Unosi za: Arhiva za 2011/08


View Larger Map

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) je u varošici Ušće kod Kraljeva otvorio šalter za podnošenje zahteva i pregled podataka, saopštio je Zavod.

Reč je o prijemnom šalteru, a mogu se dobiti na uvid podaci o vlasništvu i drugim stvarnim pravima na nepokretnostima, digitalni katastarski plan i adresni registar.

Mogu se pregledati i drugi prostorni podaci koji su dostupni na geoportalu "Geosrbija".

Može se podneti zahtev za izdavanje podataka iz službene evidencije: prepis lista nepokretnosti, kopija plana katastarskih parcela, uverenje o imovinskom stanju, nazivu ulice i kućnom broju, zatim sve vrste zahteva za sprovođenje promena na nepokretnostima i drugo.

Traženi dokumenti i rešenja se preuzimaju na istom šalteru nakon postupanja po podnetim zahtevima.

Ušće je centar više naselja – devet mesnih zajednica u tridesetak sela i 23 katastarske opštine.

Izvor: Glas Javnosti

Organizator salsa žurki u klubu Reka nas je obavestio da do daljnjeg neće biti salse u ovom prostoru.

Ukoliko bude bilo nekih promena obavestićemo Vas putem sajta, mailing liste, Facebook stranice i Twitter profila.

Juče i prekjuče Astma.rs imala je neverovatan broj poseta. Sve one su posledica upita na Google koji su u vezi sa ambrozijom. Vrlo je važno da se sada zaštite od ovog korova, jer je on najjači polen koji okida astmu.

Na Astma.rs imamo dva odlična teksta o alergiji na ambroziju:

I sam osećam svrab u ušima i blagu teskobu u grudima. Uzeo sam Nasonex, 2 puta dnevno + Symbicort. Nastaviću tako 2-3 nedelje, posebno jer sada dosta vremena provodim na treningu spremajući se za Ljubljanski maraton u oktobru.

 

Slični tekstovi:

 • Hemijom protiv ambrozije
 • Kombinovana alergija
 • Alergija kod sedmogodišnje devojčice
 • Nagybecskerek - Serbian Nursery School















  Veliki Bečkerek - Srpsko zabavište
  Arts On My Mind


  Gde je grad bez astme?

  Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najviše (crnogorci kažu najvisočije) urbano naselje na Balkanu. Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi.

  ŽABLJAK je najviši grad u Ex Jugoslaviji,  a zauzima prostor od 445 km2 i u njemu živi preko 4929 stanovnika, a kod nijednog nije zabeležena astma. Iznad njega se uzdiže Durmitor sa svojim najvišim vrhom, Bobotovim kukom (2523 metra). Durmitorski masiv se prostire izmedju kanjona Tare, Pive i Komarnice i planine Sinjajevine. Velika visinska razlika izmedju kanjona i najviših vrhova Durmitora na malom rastojanju koja iznosi 2090 metara čini posebnu specificnost Durmitorskog platoa.

  Raj za sve

  Ovaj kraj je  poznat po nizu prirodnih i geografskih specifičnosti. Žabljak  ima planinsku klimu sa dosta snega što pored pogodnih terena za skijanje predstavlja i izvanredne uslove za razvoj sportsko rekreativnog turizma. On je isto tako atraktivan i za vreme leta  naročito za planinare, kao i za sve druge koji žele da uzivaju u lepotama neizmenjene prirode. Zbog svega toga Durmitor je zajedno sa kanjonima Tare i Susšice proglašen za Nacionalni park i uključen je u Spisak svetske baštine prirodnih kulturnih dobara. Ovo područje je poznato i po velikom broju jezera od kojih je najpoznatije Crno Jezero. Danas su Žabljak i Durmitor jedno od najatraktivnijih turističkih područja u Evropi.

  Poreklo naziva Žabljak

  Stari naziv ovog mesta bio je Varezina vodaverovatno zbog jakog izvora vode oko koga se i formiralo naselje. Potom dobija naziv Hanovi (ili Anovi), kao mesto gde se odmaraju tgovački putnici. Sadašnje ime Žabljak, prema predanju potiče od žaba koje svake godine svojim kreketanjem najavljuju dolazak proleća. Godine 1870, Žabljak dobija službeni nazivkada započinje izgradnja crkve Sv. Preobraženja kao i škole i kapetanijskog doma.

  Žabljak nije samo aktuelan zimi zbog skijanja i ostalih zimskih sportova, on je turistima interesantan i leti zbog splavarenja rekom Tarom,šetnjama po fantastično markiranim stazama zdravlja, kao i zbog velikog broja biljnih vrsta koja daju ovom mestu posebnu lepotu.

  Jedinstvena i raznolika prirodna bogatstva, na ovako malom prostoru, preporučili su Žabljak za ekološku prestonicu prve ekološke države na Svetu.

