Unosi za: Arhiva za 2012/02

Zavesa sa spušta. Narator ispred zavese izlazi na scenu…

“Poštovana publiko, u ovoj predstavi, koja nije bila drama i koju vi niste odgledali, nisu se pojavljivali sledeći likovi. Zamolio bih glumce da ne izlaze iza zavese kako budem prozvao neki od njihovih likova. Samo blagi poklon publici će biti nedovoljan.

Dakle, nisu se pojavljivali sledeći likovi:

ovo nije kineski horoskop – pacov

KRALJ DŽON
glava porodice koju će tek osnovati. trenutno zaposlen kao zamenik predsednika kućnog saveta; platu za taj posao nije primio već godinu i pet meseci, ali joj se i dalje iskreno nada. naivan k’o roj insekata ispred farova automobila koji juri auto-putem, a u duši dobar k’o vruća proja. pristalica teorije da je rad stvorio čoveka.

PRINC HENRI
ovo nije kineski horoskop – tigardobrovoljni davalac krvi.

KRSTA
donji deo leđa.

ARTUR
uvek raspoložen za šalu… na tuđ račun. obavezno odeven po najnovijoj modi. obožava da bude u centru pažnje, makar i izmišljao događaje kojima će privući nečiju pažnju. pristalica teorije da je rad stvorio čoveka, ali on sam će vam skoro uvek intimno priznati da je notorni beskičmenjak.

ovo nije kineski horoskop – konjGROF OD PEMBRUKA
još u predškolskim ustanovama se pokazao kao loš đak, ali ga to nije omelo da već sa šesnaest godina krene u privatni biznis. kao moderan “bizmismen” često je znao da tvrdi kako je rad stvorio čoveka, pa je zato sve svoje radne “čoveke” loše plaćao.

GROF OD ESEKSA
brat po materini prethodnopomenutog. najčešće su braća totalna suprotnost jedan drugom, pa tako nije bio slučaj ni sa ovom dvojicom. što se njega tiče niko nikad ne bi trebalo da radi, pa ni da stvara “čoveke”.

ovo nije kineski horoskop – petaoGROF OD SOLZBERIJA
lokalni poštar i pivopija. noću je često znao glavom da broji bandere na putu od kafane do kuće. iz nekog nepoznatog razloga ujutro ne bi imao nijednu čvorugu, a jedino čega bi se sećao jeste duboki, masni dekolte namrgođene vlasnice pansiona u kojem je živeo. nije imao nikakve vizije o radu i stvaranju čoveka.

LORD BIGOT
ženskaroš i mućkaroš. uspešno se bavio alhemijom spravljajući napitke kojima ženske osobe iz njegove okoline nisu mogle odoleti. on sam je te napitke nazivao likerima. rad je izbegavao, ali je vrlo dobro znao kako se na najlakši način može stvoriti čovek… ili bar homo sapiens.

ovo nije kineski horoskop – bikHUBERT DE BURG
samozaljubljen do svojih klempavih ušiju.

ROBERT FOKANBRIDŽ
vlasnik prodavnice preko puta. uživalac i obožavalac – uživalac lakih droga i obožavalac psihičkog stanja proisteklog od njihovog intenzivnog konzumiranja. kada bi radio, ne bi ništa stvarao, već samo prodavao ono što su drugi stvorili.

FILIP KOPILAN
ovo nije kineski horoskop – zecpreneo mnoge traume iz detinjstva u svoje adolescentno doba, pa kasnije ih modifikovao u krizu srednjih godina. rad i stvaranje za njega nikad nisu predstavljali problem, naročito kad bi se neko drugi posvećivao tome.

DŽEMS GARNI
samozvani pisac i samozvani budući vlasnik neke od Nobelovih nagrada. samozvano detinjast. pomalo samozvano razmažen. samozvano radan i samozvano čovek.

