Unosi za: Arhiva za 2011/11

Saznajte više o integralnim žitaricama i njihovim lekovitim svojstvima

Svi znamo da su integralne žitarice vrlo  zdrave. Naučnici povezuju njihovo redovno korišćenje sa smanjenim rizikom od dijabetesa, alergijskih bolesti, visokog krvnog pritiska i mnogih vrsta raka. U našim prodavnicama zdrave hrane postoji toliko vrsta žitarica na koje zaboravljamo ili o kojima ništa ne znamo pa ih izbegavamo. Ovo su biljke koje zvanično ne pripadaju porodici žitarica, ali su im vrlo slične po svojim nutritivnim svojstvima. I najvažnije je da ih mogu konzumirati i osobe skolne alergijskim reakcijama i utvrđenom alergijom na gluten.

Krupnik

Krupnik je jedna od najstarijih žitarica, koja potiče iz Azije, a spominje se u Starom zavetu. Sadrži nešto više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i grupe B, minerale (kalcijum, selen, kobalt, gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, bakar) i vlakna.

Pomaže u borbi protiv anemije, deluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidantno delovanje. Povoljno deluje kod kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja i povišenog holesterola.

krupnikov glutenin ne izaziva alergijske reakcije

Od očišćenog zrna krupnika može se dobiti integralno i belo brašno, odnosno hleb. Integralni hleb krupnika ima veoma lepu braonkastu boju, kao i hleb, kome se obično dodaje slad ili druge boje, da bi se prodao po većoj ceni. Braon boja u integralnom hlebu krupnika potiče od mekinje koja sadrži najviše mikroelemenata i vlakana.

Beli hleb krupnika je sličan običnom belom hlebu, i duže ostaje elastičan i mek. Hleb od integralnog brašna krupnika ostaje mek i nedelju dana, ima sladunjav i prijatan ukus. Tehnologija pečenja hleba je identična običnom hlebu.

Značajno je istaći da su neke osobe alergične na glutenin drugih žitarica, ali mogu da koriste hleb od krupnika, koji takođe sadrži vrstu glutenina, ali ta vrsta ne izaziva alergiju. U takvim slučajevima se brašno krupnika ne sme mešati s brašnom obične pšenice.

Sirak

Sirak je bogat gvožđem, kalijumom i fosforom, a od vitamina sadrži tiamin i nijacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana i ne sadrži gluten. Dobar je za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomerne težine i alergije.

Amarant

Amarant je jedna od najzdravijih žitarica. Poput kinoe i heljde, amarant se smatra pseudožitaricom (po sastavu ove biljke nisu žitarice). Istraživanja potvrđuju da amarant možemo svrstati među najstarije žitarice na svetu. Moderni nutricionizam mu pridaje veliko značenje. Amarant sadrži visokokvalitetne proteine i lizin u većem procentu nego druge žitarice. Ne sadrži gluten, a bogat je mineralima.

Proso

Proso je bezglutenska žitarica, koja dolazi sa Istoka. Zrno prosa je veoma bogato skrobom i po tome se može uporediti sa kukuruzom. Proso je odličan izvor proteina, vitamina A i B i minerala – posebno gvožđa, magnezijuma, fosfora i silicijuma. Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline smatra se pravim kozmetičkim preparatom – odlično deluje na nokte, kožu, kosu i zube. Čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, reguliše probavu i jača imunitet. Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama.

Kamut

Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice. Po hranljivoj vrednosti kamut je superiorniji. Sadrži 20 do 40 odsto više belančevina, više masnoća, aminokiselina, vitamina i minerala. Ukus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali „slatkom pšenicom”. Zbog visoke energetske vrednosti kamut je posebno pogodan za fizičko aktivnije ljude i sportiste. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70 odsto manju osetljivost na kamut, pa ga zato zovu „pšenicom koju možete jesti”.

