Unosi za: Arhiva za 2011/07

Nije bilo lako ponovo izabrati Lefkadu i otići na isto mesto drugi put u tri godine.Nije lako – jer dobro znamo - Planeta je premerena, mora isparcelisana, putevi ucrtani a avionski letovi pristupačniji no ikada i malo toga nas sprečava da izaberemo nešto drugo; toliko je mora čiju so bi vredelo imati u kosi i toliko uvalica čeka da bude obeleženo našim stopama - da nam drugi odlazak na isto mesto deluje kao prvi znak usporavanja.
Ipak, Lefkada.
Zašto ne usporiti na takvom mestu?Ponovo gledam fotografije i čitam stari tekst >>
Od svega do sada otkrivenog a pristupačnog - ostrvo najlepših plaža Jonskog mora i sa najvećim brojem neotkrivenih mesta na kojima kao da smo sami.
  Sve sami i organizujemo: od čišćenja dizni motora, preko bukiranja apartmana i biranja tačaka na kojima ćemo odmarati tokom puta. Sate provodim tragajući za idealnim mestima za spavanje, trošeći vreme čak i na čitanje komentara razmaženih turista, među kojima rečenica „Lights around the mirror were not properly placed, and because of that I could'n finish my Make-up“ dobija titulu komentara godine i zapravo pomaže u finalnom izboru hotela.
Danima putujemo Grčkom prstima po karti i ucrtavamo rutu: Beograd – Meteori – Lefkada – Delfi – Atina – Solun – Beograd. Gruba procena: oko 3500 kilometara, uključujući vozikanje po Ostrvu. Nas dvoje, naš Clio koji ove godine slavi deseti rođendan, booking.com, odštampane nepotpune mape sa ViaMichelin sajta (nepotpune greškom onoga ko je mape „birao“ tj. mene, a ne sajta), dva fotoaparata, cca. 32GB slobodnog prostora na karticama foto aparata, šesnaest dana. Bez GPS-a, što sam ja u početku smatrao zabavnijim a Aleksandri je nešto kasnije dalo inspiraciju šta će mi kupiti na poklon, a u što skorijem roku. Idemo!
. . .
Nepotpune odštampane mape već nakon graničnog prelaza iniciraju kupovinu prave mape i sendviča, u suton, nedaleko od prelaza Evzoni.Aleksandra preuzima funkciju GPS-a. U razmeri 1:160.000, mapa Grčke je nešto manja od našeg automobila, ali čak i takva, detaljna, vodi nas do vožnje sporednim a ne "pravim" puteam u podnožju Meteora, uz koje se penjemo vozeći po mraku; pun mesec, pred farove iskaču lisice usred noćnog lova, u potpuno gluvoj, kamenoj tišini. (Doživljaj koji nijedan pošten tur-operater koji drži do svog imena ne bi uključio u ponudu.)Gmilimo brdima, sigurni da ćemo do cilja svakako stići („sreća prati hrabre“; „nada umire poslednja“ i ceo taj koloplet samo-ohrabrujućih samo-ironičnih besmislica), što i uspevamo, pred ponoć, nakon prvih 900-ak pređenih kilometara. 
Stene sijaju na mesečini. 
Obrisi se naziru mraku.. . .
Pogled sa terase sobe na poslednjem spratu hotela Edelweiss u rano jutro otkriva kako nastaju mitologije.

