Unosi za: Arhiva za 2012/02

Ja ne pravim domaće sokove, ne spremam zimnicu, ne meljem paradajz i ne spremam ajvar (uglavnom iz razloga što nemam to gde da držim) ali kad sam probala ovaj domaći sok od cvekle naprosto nisam mogla da odolim a da ga ne spremim u kućnoj radinosti.
Kome ne kažete šta pije, taj neće ni pogoditi šta je u čaši. Ovaj sok ima izuzetno neobičan ukus, tj. većina ljudi će pomisliti da se radi o soku od višnje ili nekoj voćnoj mešavini na bazi višnje. Retki su oni koji iz cuga pogode, a uglavnom su to oni koji su ga već degustirali. Očaravajući ukus koji zaista podseća na višnju ali uz  jednu izuzetno diskretnu duboku notu zemlje koja vam lebdni nad nepcima, onako kako samo cvekla može da da. Taj ukus ne dominira, već je jako blag i jedva se oseti. Ko jede salatu od cvekle zna o čemu pričam, ili vam se dopada i oduševljeni ste ili vam se ne dopada, nema trećeg.Vreme pripreme je kratko, a postupak na nivou početnika u kuhinji, tako da ga svako može spremiti. Bez limuntusa, ako neko već ima zamerke na njega, ne valja. Ja ga lično držim u frižideru, ali na hladnom mestu se lepo može održati. Ne znam koliko dugo može stajati, jer smo mi naš već popili i razdelili kao divne male poklončiće. Eto ideje!Nemojte očekivati da dobijete gust sirup nalik kupovnom. Ovde se dobije tečnost koja se razređuje. Od ove količine se dobije 1.6 litara sirupa od kojih se može napraviti oko 9 litara soka. Cena utrošenog materjala je 1.5 evra, što znači da vam litar domaćeg soka izađe oko 16 euro centi, pa vi vidite.
Zašto ljubavni u naslovu? Pa pogledajte mu samo boju. Nije li očaravajuće ljubavna?


DOMAĆI SIRUP OD CVEKLE

700g presne cvekle
1 litar vode
1kg kristal šećera
20g vanil šećera
20g limuntusa
levak, sito, flaše za 1600ml soka

Cveklu oljuštiti i izrendati na krupnom delu rendeta. Staviti je u litar vode pa kad počne da vri kuvati još 20 minuta. Skidati penu. Skloniti sa plotne i ostaviti je da stoji 10 minuta. Procediti kroz gusto sito ili gazu. Ako cedite kroz sito pritiskajte cveklu, npr. dnom šolje da iscedite do kraja sve sokove. U sok sada dodati kristal šećer i vanil šećer pa ponovo vratiti na ringlu i kuvati kratko samo da uzvri uz mešanje da se šećer otopi. Skloniti sa šporeta i dodati limuntus. Vreli sirup sipati u vruće flaše. Dobije se oko 1.6 litara sirupa.HOME MADE BEET JUICE
700g fresh beets1 liter of water1kg crystal sugar20g vanilla sugar20g citric acid powder or granules* 
Peel the beets and shred them. Place them in the pan and cover with water. Cook in medium heat and when the water starts to boil cook for additional 20 minutes. Take of the foam that forms at the top with a spoon. When done take of the stove and leave for 10 minutes. Strain well pressing thorough the sieve to extract all of the juice. Place the strained juice in a pot and add in the crystal and vanilla sugar and return to the stove. Stir for couple of minutes on medium heat until the sugar dissolves. Take of the stove and add in the citric acid granules. Stir. While hot pour in the glass bottles that you have heated up in the oven at 100 degrees (without the top) for 20 or so minutes. Use your oven mitts. Close the lid let cool at room temperature and keep in the cool place or your fridge. This makes 1.6 liter of syrup and this can give you when dissolved with water up to 9 liters of home made juice.

*if you can not buy citric acid near you I found on the net that lemon juice can be used as a substitute. It says that juice of one lemon substitutes 1 teaspoon of citric acid, so according to that source you will need 4 lemons. Try and taste the juice, it should be acidic as any other juice when you taste it. Without it it is very bland because it needs a sour note.

Ekipa programera Nushka Labsa izradila je kalendar aplikaciju ‘Steve Jobs Tribute Calendar’, a njome su željeli odati počast nedavno preminulom prvom čovjeku Applea. Ipak, potez Nushka Labsa nije se dopao Apple ljudima i aplikacija nije odobrena na App Storeu. S obzirom da Apple ne objašnjava razloge izbacivanja ili ne odobravanja aplikacija u svom online dućanu programeri mogu samo nagađati razloge, no ovdje se vrlo vjerojatno radi o tome da tvorci aplikacije nisu imali pravo koristiti fotografije Stevea Jobsa.