PITER IZ POMFRITA
hedonista. antikvar. publicista. grubijan. gradonačelnik. botaničar. preduzetnik. pijanac. slikar. astrolog. pedagog. konobar. mislilac. zoolog. satirijazičar. novinar. hipohondar. voditelj. urbanista. zubar. kandidat. staklorezac. kritičar. radnik. stvaralac.

ovo nije kineski horoskop – ovanFILIP
propali muzičar. svojevremeno svirao u rok-bendu, koji je iznenada propao usled nepovoljnog rasporeda sazvežđa. kasnije otvorio prodavnicu muzičkih instrumenata, koja je imala nešto malo manje uspeha od bivšeg rok-benda. zbog toga se sada bavi isključivo konsultantskom delatnošću u oblasti visokogradnje.

LUJ
od oca nasledio lepotu, a od majke maljavost. zato je bio ćelav i ne baš preterano elokventan. za život je zarađivao kao član cirkusa. radio je koliko je mogao i umeo, a nikad ništa značajno nije stvorio.

ovo nije kineski horoskop – pasLIMOŽ
grad u Francuskoj.

KARDINAL PANDULF
specijalista za kardio-vaskularne bolesti i dirigent simfonijskog orkestra. školovan čovek (više školovan, nego čovek). s obzirom da je živeo odmah pored mesta gde jedna reka utiče u drugu, bio je vrlo uticajna ličnost. rad i zadovoljstvo nikad nije mešao, a stvaralaštvo nikad nije voleo.

MELEN
neškolovani zidar. komšiluk je širio tračeve o njegovom članstvu u nekoj sekti, što naravno niko nije ovo nije kineski horoskop – zmajmogao da dokaže, a sve ih je bilo strah da ga pitaju bilo šta u vezi s tim. kad je trebalo da se radi, raduckao je; kad je trebalo da se stvara, stvaruckao je; kad je trebalo biti čovek,… hmmm.

ŠATIJON
kuvar i neuspešno lečeni kleptoman. obožavalac kibernetike i modernih tehnologija. ljubomorno je čuvao recepte za klavir-tortu, krompir-salatu bez pečuraka i medene uštipke. e, mrzi me da dalje smišljam ko je kakva pristalica one glupe i netačne izreke; snađite se sami.

KRALJICA ELINORA
bivša pevačica u bivšem rok-bendu u kojem je Filip svirao. posle raspada benda otvorila obdanište za nezbrinutu i ostavljenu decu. udala se za lokalnog mangupa, čija se ljubav prema njoj mogla meriti samo prazninom njegovog novčanika. njoj je to bilo dovoljno.

KONSTANCA
nastavnica matematike. skoro svake večeri je bezuspešno pokušavala da nađe budućeg supruga i oca svoje još nerođene dece. tugu zbog nesrećnih ljubavi je redovno utapala u komplikovanim matematičkim zadacima. frustracije zbog nesrećnih ljubavi je lečila davajući te zadatke učenicima za domaći.

BLANKA
prevarila muža sa njegovim najboljim prijateljem. on joj je uzvratio istom merom, pa ga sad boli dupe.

LEDI FOKANBRIDŽ
vlasnica više pansiona od kojih je jedan koristio poštar i pivopija grof od Solzberija. već sedam godina je finansirala školovanje svoje kćerke u inostranstvu. nesvesno zaljubljena u ovo nije kineski horoskop – majmunkardinala Pandulfa, a otvoreno je obožavala inspektora Momčila, glavnog muškog lika mesečnih krimi-romana koje je redovno čitala.

LORDOVI, GRAĐANI ANŽERA, ŠERIF, GLASNICI, OFICIRI, VOJNICI, PRATIOCI
osobe za koje sada ne znam da li će ih biti, ali se mogu usput pojaviti u različitim ulogama i sa različitim namerama. pristalice teorije da ne postoji malih i velikih uloga, već samo malih i velikih glumaca.

ovo nije kineski horoskop – svinjaI to bi bilo to, poštovana publiko. Za početak, a to svakako nije upravo ovo što se sada događa, nikako ne smem da naglasim da ovde samo lik Krsta nije ‘padobranac’, a da se ostali likovi neželjeno pojavljuju u Šekspirovom nedelu ‘Kralj Džon’.

Hvala na pažnji i prijatno.”

Nole srušio Fejs… ti sunac krasni.

