Unosi za: Arhiva za 2011/11

Kad je napolju hladno, a unutra toplo i kad se javi onaj lepi osećaj porodičnog gnezda, tada čaša bermeta vredi blaga.

Imamo prijatelje u čijoj porodici se bermet proizvodi pre nego što su ovi razni vinari po Sremskim Karlovcima počeli da ga prave. Ponekad do nas dođe butelja ili ceo karton, kako kad – taman toliko nedostaje da često poželimo još, pa još i bude.

Taj čudni, prelepi napitak koji je na granici između desertnog vina i likera od trava ne predstavlja predmet pijenja: nema nikakvog smisla otvoriti i popiti butelju, kao što to činimo sa vinom. Mala čaša u večernjim satima, posle nekog ugodnog obroka, prava je mera.

Baš tako bi večeras: Jasna je napravila neku jednostavnu, ali neverovatno ukusnu đakoniju od pečuraka. Nisam odoleo, otvorio sam butelju bermeta i baš nam je bilo po volji. A posle, naravno da sam poželeo da aranžiram scenu za slikanje…

Slikanje boca i čaša je jako težak posao. Treba odrediti smer svetla, ugao senke, mesto odsjaja… Dok to sve namestite, prođe vas volja za slikanjem. Zato sam pokrenuo ambulantni metod – pozadina od crnog hamera, ručno manipulisanje svetlom i traženje uglova koji bi mogli da budu zgodni u sceni. I od dvanaestak ekspozicija, da ne poverujete, najbolje su bile prva i poslednja. Odlučio sam se za prvu, videćete zašto.

Fotografija dana za 30. novembar 2011.

Baterijsku lampu sam držao iznad čaše i uperio je u bermet, ne bih li izvukao tu rubinsku boju. Uspeo sam posredno, gledajte na dno stopice; boja sadržaja u čaši se tek naslućuje… Međutim, taj odsjaj na spoju stope i čaše je ispao neobično, bolje nego što sam i mogao da očekujem. To što je boca u mraku nije nužno loša stvar – teško bi bilo napraviti balans u kompoziciji da je bilo svetlo (eventualno neka velika čaša – ali velike čaše ne idu za aromatizovana vina). Tek, ispade meni po volji iz prve; čak su i boje apsolutno netaknute u obradi; samo sam malo pojačao kontrast da bih istakao konturu čaše.

Mišn akomplišd. Smile

KRALJEVO – Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović zvanično se zahvalio folk divi na velikoj finansijskoj pomoći koju je prošle godine uputila gradu na Ibru Na kućnu adresu folk zvezde Svetlane – Cece Ražnatović pre nekoliko dana stigla je počasna zahvalnica grada Kraljeva koja joj je upućena zbog prošlogodišnjeg pružanja velike humanitarne pomoći u novcu i građevinskom [...]
KRALJEVO – Na području Kraljeva nešto pre 15h osetio se zemljotres magnitude 2,5 jedinica Rihterove skale i intenziteta III-IV stepena Merkalijeve skale. Većina građana je osetila zemljotres, ali nije bilo većeg uznemirenja niti novih oštećenja na objektima. U poslednjih sedam dana ovo je treći zemljotres ove jačine sa epicentrom u kraljevačkoj trusnoj zoni. Direktorka Seizmološkog [...]

This post is password protected. To view it please enter your password below:

Password:

red and white, originally uploaded by Magrit.
Jedna od (mnogih) stvari koje mi nisu bile jasne u Americi kada sam tamo otišao prvi put su bili znaci pored autoputa poput ovih:
Naravno, radi se o tome što sam ipak odrastao u zemlji u kojoj nikome ne bi palo na pamet da volontira na čišćenju autoputa ili da, alternativno, "sponzoriše" deo autoputa tako što bi plaćao nekome da to radi. Dakle, radi se o programu (detalje možete da pročitate na sajtu Adopt a Highway fondacije) održavanja autoputeva kroz dobrovoljno organizovanje i sponzorisanje održavanja. Čak, izgleda da su uspeli da od ovoga naprave isplativ marketing.


Druga stvar koja mi nije bila jasna su bili ovakvi znaci u gradovima:


