Unosi za: Arhiva za 2011/06

Marija Ivanković Jurišić je kreatorka unikatnih, odevnih predmeta iz Šapca.
Do kupaca je stizala na različite načine – sajmovi, preporuke, a sada je otvorena i radnja u Beogradu.
Ipak, najlakši način da se predstavite najširem spektru kupaca – od onih u najzabačenijim delovima Srbije, pa do onih širom dijaspore – jeste predstaviti se na internetu.
Internet tržište ne poznaje centralizaciju, ne poznaje geografiju, sve mogućnosti za biznis su nesagledive, a broj potencijalnih kupaca može samo da raste.
Otuda i Marija na Kupindu. Ova ambiciozna kreatorka u približno isto vreme otvara i butik i nalog na našem sajtu. Verujemo da je čeka veliki uspeh.
Pogledajte ovde njenu ponudu, a u nastavku sledi njena priča.

Podsećamo vas da krajem svakog meseca poklanjamo jednu igru nekom od naših vernih čitalaca ili čitateljki. Sve što je potrebno da učinite da biste učestvovali u izvlačenju jeste da napišete pet ili više komentara u toku tekućeg  meseca, s tim da je obavezno da se uvek prijavite svojim Google/Blogger nalogom. Koju igru poklanjamo danas i jeste li je baš vi dobili? [Pročitaj ceo članak...]
Mnogo se priča i piše o merama štednje vlade Grčke, ali retko ko detaljno navodi konkretne mere koje Grci treba da usvoje.

Ako vas zanima o čemu se tačno radi, pogledajte Letter of Intent, od kraja februara 2011. godine, koji su Grci dogovorili sa MMF-om.
Neću da patetišem i pričam kako je roditeljstvo najlepši osećaj na svetu. Iako jeste. Ni  da je najteži zadatak na svetu. Iako jeste. Neću da pričam – rađajte decu, jer to čovek mora sam da poželi (i na istom poradi). I neću da apelujem da se deca ne rađaju iz pogrešnih razloga – jer svako najbolje zna svoje i njemu su možda baš pravi. Ali ZNAM da ja NEĆU da ih rađam  – državi!

U naletu predizborno podilazeće ushićenosti, u svim medijima juče je vlas’  „obnarodovala“ da se uveliko radi na novom projektu koji će da zameni Porodični zakon. U tom nacrtu stoji da ćemo mi majke troje dece, percipirane kao moderne majke Jugovića (sa tačno troje dece, ni manje, ni više) dobijati „platu“ do 18 -te godine trećeg deteta, jer državi trebaju deca. Sve pod sloganom - Prvo dete mami, drugo tati, treće državi.

Trece dete Kome rađam dete, državi?

Eto divnog obećanja, koje će se ostvariti verovatno posle izbora, ako mi naivni budemo glasali. Dok ostali budu (s pravom) nezadovoljni (izuzev onih koji podržavaju sve nacionalne projekte protivu koncepta Svi Srbi pod jednu šljivku):

 • jer je i njima teško, i njihovo roditeljstvo košta, a zašto se  ne stimuliše rađanje prvog deteta, kad nam je to gorući problem
 • oni koji su davno s rađanjem završili, pa ih baš briga što se novac iz budžeta troši na „dečurliju“
 • penzioneri za koje ovo znači  samo jedno – manje penzije
 • muškarci, jer njih jadne niko ne pominje
 • itd…

Kad čovek razmisli, lepe su to pare. Na poslu se oznojim dobro dok zaradim toliko. Pa još, eto poštuju to što si se usudio da rodiš treće, pa država brine… nije nego!

Da bi se negde sipalo, mora odnekud da se odaspe, jel da? Da bi svaka mama koja ima tri deteta dobila „platu“ za to što radi – a ja već kao zaposlena dobijam dve godine plaćenog da bi negovala i podizala dete – MORA nekome da se uskrati taj novac. Dakle, iza svega stoji, kao i do sada – presipanje IZ ŠUPLJEG U PRAZNO.