Nema medija koji nije preneo da je Nole jači i od Fejsbuka. Slušam jutros na radiju, spremajući se za posao, da su “čak morali da probude i Cukerberga” (izem vas u transkripciju, čovek se zove Zakerberg) da interveniše, tolika kriza je bila u sedištu najveće društvene mreže.

Sad mu nije ništa, ubio si ga ko zecaNavodno, juče je na Novakovu fan stranicu postavljena aplikacija koja omogućava posetiocima da se “slikaju” zajedno sa njim, ekvivalent onim vašarskim zabavama gde imate veliki oslikani karton s rupama za glave. Domaći mediji prenose da je aplikacija dosegla toliku popularnost da se preuzimala brzinom od 416 skidanja u sekundi, i kako serveri Facebooka nisu to mogli da izdrže.

Gospodo novinari, aplikacije koje postavljaju korisnici ne nalaze se na FB-u, već se vuku sa servera onoga ko ju je i postavio. Stoga naslov ove fascinantne vesti ne bi trebalo da glasi “Nole srušio Fejs”, već “Kreator Noletove aplikacije se nije dovoljno otvorio za pristojne servere”. Nije baš stvar kojom bi trebalo da se ponosimo, ha?

P.S. Dobro je da se ovo nije desilo pre par dana, ispalo bi na kraju da su probudili Obamu koji je potom rekao: “Dajte im, for God’s sake, već jednom tu kandidaturu inače nam Srbi dođoše glave”.

Praćenje stranica pomoću Google Analytics koje imaju nekoliko poddomena i nije tako veliki problem. No, što ako je potrebno pratiti glavnu domenu i sve njene poddomene na jednom mjestu, te pored toga još svaku podomenu odvojeno ili kombinirati nekoliko poddomena? Riješenje je jednostavno i to prikupljanjem svih podataka u jedan entitet, a kasnije filtriranjem iz tog entiteta [...]

Sa današnjim treningom, uterala sam 100 kilometara u ove noge, ovog meseca. Jako, jako srećna i ponosna. Nisam brojala, nisam vijala rezultat, jednostavno sam danas ugledala taj skor.

Nastavila sam da trčim. To je nešto najlepše što sam (ponovo) otkrila i neće mi to zadovoljstvo oduzeti mišljenje lekara. Osećam se dobro, moj organizam se oseća dobro, snažna sam i svaki put sve jača i srećnija.

Trčanje je dobro jer se otkačiš, možeš da misliš o bilo čemu, ali, ma koliko god da se napregneš, ne možeš da razmišljaš ništa loše. Ko trči, zlo ne misli.

U martu ću sigurno da istrčim najmanje pet polumaratona, dakle, treba mi stopet i po kilometara i to neće biti bog zna kakav izazov, budući da imam na raspolaganju dva dana više, ali eto. Korak po korak.

Predstavljena deveta generacija legendarnog modela Civic           29.2.2012. – Danas je, u salonu Delta Automoto Honda, povodom lansiranja novog modela Honde Civic, održana konferencija za novinare. Prodaja počinje već sutra, 1.3., a model će biti dostupan sa 1.4 i 1.8 i-VTEC benzinskim motorima i 2.2 i-DTEC dizel motorom.      Aleksandra [...]
Skupoceni MMO iz NC Soft radionice od sinoć je besplatan za igranje, kao i mnoge druge igre iste vrste pre njega. Preuzeo ga je vodeći evropski izdavač besplatnih internet-svetova, evropski Gameforge. Olabavljena su ograničenja za početnike, a autori su napravili i dva nova promotivna snimka, kako bi vas privoleli da zaigrate baš Aion, a ne nešto deseto.[Pročitaj ceo članak...]

Ponekad je zaista šokantno kako su neke pesme aktuelne i posle mnogo godina. Zamislite da je pesnik ovo napisao pre tri dana. Šta biste rekli na to?

Miloš Crnjanski (1893 - 1977)Volite li Crnjanskog?

 

КУГА
Милош Црњански

Ники Бартуловићу

Свеједно родиш ли сина или кћер
у славу покољења.
Укус се мења, укус се мења:
не мења се човек и кер.

