Unosi za: Arhiva za 2011/11             Kit-Kat, a chocolate bar well known to all, means much more to high school and university students across Japan. Because Kit-Kat sounds like “kitto katsu” (“sure win, a triumph”), it has become edible lucky charm there. In other words, eating or having a Kit Kat bar in a school bag, gives students more confidence to pass their exams.            And it has become so popular that people give students these candies before their tests, even parents do that, just in case there is an extra element of luck involved.             There is one more interesting fact about this chocolate in Japan: dozens of varieties of Kit-Kat bars are produced in Japan and nowhere else. These varieties include not just different and strangest tastes, but also strange packs. Here’s a list of all Kit-Kat varieties on Wikipedia. You’ll notice that most of them are available only in Japan.

            Kit-Kat je dobro poznata marka čokolade. Međutim, za japanske školarce i studente, ona je mnogo više od ukusnog slatkiša. A sve zbog sličnosti naziva čokolade sa japanskih rečima “kitto katsu”. U prevodu, ove reči znače “sigurna pobeda, trijumf”, pa sujeverni Japanci masovno kupuju ovu čokoladicu pre ispita u nadi da će im doneti sreću.            Amajlija za sreću je dobro poznata svima, tako da je poklanjanje čokoladica studentima za dobru sreću, prilično masovna pojava. To rade čak i roditelji, za svaki slučaj, višak sreće uvek dobro dođe.             Kao kuriozitet, proizvodnja ove čokolade u Japanu se toliko razvila, da se ubedljivo najveća raznolikost ukusa, ali i različitih pakovanja, proizvodi samo u Japanu. Listu sa različitim aromama ove čokolade možete da vidite ovde.
Došlo je vreme za mali sociološki eksperiment. Ništa teško, i ništa komplikovano. Nema svađanja sa grupom, niko neće biti priključivan u elektrodistributivnu mrežu. Samo pročitajte sledeći pasus (prepisan iz jedne čuvene knjige i odgovarajuće zamaskiran), i odgovorite na pitanje: Ko je on? Tačan odgovor i analiza eksperimenta slede kada se stišaju strasti…

Ko je on?

Postoje neki njegovi sledbenici, njemu nedostojni, koji daju povoda da ga cenimo manje, ili da se bolje izrazim, dali bi povoda za to kada bismo hteli da aplaudiramo njihovim tričarijama. A Vi, recite mi molim Vas, zar ste tako naivni pa ne vidite da kada bi on bio prisutan, i video nova otkrića, da bi bio za promenu mišljenja i za ispravku svojih knjiga kako bi se približio čulno zasnovanim učenjima, odagnavši sve one maloumne koji suviše bedno žele da podrže svaki njegov stav, a ne shvataju da kada bi on bio onakav kakvim ga oni zamišljaju, bio bi tek jedan nedokazni i zadrti um, duh ispunjen divljaštvom, tiranska volja koja bi smatrajući ostale za tupave ovce htela da njene naredbe budu pretpostavljene čulima, iskustvu, samoj prirodi? Njegovi su sledbenici stvorili njegov autoritet, a nije on taj koji ga je prigrabio ili prisvojio. I zato što je najlakše stati iza nekog drugog nego pojaviti se otvorenog lica, oni se plaše da se udalje od njega i za korak, i umesto da unesu neku promenu na njegovom nebu drsko žele da poreknu svaku promenu što je vide na nebu prirode.

Ako ste se prijavili na besplatan kurs engleskog Engleski101, sigurno ste videli i jedno poglavlje na temu soba i predmeta u sobama. Evo još jednog video snimka sa tog kursa (ako ne možete da odgledate video do kraja, znači da niste prijavljeni na kurs - što možete uraditi vrlo jednostavno u dva-tri koraka, kao što je objašnjeno u ovom postu) Kada odslušate ova dva video snimka,
Ako ste sa nečim nezadovoljni u svom životu, onda ćete verovatno za to okriviti nedostatak novca. “Eee da imam samo malo više para, lako bih ja.” U takvom vremenu živimo. Svi imamo neke dugove, mi svoje lagano vraćamo, ali oni što duguju nama su nestali u nepoznatom pravcu. Neka ih, neka im je na čast. [...]
Ako vas neko pita da li ste pročitali knjigu na engleskom, slobodno im recite da ne samo da ste pročitali knjigu, već i rešili ... bez obzira što ste početnik u učenju engleskog  :) (Pomoć potražite uz ovaj video snimak na temu objekatskih zamenica)
Svi koji su se priključili besplatnom kursu mogu da prate nove video lekcije. Tema sledećih nekoliko video lekcija je stanovanje u kući (house) ili stanu (flat), sobe (rooms) i predmeti (objects) koje možete naći u različitim sobama. Odslušajte ovaj video i napište koje ste reči znali pre nego što ste gledali video ?
Nagybecskerek 1865 Winter - The Roman-Catholic Cathedral

Veliki Bečkerek zima 1865 - Izgradnja katoličke crkve (Foto: Id. Oldal István)
Arts On My MindAko je vjerovati informacijama sa WSJ, Spotify ekipa se priprema na nešto veliko – a to su aplikacije slične onima na Facebooku, uz širom otvorenu platformu za developere.

