Unosi za: Arhiva za 2012/01

Mozilla je objavila Firefox 10. Nova verzija open source web preglednika uključuje pregršt poboljšanja i novih značajki među kojima se nalaze i ugrađeni alati za developer-e koje sada konkurišu Chrome-ovoj ponudi. Novi alati pružaju čist i jednostavan način za provjeru elemenata u jednom prozoru. Točnije, sada je puno lakše prebacivanje između CSS i HTML elemenata, [...] Relevantni naslovi:
 • Firefox 9 sa 30% poboljšanim JavaScript performansama sada dosupan za preuzimanje
 • Ulazi li Mozilla Firefox u partnerstvo sa Microsoft Bing-om?
 • Što donosi nova YouTube analitika?
 • Što nam donosi Google Android 4.0 nazvan Ice Cream Sandwich
 • Predstavljen WordPress 3.3 koji donosi optimizaciju za iPad kao i Tumblr importer
 • Novi dizajn Foursquare-a pruža nove mogućnosti korisnicima i oglašivačima
 • Nove glasine navode da će Microsoft u roku od 6 mjeseci kupiti Nokia smartphone diviziju
 • Twitter testira nove funkcije pretrage "Top News" i "Top People"
 • Deda u akciji     Ceo snimak ste imali prilike da vidite 2009. kada je snimljen. Volim zimu i sneg kada odem na skijanje, na zimske čarolije, ali nisam baš ljubitelj driftinga kolima. Medjutim, svakodnevno imam po neki drift jer dok odem do posla i nazad put je više nego interesantan i zimi klizav… Svima [...]

  KRALJEVO- Kraljevačka policija saopštila je da su pripadnici Policijske stanice Raška sprečili šverc veće količinecigareta čija se vrednost procenjuje na oko 1,7 miliona dinara. Policija je u noći između 30. i 31. januara, u parkiranim vozilima u ulici Stara strugara u Raški i u Brveniku kod Raške, pronašla oko 2.000 boksova cigareta stranog porekla marke [...]
  Još jedan video, šesti smrtni greh po redu iz Deadly Sins kolekcije, za Crusader Kings 2 igru - Sloth. Kralj je preživeo mnogo toga, red bi bio da se malo opusti najzad, zar ne? Ovaj naslov od Paradox Interactive-a očekujemo da se pojavi u prodaji 14. Februara.[Pročitaj ceo članak...]
  Samostalni Nemački studio Headup Games, danas je objavio svoju svemirsku akcionu simulaciju Shattered Origins: Guardians of Unity. Dve nedelje biće na popustu (35%), tako da za ovaj naslov sa preko 30 misija singleplayer kampanje možete platiti samo 8.99€. Prodaje se u Headup Games digitalnoj prodavnici. Mada, za početak možete da skinete demo sa ovog direktnog linka. Evo vam i promotivni video.[Pročitaj ceo članak...]
  Veoma popularni nastavak Radical Entertainment-a dobija dodatni sadržaj i pre izlaska igre. Ukoliko je naručite prevremeno, dakle pre 24. Aprila koji je inače zvaničan datum izlaska za Prototype 2, dobićete pristup RADNET-u. Preko posebnog koda koji će igrači primiti uz naručenu igru, oko 55 stvari iz dodatnog sadržaja biće im aktivirano i dostupno. [Pročitaj ceo članak...]
  Telefonski poziv bio je veoma važan. Pustio sam da odzvoni do kraja. Naprotiv nije odzvonio. Nokia je predvidjela veliku važnost poziva pa pošto neimadoh kud nevoljno se javih.

  „Zeko je. Znaš već sam pomislio da sam promašio broj. Hehe.“
  „Zdravo Zeko. Zato se i nisam javljao. Ko bi mene zvao u četri ujutro. Onda rekoh sebi. Zeko je.“-mrzovoljno sam mrmljao da ne probudim svoju ljepšu polovinu.
  „Znaš, bio bi red da izvedemo žene. Nismo odavno.“
  „Znam Zeko, ali mislim da bi se moja bunila sad da je probudim i predložim izlazak. Sad ništa važno ne radi.“-vajkao sam se.
  „O tome ti i govorim. Treba da ih iznenadimo. Imam ideju.“
  „Nisam ni sumnjao. U ovo doba noći čovjek može imati il meku stolicu il ideju. Ostalo spada u domene nemogućeg.“
  „Nije stolica.“-reče Zeko.
  „Već sam pomislio najgore. Znači ideja. Hajde reci.“
  „Da izađemo. Znaš čuo sam da dolazi Mile Zlatni.“
  „On. Odakle.“
  „Pa od kuće jebo ga ti.“
  „I?“
  „Petak. Enigma. Jel važi?“-bio je uporan.
  „Važi.“-nisam želio pregovarati, samo spavati.
  „Hej, znao sam da si Bog.“
  „Hvala. Zbogom noći, dobro jutro i do viđenja.“
  „Biće i iznenađenje večeri.“-reče Zeko.
  „Od ovoga svakako nema većeg.“
  „Laku noć.“
  „Noć Zeko.“

  Noć nakon toga više nije mogla biti svrstana u kategoriju „laka“. Bilo je svega samo ne spavanja. Nakon neprospavane noći razmišljao sam da li treba da iznenadim ljepšu polovinu ili da sačekam petak. Tako sam i odlučio.