Bio je, otpprilike, ovog doba kad je spevao ovu pesmu.И нама је досадно, зар не,
и Косово, и јаук, итд., све?
Та то је била само шала.
Треба већ нешто ново,
ко би још спомињао ово,
крв и срам и рат.
Вечна су само тамница и вешала,
њих ће ти радо нудити и брат.

Што ти је жао нашег покољења?
Зар то није весела маскарада:
данас је укус цар, а сутра барикада,
Христос, па Нерон, па Лењин.
Укус се мења, укус се мења:
само су хуље све исти.
Хиљаде година вуку нас за нос,
песници, месије, цареви и комунисти.

Шта ти је жао нашег покољења,
укус се мења, укус се мења.
Свеједно родиш ли сина или кћер:
вечно су исти човек и кер.

$#$

Upravo kao što smo i najavili da će se i dogoditi Microsoft je danas predstavio Windows 8 u Consumer Preview inačici, sljedeći korak u razvoju Windows operativnog sustava. Prva dostupna verzija novog operativnog sustava, Windows 8 Developer Preview, predstavljena je krajem prošle godine, a preuzelo ju je više od tri milijuna korisnika.

‘Windowsima 8 obuhvatili smo različite načine na koje ljudi komuniciraju s računalima. Želja nam je omogućiti prirodnu interakciju korisnika s računalom, neovisno o tome koriste li Windows 8 tablet, prijenosno računalo ili “sve-u-jedan” stolno računalo’ naglasio je Steven Sinofsky, predsjednik odjela Windows i Windows Live u Microsoftu, dodajući kako će Windows 8 Consumer Preview omogućiti punu funkcionalnost u korištenju računala.

Div iz Redmonda je na predstavljanju Windows 8 Consumer Preview inačice istaknuo ključne nove funkcionalnosti u operativnom sustavu.

Širok raspon promjena i poboljšanja

Od predstavljanja Developer Preview inačice u rujnu prošle godine, koja je razvojnim inženjerima omogućila pregled platforme sa stanovišta programera, Windows 8 poboljšan je u svakom pogledu, od unaprjeđenja upravljanja korisničkim sučeljem na dodir, ali i tipkovnicom i mišem, do unaprjeđenja razvojne platforme. Na taj način poboljšane su performanse, kvaliteta i pouzdanost neovisno o platformi. Dopunom funkcionalnosti, svi zainteresirani korisnici moći će pregledati detaljnije funkcionalnosti Windowsa 8.

Windows Store s novim aplikacijama

Windows 8 Consumer Preview ujedno obilježava i otvaranje Windows Store trgovine aplikacijama, s koje će zainteresirani moći preuzeti i isprobati niz novih aplikacija koje koriste punu funkcionalnost Metro korisničkog sučelja, a koje su izradili nezavisni razvojni inženjeri kao i Microsoftov Windows tim. Tijekom dostupnosti Consumer Preview inačice, sve aplikacije u toj internetskoj trgovini korisnici će moći preuzeti bez naknade, a sam Windows Store korisnicima će ponuditi i personalizirane preporuke za aplikacije. Windows 8 će korisnicima omogućiti korištenje aplikacija i postavki na različitim računalima, čime je olakšano istraživanje i testiranje novih aplikacija, a razvojni inženjeri dobit će izuzetnu priliku razvijati aplikacije za različite platforme.

Veza s „oblakom“, s bilo kojeg Windows računala ili Windows Phone telefona

Windows 8 Consumer Preview nudi jednostavnu integraciju sa sadržajem koji je korisnicima najvažniji, na različitim web-servisima. Mogućnost povezivanja s Microsoftovim korisničkim računom omogućava pristup nizu funkcionalnosti, uključujući mogućnost sinkronizacije postavki te povezivanja s raznovrsnim uslugama. Podaci će se pritom sinkronizirati s računalnim oblakom, između računala s Windowsima i pametnih telefona s Windows Phone 7 operativnim sustavom.

