Unosi za: Arhiva za 2012/02

Godišnjica koju mi, zaluđenici za astronomiju, zbog prirode datuma retko slavimo – na današnji dan, 1968. godine, objavljeno je otkriće pulsara.

Prvi pulsar, sada poznat pod nazivom CP 1919, otkriven je tokom jula prethodne godine na Pulsarkembridžkom univerzitetu od strane Jocelyn Bell Burnell. Jocelyn je radio teleskopom proučavala kvazare, koji su takođe bili nedavno otkriveni, i primetila nebesko telo koje šalje jake radio impulse svake 1,33 sekunde. U prvi mah se mislilo da su pomenuti signali veštačkog porekla te dokaz vanzemaljske inteligencije, tako da je prvi pulsar nazvan LGM-1 (od “little green man”, tj. mali zeleni ljudi).

Otkriće je podelila sa svojim supervizorom, Antonyjem Hewishom, i time dolazimo do jedne od najvećih naučnih nepravdi dvadesetog veka – Hewish je zajedno sa Martinom Ryleom primio Nobelovu nagradu za fiziku 1974. godine, iako je kompletnoj naučnoj javnosti bilo jasno da zasluge za otkriće pulsara pripadaju Burnellovoj.

Šta je zapravo pulsar? Reč je o neutronskoj zvezdi malog prečnika (najčešće ne više od 10 km) koja rotira izuzetno velikim brzinama – najbržim pulsari okreću se brzinom od čak 3 milisekunde, što znači da u jednoj sekundi naprave čak preko 300 rotacija. Zračenje koje nam pomaže da primetimo pulsare potiče od njegove rotacione energije – elektroni usled jakog magnetnog polja kreću se spiralno u Unknown pleasuresodnosnu na linije sile polja i dobijaju brzine blizu brzine svetlosti. Pri tako velikim brzinama elektron oslobodi foton iks ili gama zraka na račun svoje kinetičke energije.

Zanimljivo u celoj priči je da ćemo pulsar primetiti jedino ako se Zemlja u nekom trenutku nađe na pravcu ose njegovog magnetnog polja, što je pravac u kome pulsar odašilje energiju, što je zaista mala verovatnoća. To znači da su mnoge neutronske zvezde zapravo istovremeno i pulsari, ali pošto njhova osa nije okrenuta prema nama to ne možemo i potvrditi. Pulsari su značajni i zbog toga što je pored jednog od njih 1992. godine otkrivene prve planete van Sunčevog sistema. Da ne zaboravimo i značaj za muziku – Joy Division su za omot svog prvog albuma, “Unknown Pleasures“, iskoristili grafiku koja predstavlja niz uzastopnih pulseva već pomenutog CP 1919. Smile

Eto, nije proleće samo meni u glavi.
I timu domaćeg izdanja magazina Cosmopolitan se slične misli vrzmaju po glavi. A oni su te misli tako majstorski preveli u editorijal.
I to kakav! Čista ljubav ♥
O proleću su razmišljali fotograf Miloš Nadaždin i kreatorka Ana Ljubinković,  njihove ideje oživela je manekenka Tijana Šarenac. Ekskluzivno vam donosim fotografije iz martovskog broja koje nas šalju direktno u doba romantike.
Ukoliko i vi želite jednu ovakvu snenu epizodu potrebni su vam sledeći sastojci:

Boja pudera, mint i krem....
Tirkiz, žuta i ružičasta da akecentuju.
Buket ruža, gomila kolačića i šoljica čaja.
Alajner, čipka i vrtoglave potpetice da zabibere.
Oštro oko fotografa i mudra kobinatorika stilste.
Pa onda mutite, mešate, kombinujete. 
Dodajte prstohvat lepog, ubacite šećer u kockama, pa preko u prahu.
Mućkajte tri minuta.


Et voilà!
Ako budete imali sreće ovako će izgledati i vaše proleće.
Ovo je samo deo, a ostatak slika možete naći u aktuelnom broju Cosmopolitan magazina.
Brava!

Prijateljski fudbalski meč između Srbija i Kipra igra se danas u 15h. Ovaj meč možete gledati na ovom linku

Za ovu godinu znam sigurno da ću posjetiti jednu konferenciju, a to je Proactive koji se održava od 24. do 26. maja na Kozari (u Hotelu “Monument”). Radi se o osmoj PROACTIVE konferenciji, a to je regionalna edukativna konferencija o odnosima s javnošću koju organizuje agencija PRIME COMMUNICATIONS. Ono što je ove godine zanimljivo jesu službeni blogeri koji će posjetiti konferenciju a kotizaciju za nju će snositi organizator. Danas je otvorena mogućnost da se prijavite i ukoliko vas zanima ova konferencija svakako preporučujem da pošaljete prijavu. Prijaviti se možete ovdje – prijave za službenog blogera Pr8active konferencije. A više o konferenciji ima (i biće svaki dan sve više informacija) na njihovoj web stranici – www.proactive.ba Vidimo se tamo!