. . .
Lagano iz pravca Meteora ka obali, vijugamo regionalnim putevima (Metsovo – Panagia – Filothei - Preveza), u dva-tri navrata zalutamo i sporazumevamo se više rukama no rečima jer stanovnici seoca razbacanih po brdima nisu baš english speaking, Aleksandra potvrđuje da će GSP biti pravi poklon za Clia i mene, a meni sad žao što nisam zaustavio automobil nasred tunela kroz koje smo prolazili - da fotografišem magarce i koze koje se od vrućine skrivaju po tim tunelima, gotovo skamenjeni, nadrealni, u polumraku - na sred kolovozne trake.
. . .
Lefkada se za dve godine ipak promenila.Putevi su bolje označeni, cene značajnije, kao i gustina saobraćaja na drumovima i gužva u Statisovom lokalu koji i dalje pravi najbolje girose na Ostrvu, a možda i šire.
Tek na kraju smo otkrili, da su te gužve bile tek početak – jer smo poslednjih dana jula gledali već ozbiljne gužve u blizini najpoznatijih plaža (Porto Katsiki – Katizma - Milos), a  sve to nas je navigiralo ka otkrivanju nepoznatijih mesta – obala na kojima tišinu remete isključivo talasi i zrikavci i na kojima nećemo sresti više od 5 ljudi po kvadratnom kilometru.Na skrovitijim mestima je još uvek uobičajeno pronalaziti kampere ušančene u šatorima na plažama koji tu borave danima, odlazeći do civilizacije po vodu i pivo. Štaviše, nekada šatori ostaju napušteni na plažama danima, nedirnuti, dok se vlasnici nakon lutanja po ostrvu ne vrate u njih. Nudizam je na takvim mestima i dalje prirodna pojava, poput talasa u poslepodnevnim satima i očuvanog duha vozačke solidarnosti na najužim prolazima i serpentinama.
(Uzgred - iako mi je potpuno jasan koren reči „nudizam“; za potrebe našeg jezika bi verovatno bilo zabavnije da se kreira drugačiji odnos kovanica: nudizam (ne-vidi-se-ud, dakle za one u kupaćim gaćama) i udizam (ud-se-vidi, za one druge). Razmisliti kako ova podela funkcioniše za ženski rod ;)

Gialou Skala je skrivena lepota ispod Tsokuladesa, par kilometara od Lefkasa zapadnom stranom. Put do nje je - neobeležen. Nejasna oznaka na mapi nije bila od pomoći, sve dok nismo videli jedno vozilo kako nestaje sa glavnog puta u maslinjaku. Pristojan putić vijuga sve do vode, a nakon toga otkriva ne samo centralni deo plaže, već i niz uvalica do kojih se dolazi relativno lako preko stene ili kroz vodu, a koje se po otvaranju suncobrana proglašavaju osvojenom teritorijom na kojoj vas niko ne uznemirava i na kojoj možete raditi šta vam volja, skriveni stenama.Usporavanje je – potpuno i prijatno. Dovoljno smo daleko od Srbije, ostalih gostiju, glasova, svega.


Avali Beach je prošlog puta ostao neotkriven iz nepoznatih razloga. Nedaleko od i dalje veoma prijatne Kalamitzi plaže (isti spust niz brdo, odvajanje desno pre poslednje krivine ka Kalamitziju), Avali nema zrna hlada ali drum vodi gotovo do vode koja se u poslepodnevnim satima pretvara u oveće talase po kojima je uživanje skakati, koliko god to detinjasto bilo.
. Sada prvi put posećena plaža Ammogostra na samom severu ostrva zapravo predstavlja jedini logičan prelaz od bednih plaža Istočne strane i raskoši Zapadne. Ipak, prijatnu vodu i sitan šljunak kvari blizina nečega što liči na davno napušteno radničko odmaralište, mešavina betona, stakla i gvožđa, sada zabavno išaranog grafitima. Obližnji Ag. Ioannis i dalje je wind-surferski raj, u pravom značenju te reči.

Do Milosa je i dalje moguće doći na svega dva načina: pešice preko brda (uzbrdo-nizbrdo – 20 minuta) ili čamcem koji vozi iz obližnjeg Ag. Nikitasa, ali svega do šest popodne, što onemogućava uživanje u zalasku sunca posmatranog sa zapadne strane, dok su Porto Katsiki i Katisma verovatno prve žrtve rastuće popularnosti Lefkade: gužve postaju nalik onima sa bilo kog drugog prenapučenog ostrva. 
Krstarenje okolnim ostrvčićima nas ponovo dovodi do Kefalonije >> i prijatnog Fiscarda, ali otkriva i punu lepotu Skorpiosa (i dalje u vlasništvu porodice Onazis), Madouria (ostrvčić u vlasništvu jednog pesnika, važnog) i prijatni mir Itake, neočekivan. U gradiću Kioni fotografišem staru kamenu kuću sa natpisom „For Sale“.Za svaki slučaj.
Ko zna šta nas čeka kada se budemo vratili.
.
Odlazak sa Lefkade otkriva dugački niz vozila koja se slivaju najpre iz pravca Preveze, a zatim i Vonitze, kilometarski niz koji se lagano vuče ka obali mora. Počinje avgust, sezona povećanih cena i kolektivnih godišnjih odmora.
Ovim tempom Lefkada će za koju godinu postati gužovita poput bilo kog drugog grčkog ostrva. I zato je valja obići što pre, svakako u mesecu julu i pre no što i veličanstveni Egremni dobije žičaru ili tako neki olakšani pristup plaži umesto postojećih 300 stepenika ka i dalje najlepšem pesku na Ostrvu.
Mi krećemo ka Delfima, novih 450 km je pred nama.GPS nam, barem do Atine, nije potreban.Valjda.