Nova generacija internetskog preglednika

Za pregledavanje internetskih stranica, Windows 8 Consumer Preview nudi posljednju inačicu Microsoftovog internetskog preglednika, Internet Explorer 10. Preglednik je dizajniran kako bi ponudio optimalno korisničko iskustvo na Windows 8 uređajima. Zahvaljujući korisničkom sučelju koje omogućava pregledavanje sadržaja tako da korisnika što manje ometa samim sučeljem, prikazujući internetski sadržaj na čitavoj površini. Hardversko ubrzavanje omogućava brzo i glatko pregledavanje multimedijalnih sadržaja.

Pregled hardverskih mogućnosti

Prilikom predstavljanja nove inačice operativnog sustava, Microsoft je prikazao rad Windowsa 8 na raznovrsnim X86 i ARM uređajima. Hardver će biti dostupan odabranim razvojnim inženjerima, koji će ga moći detaljno isprobati. Windows 8 Consumer Preview dostupan je za preuzimanje na engleskom, francuskom, njemačkom, japanskom i pojednostavljenom kineskom. Više informacija o Windows 8 operativnom sustavu te veza za preuzimanje dostupni su na stranicama preview.windows.com odnosno windowsteamblog.com.

Oskoro očekujte detaljni pogled na nove Windowse 8.

I to za period od mraka do jedan po ponoći.

Nisam pojma imao da horoskop može da važi samo deo dana. Vrag će ga znati, te proračune prepuštam sistemu u koji sam uvučen. Neću ništa da znam. To je tako. I nemojte mene da optužujete zato što ste se prepoznali u stavovima ovog horoskopa.

- * -

Uvodna reč (Corvus Monedula)

Promenom da odmah budemo načisto: samo budite koje smatramo arhetipskim jebivetrima i sve u redu. Takvi ljudi više rade nego u slučaju da se zadesi.Istina koju ste već blagostanju i duhovnom miru takve pitanje da li ćete otići. Kojeg biste angažovali za adaptaciju po druge u najstarijim beleškama. Pripazite osobe na površinu pa nastupate koji smatraju su sjajni umetnici. Imaju besprekoran osećaj za novac istina koju ste već morali kako bi pažnju usmerili na. Ikosaedar tada je vrlo verovatno; bi se reklo ne mešajte? Najbolji ljudi, recimo po ključu o praćka, istina koju ste već zaboravili.

Promenom da odmah budemo načisto: samo budite koje smatramo arhetipskim jebivetrima i sve u redu. Takvi ljudi više rade nego u slučaju da se zadesi. Da prenesemo podatak koji smo za to nikad nisu istraženi, nalazeći za shodno da sve! Poverljivosti podataka nikad nije bilo jer kako je većina onih vektora uvek? Dolazim i kuda idem priče o junacima istorije (Herkul).

Poreklo ne znači mnogo – njihove osobine su. Na sasvim drugu stranu naizgled, dva loša ubiše miloša ali, bio savršen, draga i ne. Svakom slučaju vaše je da prenesemo podatak koji smo burbon dupli sa ledom preporučeni. Da su one češće nasmejane od znakova vodene grupe podatak je znana činjenica. Skoro budućnosti činiti da to nije a oluci u jesen se eto.

- * -

Horoskop D-SP za danas, 29. februar (od mraka do jedan po ponoći)

LONAC

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Bolje vrabac u ruci nego golub na vrani.

Piće za večeras: domaća šljivovica, rashlađena, samo jedna.

POTKOVICA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Ne prepiri se sa budalom, i to iz dva razloga. Prvo, ljudi neće primetiti razliku. Drugo, spustiće te na svoj nivo, pa će te pobediti na iskustvo.

Piće za večeras: crno pivo.

PRAĆKA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Nema te budale koja ne može da bude zamenjena drugom budalom.

Piće za večeras: ceđena pomorandža sa tri keramička naprstka votke Smirnoff.

SLANIK

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Svako je kovač svoje sreće, što ne umanjuje potrebu da ponekad zaradite nešto.

Piće za večeras: flaširana negazirana voda sa niskim sadržajem natrijuma. Ako niste popili vitaminski preparat u toku dana, onda zamešajte jednu cedevitu.

VETRENJAČA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Napravite sistem koji i budala može da koristi, pa će samo budala i hteti da ga koristi.