  Volim petak. Taj osjećaj stekao sam još kao osnovac. Nije me napuštao ni kroz dalje školovanje. Osjećaj zadovoljnog petka rastao je proporcionalno sa godinama, tako da bi danas već mogao da kažem „petak je Bog, petak je Bog bogova.“ Taj ludi osjećaj kada nam se jednostavno čini da je pred nama toliko vremena da stignemo sve što nismo. Osjećaj blaženog spokoja, vrijeme naše, isključivo i nedoložno.

  U tom iščekivanju petak je došao kao kec na desetku, vepar na čeku, a praznik na ponedeljak. Telefonski poziv kao naručen još jednom je potvrdio ono što sam oduvjek znao. Zeko je rođeni organizator.

  „Prelazimo na plan „B“. Spremajte se i pravac Enigma. U devet o clock.“-volio je da ubaci ponekad kakvu stranjsku riječ gdje joj nije mjesto.
  „O clock. This is good.“-potvrdih.

  Iznenađena ljepša polovina zvocala je zbog neblagovremenog obavještavanje.

  „Pa znaš li koliko vremena treba da se ja spremim? Pa djeca. Jesi li ti normalan? Vama dvojici nisu sve koze na broju.“-zvocala je i dalje, a ja nisam imao volje da se pravdam niti dublje polemiziram. Uostalom petak je. Takvi dani mnogo štošta opravdavaju, pa i ovakve neplanirane izlaske u kojima sam bio samo nijemi saučesnik. Organizator je bio Zeko.
  Nakog višesatnog cifranja došli smo do rezultata. Matematički preciznim požurivanjem stigli smo na vrijeme. Zeko nas je dočekao za stolom pored zvučnika. Onim većim. Valjda i glasnijim.

  „Zeko ovdje nema priče.“
  „Ovdje smo zbog muzike. Da se siti naslušamo. Znaš li ko večeras nastupa. Ej. Mile. Mile Zlatni.“
  „Nisam baš njegov fan. Šta kažu dame?“

  Složile su se samo da je petak, muzika nije ni bitna.
  Milu nisam nikad upoznao lično. Ufurani pjevač, plavokoso ofarbana nesuđena zvijezda Renomea ili Granda svejedno. Stalno u pokretu i stalno u društvu nekih estradnjaka lokalnog karaketra i isto tolikog dometa. Mile Zlatni dobro poznat samom sebi i svojim najbližim. Mile Zlatni zvijezda koja nezadrživo nadire i traži svoje mjesto na estradnom nebu.

  Nije mu bilo dugo potrebno da nas primjeti. U svoj širini nastupa i koreografije volio je da opšti sa svojim simpatizerima i nikad mu nije bilo teško da siđe među svoj polusvijet i odvoji koji osmijeh, dodir po leđima i čak pjesmu da posveti ukoliko je to bilo potrebno. Mile je bio čovjek iz naroda za narod. Mile je bio Zlatni. Zlatni je bio Mile. Možda je jedini njegov nedostatak bio što nije bio Kitić. Sve ostalo bilo je tu negdje. Negdje između stihova i naslova hitova.

  „Zovem te draga, podrhtava mi Nokija, ja te volim znaš li odavlen pa do Tokija“, „Među nama neko čuči, poruku mi šalje, nemam na računu, a ti gledaj šta ćeš dalje“, „Jesam baja, međutim ćutim i ostalo sve po redu, ja te cimam, mislim sve u redu“, „Čistim štalu, a signal mi slabi, dođi meni mala, staroj barabi“.

  Veza je očigledno bila važan segmet kako kod Mile, tako i u njegovim pjesmama. Poštujući to načelo Mile je stalno u jednoj ruci držao mobilni telefon, a u drugoj mikrofon koji je držao blizu usnama, čini se bliže nego je i za sladoled potrebno. Malo malo osvijetlio bi se displej njegova telefonskog aparata. Nije prekidao pjesmu, telefon bi primakao baš u određenom momentu mikrofonu dok je pjevao. Stihovi su prenešeni baš kako treba i kome treba.