Tekst koji sledi govori o nečemu što volim. Zato ga pišem najintimnije što mogu. A vi shvatite ili ne, naklon dajte ili nogu. Kako god, no hard feelings, molim.

Dvadeset debelih godina dešava nam se demontiranje životnog modela koji smo živeli prethodnih pedeset. Voleli mi to sebi da priznamo ili ne, dobre strane tog modela su bile pre svega kulturološke. Operske dive Narodnog pozorišta u Beogradu imale su obavezu svratiti par puta mesečno u Radio Beograd, i tamo snimiti kakvu lepu narodnu pesmu. Televizija Beograd je imala dečiju redakciju koja je imala sopstvenu produkciju. Molim da notiramo: odličnu produkciju. Čak ni najniži, ameboidni, oblik televizijske zabave, takozvani kvizovi, nisu za svoj centar imali gledaoca, već znanje. Dok padam u nesvest pred likom i delom Lazara Stojanovića & Co., poslednjim trzajem svesti primećujem kako današnje prikazivanje tada zabranjenih filmova jasno govori o tome da su cenzori nekada jako dobro umeli da prepoznaju đubre.

I toliko o tome. Nego:

Omot prvog albuma grupe Time. A tko ne zna što čini ova ptičurina, džaba mu govoriti...Ova godina, ne bih znao kog dana, te sasvim može da bude baš i ovaj, jest četrdeseta od kako je svjetlost dana ugledao prvi album grupe Time. Ljubiteljima glazbe koji, poput mene, nisu zainteresirani za predistoriju velikih stvari, Internet slabo može pomoći u saznavanju događaja koji su doveli do ove ploče. Negdje u dnu mozga stoji mi kako se u procesu tvorbe ovog muzičkog remek djela Dado Topić (pevač te doživotni nosilac etikete Time) nije pitao koliko svitac guzicom. Cijeli su album, kaže dalje dno moga mozga, zapravo iznijeli studijski muzičari, popisani na Wikipedijinoj stranici: basista Mario Marvin (ako ovo nije pseudonim onda je čovjek rođen za glazbenika), gitarista Vedran P. Božić (piše da je i pjevao, no što ja znam, isto je pisalo i za Ringa Starra po albumima Beatlesa), orguljaš Tihomir Pop Asanović (ovo Pop je vjerojatno skraćeno od svećenik), Brane Lambert Živković na flauti i klavirima (nadam se da je, poput njegovoga mlađega rođaka, zadržao glavu na ramenima), te Ratko Divjak, koji svira bubnjeve, za koga, jasno, nije jasno gdje mu je nestalo L.

Netko će se ove godine već setiti okrugle godišnjice, možda dovesti Dada u Arenu da nam odsvira Za koji život treba da se rodim sto i prvi put iznenada, zbunjujući ionako zbunjene činjenicom da pjesma može trajati i deset minuta a da niko od muzičara ne doživi infarkt. Djeca će se čuditi zašto Dado, pored toliko svojih pjesama, mora obrađivati EKV hit Istina mašina. Pjevaljke će sjetno razumjevati ibarsku atmosferu Kralja Alkohola, mada im neće biti jasno što Dado tri puta počinje pjesmu. Hiphoperi će razmatrati semplove Hegedupa Upa ili neće, a bolje bi im bilo. A ja ću i dalje voljeti Pjesmu No. 3.

Nazoveš pesmu trećom, a onda je staviš da na ploči bude druga. Počinješ kao da nigde ne žuriš, a to zato što, zamislite molim vas, zaista nigde ne žuriš. U tekstu kažeš tihi šumor šuma. Jer je baš to istina, jer flauta, orgulje, bas i bubnjar oslobođen bilo kakvih obaveza (i samim tim suočen sa obavezom nad obavezama) čine da te reči imaju smisao kakav nigde više nemaju. A na nižem nivou, ispod atmosfere magle sna, odigrava se tihi arhetipski dvoboj glasa i gitare, koji stvara napetost bez koje umetnosti nema, a iz koga gitara izlazi kao pobednik. Nagrada je jednominutni solo sa pauzom na polovini, duhovito rešenje koje jasno govori da umetnost može da se sprda i kad je smrtno ozbiljna. A tako mora da bude, jer tako je uvek ako je pesma prava. A Pjesma No. 3 to jeste. Uživajte:

Godinu dana ranije, Pink Floyd su objavili album Meddle, a na njemu pesmu San Tropez. Ta pesma nigde ne žuri, ali ne kao Pjesma No. 3. Dvadeset pet godina kasnije, Guns n’ Roses objavljuju album Appetite for Destruction, a na njemu pesmu Sweet Child o’ Mine. Ta pesma ima jednominutni solo, ali ne kao Pjesma No. 3.

