engleskom jeziku"

  Related Posts:
  Online Dating sajt Match.com, dao je ponudu za kupovinu akcije Francuskog Online Dating sajta Meetic. Match.com već poseduje dio akcija Meetic a kupovina većinskog paketa bi za Match.com bio najbolji način da proširi svoje poslovanje u Evropi, ističe Arnaud Riverain, finansijski analitičar i osnivač GreenSome Finance. Match.com je prodao svoje Evropske operacije 2009 godine Meetic-u [...] Relevantni naslovi:
 • Dish Network kupuje Blockbuster za 228 miliona dolara
 • eBay kupuje GSI Commerce za 2,4 milijarde dolara
 • Blinkx kupuje Burst Media za 30 milijuna dolara
 • Western Digital kupuje Hitachi za 4,3 milijarde dolara
 • Golden Gate Capital posredstvom kompanije Infor kupuje Lawson Software za 2 milijarde dolara
 • Symantec kupuje Clearwell Systems za 390 milijuna dolara
 • Twitter kupuje TweetDeck za 50 milijuna dolara
 • Online zarada sa Partner with Paul je online prijevara!
 • AT&T kupuje T-Mobile SAD za 39 milijardi dolara
 • Salesforce kupuje Radian6 za 326 milijuna dolara
 • Motorolin tablet Xoom samo što se nije pojavio u ponudi Hrvatskog Telekoma; trebao bi tijekom ovog tjedna, a mi smo imali privilegiju isprobati ga. Na žalost, vrlo smo se kratko družili s ovim mališanom tako da ne zamjerite ako smo što propustili spomenuti.

  Ovo je naš prvi susret s uređajem ove vrste koji pokreće Android u verziji 3.0 (Honeycomb), a kakvi su dojmovi nakon izuzetno kratkog druženja s tabletom pogledajte u priloženom video isječku:

  Kao što rekoh, Motorola Xoom će tijekom ovog tjedna sletiti u ponudu HT-a, a u prilogu pročitajte specifikacije uređaja.

  SPECIFIKACIJE:

  Motorola Xoom

  Dimenzije: 249.1 x 167.8 x 12.9 milimetara
  Težina: 730 grama
  Zaslon: 10,1 inča (1280 x 800 piksela), multitouch, akcelerometar, žiroskop
  Podatkovni prostor: 16/32/64GB
  Dodatna memorija: microSD utor
  Kamera: 5 MP, 2592h1944 piksela, autofokus, dual-LED bljeskalica; video snimanje 720p@30fps
  Dodatna kamera: prednja, 2mp
  Operativni sustav: Android 3.0
  CPU: 1GHz NVIDIA Tegra 2 AP20H Dual Core
  RAM: 1GB
  Cijena: nepoznata
  Ustupio: www.t-mobile.hr

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37