Umjesto da podviju rep, pokriju se ušima i učine ono što bi većina zakinutih iOS programera učinila, u Nushka Labsu su odlučili svoju aplikaciju objaviti na Cydiji, jednom od ‘alternativnih’ online dućana aplikacija za jailbreakane telefone.

Tim koji stoji iza Cydiae objavio je da je sretan (i ponosan) što je kalendar objavljen u njihovom dućanu.

Baš bi bilo zanimljivo vidjeti bi li Steve imao ništa protiv ove aplikacije.

Izvor

Da, trebat će vam 11,5 milijardi listova papira i to samo za jednu jedinu godinu objava na Facebooku, a to je jednako kao tiskanje 500 milijuna primjeraka Oxfordskog Engleskog rječnika, pokazuje novo istraživanje.


Naravno, bilo bi tu i otpadaka papira, no britanska online trgovina tintnih spremnika Cartridge Save misli da bi bilo interesantno saznati koliko bi vam papira bilo potrebno isprintati godinu dana objava Facebook statusa i to ako svaki od 800 milijuna korisnika svoje statuse ažurira samo jednom dnevno. Odgovor je 11,5 milijardi listova papira.

Postoji nekoliko odredbi pri slaganju statusa na papir – svaki od procijenjenih 292 milijarde promjena statusa biće u prosjeku dug dva reda što je ekvivalentno 584 milijardi ukupnog broja redaka, ukoliko se tiska na A4 papiru u veličini 11 pt Arial fonta.

Cijela stvar je papreno skupa pa bi samo boja koštala 194,5 milijuna dolara (147,2 milijuna eura). Za usporedbu, Engleska bi mogla izgraditi još dva London Eyea s tim novcem; bilo bi potrebno 573 milijuna radnih sati da se pročita svaki Facebook status objavljen u godini dana, a što je vremena isto koliko bi bilo potrebno da se obleti cijeli svijet 8,5 milijuna puta. Sve navedeno tvrdi Cartridge Save – trgovina tinte koja je složila ovu zgodnu infografiku.

Britanska tvrtka kontaktirala je 2,102 korisnika Facebooka u Velikoj Britaniji putem e-maila za izračun brojeva unesenih u infografiku. Od anketiranih, prosječni britanski korisnik Facebooka dnevno provede 32 minuta čitajući sadržaje na Facebooku, a 62 posto ispitanika napiše oko dva reda duljine statusa dnevno.

Infografika slijedi u nastavku. Mi na Gadgeteriji odlučili smo se tiskati cijeli Facebook, to je super bekap ako jednog dana nestane cijeli internet!

Izvor

Da li je to do mene (i do činjenice da pratim rad velikog broja kreativaca) ili su različite radionice (kursevi i škole) počeli da niču kao pečurke posle kiše? Ako su! To je super vest. Ozbiljno. Zar ne mislite da nam je svima potrebna (ona dobra) konkurencija koja nas tera da napredujemo? Starinsko, zdravo takmičenje.

Sećam se kad sam Londondžijama zavidela na ovakvim divnim mestima – Homemade London, fali li nam ovo u Srbiji?, a sada se usuđujem da kažem da smo se i u Srbiji pomerili sa mrtve tačke. Nismo dostigli Londondžije, ali napredujemo. Nove ideje, nove radionice, novi učitelji, svašta novo.

Nova je i radionica izrade i ukrašavanja rukavica koja će se održati u subotu od 15-17h, na poznatoj lokaciji u ateljeu Milene Čvorović. Taman za ove ledene zimske dane, da zaštitimo ruke od vreline šolja sa toplom čokoladom ili čajem ♥♥♥. Dakle – dođete ledenih ruku, ja pristavim vodu, vi izaberete – zeleni, beli, jasmin, pomorandža i vanila, alibaba, jabuka i cimet, ruke se već zgrejale, slede – crtanje, krojenje, šivenje, motanje, seckanje, vezivanje, ušivanje, i posle dva sata teskih muka izađete opremljeni za minus dvesta. Ozbiljno opremljeni. Ovako:

kreativna radionica za izradu i ukrasavanje rukavica

kreativna radionica za izradu i ukrasavanje rukavica _masna

kreativna radionica za izradu i ukrasavanje rukavica_sa masnom

kreativna radionica za izradu i ukrasavanje rukavica_cvet

Kao i do sada, možete se prijaviti ovde preko komentara, preko komentara na LoveLeyla FB stranici ili preko mejla jelena@loveleyla.com

A sada da iznesem još dokaza za onu moju tvrdnju na početku teksta da smo se pomerili sa mrtve tačke… U ateljeu gde se održavaju moje radionice počeće da se održavaju još neki sjajni kursevi – Škola heklanja i pletenja, takođe svakog četvrtka i petka su vam na raspolaganju termini za dekupaž i još dosta drugih zanimljivih radionica. A pre neki dan sam saznala i da u Novom Sadu počinje sa radom malo drugačija Škola šivenja i krojenja.