Pa će država mom trećem detetu da daje mesečno novac, ali će zato da skine penziju mojoj baki i poveća mi doprinos za zdravstveno na primer i tako umanji moju mučenu platu (odnekud mora da se budžet napuni, jel da).

Zato DOK OVA DRŽAVA:

1. Ne stvori uslove da kao majke  možemo da radimo, ono što znamo, vredno i predano i od plate živimo pristojno

2. Da naši muževi/partneri imaju posao,  koji će im omogućiti da zarade za porodicu a ne da rade 2,3 posla istovremeno i dušu istezgare a decu koju su želeli i ne viđaju, da bi ih prehranili

3. Ne kazni poslodavce koji nas kao majke smatraju manje vrednim, nesposobnim i oklevaju da nas zaposle, a kasnije sprečavaju da napredujemo jer zaboga idemo na bolovanje kad je dete bolesno

4. Ne dozvoli poslodavcima da žene drže „na uzdi“ ugovorima na određeno i uz pomoć rupa u zakonima daju im legalne ali ne i legitimne otkaze

5. Kad u ovoj državi natalitet i „bela kuga“ ne budu moneta za potkusurivanje u rovovskoj borbi partija u kojima sede ljudi potpuno odlepljeni od realnosti, i ne postane ralna briga za realno preživljavanje roditelja, građana drugog reda

6. Dok „pronatalitetne“ mere,  poput Strategije za podsticanje rađanja, ne postanu dugoročni, strategijski projekti, a ne šargarepa na štapu ograničenog trajanja, taman dok ne prođu izbori,

kids for sale Kome rađam dete, državi?

NIŠ’ VAM NE VERUJEM, GOSPODO NA VLASTI!

Džaba vam pare, daleko vam lepa kuća. Svoju decu sam rodila sebi a ne državi. Još će neko da mi traži da Sara kad poraste i vojsku odsluži icon smile Kome rađam dete, državi?

 

Nokia prodaje svoj odjel koji obezbjeđuje e-mail, instant poruke i ostali softver namjenjen mobilnim operaterima, britanskoj kompaniji Synchronica, koja se bavi razvojem softvera za poruke na mobilnim uređajima. Dogovoreno je da Synchronica plati 25 milijuna dolara u gotovini i 18,3 milijuna u dionicama. Synchronica ovim poslom preuzima više od 10 ugovora sa operaterima, uključujući i [...] Relevantni naslovi:
 • HTC po tržišnoj vrijednosti pretekao kompaniju Nokia
 • News Corp prodaje MySpace za 100 milijuna dolara
 • Prodaje se MySpace za 30 miliona dolara!
 • Prodaje se GoDaddy za 2,5 milijardi dolara
 • Priprema li to Microsoft svoj Windows App Store?
 • Google pokrenuo svoj glazbeni servis Music Beta by Google
 • Symantec kupuje Clearwell Systems za 390 milijuna dolara
 • Salesforce kupuje Radian6 za 326 milijuna dolara
 • Seagate preuzima Samsung-ovo HDD poslovanje za 1,4 milijarde dolara
 • "Jedno dete za mamu, drugo za tatu, treće za državu."

  Neverovatno. Nadam se samo da će ta država da pošalje nekoga da menja pelene. Mislim, ako je već državno dete, red je da ga oni održavaju...
  Komentator Srđan, u komentaru na prethodnu vest, daje link na sajt severnokorejske SIEPE (ili neke već slične službe). Pošto se radi o stvari koja je suviše zanimljiva da bi završila u kometarima, evo kako severnokorejanci privlače investitore:


  Lowest labour cost in Asia.
  Highly qualified, loyal and motivated personnel. Education, housing and health service is provided free to all citizens. As opposed to other Asian countries, worker's will not abandon their positions for higher salaries once they are trained.
  Lowest taxes scheme in Asia. Especially for high-tech factories. Typical tax exemption for the first two years. 
  No middle agents. All business made directly with the government, state-owned companies. No middle agents.
  Stable. A government with solid security and very stable political system, without corruption. 
  Full diplomatic relations with most EU members and rest of countries.
  New market. Many areas of business and exclusive distribution of products (sole-distribution).
  Transparant legal work. Legal procedures, intellectual rights, patents and warranties for investors settled.