Nastavak >>;

Tajvanski tehnološki gigant kompanija Foxconn, odlučila je da veliki broj svojih radnika zameni sa milion robota u naredne tri godine kako bi smanjila troškove rada i povećala produktivnost, izjavio je Terry Gou, osnivač i predsednik kompanije Foxconn. Roboti će biti korišćeni za obavljanje jednostavnih i rutinskih poslova kao što su farbanje, zavarivanje i montaža, što [...] Relevantni naslovi:
 • Foxconn prisiljava radnike da potpišu da neće izvršiti samoubojstvo
 • Eksplozija u Foxconn-ovoj fabrici u Kini
 • Francuska kompanija od Google-a traži odštetu od 421 milion dolara zbog stavljanja na crnu listu
 • EA kupila PopCap Games i planira jači prodor na smartphone i tablet tržište
 • Kineski Sud izrekao zatvorske kazne zbog krađe dizajna iPad 2
 • Android jedini pravi konkurent iPhone-u i iPad-u
 • ARM očekuje da će do 2015 godine imati 50% udjela na tržištu prijenosnih računala
 • Zbogom Windows Vista
 • Kompanija Cisco otpušta 10.000 zaposlenih
 • China Unicom predstavlja novi smartphone i softversku platformu Wophone
 • tekst: Dade
  foto: mamajac


  Čuli ste za poslastičarnicu Pelivan, jednu od starijih u Beogradu, smeštenu na samom početku Bulevara Revolucije? Pre skoro 60 godina, kao petogodišnjak, imao sam sreću da tamo probam sladoled. Fantastičan sladoled, za koji je znalo da se čeka u redu dugačkom i po deset metara...

  Čim sam ga liznuo, zagledao sam se u njega i rekao mu:
  - “Napraviću te!”
  - “Nećeš”, odgovrio je sladoled 'ladno, i nastavio da se topi u ustima.

  Danas, nakon skoro dve godine eksperimentisanja, i preko 200 iteracija sladoleda, najradije bih onom malom brbljivcu počupao uši i rakao da umukne. No, kasno je, jer već je bilo izgovoreno. A ja sam čovek od reči.
  Pročitajte više »

  Zamislite mobitel koji pokreće Googleov Android, a koji vam osim telekomunikacijkih mogućnosti donosi karakteristike projektora, navigacijskog uređaja, punokrvnog audio playera i to sve u savitljivom paketu? Prestanite zamišljati i upoznajte Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone.


  Ono što ćete vidjeti u priloženoj foto galeriji je dizajnerski koncept Heyona Youa, koji moramo priznati izgleda prilično primamljivo, no sasvim nam je jasno da je još jaaaako daleko od komercijalnog pojavljivanja na tržištu.

  Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone Samsung Galaxy Flexi Skin Android Smartphone

  Izvor…

  Od nаših Srbа koji živе u sеvеrnom dеlu Kosovskе Mitrovicе dobio sаm slеdеću vеst i molim vаs dа jе prеnositе širom intеrnеtа, jеr nа pomolu jе humаnitаrnа kаtаstrofа! Izvor kаžе slеdеćе… Sеvеrnom dеlе Kosovskе Mitrovicе jе prаktično jučе popodnе isključеnа vodа. Noćаs jе u stаnovimа u prizеmlju bilo mogućе uhvаtiti koju kаp, od jutros – [...]