Kukuruz

Kukuruz potiče iz Južne Amerike, gde ga smatraju božanskom biljkom. Sadrži ugljene hidrate, proteine, nezasićene masti, vitamine i mnoge minerale. Ova žitarica ima diuretička, hranljiva i okrepljujuća svojstva. Podstiče rad jetre i bubrega. Aktivno deluje na tiroidnu žlezdu, usporavajući njen rad. Preporučuje se u slučajevima nervoze i razdražljivosti. Jača srce, krvne sudove, mišiće i kosti. Za razliku od toga što možda mislite, kokice, koje se prave od kukuruza, jedna su od najzdravijih grickalica, pod uslovom da ne koristite velike količine ulja, ne pripremate ga u mikrotalasnoj i ne pravite ga od genetski modifikovanog kukuruza.

Tef

Tef je minijaturna žitarica, koja raste u Etiopiji. Sadrži više kalcijuma i gvožđa, nego ostale žitarice. Tef je dobar izvor fosfora, magnezijuma, cinka i tiamina. Ova žitarica sadrži osam esencijalnih aminokiselina i odličan je izvor proteina. Od brašna tefa pravi se poznata injera – hleb koji Etiopljani jedu svaki dan. Tef je žitarica bez glutena i zbog toga je pogodna za osobe alergične na gluten.

Pirinač

Pirinač je, posle pšenice, druga najpopularnija žitarica u našoj kuhinji. Konzumiranje integralnog pirinča osigurava organizmu neophodne ugljene hidrate, proteine, vitamine (posebno iz grupe B), minerale (kalcijum, gvožđe, fosfor) i enzime. Ova žitarica ima antialergijsko delovanje. Blagotvorno utiče na hipertenziju, kolitis i želudačne tegobe.

Kinoa

Kinoa je drevna južnoamerička biljka i jedna od najstarijih žitarica na svetu. Naročito je bogata lizinom, koji učestvuje u procesima rasta i zarasatanju tkiva. Od minerala, kinoa sadrži kalcijim, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i bakar. Od vitamina – tiamin, riboflavin, nijacin, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamine A i E. Bogata je vlaknima i karotenoidima. Kinoa pomaže kod migrena, poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje holesterol i krvni pritisak, sprečava alergije i astmu.

Heljda

Iako ne pripada porodici žitarica, heljda im je po sastavu i načinu upotrebe srodna. Bogata je proteinima, sadrži vitamine grupe B, E i P, minerale i sencijalne aminokiseline. Heljda jača organizam i povećava telesnu toplotu, zbog čega je pogodna pre svega za zimski period.  Zbog svog okrepljujućeg dejstva heljda se posebno preporučuje sportistima, trudnicama, dojiljama i mladima u razvoju. Heljda čisti organizam, štiti krvne sudove, sprečava bolesti bubrega i polnih organa.

Slični tekstovi:

 • Celo zrno žitarice i riba sprečavaju astmu
 • Hrana koja najčešće uzrokuje alergijske reakcije
 • Alergija na gluten
 • Dosjei X, dokumentarci, komedije i horor filmovi puni su vještica, vračara, vidovnjaka, seansi, sotonskih kultova… Šta je istina u svemu tome? Sean Sellers je, sa svojih šesnaest godina, najmlađi ubica koji je u Oklahomi osuđen na smrtnu kaznu. Upucao je prodavača, a zatim ubio svoju majku dok je spavala, a potom i očuha. Zašto? Rekao je: „Postoji [...]

  Ide ovih dana jedna reklama na teveu: Glas kaže: Prosečan srbin, prosečnih godina, u banci ima račun, a na računu osam hiljada evra, u proseku, jelte! Veću glupost sam čuo od subotičkih vođa, ali i ova je dovoljno velika da se istovremeno smejemo i plačemo. Mnogi nemaju šta da stave na astal, a ono u reklami prosečan srbin… Bilo bi baš lepo kada bi smo saznali koliko tih prosečnih srba ima u Srbiji? Ne mnogo, budito uvereni, a mislim da ste uvereni.


