Unosi za: Arhiva za 2011/08

Sa setom u očima se sećate miliona koje ste potrošili na žetone ili kablova džojpeda koje ste u besu pregrizli igrajući Ghosts'n'Goblins? Onda imamo lepe vesti za vas. Nezavisni autor Locomalito trenutno radi na omažu pomenutoj okrutnoj, zlobnoj i podmukloj ljubavi naših detinjstava. Zove se Maldita Castilla, a najbolje od svega - biće besplatna! Izaći će kad bude gotova, a u međuvremenu bi mogao da vas zabavi njen demo.

[Pročitaj ceo članak...]
U tašni sam dugo nosila Frenka o’Haru. Knjižica je mala, i moja tašna je mala, i oni su se lepo našli. Vremenom, moram da priznam, Frenk mi je malo dosadio. To mu nije najbolja knjiga, i osim nekoliko pesama koje su mnogo dobre, kod ostalih sam izvlačila fragmente – otvorim nasumice i pročitam nekoliko redova, [...]


Pilots use automated systems to fly airliners for all but about three minutes of a flight: the takeoff and landing. Most of the time pilots are programming navigation directions into computers rather than using their hands on controls to fly the plane. That means they have few opportunities to maintain their skills by flying manually.Because computerised systems are so integrated in today's planes, one malfunctioning piece of equipment or a single bad electronic instruction can suddenly cascade into a series of other failures, unnerving pilots who have been trained to rely on the equipment.With planes increasingly navigating the crowded skies by autopilot, officials fear more accidents will be caused by the lack of hands-on experience. Hundreds of people have died over the past five years after planes stalled during flight or got into unusual positions that pilots could not correct.

            Savremeni piloti koriste automatizovane sisteme za upravljanje avionima gotovo tokom čitavog leta, osim pri poletanju i sletanju što čini ukupno tri minuta ručnog upravljanja avionom. Većinu vremena piloti radije koriste kompjuterski program za navigaciju umesto da to rade sami. To znači da imaju jako malo prilike da svoja znanja i veštine koje su stekli tokom obuke, održe na željenom nivou.            Pošto su kompjuterizovani sistemi toliko integrisani u današnjim avionima, jedan kvar bilo kog dela opreme ili jedno loše elektronsko uputstvo može da dovede do niza promašaja koji parališu pilote koji su navikli da se oslanjaju na opremu.            Sa rastom broja aviona kojim upravljaju automatizovani piloti, postoji opravdan strah da će u budućnosti biti sve više nesreća zbog jednostavnog nedostatka iskustva u ručnom upravljanju. Stotine ljudi je već izgubilo život u zadnjih pet godina zbog nepropisne brzine ili pogrešnog položaja aviona koji piloti nisu umeli da isprave.
Source/Izvor: Daily MailAleksandar Parezanović * * * Egipatska Revolucija i šta posle arapskog proleća ... . Počeo je Ramazan u Egiptu (ili, Ramadan, kako domaći kažu), što je u njihove živote unelo malu sezonsku promenu. Ovaj Ramazan je, ipak, nešto drugačiji, jer im je doneo i početak suđenja Hosniju Mubaraku, čoveku i porodici koja je ovde vladala preko 40 godina. Sigurno je da tu niko od domaćih ne može biti ravnodušan, jer su mnogi Egipćani voleli Hosnija, neki su ga mrzeli, neki ga nisu voleli, ali su se plašili toga da neki novi gazda tek treba da krade ili da se okoristi. Mnogi su se Hosnija plašili, neki su se plašili mogućeg krvoprolića i rata, pa su trpeli, ali sada, kada je nečiji, verovatno režirani "spontani demokratski talas" (arapsko proleće) protutnjao kroz Egipat i još pet, šest zemalja suseda, Egipćani su sve, samo ne ravnodušni. Kako bi i bili ? Većini je deda bio mlad kada je Hosni postao predsednik, tata se pod Hosnijevom upravom rodio, školovao, zaljubljivao, ženio i izrodio decu, a i neka od te dece su pod Hosnijem dobila svoju decu ... Hosni je uvek bio na TV ekranu, po njemu su trgovi imena dobijali, a ako su postojala dva trga, jedan se zvao Hosni 1, a drugi Hosni 2. Bio je na slikama u učionicama, iznad školske table ili učiteljicine stolice, a sada je, kao ostareli osamdesetogodišnjak opet na televiziji, ali kao optuženi u sudnici. Posle Tita ( koji je vladao kraće od Hosnija ) je pisalo "Posle Tita, Tito" (na italijanskom u Novigradu "Dopo Tito, Tito", nekako drugačije na mađarskom, albanskom....) a onda su došli Titići i porasturali to Titovo "večito delo". Šta li će uraditi Hosnijevi naslednici, koji će doći posle jesenjih parlamentarnih izbora, kakvi li će to biti kandidati u zemlji gde partija i opozicije
Dalje

Adventure World - Nova igra Zynge

Zynga je danas najavila svoju novu igru, naziva Adventure World.