  Njegov performans je išao dalje. Telefon je u svakom slučaju  bio dio scenografije i u službi gotovo svakog hita. U jednom momentu od Zeke zatražih njegov broj.

  „Pazi kome ćeš dati njegov broj. Nerado ga daje zbog obožavatelja. Ipak on ne voli svoju privatnost da javno izlaže.“
  „Važi Zeko.“-ukucah broj u telefon.

  U momentu kada je displej na Milinom telefonu obasjao njegovani lice i on isti primakao mikrofonu radi daljeg dijeljenja hitova putem telefonske socijalne mreže okrenuo sam njegov broj.
  Enigmom se prolomio zvuk telefona. Nadjačao je njegove nasnimljene matrice i zbunjeni glas. Gotovo da mu je ispao telefon dok ga je teškom mukom dlanom prislanjao uz tijelo. Bilo je sasvim dovoljno od mene. Nekoliko trenutaka gledao je u nepoznat broj koji nije bio niti jedan od mase obožavatelja.
  U želji da koliko toliko Milu povratim od šoka, pozvah ga za naš stol. Pokazah mu fotoaparat i želju da ga uslikam. Nije se bunio. Usput mu rekoh da je moja ljepša polovina izrazila želju da se uslika sa njim. Isto kao i Zekina. Oduševljenje je bilo tim veće. Nakon poziranja ponudih ga pićem. Kao što sam i očekivao naručio je prirodni sok.

  Dok je u nastavku večeri pjevao često bi se mašio za telefon i iznova bi njegovo lice bilo obasjano displejem. Neko je bio na vezi. Mile se nije libio da zove. Nije žalio. Kako i dolikuje jednom estradnjaku koji jako drži do dobrih kako poslovnih tako i do veza između njega i njegovih obožavalaca.
  Došapnuh mu, kad bude „moja“ pjesma da priđe do mene i pusti mene refren da otpjevam.
  Tako je i bilo. Hit „Okreni moj broj“ brzo je stigao na repertoar. Kao po navici Mile se mašio telefona i okretao već neki broj. Možda nekoj neznanoj obožavateljki koja je upravo trebala da sazna šta dalje da radi.

  Displej je ponovo osvjetlio lice estradnjaka. Mikrofon je bio u mojoj ruci. Trebalo je samo da otpjevam refren. Nisam to učinio. Bio sam bezobrazan. Mikrofon sam primakao modernom mobilnom telefonu sa prijatnom bojom na displeju. Dobro poznat glas operaterke call centra odjeknuo je Enigmom. „Žao nam je. Vaš račun prestao je da važi 13.07.2011.godine. Jebo ga ti Mile sjaši već jednom. Gori si i od Enise“.

  Veče se primaklo kraju. Sitne pahulje snijega poput mušica promicale su ispred očiju. Arktička zima kucala je na vrata. Veče nije propalo, naprotiv bilo je od onih koji će se još dugo prepričavati. Možda će biti tema nekog novog hita ili možda početak ljubavi upornog estradnjaka i umorne operaterke call centra. Svejedno ostale su slike koje mi izmame osmjeh i džepni kalendar sa kojeg me gleda Mile Zlatni dok precrtavam još jedan hladni januarski dan.


  Pozdravlja Vas mandrak72, diskutant i folirant još iz onih dana kad su osnovci punili bioskopske blagajne.

  Wooden Ambulance live @ club Mladost (Subotica)
  Januar 2012
  Kamera: Stipan Milodanović

  Iskreno, nikad mi nije bila jasna ta potreba za informacijom o tome da vas je netko izbrisao s popisa prijatelja na Facebooku. Ipak, otkako je ove društvene mreže nekoliko puta sam dobio upit upravo o takvoj mogućnosti, a sada je napokon i imamo.


  Ekipa Mashablea iskopala je jednostavnu skriptu za web preglednike, a koja će vas informirati o tome tko vas je izbrisao s popisa prijatelja na Facebooku. Skripta naziva Unfriend Finder dostupna je za web preglednike Firefox, Google Chrome, Operu, Safari te Internet Explorer. Nakon instalacije aplikacija se integrira u Facebook toolbar, a preko kojeg ćete pristupiti svim informacijama koje vas zanimaju.

  U popisu osoba koje su vas unfriendale naći će se svi koji su deaktivirali svoje račune na Facebooku te oni koji su vas jednostavno odlučili ukloniti s popisa svojih prijatelja.

  Aplikacija sadrži podosta opcija koje možete namiještati, poput notifikacija o brisanju s popisa prijatelja i slične.

  Unfriend Finder smo testirali u web pregledniku Google Chrome i nismo joj pronašli ni jednu zamjerku u radu. Aplikaciju možete preuzeti preko ovog linka, a skripte su razvrstane po web preglednicima.

  Isprobajte.

  Izvor…

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37