Unosi za: Arhiva za 2011/08

Danas je u Media Centru u Beogradu u 12h održana konferencija za medije povodom otvaranja najvećeg regionalnog Internet festivala Web Fest .ME 2011. Konferenciji su prisustvovali Nataša Đukanović direktor prodaje i marketinga domena .ME, Maja Marković PiAr i direktor festivala Srđan Erceg. Kao prvo, moram da naglasim da je blog ZA neupućene postao medijski sponzor Web Festa, što znači da

recept od Predraga Kovačića. beskompromisnog umetnika iz Sremske Mitrovice.

 • 400g integralno brasno
 • 100g ovseno brasno
 • 50g lan
 • 50g susam,
 • 100g suncokret
 • 1 kvasac i to je to ) )))
 • mada nekada ubacim i mleveni
  slani kikiriki oko 100g … pecem ga na 200stepeni pola sata…
 • ne zaboravite so

Jasna sve ovo remixovala ovako:

 • integralno pšenoćno brašno
 • ovdeno brašno
 • ražano integralno brašno
 • lan
 • susam
 • suncokret
 • bundeva
 • so
 • kvasac

sve “iz ruke”, oko 500gr svih brašna ukupno i semenke po 50gr.

open source lebac

open source lebac

Post to Twitter Tweet This Post


Prošlo je mesec dana od kako smo objavili veoma zanimljiv intervju sa Arkeidi Zilbermanom o učenju engleskog, i tek smo otvorili temu  softvera za učenje jezikad koji je on kreirao i patentirao, a zove se  Jezički Most, ili Language Bridge u originalu.


Sigurna sam da su mnogi pratioci ovog bloga preuzeli program koji je Arkeidi putem imejla ljubazno dao kao besplatnu probnu verziju. Pozvala bih sve koji su testirali Language Bridge da mi pošalju svoje utiske, ili ovde putem komentara, ili preko Aktivator liste


Ono što bih želela u drugom delu intervjua je da malo više popričamo o tome kako Language Bridge može da pomogne odraslim učenicima da prevladaju glavne probleme u učenju engleskog. Ovde ću se pozvati na nedavnu anketu na našem blogu koja je pokazala da su najveći problemi u učenju jezika:
1. pamćenje reči (40%)
2. tečno pričanje (34%)
3. gramatika (33%)


Marina Petrović: Arkeidi, kojim problemom ćemo se prvo pozabaviti ? 

Arkady Zilberman: Počnimo sa drugim: 34%  posetioca ovog bloga je glasalo da ne može tečno da priča, i to je očigledno cilj koji im izmiče. Većina (40%) misli da im glavnu poteškoću predstavlja pamćenje reči (34%), a odmah potom se pominje gramatika (33%).

Dragi prijatelji, ne treba da sami sebe okrivljujete što konvencionalni sistem učenja stranih jezika vodi u pogrešnom pravcu, što pokazuju odgovori u ovoj anketi  - oni jednostavno ne odgovaraju pravom stanju stvari.  Ako pratite preporuke tradicionalne škole ili školskih profesora, imaćete oko 4% uspeha u fluentnosti (tečnom govoru) u engleskom jeziku.

By James J. Asher, Ph.D.
© Copyright 2001 *Prevod podvučenog dela teksta, citat iz rada James J. Asher-a, tvorca TPR (total physical response) metoda.


"96% studenata koji dobrovoljno upišu časove stranog jezika odustanu nakon tri godine. Samo 4 % nastavi da bi postiglo makar minimalni nivo fluentnosti. Ono što još više škodi  je činjenica da ne samo da naši učenici odustaju, nego što su i ubeđeni da "ne mogu da nauče drugi jezik". Na kraju krajeva, pokušali su, ali je rezultat bio veliki nivo stresa i ponižavajuće iskustvo neuspeha.

Ali ne dozvolite da vas loša iskustva iz prošlosti obeshrabre!U stvari, ne treba učiti niti reči, niti gramatiku na tradicionalni način, tako što ćete memorisati dugačke liste reči ili brojna gramatička pravila o engleskom, na svom maternjem jeziku. To jednostavno neće ići!

Slušanje engleskog takođe nije dovoljno: ne možete učiti da svirate klavir tako što ćete ga slušati - treba da vežbate sviranje satima i satima. Isto važi i za sticanje fluentnosti u engleskom - treba da vežbate da ga govorite koristeći specijalno pisane lekcije koje se baziraju na često upotrebljavanim rečima, kao što su na primer lekcije u Language Bridge programu.