  Klima

  Najveći deo Durmitorskog područja ima prosečnu godišnju temeperaturu od 2 do 8 stepena Celzijusa. Godišnje je 120 dana pod snegom, većim od 15 centimetara, a skijaški tereni, koji su na većoj nadmorskoj visini, imaju snežni pokrivač pogodan za skijanje 150 dana u godini.
  U višim predelima Durmitora i preko čitavog ljeta se mogu vidjeti nameti snijega, a u području Kalice je tzv. “DEBELI NAMET“, dugačak 200 do 300 metara.
  Klima ima odlike, od župske u kanjonima reka, preko subplaninske na visinama do 1200 metara, do tipične alpske. Zime su duge i hladne, leta relativno kratka i sveža, a zanimljivo je da su jeseni toplije od proljeća.

  Ova godina je posebno topla, pa su i na Žabljaku više temperature nego ranijih godina. Ali uz velike šume jele, smreke i bukve, kojima je Žabljak okružen, visoke temperature se lako podnose. Noću su sveže i ugodne za spavanje.

  Jutra na Žabljaku

  Kuća mojih domaćina, porodice Vuković nalazi se na 300 metara od samog centa Žabljaka ka Crnom Jezeru. Odmah pored kuće počinje divna šuma kroz koju vodi markirana staza Centar-Crno Jezero. Prohladna jutra pored same šume i jutarnja kafica uz igru veverica  su divan početak dan. Dok posmatrate male, slatke veverice i njihovo jutranje razgibavanje, dok se sunce još stidljivo probija između visokih jela, zaboravljate  sve stresve. Osetite kako se pluća čiste i pitate se da li uzeti jutarnju terapiju. Terapiju odavezno nastavite da uzimate po poreporuci lekara, veća nadmorska visina može da izazove simptome  visinske bolesti.

  Šta je visinska bolest?

  Visinska bolest je skup simptoma koji se javljaju pri boravku na visokoj nadmorskoj visini. Obično se javlja iznad 2500 m, često pri brzom i naglom usponu zbog kojeg telo ne uspe da se prilagodi. U većini slučajeva radi se samo o blagom poremećaju kao što je glavobolja, gubitak apetita i mučnina i ne zahteva intervenciju lekara. Najbolji nač da izbegnete  visinsku bolest je spor i postepen uspon pri čemu se telu i plućima ostavlja dovoljno vremena za aklimatizaciju. U slučaju da osetite simptome visinske bolesti prekinite  dalji uspon i siđite na nižu nadmorsku visinu.

  Većina prethodno postojecih bolesti kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća, kardiovaskularne bolesti  ili dijabetes same po sebi ne povećavaju rizik od visinske bolesti.

  Na razvoj visinske bolesti najviše utiče brzina uspona, nadmorska visina, visina na kojoj planinar spava te individualna osetljivost. Dobra telesna kondicija ne deluje zaštitno, a pojačani telesni napor na visini povećava mogućnost simptoma.

  Kao što sam već rekla Žabljak se nalazi na 145o nadmorske visine i to je idealno za boravak i spavanje.

  Ako se odlučite za osvajanje planinskih vrhova u okolini Žabljaka, budite bez brige najviši vrh je Bobotov kuk sa 2523 metara nadmorskke visine.

  Šta se decom na Žabljaku?

  Danas se Žabljak privredno orjentiše na TURIZAM i proizvodnju zdrave hrane.  Sezona traje celu godinu : zimski turizam,sa prelipim skijaškim stazama prilagođenih svakom uzrastu i sikustvu, zatim proljeće i jesen (šetnje po prirodi, seminari, splavarenje, ribolov, lovni turizam…) i leto (odmor i rekreacija, sportski turizam).

  Ako se odlučite da posetite Žabljak,  sigurno ćete osetiti pravi mir, spoj tradicije i modernog, neverovatno prirodno okruženje, zanimljive gostoprimljive gorštake,  i sigurno osloboditi misli od svakodnevnih stresova.

  Predivna staza Centar-Crno jezero je idealna za sve koji su došli sa decom za blagu šetnju šumom. Staze je markirana, nema većih uspona, slobono bih mogla reći da je skoro kao ono što je moj drug Duca sa Javora rekao “staza oaza”.

   

   

  Šume NP Durmitora se prema zaštiti mogu podijeliti na:
  - šume pod strogom zaštitom
  - zaštitne šume
  - park šume
  - šume sa mešovitom namenom.

  U zoni šuma pod strogom zaštitom izdvojeno je 5 područja i to:
  CRNA PODA,
  SLIV MLINSKOG POTOKA,
  KANJON SUŠICE,
  VAŠKOVSKE STIJENE
  I DRAGIŠNICA.

