Unosi za: Arhiva za 2011/06


Dvosmjerno video komuniciranje putem Androida je tu, barem ako se pita Skype. Servis će biti pušten u više faza, a prva faza uključuje podršku za Nexus S, HTC desire S, Sony Ericsson Xperia neo i Sony Ericsson Xperia pro. Više u nastavku.

U izjavi danoj u četvrtak, Skype je objavio kako je u pogon pustio Skype koji omogućuje video komunikaciju među svim Skype korisnicima, onima koji koriste iPhone, Mac ili PC a čak i određene modele televizija. Sami servis funkcionira ili preko Wi-Fi ili 3G mreža. Korisničko sučelje je jednostavno i jasno, a opet ima dovoljno mogućnosti. Postoji mogućnost biranja između prednje i stražnje kamerice, obožavana “mute” funkcija koju korisnici čuvaju za duge razgovore sa svojim šefovima itd.

Zanimljivo kako je ovaj korak naprijed učinjen niti 24h nakon što je Google objavio svoje nove servise…Nego, što se čeka? Trk na Android Market!

Izvor 1 & 2

I ako je bilo dosta odlaganja vezanim za prenosivost broja mobilnog telefona, od sutra bi konačno trebalo da počne od sutra. Sva 3 mobilna operatera bi trebala da su završili test prenosa broja sa jednog operatera na drugi. Za one koji ne znaju prenosivost mobilnog broja telefona je opcija preko koga ćete moći da zadržite svoj broj telefona a da promenite svog mobilnog operatera. Npr: vaš broj telefona je 064/1234567 u mt:s mreži, moćićete da pređete recimo u VIP ili Telenor mreži a da vam broj ostane isti. Po pravilu nova opcija selidbe brojeva telefona ne dovodi do velike seobe korisnika sa jedne mreže na drugu. Prema pravilniku prenosivost brojeva, korisnici bi trebali za prenos broja plaćati 200 dinara novom operateru ali mt:s najavljuje da će svi koji žele da pređu na njihovu mrežu, placati simbolično 1 dinar sa pdv-om. Gradjani koji od 1. jula odluče da svoj broj mobilnog telefona prenesu u novu mrežu moraće potpuno da „raskrste“ sa svim dugovanjima, ali i povlasticama kod starog operatera. Sva tri operatera daju određeni „paket“ besplatnih minuta, poruka i drugih pogodnosti. Prelaskom u drugu mrežu, postojeće olakšice neće više moći da se koriste. Čim se sva dugovanja podmire, ističe ugovor sa trenutnim operaterom.

Operateri su dužni da obezbede automatsku govornu poruku ili SMS poruku sledećeg sadržaja: „Broj je prenet kod određenog operatera“ – kažu u RATEL-u. – Ova poruka biće besplatna, a operater može da omogući svojim pretplatnicima da je na zahtev aktiviraju ili deaktiviraju.

U okviru selekcije Mladi duh Evrope osamnaestog Festivala evropskog filma Palić biće održano pet koncerata. Ove godine, tokom trajanja Festivala, nastupiće Jarboli, Damo Suzuki & Ludolf Neum, Mick Harvey, Burnt Friedman & Jaki Liebezeit i Bilk. - Nedelja, 17. jul – nastupa beogradski bend Jarboli. - Ovaj kultni alt-rock bend osnovali su početkom 90-ih Daniel Kovač, Boris Mladenović, Žolt Kovač i Nemanja Aćimović. [...]
Svi koji su se pitali kako da učitaju Flash datoteke na uređaje koji ga ne podržavaju, Google je našao rešenje nazvano Swiffy. Swiffy služi kao konvertor Flash datoteke u HTML5, koji radi na modernim web preglednicima sa SVG podrškom kao što su Chrome, Safari, Firefox i ostali. Zahvaljujući Swiffy, sada će pojedini Flash sadržaji lakše [...] Relevantni naslovi:
 • Google pokrenuo svoj glazbeni servis Music Beta by Google
 • Google predstavio novu značajku društvenog umrežavanja pod nazivom +1
 • Google Search Globe: Novi alat koji vizualizira upite pretraživanja
 • Što je točno Google Chromebook?
 • Google Talk video chat dostupan na Android telefonima
 • Google predstavio novu uslugu za mobilno plaćanje
 • Google ulazi u domove korisnika sa Android@Home
 • Google + novi pokušaj da se uzdrma liderska pozicija Facebooka
 • Google otvara regionalnu kancelariju u Zagrebu
 • Google pokrenuo chatbot koji odgovara na vaše upite
 • Stvarno me nervira kada moram da kucam:

  if (!($user instanceof User))

  Zašto jednostavno ne bih mogao da kucam:

  if ($user not instanceof User)

  Ili pak, ako već sanjarim:

  unless $user instanceof User

  Neki će reći da je u pitanju samo stvar šminke, neki da bi tako nešto samo zbunjivalo ljude (to je odgovor PHP internals ekipe na ovakve zahteve), a opet mi jako smeta taj jedan uzvičnik i dva para zagrada viška. Negacije me toliko nerviraju, da imam jednu malu igru gde uvek gledam kako da izbegnem negacije i uzvučnike kada god je to moguće, a to se ponekada završi sa previše ugneždenih IF-ova, što i nije baš najlepša stvar za videti.