  Između zavađenih nogostupa,
  Ruski rulet žaba igra.
  Vozače uistinu nije briga,
  Nesreće su ovdje česte…
  Ruski Rulet žaba igra,
  Iduć’ preko ceste.

  Nikola Šimić

  Share and Enjoy: Facebook email StumbleUpon Technorati

  Iskreno nisam neki pobornik tiskovina, barem u današnje vrijeme. Nekada, kada nije bilo toliko interneta da, ali danas… Kako bilo, ekipa Britanaca koja stoji iza nekih Linux tiskovina pokrenula je Android Magazine, kako kažu prvu tiskovinu posvećenu isključivo ovom operativnom sustavu.


  Prvi broj časpopisa donosi brojne recenzije, vijesti, savjete i trikove te druge sadržaje vezane uz Googleov Android, a sve upakirano u tiskovinu po cijeni od 4,99 funti.

  Pogledate li sadržaj Android magazna uvidjet ćete da ste većinu stvari već pročitali na internetu, poput recenzije mobitela Samsung Galaxy S II ili LG Optimus Taba, a o vijestima da ne govorimo.

  U svakom slučaju prvi časopis posvećen Androidu je tu, a kupiti ga možete preko službenih stranica.

  Via…

  Gospodin Branislav Guzina, poznati reditelj i bivši urednik RTS-a, osmislio je da na njemu svojstven nacin prikaže kako to neki tamo ljudi iz provincije mogu da urade nešto lepo i korisno za sebe, svoj grad, svoju okolinu. Da izadju svojim delima iz anonimnosti i svima daju primer kako može i kako bi trebalo. Tako je u [...]

  Sredinom srpnja najavio sam vam plan hakerske grupacije Anonymous o pokretanju vlastite društvene mreže. Kako su je sami opisali Anon+ prva je prava slobodna društvena, a čija je početna stranica tijekom jučerašnjeg dana osvanula u novom ruhu.


  Iako je Anon+ još uvijek daleko od društvene mreže na stranici su se počeli pojavljivati prvi sadržaji.

  Anonplus was meant to twart government censorship – so that in the case of a government blackout – the people can still be heard. The people are so far estranged from their world governments that they do not have a voice – even outside of revolution – therefore, they need an amplification tool without having to fear censorhip from both the government AND the social network/media that they are choosing to use.

  …dio je najave Anon+a.

  Za sada još uvijek nema previše informacija o AnonPlusu, no izgleda da se nešto ipak pokreće. Dok Anon+ u potpunosti ne zažiti možete pratiti njihov službeni račun na Twitteru.

  Naravno, ne zaboravite pratiti i Gadgeteriju na Twitteru.

  www.anonplus.com


  Veseljaci s MIT-a (Tehnološki institut države Massachussetts) vole tehnološke napretke u mnogo područja. U ovom slučaju su se čak usudili izigrati i jedino Sunce koje civilizacija ima. Sram ih bilo za tu ideju.

  Dok sami princip i ne predstavlja nešto toliko novo – ono što je u neku ruku revolucionarno jest novi način stvaranja površine materijala koji pretvara toplinu u precizno podešene valne duljine svjetla – odabrane tako da odgovaraju valnim duljinama koje fotonaponske ćelije pretvaraju u električnu energiju. Ono po čem se ovakav pristup izdvaja jest – učinkovitost.

  Spomenuta površina osmišljenog materijala je izrađena u nanometarskoj skali, a prekrivena je milijardama jamica. Kada materijal upija toplinu od sunca, ugljikovodičnih goriva, raspada radioaktivnog izotopa ili bilo kakvog drugog izvora – površina prekrivena rupicama zrači energijom primarno na ovim odabranim valnim duljinama.

  Kako velika količina energije u mnoštvu procesa završi upravno na onoj neiskorištenoj toplinskoj – ovakvo što bi u doglednoj budućnosti moglo biti revolucionarno jer bi se učinkovitost mnogih strojeva, uređaja i svega sličnog mogla popeti na nevjerojatno visoku razinu.

  Više o tehnologiji na izvornom linku.

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37