  Sada bih još trebao da vam kažem da vadite lovu iz slamarica, natovarite na karuce, ili zovite taksi, i pravac banka, oročite koje milionče… dobro, nekoliko desetina hiljada evra, ili ako vam je bolje, onda u dinarima. Štedite! Vidite kako štedi gradska uprava, ošišaće pozorišnu zgradu u izgradnji, konzerviraće pokrivene bazene u Dudovoj šumi, koji još nisu pokriveni… Štede bre! Štedi grad, štedite i vi. Pijte manje vode, i jedite manje hleba, postaćete preko noći vitki manekeni, ako već niste. Dakle, pare na sunce, i do poslednje parice u banku. Ionako dolazi zima, biće hladno, i bićemo stavljeni na led, da se održimo za proleće, za glasanje na izborima. Priznaćete, ipak je bolje na led, no ispod leda da nas metnu kada su pare na sigurnom, a pare su najsigurnije kada nisu u našim džepovima. Dakle, ako kojim slučajem ovih dana naiđe inkasant za, recimo, potrošenu vodu, vi slobodno recite da ste oročili pare, a dug ćete platiti od debele kamate koju daju banke. Pa… imali smo od koga da učimo, a to je naša Vlada, koja najviše duguje. Da, da, naučili smo!
  JASIKEVIČEUS GRANDE

  Kaže feministkinja i pisac Trejsi Ševalije u intervjuu za "Politiku". I onda, u pravom pravcatom aktu performativne protivrečnosti, pokaže da veruje u najcrnje mizoginičarske i seksističke ideje o ženama:

  Vеrovаtno mojе knjigе čitаju nеobičniji muškаrci, višе otvorеnog umа, zаintеrеsovаniji zа nаčin nа koji žеnе rаzmišljаju. Romаn „Izuzеtnа stvorеnjа” zаsnovаn jе nа nаučnim činjеnicаmа, govori o nаuci, tаko dа bi višе odgovаrаo muškаrcimа od ostаlih mojih romаnа.


  Prvo, ispada da žene "razmišljaju" drugačije od muškaraca. A onda kao ilustracija, nauka je muška stvar (a "osećajnost" valjda ženska). Tako feministkinja "brani" poziciju žena tako što tvrdi da su one po prirodi gluplje a osećajnije od muškaraca.
  1. novembra 2009. godine rođena je Igrorama. U to vreme, svet je bio drugačije mesto. Najgledaniji film beše Avatar. Najprodavanija igra Sims 3. Tog novembra, NASA je potvrdila da postoje veće količine vode na Mesecu, svet je drhtao pred prvim znacima ekonomske krize, a četiri novinara otisnula su se na neverovatno putovanje, sa ciljem da stvore blog koji će postati redovan izvor informacija za ljubitelje računarskih igara. [Pročitaj ceo članak...]
  Nikada ne videti. Nikada ne čuti. Nikada ne reći. Kad Nikada dobije svoju konačnost… I postane Zauvek. Nikada i Zauvek. Uklesani na grobu. Tu jedino imaju pravo da stoje. Zajedno i neraskidivo. Написано под: Zelenilo