  PHP nikada nije bio lep jezik, pa zašto bi to sada, posle toliko godina i toliko koda koji se danas vrte na njemu, postajao? Sada je čak i teže da se takve izmene uvode u jezik jer svaka izmena potencijalno ruši kompatibilnost sa kodom pisanim za starije verzije (a svi znamo šta to može da znači na primeru petice kojoj su trebale godine da pusti korenje baš zbog problema sa kompatibilnošću sa starim kodom).

  Imam čudnu naviku da stvari kao što su jezici (ne samo programski), stil i slično ponekad opisijem materijalnim objektima. Tako opisan, PHP je jedna jako ćoškasta stvar koja zvoni sve u 16 kada je zakotrljaš. Iritira to što skoro pa i čujem tu zvonjavu kada programiram, a to je nešto što se neće promeniti uskoro, što zbog PHP internals ekipe i njihove vizije gde jezik treba da ide, što zbog popularnosti platforme i miliona redova koda “u divljini” koji treba da nastave da rade u novim verzijama jezika…

  Jebi ga, trava je zelenija sa druge strane.

  **********************

  Treninzi reprezentacije u ragbiju 7 će se održati u slijedeće dane:
  • PETAK, 01.07.2011. u 18,30 sati
  • NEDJELJA, 03.07.2011. u 10,30 sati
  • UTORAK, 05.07.2011. u 18,30 sati
  • ČETVRTAK, 07.07.2011. u 18,30 sati

  **********************

  Od utorka 28. juna od 21h počela je nova emisija na pink televiziji. Reč je o emisiji Dobro veče Srbijo, čiji je autor Jelena Bačić Alimpić.

  Koncept emisije je takav da se u studiju pozivaju javne ličnosti i govore o onome o čemu niko nije smeo da ih pita, o onome što nikada javno nisu govorili, o škatljivim pitanjima, ispovestima, priznanjima. Gosti prve emisije su bili sportista Danilo Ikodinović i ministar zdravlja Zoran Stanković.

  Microsoft je jučer objavio da je dostupan drugi Platform Preview za nadolazeći preglednik, Internet Explorer 10.Prvi Platform Preview objavljen je u travnju. U svojoj objavi Microsoft poručuje kako će IE10 imati isti HTML5 engine kao i Windows 8. Od novosti, programerima i dizajnerima će na raspolaganju biti nekoliko web-ready HTML5 tehnologija za izgradnju “lijepih, interaktivnih [...] Relevantni naslovi:
 • Priprema li to Microsoft svoj Windows App Store?
 • Blekko objavio novosti u postavkama privatnosti
 • Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara!
 • Poređenje kompanija Microsoft i Apple
 • Deutsche Telekom objavio pad dobiti od 37%
 • Microsoft dobija 5 dolara za svaki Android uređaj kojeg napravi HTC
 • Rekordni prihodi Microsoft-a ali i veliki rast Linux i Mac OS
 • WikiLeaks objavio tajna dokumenta zatvora Guantanamo
 • Microsoft zaposlio 14-godišnjaka koji je uhakovao Call of Duty servere
 • Američki Vrhovni Sud presudio protiv kompanije Microsoft
 • This is the first recording of Junco Partner, from 1951, by James Waynes

  Down the road came a Junco Partner
  Boy, he was loaded as can be
  He was knocked out, knocked out loaded
  He was a’wobblin’ all over the street

  Singing six months ain’t no sentence
  Yeah, and one year ain’t no time
  I was born in Angola
  Serving 14 to 99

  (Well I wish I had me one million dollars
  Oh, one million to call my own
  I would raise me, and say, “grow for me baby”
  Raise me a tobacco farm

  Take a walk, Take a walk, Junco Partner)

  Well, when I had me a great deal of money
  Yeah, I had mighty good friends all over town
  Now I ain’t got no more money
  All of my best friends they’re putting me down

  So now I gotta pawn my watch and pistol
  Yeah I’m gonna pawn my watch and chain
  I would have pawned my sweet Gabriella
  But the poor girl she wouldn’t sign her name

  (Down the road came a Junco Partner
  Boy, he was loaded as can be
  He was knocked out, knocked out loaded
  He was a’wobblin’ all over the street)

  Well I’m down, yes I’m getting thirsty
  Pour me out a good beer, when I’m dry
  Just, just give me whisky, when I’m thirsty
  Give me headstone when I die.

  Down the road.

  Српски менталитет је веома специфичан на психолошком нивоу. Већина не уме да разговара, да барем саслуша ако већ неће да прихвати туђе мишљење, да се мало информише о другим обичајима и културама, итд., но све одмерава неким конфузним цинизмом, који ни они не знају одакле му разлог, и са неком конзервативном самодовољношћу макар незнање сноснило [...]
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37