Piće za večeras: neki toliko komplikovan koktel da će vam na kraju biti mrsko da ga napravite.

VADIČEP

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Ako ne možete da postignete, ustanite sat vremena ranije. Takođe nećete moći da postignete, ali vas barem neće gristi savest.

Piće za večeras: klekovača. Ako ne pijete alkohol, onda bistri sok od jabuke.

PIŠTALJKA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Niko nije pop u svom selu. Ali to nije zbog one poslovice, nego zato što sve pametno organizovane crkve šalju popove daleko od rodnog kraja; bolji su duhovnici kad su totalno sjebani od tuge za domom.

Piće za večeras: absint. A pošto nemate absint, može i uzo sa kapljicom likera od mentola.

GLOBUS

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Svaki put kad se pogledate u ogledalo, ugledaćete odraz osobe koja jeste, a ne koja bi mogla da bude.

Piće za večeras: čestito zagrejan Hennesy.

TOČAK

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Ako ste se usrali na putu ka klozetu, to nije bilo zato što je klozet daleko, nego zato što niste krenuli na vreme.

Piće za večeras: tanak špricer. Ne više od tri litre.

KIŠOBRAN

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Sa one strane straha se nalazi sve što ste oduvek poželeli. Samo je pitanje da li ćete otići u grob kao frustrirani miš ili kao zadovoljan čovek.

Piće za večeras: crveno vino, makedonsko ili bugarsko.

PEPELJARA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Ne isplati se lagati. Lažov mora da ima besprekornu memoriju. A svačija memorija popusti kad-tad.

Piće za večeras: mineralna voda “Mivela”. Iznimno, neka voćna rakija.

GUDALO

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Dva loša ubiše Miloša. Ali samo u bajkama i poslovicama. Pokazaće se da dva loša bivaju loši samo zato što ne mogu da se dogovore.

Piće za večeras: cider, domaći mutni, a ne ono flaširano đubre koje prodaju kao cider.

MONOCIKL

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Deca pamte kao slonovi. Prvi put kad prevarite dete, ono to neće razumeti odmah. Ali će razumeti kasnije i to će vam zapamtiti zauvek.

Piće za večeras: kvas. Zapravo, trebalo bi da to bude boza, ali nema boze više nigde, pa je kvas primeren surogat.

STETOSKOP

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Jedino pravo kajanje je ono koje je posledica oklevanja. Oni koji su pokušali, pa nisu uspeli, uspešniji su ljudi od onih koji nisu ni pokušali.

Piće za večeras: burbon, dupli, sa ledom. Preporučeni brend: Four Roses. Može i Jack ako nema ničeg boljeg.

ANTENA

Istina koju ste već morali da nađete u toku dana: Jednom kada neko primi vaše izvinjenje, nipošto mu se nemojte pravdati posle toga.

Piće za večeras: ruski čaj koji je bio samo dva minuta umočen u vodu. Jak planinski med kao sladilo.

- * -

Završna reč (Corvus Monedula)

Pola sata videli ste kako: metodologija nije za nestrpljive a kad! I u ekstremnim slučajevima ovisnici o svojoj navici što? Druženje, pouzdan i poverljiv prijatelj; baš tako bitno jeste da metodologija nije za nestrpljive. U ovoj grupi nalaze i bubnjar za rok bend tražite. Naime pripadnost nekom nadznaku je to, mada je sasvim ustanite sat vremena ranije.

Promišljenom namerom ako im se da, tipični su pripadnici ove ali u grupi. Dana nema te budale koja poželjno da bude skrivena. Protežu se tokom najmanje tri… Istina koju ste već nije pop u svom selu prijatnih osobina: ističu se gadljivosti! Empirijski osobe vatrenih znakova takvi ljudi više rade nego osim; znana je činjenica od skoro, perverznjaci su skloni šahu i oklevanja oni koji su pokušali; morali da nađete u toku.

Istina koju ste već nije pop u svom selu prijatnih osobina: ističu se gadljivosti!

(Uvodnu i završnu reč pekao pa izrekao Glugenije Svemogući)

$#$

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37