Nitko nema Pjesmu No. 3. Samo mi.

Došli Mujo i Haso na kavu i počeli pričati o megapikselima na fotoaparatima. Kaže Haso: "ja imam Hasselblad H3D II, ima 39 megapiksela". Na to će Mujo: "ja imam Nokiju 808, ima 41 megapiksel. Moj je bolji.". Ovo nije vic, ali iz moje perspektive višegodišnjeg malo ozbiljnijeg fotografskog amaterizma, prilično mi je smiješno.   Da [...]


-8 stupnjeva, 18h i mrkla noć u jednom gradiću kraj Stockholma. Dan protekao uglavnom u pisanju i sjedenju u fotelji je prošao i vrijeme je za „protezanje“. Stavljaju se slušalice i pali glazba, ProAktivo aplikacija je na umu i konačno se izlazi van kuće.

Prvih desetak minuta zagrijavanje je užasavajuće iskustvo koje tek mrvicu ublažava glasna glazba. Pali se ProAktivo, glazba i dalje svira u pozadini. Počelo je brzo hodanje, pa režim brzog trčanja. Glas na engleskom u slušalice javlja kako je prošao prvi kilometar. U trku slijedi brzi pogled na aplikaciju gdje u vrhu stoji kako je poslana informacija o aktivnosti na Twitter i Facebook – baš u trenutku kada se vratio i 3G signal. Smješak na licu i nastavlja se dalje. Brzo hodanje, trčanje, brzo hodanje, trčanje. Slijedi desetak minuta hlađenja. Dolazi se kući, aplikacija uredno šalje obavijest o aktivnosti na društvene mreže dok se tipka ime prve otrčane rute, bira ikonica dobrog raspoloženja i gledaju podaci.

Pregledom aktivnosti se vidi koliko je mjerenje bilo precizno. Iako u džepu trenerke, pogled na mapu i rutu aktivnosti otkriva i najmanje skretanje s rute, a tu su i grafovi koji pokazuju kako se stražnjica, naviknuta na udobnost fotelje, najbrže kretala na nizbrdici od 15tak metara. Da, tempo je analiziran i s visinom na umu.

O čemu je u konačnici točno riječ i što je uopće natjeralo novinarsko piskaralo puštenog korijenja na aktivnost? Sports Trackeri su u osnovi aplikacije koje putem GPS-a i ostalih gadgetomanima poznatih stvari uz zadane parametre mjere i analiziraju određene aktivnosti kojima se bavi njihov korisnik. Mjerenja su tim točnija što je moguće unijeti više parametara (težina, visina, starost…) ali i što je aplikacija bolje izvedena. Pod tim bolje se, među ostalim, misli i na sami kod;

Testirana bok uz bok sa službenim Nokia Sports Trackerom, ProAktivo aplikacija se učitava brže, radi fluidnije, nudi više različitih tema (izgleda aplikacije), a analize su izvedene besprijekorno. Sve to na Windows Phone uređaju prve generacije, za razliku od niza neoptimiziranih aplikacija na marketplaceu koje bez naznaka trzanja rade tek na novijim uređajima. Ipak, autor aplikacije Hrvoje Stanišić vjeruje da to može i bolje, za što će vjerojatno ipak trebati čekati Apollo inačicu operativnog sustava.

Što se ideje i razvoja na Windows Phone platformi tiče, razloga zadovoljstvu ima dovoljno;

Visual Studio u kombinaciji s Blend-om predstavlja zbilja moćno razvojno okruženje i po mom iskustvu ta kombinacija je jedna od najboljih na tržištu. Također, emulator je brz i odličan. S pojavom Windows Phone platforme, javila se ideja o razvoju rješenja za praćenje, analizu i dijeljenje informacija o sportskim aktivnostima za tu platformu, koje bi integriralo funkcionalnosti s weba poput statistike i analitike na sami uređaj.

Osim analitike na samom uređaju, aktivnosti je moguće eksportirati u hrpi različitih formata (GPX, GPZ, KPL, KPZ, CSV), a backup se odrađuje automatski. ProAktivo je osigurane budućnosti – njegovi korisnici će uživati u besplatnim nadogradnjama a obećan je i dalji razvoj na temelju informacija od strane korisnika i već postojećih planova.