  Ono što je nama u Hrvatskoj omogućeno već neko vrijeme korisnicima u Srbiji postaje dostupno od sutra, 1. srpnja. Korisnici koji to žele mogu prebaciti svoj broj kod bilo kojeg od tri dostupna operatera, a za što će morati platiti jedan simbolični dinar.


  Prema podacima Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel), tri srpska operatera mobilne telefonije, Telekom Srbija, Vip i Telenor, zajedno imaju više od 10 milijuna brojeva.

  Kako donosi Trojka.rs korisnici će prilikom prebacivanja broja u drugu mrežu moći zadržati postojeći broj.

  Izvor…


  Tržište karticama ide dalje (kao da je u to ikad i bilo sumnje). Dok profesionalci koriste uglavnom Compact Flash, vlasnici uređaja koji gutaju SD kartice imaju razloga biti dignute glave. Delkin Elite633 kapaciteta 64GB pruža brzine od 45 megabajta u sekundi tijekom zapisa te 95 megabajta u sekundi tijekom čitanja. Impresivno.

  Riječima proizvođača, ovakvom brzinom se potpuno uklanja “efekt pauze” tijekom snimanja sadržaja koji korisnici mogu iskustiti sa sporijim karticama. Elite633 su namijenili svima koji koriste uređaje s mogućnosti snimanja High Definition materijala, 3D sadržaja itd. Ove zvjerčice imaju i neke naprednije mogućnosti, pouzdan Error Correction Core, Wear Leveling te povećanu pouzdanost kad je riječ o očuvanju podataka u težim uvjetima.

  Cijena? Prava sitnica539.99$. Vrijedi ipak spomenuti kako korisnička podrška Delkina (makar ona u SAD-u) omogućuje besplatan povratak podataka s oštećenih kartica u sklopu doživotne garancije.

  Izvor…


  Niti tri mjeseca nakon prve pregledne verzije desetke, stigao je IE10 Platform Preview 2, a sudeći po sadržaju Redmondovci rade punom parom. Ove “pregledne” inačice IE10 su namijenjene primarno developerima, no neke od zanimljivosti vrijedi spomenuti i onima koji to nisu.

  Možda najbitnija stavka ove verzije je uključena podrška za Web Worker API, koja omogućuje korištenje višejezgrenih procesora kako bi se više skripti moglo izvršavati istovremeno bez gubitka performansi čak i kod korištenja onih složenijih. Nadalje, HTML5 test rezultat se (konačno) poboljšao, makar je to još uvijek daleko od konkurencije. Tako IE 10 ima rezultat od 231 bod (IE devetka je imala svega 141 bod), dok Chrome 12 i dalje drži tron uz 327 bodova.

  JavaScript set testova, a posebno ovaj noviji test262 pokazuje dramatično povećanje brzine. Tako IE 10 PP2 uspješno prolazi 10862 od mogućih 10865, dok primjerice Firefox 5 prolazi 10660 testova.

  Sve u svemu, Microsoft ne odustaje od razvoja svog web browsera, a nakon svega prikazanog u devetki te ovim preglednim inačicama desetke nema ni razloga za to. U pitanju je browser koji se, za razliku od teško zaostalih prethodnika i može koristiti svakodnevno, uz performanse usporedive s konkurencijom. Sami datum izlaska desetke je nepoznat, no ovakvi pregledi za developere se očekuju u razmacima po tri mjeseca.

  Download…

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37