Na taj način učite nove reči u pravim, životnim situacijama, dok u isto vreme:

 • čitate tekst u sebi
 • slušate tekst
 • ponavljate imitirajući govornika što je bolje moguće

Na taj način, naš glavni problem, podsvesno prevođenje na maternji jezik će biti isključeno automatski. Language Bridge softver ima i podršku na srpskom, uz pomoć Google stranice za prevođenje, tako da ne brinete ako ne razumete neku reč u novoj lekciji.

Tokom uzastopnog ponavljanja interesantnih i tekstova koji imaju emotivnu notu, vaš mozak je stalno u proces pretraživanja engleskih jezičkih šema i sluhom uobličuje gramatiku, kao što je to uradio sa maternjim jezikom, i  vremenom počinjete da izgovarate rečenice na engleskom,  prirodno i tečno.

Ne možete učiti gramatiku prvo, pa onda početi da pričate engleski tečno, i većina ljudi nailazi na neuspeh kada krene ovim putem. Ali, ako počnete da vežbate engleski od samog početka kao što sam vam opisao, steći ćete prirodnu fluentnost u engleskom i znanje gramatike će doći kao prirodni dar, jer ćete govoriti nizove reči, takozvane kolokacije i grupe reči, a vaš mozak upija harmoniju engleskog jezika (ako hoćete, zovite to gramatikom) na podsvesnom nivou.

Nastaviće se...
Ovo je moj prevod originalnog Arkeidijevog odgovora, objavljen u prethodnom članku.

ZOTAC International, jedan od vodećih svetskih proizvođača hardvera, danas je predstavio lični računar koji može da stane na dlan. ZBOX nano AD10 poseduje performanse uobičajenog računara a zauzima veoma malo prostora i veoma je tih u radu. Pokreće ga AMD “Brazos” E-350 APU, a tu je i samostalna AMD Radeon HD 6310 grafika. [Pročitaj ceo članak...]

Project Zomboid je survival-RPG nezavisnih autora koji košta 7.99$, a može se kupiti na mreži Desura ili zvaničnom sajtu autora. Mehanika se sastoji iz tri jednostavne celine: preživljavanja, građenja i odbrane.[Pročitaj ceo članak...]


Trends, come and go... I embrace some other I ignore... But I adore this one, cutout shoulder, fantastic for the last days of summer. The top is form Asos, of course,  and these are my new Fayfarer's, I had them on my eye, for almost a year at first I thought I loved them, but they are not for me... I mean I'm not the type of person for them... So it was to buy or not to buy, but and the end I did... And actially, I'm glad I did:)

Trendovi dolazi i prolaze, neke prihvatis neke ingnorises... Koliko god da volim modu, uvek se trudim da ostanem dosledna nekom svom stilu... Ali ovaj trend sam zavolela u momentu kada sam ga ugledala, da to je bilo to - love at first sight! Vec sam o njemu pisala ovde.
Kada su ove naocare u pitanju, njih sam duuuugo merkala, svidele su mi se, ali nekako mi nisu bila za mene, ali na kraju sam ih ipak uzela i svaki dan su mi sve draze:)

Top: Asos, Jeans: LTB, Sunglasses: Rayban, Bracelet - one Croatian designer, Bag: Vivienne Westwood; shoes: Zara
There's been a month since we had an insightful interview with Arkady Zilberman about learning English and we just opened a topic of a language learnign software which he created and patented, called Language Bridge.


I'm sure that many of the followers of the blog downloaded the software which Arkady has kindly offered for a free trial. I'd invite everyone who tried it out to send us their feedback, either via comment or Aktivator newsletter.


What I'd like in the second part of the interview is to talk  more about how Language Bridge can  help  adults  overcome major problems when learning English. Let me refer to the recent survey on this blog which revealed that  your major problems when learning the language are:


1. memorizing words (40%)
2. speaking fluently (34%)
3. grammar (33%)


Marina Petrović: Arkady, which problem shall we tackle first ? 

Arkady Zilberman: Let's start with the second problem: 34% of your blog visitors note that they can't
speak fluently and apparently it is their objective that eludes them. Majority
(40%) think that the main difficulty in acquiring fluency is memorizing words,
and then next difficulty most frequently quoted is grammar.

Dear friends, you should not blame yourselves that the conventional system
of learning foreign languages misleads you and all answers in the above
questionnaire are inaccurate. If you will follow the recommendations of your
school or college language teachers you will have approx. 4% success rate in
acquiring fluency in English.
By James J. Asher, Ph.D.
© Copyright 2001
But don't let past bad experiences get you down!

As a matter of fact neither words nor grammar should be learned in a traditional
manner trying memorizing long lists of words or numerous grammar rules in
your native language about English. It would not work!