  CRNA PODA
  rezervat prirode koji je karakterističan po stablima crnog bora (Pinus nigra Arnold.), starim oko 400 godina, visine do 51,1 m, prečnika do 120 cm i zapremine preko 1600 m3/ha. Opisane zajednice u rezervatu su:
  - Pineto-Fagetum oxalidatosum prov.
  - Pineto-Fagetum saliculacetosum
  - Pineto-Fagetum seslerietosum prov.

  SLIV MLINSKOG POTOKA
  prašumski rezervat jele i smrče i nešto bukve iznad 1600 mnv. Površina rezervata je 10 ha.

  KANJON SUŠICE
  mešovina  bukve i jele. Iznad Sušičkog jezera zastupljene su kvalitetne sastojine bukve (Fagus silvatica) i javora (Acer pseudoplatanus).

  VAŠKOVSKE STIJENE
  prostiru se obodom kanjona Tare na kome je nađena retka vrsta planinskog bora (Pinus heldreichii).

  DRAGIŠNICA
  rezervat prirode u kome su zastupljene mešovite lišćarsko – četinarske šume.

  Reke i jezera

  Najduže reke u Durmitorskoj regiji su PivaiI Tara, koje sa svojim pritokama – Komarnica, Vrbnica, Bijela, Tusinja, Bukovica i Draga – ispresjecaju ovu oblast, sastaju se kod Šćepan polja i postaju Drina. Različite hidrografske pojave kao što su izvori, rijeke i podvodni tokovi, kanjoni i vodopadi,  još više obogaćuju pejzaž.
  Ako ste kolima nemojte propustiti da posetite bar neki od  kanjona Tare, Pive, Komarnice ili  Sušice.  Svih ovi kanjona  su  nastali usled rečne erozije, a svaki ima svoje sopstvene i jedinstvene karakteristike.

  Kanjon Tare je definitivno najveći i najlepši kulturni i prirodni resurs. Kanjon se pruža 68 km, a dubina ide do 1,300m. Spuštanje  rekom na splavu ili na kajaku je uzbudljivo iskustvo za svakog ljubitelja sporta ili turistu.

  Raftingom se može na najlepši i najatraktivniji način videti i osetiti sva lepotu i čar kanjona i doživeti spoj  čoveka i netaknute prirode. Ture raftinga su prilagođene svakom uzrastu i željama, dobija se oprema u vidu sigurnosnog prsluka. Bez brige, mali rafting je podesan i za decu i vožnja treja 3,5 sata.

  Ako niste za rafting,  u mestu Đurđevica Tara nalazi se veliki most čija je gradnja počela 1938 a završena 1940 godine. Most je postao simbolom reke, fascinantan spoj ljudske ruke i same prirode. Dugačak je 154 m a najvisočiji luk dostiže visinu od 135 m. Sa mosta je nezaboravan pogled na kanjon (koji se naplaćuje 2 evra).

   

  Posebne lepote durmitirskog masiva i okoline Žabljaka čine 18 ledničkih jezera:

  Crno jezero (Veliko i Malo)
  Zminje jezero
  Jablan jezero
  Barno jezero
  Modro jezero
  Valovito jezero
  Srablje jezero
  Pošćansko jezero
  Veliko Skrčko jezero
  Malo Skrčko jezero
  Zeleni vir
  Vir u Lokvicama
  Sušićko jezero
  Zabojsko jezero

  i Zminičko jezero, Vražje, Riblje i Gostaja koje su izna granica NP durmitor.
  Najveće i najpoznatije je    Crno jezero u podnožju planine Durmitor, samo 20 minuta pešačenja od Žabljaka. Do Crnog jezera se može doći i šetalištem pa pored bivšeg vojnog odmarališta, markiranom stazom od centra kroz šumu, asfaltnim putem pored hotela Durmitor i centra za informacije NP. Oko samog Crnog jezera se nalazi rekreativno-edukaciona staza, dužine oko 4 km. Pravi raj za šetnju, uživanje u pogledu i disanje punim plućima. Na jezeru je dozvoljeno i kupanje, a može se i iznajmiti čamac za veslanje i obilazak celog jezera.

  Prirodni fenomen vezan za ovo jezero je nešto što se naziva bifurkacija, odnosno voda jezera teče u dva različita riječna sistema.

  Od Crnog jezera vodi puno markiranih staza ka nekoj od prirodnih lepota ovog kraja. Bez staha od mogućeg lutanja, sve staze su jako dobro markirane, ima putokaza ka smeru koji izaberete sa vremenom potrebnim za dolazak do cilja.

  Moja prepruka je da pođete stazom koja vodi od Crnog jezera pored mlinskog potoka do Zminjeg jezera. Prelapa staza, laka i za decu. Na Zminjem jezeru ima klupe za odmor, uživaćete u ručku ili užini okruženi neopisivim mirom i lepotom. Tu se nalazi i izvor pitke vode.