Servis Spotify je zahvaljujući iznimnoj popularnosti diljem Europe osigurao stabilno mjesto – sasvim dovoljno da se uslugom raširi i preko bare do SAD-a ovo ljeto. Uz više od 15 milijuna dostupnih pjesama, usku suradnju i integraciju je nedavno objavio i sa Facebookom.

Sudeći po istom izvoru, aplikacije će biti besplatne i dostupne tek korisnicima računala, makar će pametni telefoni moći imati koristi od njih. Primjerice, jedna od aplikacija će prikazivati tekst pjesme koja svira, druga će omogućiti lako kupovanje ulaznica iz liste nadolazećih koncerata, treća će povezivati bolje izvedene playliste s onima na pametnim telefonima…

Točne informacije će biti poznate u 18h po srednjoeuropskom vremenu pa tako ne preostaje ništa drugo nego malo pričekati – tekst će biti osvježen čim to bude slučaj.

"građenje ili tvorba reči"
foto
Kako su nastale reči je pitanje na koje niko nema baš apsolutno pouzdan odgovor. Ali, bilo da se bavimo gramatikom sopstvenog jezika ili učimo engleski, nemački jezik, kad tad ćemo nabasati na sledeće pitanje
- Građenje ili tvorba reči

Reči koje nisu nastale od drugih reči su proste.
Reči koje su nastale od drugih reči nazivamo tvorenice.
Generalno gledano, nove reči nastaju kada se na osnovu – koren, polazna reč, doda neki nastavak, koji ide na kraj, iza reči – sufiks ili ispred reči – prefiks.
sufiks – zima, zimovati
prefiks – cvetati, procvetati
"prefiksi iz latinskog jezika"
foto
Danas vam neću pričati samo o našem, srpskom jeziku, nego i o engleskom i nemačkom a priča se može odnostiti i na neke druge jezike iz evropske porodice jezika. Svi ti jezici su bili pod velikim uticajem latinskog i starogrčkog jezika, tako da postoje reči, koje su nastale kombinacijom sufiksa ili prefiksa, koje svoje poreklo imaju u tim starim jezicima, tako da su stvorene gotovo internacionalno razumljive reči.

Da krenemo od prefiksa i sufiksa
Latinski fixus – postaviti, učvrstiti, je u osnovi ova dva pojma, koja isto zvuče i na srpskom i na engleskom. Nemački – Präfix, das; Suffix, das

Nešto modernije, ko ne bi želeo danas da ima benefit, tako moderna reč ušla je i u naš jezik, (korist ili ne daj bože ćar su totalno demode)
Bene na latinskom znači dobro, benigno je dobroćudno.

Bio na grčkom znači život, pa je biologija nauka o životu, eng. biology ili nem. die Biologie. Tu je i biografija kada pišemo o nečijem životu.

Zvezda je na starogrčkom aster pa će i astronomija i astrologija uglavnom na svim jezicima zvučati veoma slično.

Latinsko dicere u značenju reći -speak, tell, say je u prefiks u mnogim rečima kao – diktat, dictate (eng), Diktat,das (nem) a gde bi tražili reči za ono što želimo reći nego u dictionary, rečnik.

Meter u značenju meriti, sem u svojoj osnovnoj reči javlja se i npr. kod termometra, thermometer (eng) ili
Thermometer, das (nem).
Ovo je samo uvod u mnogo širu temu, koji god da je jezik u pitanju(srpski, engleski ili nemački) a to je Građenje reči i najčešći prefiksi i sufiksi

"prefiksi i sufiksi latinskog porekla"
foto

Related Posts:
Kome je nedostajalo malo Lavkraft mitologije pune čudnih karakondžula (i Ktulua) i nepravilnih geometrijskih oblika, sada može da se opusti uz Magicka: The Stars are Left. Paradox Interactive i Arrowhead Studios pustili su ovaj nastavak u prodaju po ceni od $5,99.[Pročitaj ceo članak...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37