Zynga je danas objavila trailer za svoju novu igru, Adventure World. Zajedno sa svojim prijateljima otkrivajte egzotične svjetove, rješavajte drevne zagonetke i sve to uz obilje avanture i zabave koje vam igra donosi.

Zynga u zadnje vrijeme radi igre kao na traci. Uz nedavno objavljenu Word with Friends tu su i ostale igre: The Pioneer Trail, Empires & Allies, Kineska verzija CityVillea, CityVille iOS aplikacija i Hanging with Friends.

Da ne duljimo, pogledajte video ispod, a što se tiče izlaska igre, točan datum još nije određen.Posle serijala Civilization, Dragon Age i sličnih, na Facebook stiže i jedna King's Bounty igra. Dobra vest ili ne, prosudite sami![Pročitaj ceo članak...]

"modalni glagoli"
foto

Nećemo da se kladimo.
Ipak sigurni smo u ono što pričamo 100%. Da ne preterujemo, da se dogovorimo, 99 %.
Šta sad, kako ćemo se izraziti na negleskom.

Modal Verbs of Probability

To je tema današnjeg posta. Pričamo o verovatnoći, izvesnosti, pomalo spekulišemo a zašto da ne ima slučajeva, kada moramo da budemo vešti sa dedukcijom kao Šerlok Holms.
Dajemo naše mišljenje, procenu verovatnoće, istinitosti, zasnovanu na informacijama, koje imamo.
Koristimo modalne glagole.

1. Verovatnoća 100 % (99% -) )
must + infinitiv = very sure

They must be in London by now.

Na osnovu informacija, koje imamo, kada su naši prijatelji krenuli na put, koliko put traje, do sada su već stigli, naše je mišljenje u koje smo gotovo 100 % sigurni.

2. Verovatnoća – može biti, ne mora da znači
may, might – (maybe, možda )

They might be in London by now

3. Više mogućih opcija – verovatnoća zavisi od ponuđenog broja opcija
could

He could be at work.

Mogao bi da bude na poslu, a i u kafiću ili na Adi. Sve opcije su podjednako verovatne, morali smo da odabermo jednu, koja deluje verovatna, ali nismo baš ubeđeni.

Još jednom da se gradivo utvrdi -

might +infinitive je izvesnija varijanta od could + infinitiv

4. Nema šanse, 100% smo sigurni da ne postoji verovatnoća, izvesnost da je nešto tačno
can’t + infinitiv
He can’t be at home, prilično sam sigurna da nije kod kuće, a gde je, neću da vam kažem

must + infinitive = 100 % sigurni u neku izvesnost
can’t + infinitive = suprotno, 100% sigurni da nešto nije izvesno

Da pogledamo kako to izgleda na primeru ove simpatične gospođe sa slike:
"rad od kuće"
foto

- Da pogodimo gde se nalazi, 100% verovatnoća:
She must be at home.

- Dalje, da li ona nešto radi, nema šanse, 100% verovatnoća, da ona ne radi.
She can’t be working.

- Pošto damu poznajemo, može da se desi (ne mora da znači) da:
She might be chatting with her friends.

Sada je sve jasno -)
Vežba za kraj.

Related Posts:

Petrovaradinska tvrđava je potpuno savršena predveče. Kako su se malo dani rashladili, pa je moguće izaći iz sobe, počela sam da pravim izlete po okolini. Jedan dan centar, drugi dan tvrđava… jedino se bojim da će mi vrlo brzo ponestati putanja za šetanje, jer  ipak, Novi Sad je mali… Pa dobro, u tom slučaju tu su Karlovci )

 

 

 

A na tvrđavi,

em nema ljudi

em nema kola,

divno je i tiho,

i svežije nego u gradu.

 

 

Austrougarske arhitekte su moram priznati posao odradile majstorski, pa ako se zadesite na tvrđavi u večernje sate imaćete pogled na vatreni zalazak sunca iza Novog Sada, onako, kao sa razglednice.

Pronašla sam novi, simpatičan kafe, usamljen i izdvojen od ostalih, okružen ateljeima i potpuno prazan. Sela sam, popila kafu i šta drugo nego čitala. Ko se upusti sa mnom u raspravu, teško njemu.

 

 

Mortal Kombat, Mortal Kombat 2 i Ultimate Mortal Kombat 3 po prvi put zajedno, sa ugrađenom podrškom za igranje preko interneta i tabele sa najboljim rezultatima. Cena bi trebala da bude oko 7 evra, a igra izlazi za sve važnije platforme, uključujući i PC. [Pročitaj ceo članak...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37