  Da li je neko već bio na Žabljaku?

  Slični tekstovi:

 • Soko banja – Soko grad, dođeš star-odeš mlad
 • Beograđani, izađite u grad u nedelju. Trčite i volontirajte na Beogradskom maratonu.
 • Sa cinkom kroz veliki, prljavi grad
 • Kako se daje dijagnoza astme?
 • Simptomi astme
 • Nokia N950 posljednji je u nizu uradaka finskog telekomunikacijskog diva koji se oslanja na Linuxoidni operativni sustav MeeGo. Tko je zaboravio MeeGo je produkt suradnje Intela i Nokije koji su udružili snage i spojili OS Moblin s Intelove strane i Maemo s Nokijine. MeeGo je namijenjen radu na cijelom nizu različitih uređaja, ne samo na mobitelima, no nama je u ovom trenutku zanimljiva Nokia N950.


  Na prigodnom video isječku vidjet ćete Nokiju N950 u akciji, no naglašavam radi se o developerskom primjerku te još uvijek ne ispoliranoj verziji Meegoa. Ipak moram vam priznati da uređaj izgleda odlično, što se korisničkog sučelja tiče, no i s hardverske strane radi se o pravoj mobilnoj mrcini. Nokija nikada nije razočarala korisnike što se tiče hardverskih komponenti koje ugrađuje u svoje mobitele.

  Debela zahvala ide na adresu Bojana, tvorca Dropiana, koji nam je dozvolio da se poigramo njegovim developerskim primjerkom Nokije N950. Njegov je glas ovaj koji ćete ćuti u video isječku kako pokušava odgovoriti na moja ingeniozna pitanja. Pogledajte:

  Uređaj još uvijek nije dostupan u slobodnoj prodaji, a proći će još neko vrijeme dok se ne pojavi na policama trgovina. Što se tehničkih specifikacija tiče Nokia N950 sadrži zaslon osjetljiv na dodir dijagonale četiri inča (480 x 854), 1GB radne memorije, 8,5GB podatkovnog prostora, procesor TI OMAP 3630 radnog takra 1GHz, 12 megapikselnu kameru (u videu navodimo osam megapikselnu no na stranicama GsmArene navedena je ona razlučivosti 12) te ostale dodatke svojstvene ovoj vrsti uređaja.

  Dimenzije Nokije N950 iznose 110 x 48 x 13 milimetara.

  Toliko. Like? ;)

  Već rekoh kako je oko mene, a od tog teksta do danas se zatvorio još jedan frizerski salon, i još jedna prodavnica sendviča i kuvanih jela. Rekoh i kako mi je juče bila u nadzoru jedna sanitarna...

  [[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]

  Ovi brojevi pokazuju broj fanova na zvaničnim Facebook lokacijama bitnijih parlamentarnih stranaka u Srbiji osam meseci pred izbore.

  Pokušajte da postavite oglas na Fejsu pa ćete kao defaultno podešavanje targeta dobiti cifru osoba starijih od 18 godina koji su prijavljeni… Nastavi citanje

  U idiličnom svetu Mistbound sve je manje sirovina. Zla imperija napada ostala društva i grabi njihove sirovine, a sa njihovim iscrpljivanjem uništava i zemlju. Došlo je vreme da sednete u gvozdenu hodačicu i pokažete im da se nećete predati. Zvuči poznato? Posredi je nezvanični nastavak igre Greed Corp, smešten u isto okruženje, samo je ovog puta promenjen žanr - ovaj naslov je akciona igra sa pogledom odozgo.[Pročitaj ceo članak...]

  … ili možemo reći: JESENJI RUKSAK! Šta sve može da stane u taj ruksak, tj šta bi sve bilo neophodno staviti u nj… ajte da nabrojimo najvažnije! Juče ste imali prilike pročitati šta misli kolega Minore, o našem školstvu i poteškoćama našeg obrazovanja, U svakom slučaju, vi – koji imate školarce, bogami, koštaće vas para!


  Apropo, nadam se da su one prave kanikule prošle, ali se takođe nadam da će nas toplo vreme poslužiti, recimo… do početka aprila sledeće godine. Ako ne bude tako, moraćemo u šume, kao što vidite na gornjoj fotki, i… cepaj!


  Narode, vreme je za zimnicu, možda ne danas, ili sutra, ali prekosutra sigurno, Istina, ne želim da vas plašim sa kojekakvim cenama, jer kako god mogu, izbegavam pijacu, no… skoro da sam siguran da će nas koštati ko kajgana onog Petra, koji baš i ne vodi brigu o nama, već luta po belim oblacima. Možda s’ toga i nije zalud da vas upozorim na onu teglu krastavaca na gornjoj fotografiji, koju sam „pozajmio“ sa jednog sexi sajta. Oprezno, Narode!
  JASIKEVIČEUS GRANDE

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37