Pa kad na sve to dodamo i Školu lifestyle bloga koja je prethodnog vikenda počela  (ima i fotografija, specijalnih, brkatih D ), evo neću ja da donosim zaključak… prepuštam ga vama ;)

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Dugo sam nameravao da napišem opširan post o tome koliko je decenijska stastitika dohotka u SAD pogrešna. Argumenti, hipoteze i teorije raznih ekonomista, predvođeni Stiglitzom, ali i šireg javnog mnjenja, predvođenih okupatorima, zasnovani su na "činjenici" da je realni dohodak prosečnog amerikanca ostao isti kao pre 30 godina, dok je povećana nejednakost. U ovom videu Prof. Don Bodro (Don Boudreaux), inače profesor na George Mason Univerzitetu i autor na blogu Cafe Hayek, detaljno objašnjava sve greške u navedenom rezonovanju. Ranije sam i sam šturo pokušao da pokrijem temu no više nema potrebe ništa da dodajem, uživajte:

Istina je da je zima period kada se svi malo lošije osećamo. Vreme je hladno, manje se krećemo, družimo i svi živimo za to proleće kada život ponovo treba da krene. Ove godine je to i dosta usporenije zbog činjenice da ulazimo u predizbornu godinu kada se, kao nusproizvod međusobnih političkih takmičenja, izdvaja sav prljavi veš i pokazuje već odavno demoralisanoj naciji. Šlag na tortu svakog pesimiste čiji uzdah karakteriše i ona čuvena – tek će da bude kriza.

U celoj situaciji nije lako biti pojedinac, a sve ređe se prepoznaju oni koji bi vas razumeli i koji će umesto ustaljenog kukanja pokušati da se pokrenu, nešto promene, podele i poguraju društvo napred onda kada su svi od njega digli ruke. Tako stopljeni u društveni plićak, u kome je najmasovniji sport bežanje od odgovornosti potrebno vam je dešavanje, upoznavanje ili motiv da istupite i kreirate pozitivnu promenu. Srećom, taj okidač postoji i vreme je da se desi drugi put međ Srbima – Šer konferencija.

Setiću se samo prvog dana prošlogodišnjeg Šera, koji se poput oaze budućnosti spustio u sam centar Beograda i okupio neke nove, lepe, šarene, usudiću se reći i čudne ljude. Moja sreća bila je utoliko veća što sam među tim ljudima video svoje prijatelje iz drugih zemalja po prvi put u Beogradu, nasmejane i oduševljene onim što ih je u sledeća dva dana čekalo. Dnevni program koji se prepričavao i noći koje nisu davale priliku za puno sna. Restart realnosti i poziv na pokret, promenu i deljenje baš kako i ime konferencije kaže. Komentari posle svega potvrdili su samo da su organizatori u tome itekako i uspeli.

Retki su oni koji znaju da je to šerovsko prodrmavanje i mene donekle motivisalo da krenem u svoju Arigato priču, da iskoristim svoju poziciju i uradim nešto dobro, nauštrb svog vremena ali u znak zahvalnosti prema određenom društvu koje poštujem. Nisam jedini, promene su krenule da se dešavaju a ekipa koja se okupila oko Šera tog aprila nastavila da radi u punom sastavu, dobrim delom i na How To Web konferenciji, Exitu i svemu što se tog leta desilo. A onda je došlo hladno vreme.

Share 2 dolazi!

Kao što vizual iz gornjeg paragrafa kaže – Šer nam dolazi! Poslednja nedelja aprila, tik pred izbore, da uskomeša društvo opterećeno najnegativnijom izbornom kampanjom u prethodnoj deceniji, i kaže da promene leže u ličnoj incijativi. On je tu da nauči, motiviše, inspiriše, kreira i predstavi nas drugom delu istomišljenika kroz teme koje su bliske prošlogodišnjim, ali sa drugim predavačima i kroz prikaz svega onoga što se desilo prošle godine. A desilo se – od Wikileaksa, do skorašnjih ACTA, SOPA i sličnih inicijativa koje se suprostavljaju revoluciji deljenja znanja koja nam se odvija pre očima.

Ne sumnjam da će biti zanimljivo, očekivanja svih su posle prošle godine prevelika, a period koji nas posle toga čeka sigurno intezivan. Dobre priče, pametni ljudi, zabava i inicijative su nam nikad potrebnije a Šer nam ih sve nudi na jednom mestu. I moram priznati, ne mogu da dočekam. Vidimo se u tamo!

Martin Luter osnivač protestantizma - Martin_LutherTek sada razumemo zašto je naš veliki pesnik Gete učio srpski jezik. Sada tek shvatamo zašto Bizmarkova poslednja reč na samrtnoj postelji beše - Srbija!
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37