Listening to English is not enough; you can't learn playing piano by listening
- you should practice playing piano for hours and hours. The same is true for
acquiring fluency in English - you should practice it using special written lessons
based on most frequently used words, for example, lessons which come with the
Language Bridge software. You learn new words in real life sentences while performing
three actions at the same time: silently reading the text, listening in the headset
and repeating as close to speaker as possible. In this manner our main problem
in learning English - cross-translation to the mother tongue will be turned off
automatically. The Language Bridge software incorporates the support in Serbian
by using Google Translation service, so don't worry that you will not understand
new lessons or new words.

In the course of multiple repetitions of emotional and interesting texts your brain
is permanently looking for English language patterns and forms an inner ear
grammar that functions perfectly in our native language and will do the same job
when you will start producing English sentences with the natural fluency.

You can't learn grammar first and then start speaking English fluently, most
people fail on this path. But if you start practicing English from the very first
lesson, then you acquire natural fluency in English and grammar comes as a free
gift because we speak by word chunks, so-called collocations and blocks and your
brain acquires the English language harmony (you may call it grammar) on a
subconscious level.


To be continued...
Serbian version

Ne znam za vas, ali autor ovog članka skinuo je najnoviju verziju Android aplikacije Hrvatskog Telekoma Planet 9 iz jednog jedinog razloga. Samo kako bi dobio besplatno tri e-knjige, jer besplatno je uvijek besplatno. ;)


Uglavnom, Hrvatski Telekom jutros je na Facebook fan stranici svoje online knjižare Planet9 objavio da je u Android Marketu dostupa nova verzija aplikacije Planet 9, a koja zahvaljujući Mozaiku Knjiga standardno donosi i tri e-knjige. Postupite li jednako pri skidanju aplikacije dobit ćete knjige Combray Marcela Prousta, Gospođu Bovary Gustavea Flauberta te Zločin i kaznu Fjodora Mihajlovića Dostojevskog.

Što se čeka, pali Androide i usmjeri preglednike na ovu adresu.

www.planet9.hr

P. S. Već smo vam ranije predstavili Planet9.

Upravo saznajem da je aerodromska policija u Majamiju uhapsila muškarca koji je pokušao da se ukrca na let za Brazil sa kesama punim egzotičnih zmija i kornjača sakrivenih u pantalonama.
Znam jednog kojem je to uspjelo tako što je oženio zmiju i nije imao problema na aerodromima. A kod kuće to je već njegova privatna stvar.

Američko istraživanje, sprovedeno na više od 11.000 muškaraca starijih od 40 godina koji su uzimali Vijagru ili slična pomagala, pokazalo je da oni imaju više nego dvostruko veću šansu da čuju slabije od onih koji ne uzimaju te lijekove.
Lele, pa kako onda takvom reći kad je dosta.

Kažnjavanje djece šamarima i batinama uskoro će biti zabranjeno zakonima u Srbiji. Urađen je nacrt zakona o pravima djeteta, kao i izmjene porodičnog zakona, u kojima će izričito stajati da je zabranjena upotreba fizičke sile kao metode vaspitanja.
Nigdje se ne spominje da li je roditeljima dozvoljena primjena sile u samoodbrani.


Pozdravlja Vas mandrak72, arhaična dektiva ili štogod bolje već.

mobitel

Ekipa Vipneta dojavljuje da od sutra započinje njihova nova akcija kojom će pokušati nagovoriti korisnike da napuste svoje postojeće operatere. Svi koji to učine u periodu do 31. listopada i postanu pretplatnici dobivaju 50 posto nižu cijenu mjesečne pretplate.


Čitaj objavu za medije:

Kod prelaska iz druge mreže u Vip mrežu novi Vip poslovni i privatni korisnici ostvaruju pravo na 50% nižu cijenu mjesečne pretplate za prvih 12 mjeseci korištenja, dok pogodnost za Vipme korisnike kod potpisivanja ugovora ovisi o broju mjeseci na koji se ugovor potpisuje. Tako će svaki Vipme korisnik koji odluči potpisati ugovor na 12 mjeseci ostvariti pogodnost 50% niže mjesečne naknade za prvih 6 mjeseci korištenja, odnosno ukoliko potpiše ugovor na 24 mjeseca, ta se pogodnost produžuje na 12 mjeseci.

Promocija vrijedi za privatne i poslovne pretplatnike na Bez limita tarifama. Osim povoljnijih mjesečnih pretplata za prelazak u Vip mrežu, svi novi korisnici – potpisnici ugovora ostvaruju pravo odabira jednog od atraktivnih mobilnih uređaja iz Vip ponude po povoljnijim cijenama, uključujući i smartphone uređaje koji se u tarifama Bez limita mogu kupiti za cijenu već od 9 kuna.

www.Vipnet.hr

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37