Nikako mi nije bilo jasno ko gleda. Jel to neke kamere snimaju, o čemu se uopšte radi? Onda sam pitao pa su mi objasnili da se prosto radi o tome da su se ljudi u nekom komšiluku organizovali da prate sve "sumnjive aktivnosti" i da odmah zovu policiju. Znak služi da upozori prolaznike da ih možda neko gleda i da bi im bolje bilo da sve svoje sumnjive aktivnosti obavljaju negde drugde. 
Dakle, građani se sami organizuju da čiste autoputeve i bore protiv kriminala. Nije ni čudo što mi ništa nije bilo jasno, mene su učili da te stvari mora država da radi, pošto će efekat free ridinga biti suviše jak da bi dobrovoljna akcija bila moguća.
Autor > link.
(foršpica)
Priča je zapravo počela još krajem leta: na proizvodnim linijama i po hangarima fabrike Igračke su izlivane, modelirane, farbane, ukrašavane, oblačene, pakovane - i sada su sve tu, naređane po kutijama u kojima se dešava metež nekoliko minuta nakon što se oglasi fabrička sirena, ona za kraj radnog vremena, a čuvar u kućici kraj ulazne kapije zadrema u svojoj stolici, sa pogledom na pust drum.
(početak radnje)
Ovih dana u fabrici Igračaka vlada - velika pometnja!
Za nekoliko dana ta čitava generacija biće distribuirana po prodavnicama ... Nova godina je blizu: i zato već danima dve dnevne smene razdvajaju igračke po kontigentima - jedan red igračaka ka prodavnicama u bogatijim četvrtima, jedan red za prodavnice na periferiji, i onda u krug.
I zato se već danima Igračke međusobno nadmeću: koja će "zapasti" u koji kontigent – jer se ovde, u fabrici, najvećim uspehom u životu jedne igračke smatra ulazak u dečiju sobu koja je već puna dobrih i lepih igračaka...
(a sad - tragično neznanje) 
Ono što nijedna od Igračaka naređanih na police zapravo ne zna (čak ni džinovski medved koji se među prvima našao na lageru i zato važi za najmudrijeg. napomena: ovo sa medvedom je možda stereotip, slabo poznajem tipologiju novih generacija igračaka) je da se igračke koje se nađu na rafovima bogatijih prodavnica zapravo mnogo manje i mnogo kraće igraju - dok se one koje se nađu u jeftinijim četvrtima često igraju i sa više generacija dece. A smisao svake igračke je – ime im lepo kaže – igra..
Tu lekciju će naučiti uskoro, ovih dana..(kreće - akcija!).Lošim planiranjem i jos lošije izvedenom akcijom prebacivanja iz kutije u kutiju – omiljeni par (napomena: opet mi manjka znanje o junacima i junakinjama... on bi mogao da bude loša kopija Bibera, i to mu je dosta tragične krivice za čitavu dramu, a ona bi mogla da bude... razmisliti?) elem, taj omiljeni par najpre bude razdvojen u različite kontigente, da bi onda On krajnjim naporom uspeo da se ubaci u kontigent u kojem je Ona, njegova izabranica - tog dana već odvojena za put ka jeftinijoj robnoj kući..Njihovo putovanje počinje, na primer - večeras, poslednje večeri meseca novembra!
.(momenat poslednje napetosti: ni publika ni junaci ne znaju da li će se glavni junaci ipak na kraju naći pod istom jelkom?).Happy End  nije u planu sve do noći u kojoj se otvaraju pokloni..Na odjavnoj špici, a zarad edukacije omladine - Fountains of Wayne - najbolja "božićna" pesma ikada - "I want an Alien for Christmas", dva minuta razuzdane, bučne radosti.
.
.. . ..Mogao bih od ovoga da napravim jednu a-la-Dikens priču, mogao bi i Toy Story 4 da nastane od ovoga. Svašta bi moglo, kada bih ja mogao da se bavim ovom pričom.Ovako, ostavljam je za razradu, za neko vreme u kojem ću imati vremena da se igram - rečima..

//
//

// ]]>

Čija je ovo zvezda, lepša nego Danica?

Sudeći po bugarskoj dnevnoj štampi, Novak Đoković, prvi teniser sveta okušaće se i u glumačkoj profesiji. Navodno, on će glumiti u jednoj sceni drugog dela filma “The Expendables”.

Film će biti premijerno prikazan (kako se priča) na leto 2012. godine.Inače, nije čudno što je priča inicijalno potekla iz Bugarske jer se on tamo snima. Režiser je Silvester Stalone, koji je u prvom delu odigrao i glavnu ulogu. Pored njega glumili su i Džet Li, pomenuti Dolf Lundgren, Erik Roberts i drugi.

U ovom drugom delu situacija je još zanimljivija, jer je procurela informacija da će u filmu glumiti niko drugi nego Čak Noris! Sećate se onih legendarnih viceva tipa: Koji je dokaz da je Čak Noris bio na Marsu? Pa, zato što tamo nema života :).

Osim Čaka, u nastavku filma trebalo bi da glume i legende Arnold Švarceneger, Žan Klod Van Dam i Brus neumorni spasilac sveta Vilis.

Ne znam šta će Novak glumiti u filmu, ali bi mi bilo drago da mu glumački debi bude uspešan bar kao počeci u teniskoj karijeri. Pa, kad “obesi rekete o klin” da ga gledamo u glavnim ulogama u holivudskim blokbasterima.

#mc_embed_signup{background:#a0bdd6; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ Obaveštenja o muškom profi tenisu preko i-mejla * popunite polje Vaša i-mejl adresa *

Šta je to KarBOOM? Igra u kojoj se autići međusobno uništavaju. Pravila su jednostavna, nemojte ispasti iz arene. Sve ostalo je manje-više dozvoljeno. U novom izdanju alfa-faze stižu nova vozila, nove vrste površina, novi mutageni (?), nove prepreke, zamke, novi specijalni efekti i ispravljeni bagovi. [Pročitaj ceo članak...]
Postojeći pravni zakonski okviri su stvorili mogućnost za formiranje  zelenih timova,  te smo se, 23. novembra 2011. godine  okupili   u zajedničkoj želji da u svojoj zajednici pokušamo  da stvorimo  pozitivne i trajne promene. Zeleni tim je osnovan sa ciljem implementacije lokalnog plana upravljanja otpadom, saradnjom sa građanima  i otvaranjem  arhuske kancelarije. Pravo na zdravu životnu
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37