  Negde 1985. godine u SAD, muzičari su bili tadašnji ekvivalent terorista Al Kaide. Supruga Al Gora je zajedno sa još nekoliko istomišljenica odlučila da stane na put onima koji su bili izuzetno štetni za društvo.
  Sve je počelo kad je gđa Tipper Gore čula kako njena ćerka sluša pesmu Darling Nikki koju izvodi Prince. Prva strofa glasi:
  I knew a girl named Nikki
  I guess u could say she was a sex fiend
  I met her in a hotel lobby
  Masturbating with a magazine
  She said howd u like 2 waste some time
  And I could not resist when I saw little Nikki grind
  Kada je čula još nekoliko sličnih pesama i pogledala spotove u kojima se pojavljuju reči kao što su „seks“ i „masturbacija“ ili govori o nasilju ili uzimanju alkohola i droge, Gorova je izjavila:
  The images frightened my children, they frightened me! I am frightened! Way frightened! The graphic sex and the violence were too much for us to handle.
  Nakon toga je napravljena lista od 15 opasnih pesama, kojima je trebalo da se bavi novo telo: Parents Music Resource Center (PMRC). Njihove ideje su se kretale od toga da se napravi rejting sistem po uzoru na filmove, pa da svaki album sadrži neku oznaku o tome kojoj publici je namenjen, preko toga da svaki album sadrži obavezne tekstove pesama i napomenu na omotu da se radi o opasnom materijalu (valjda slično kao danas za cigarete), do toga da TV stanicama bude zabranjeno emitovanje spotova koje PMRC odredi i tome slično.
  Komitet za trgovinu, nauku i transport Senata je organizovao raspravu ovim povodom na kojoj su učestvovale članice PMRC-a kao i nekoliko muzičara, kako bi se pronašlo rešenje za "problem". Ispod se nalazi izlaganje Frenka Zape. Ovde se nalazi tekst njegovog izlaganja a ovde tekstovi svih izlaganja. Zapa se na početku pozvao na I amandman Ustava SAD kojim se garantuje sloboda govora, a u nastavku detaljno dekonstruisao ideje PMRC-a. Nakon Zapinog izlaganja, i sam Gore je imao zadovoljstvo da postavi pitanja nakon čega se izrodila rasprava između njih dvojice.


  Takođe, interesantno je bilo izlaganje i kantri muzičara Džona Denvera:
  Svašta mogu da izdržim, ali da pratim najbolju suprugu na svijetu po buticima… Mogu i to. To jest, ako imam fotoaparat.

  Malo smo prošetali gradom  ranim večernjim satima. Jasna je odlučila da sprovede nekakav naum o nabavci krpica za decu, a ja sam bio, kako da objasnim drugačije, Onaj Što Smeta I Frkće… Pa dobro, ništa novo, ni prvi ni poslednji.

  Fotoaparat je bio u džepu jakne, ali ideje nisu nadolazile.

  A onda, u jednom butiku, kako to obično biva, žensko mora da dotakne svaki izloženi komad odeće, što je prilično nezgodno kad je butik velik, a u dva reda ima barem trista kojekakvih krpica. Kuku si ga meni…

  A onda mi pade na pamet da tražim apstraktne oblike u butiku i da ih slikam. Svetlo je bilo loše raspoređeno, a butik pretrpan, pa nije išlo lako. Jedino suvislo što sam uspeo da nađem kao objekat za slikanje beše jedan čiviluk sa nekoliko cevi na kojima su bile povešane nekakve gluposti. Uspeo sam da razmaknem tu odeću toliko da mogu da gurnem ruku sa fotoaparatom u sredinu i tad je krenulo… I tako, malo po malo…

  Fotografija dana za 31. oktobar 2011.

  Bilo je još varijacija, ali jedino ovde sam uspeo da izvučem tragove odsjaja zelene boje, što nisam primetio dok sam slikao tamo. A imao sam vremena, uh, na svu volju… Mišn akomplišd, mada mi baš nije sve bilo po volji.

  Kad pre? Wolfire Games je pustio u prodaju novi Humble Bundle, a ponuda je ista kao i uvek - platite koliko želite, raspodelite novac učesnicima kako mislite da dolikuje, a naslovi koje kupite biće oslobođeni DRM-a i dostupni u Windows/Linux/OSX izvedbi. Ovog puta je u ponudi alfa verzija igre Voxatron i... to je sve? To je sve. Za sada.
  [Pročitaj ceo članak...]
  Naša mašta može svašta. Posebno kada ljudi imaju volju i sredstva da svoje ideje i zamisli pretvore u čudesne kreacije. Tako su nastali neki od najludjih hotela na svetu. Predstavljamo izbor od 8 hotela koji su sve samo ne standardni. Čudni, zabavni, simbolički, intrigantni, sve u svemu potpuno drugačiji.
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37