Unosi za: Arhiva za 2011/12

 Posted by Picasa
 
 Posted by Picasa
 Posted by Picasa

Svim prijateljima, čitaocima i slučajnim prolaznicima želim

Srećnu Novu 2012. godinu!

A u njoj sve najbolje i najlepše, puno zdravlja, sreće, ljubavi, uspeha, lepih trenutaka…1

Milan Milošević
Svet nauke

1) dopunite po želji )

© Milan Milošević for Svet nauke, 2011. | Permalink | 0 komentara

 
 
 Posted by Picasa

"šlag"

Uz svaku čestitku, svako slavlje, dobro ide i neki slatkiš. Slatkiši, kočači, torte pa čak i kafa posle dobrog jela, fino idu, lepše izgledaju a i mnogo bolje prijaju, kada se serviraju sa šlagom.

Sledi priča o šlagu i o tome kako je nastala ta tako široko rasprostanjena reč u srpskom jeziku – šlag.

- Vrste pavlake

Da bi dobili šlag, najpre je potrebno da imamo punomasno mleko. Kada ostavimo takvo mleko da stoji, ne kuvamo ga, vremenom će se skupiti masnoća na površini. Ta masnoća se prikupi i dobijamo pavlaku.
U današnje vreme se taj proces vrši centrifugiranjem.
Sam proces je bio poznat i starim Egipćanima, Grcima o Rimljanima i da ne govorimo.
Pavlaka se dalje može različito tretirati, pa kao rezultat toga imamo tri osnovne vrste pavlake
- neutralna pavlaka (koristi se prilikom kuvanja, za soseve, čuveni italijanski beli sos, dodatak čorbana, umacim)
- kisela pavlaka (nama dobro poznata, najviše se koristi na ovim prostorima)
- slatka pavlaka

Tu smo, stigli smo na pravo mesto. Imamo slatku pavlaku i na korak smo od toga da se zasladimo šlagom, da stavimo šlag na tortu ili u kafu.

"torta sa šlagom"
foto

Uzmemo fino tu slatku pavlaku i krećemo na najvažniji proces, koje se zove udri, udri, tuci, tuci pa udri po toj pavlaci, sve dok ne postane penasta tj. dok ne postane šlag.

- Kako je i kada šlag došao na ove naše prostore

U vreme Austrougarske u Beču i Budimpešti, naročito 19-og veka, pecivo je bilo izuzetno popularno, recimo pita sa jabukama. To pecivo je bilo veoma hraskavo sa sočnim punjenjem ali sa minimalnom količinom šećera. Neko se dosetio i uz peciovo je servirao šlag. To je bio veliki hit i ta kombinacija se veoma brzo proširila celom Evropom a i prešla je preko vode u Novi svet.
"Bečka pita od jabuka sa šlagom"

A kako je kod nas stigao šlag.

- Poreklo reči šlag
Sahne je nemačka reč za pavlaku, pa kako smo opisali, stavimo tu pavlaku, sahne u neku posudu pa udri po njoj – schlagen znači baš to na nemačkom, udarati .

Dođosmo do reči koja nam je potrebna u nemačkom jeziku a to je:

die Schlagsahne - flüssige Sahne, die man zu einer weichen schaumigen Masse schlägt

Ili što bi poneka domaćica rekla umućena pavlaka, mada je mnogo rasprostranjenija reč šlag, prvi deo originalne nemačke reči.

"poreklo reči šlag"

Za one koji su više zainteresovani za englesko govorno područje, reč koja im je potrebna je:
- whipped cream – cream that has been beaten until light and fluffy

Mala digresija – reč cream, eng. ili naša krem, i krema takođe vode poreklo od indoevropske reči (Proto-Indo-European) (s)krama ili skrama, zvuči poznato, zar ne.

Related Posts:

Ljubavi, sreće, zdravlja
i uspeha na aukcijama u 2012-oj -

Želi ti tvoj LIMUNDO TIM!


Jingle Bells Rock by Bobby Sherman on Grooveshark
Poželeo bih svojim čitaocima srećnu novu 2012 godinu. Puno zdravlja, sreće i para.
Trebalo bi da se stvari poprave da krenu na bolje jer drugo ništa nije preostalo. Jako verujem a i nadam se da će doći do velikih pozitivnih promena u 2012 godini na globalnom planu. Blogerima koji me čitaju poželeo bih puno dobrih tekstova i veliku čitanost. Tviterašima sa kojima sam se družio ove godine poželeo bih im još više novih pratioca! 

Jednako kao i prošle godine, na obljetnice bitnih svjetskih događaja te rođenja i smrti svjetski bitnih osoba, Google nam je za novu 2012. godinu pripremio prigodni logotip.

Nije da je Googleovce nešto briga, ali moramo priznati da nas je ovogodišnji Google Doodle pomalo razočarao. Doista smo očekivali nešto simpatično i iteraktivno, kako to ekipa koja stoji iz Googleovih črčkarija već zna napraviti, no možda su nas samo razmazili.

Oglavnom, ove godine novogodišnji Google Doodle sadrži tek ilustraciju Googleovog logotipa u ‘tulum modu’.

Sve dosadašnje Google Doodlove možete pogledati preko ovog linka, a ovogodišnji ćete vidjeti usmjerite li preglednike na www.google.com.

Kladim se u šaku gadgeta da među vama nema nitko tko barem jednom u životu nije posjetio stranice Wikipedije, najpopularnije online enciklopedije. U današnje vrijeme bržih internetskih veza vjerujem da nemate problema s učitavanjem Wikipedije, no jeste li znali da cijeli sadržaj ove online enciklopedije možete pohraniti lokalno?


Offline Wiki je web servis koji će vam na računalo preuzeti kopiju od gotovo svih tekstualnih zapisa na Wikipediji, a čime će dovesti do toga da je surfanje dostupnim sadržajima gotovo trenutno.

Servis najbolje radi u web preglednicima Google Chrome 17 i Firefox 10 te Appleovom iOS-u 5. Korisnici Google Chromea mogu preuzeti i besplatni dodatak za svoj web preglednik.

Isprobajte Offline Wiki.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37