Sve buduće nadogradnje aplikacije su besplatne za sve korisnike. Prva nadogradnja aplikacije je već pripremljena i uskoro bi trebala biti dostupna na tržištu. Nova verzija aplikacije donosi podršku za francuski jezik (već dostupni su hrvatski, njemački i engleski op.a.), poboljšanje u detekciji kvalitete GPS signala, novu temu i sitnija poboljšanja aplikacije.

Ovu aplikaciju je nemoguće testirati bez izlaska vani. Od nedavno je dostupna u Windows Phone Marketplaceu po cijeni od 3.99$ (cca 20 krznatih životinjica), ali i uz mogućnost besplatne uporabe ograničene na tri aktivnosti, što bi trebalo biti dovoljno za spoznaju je li dovoljno dobra korisniku. Sve je potpuno funkcionalno i u toj besplatnoj inačici, pa je tako moguće vidjeti sve detalje vezane uz aktivnost, potrošene kalorije, usporedbe s prethodnim aktivnostima, etc.

Malo koja recenzija aplikacije izaziva kod novinara koji je odrađuje krv (jep, bilo je i toga, „iznenadni“ led na tlu je prilično nezgodna stvar za aktivnosti), znoj, žuljeve i ostale „loše“ stvari. Malo koja aplikacija uporabom tjera na micanje iz udobne fotelje kako bi se rastegnuli mišići. Malo koja aplikacija čini čovjeka sretnijim nakon što prvonavedene „loše“ stvari prođu. Zbog toga, ProAktivo je osigurao trajno mjesto na Windows Phone uređajima u kućanstvu. Bolje riječi od toga teško može dobiti.

Detaljno prikazane mogućnosti aplikacije prikazuje video u nastavku (izveden je u emulatoru, stvar izgleda potpuno fluidno u korištenju na uređaju op.a):

Marketplace link
Web stranica aplikacije: Proaktivo

Što je red, red je. Uvodim pravilo vanrednog utovara svakog 29. februara. Čisto da bismo lakše disali.

Ovaj datim se ne javlja dovoljno često, pa nam ostaje da uživamo u njemu u potpunosti kako bismo mogli da se hranimo sećanjem dok se datum ponovo ne desi.

Da sam se rodio na ovaj dan, sad bi mi bio otprilike dvanaesti rođendan.

Koliko dvadesetdevetih februara ste dosad doživeli? Meni je ovo dvanaesti. Još jednom ovako, pa meni dosta.

- * -

Nego, moj novi kralj, car, bog i diktator: Sasha Baron Cohen. Gledajte šta je uradio nakon što su mu zapretili da ne može da ide holivudskim crvenom tepihom kako on hoće.

Kakav majstor!

- * -

Da li čekate nekog ili nešto da upali svetlo ispred vas? To se neće desiti. Ne očekujte da iko nauči umesto vas, uradi umesto vas, zaradi umesto vas. Možete dopustiti da drugi razmišljaju za vas, ali ako ste tome skloni, već je kasno da odlučujete o tome, jer neko drugi je već odlučio, a vi ste mu to dozvolili.

Nije problem u onome ko je upalio svetlo. Problem je u onim koji sad žele da ga ugase. A to žele samo zato da se ne bi videlo šta to rade.

A kako bi bilo, jednom za promenu, da zaista odlučite o nečemu sami, onako kako ima smisla? Recimo, da promislite svojom glavom, koliko god to bilo bolno, pa da odbacite one koji lažu i kradu, a potom su i kukavice da priznaju da su lažovi i lopovi.

Možete i da pomognete da ostanu na vlasti. Ali nemojte onda posle pričati kako su oni krivi za sve.

- * -

Ako možeš, onda ćuti i radi. Ali bez puj-pik-ne-važi posle.Dr Ivan Klajn o silovanju jezika tzv. rodno ravnopravnim terminima (psihološkinja, pedagoškinja i ostale škinje):

Sama po sebi, recimo, upotreba imenica muškog roda za žene ne mora biti znak patrijarhalnosti, muškog šovinizma, niti uticati na odnos među polovima. Veza između jezika i društvene stvarnosti nije tako direktna i jednostavna. U francuskom, uopšte ne možete reći doktorka ili lekarka, ženski oblik naprosto ne postoji, ali ne verujem da bi iko tvrdio da je zbog toga Francuskinji teže da napravi karijeru u medicini nego Srpkinji.

- * -

Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata! Istresi gorčinu do kraja. Na strateškim mestima njihovi ljudi, kurvini sinovi...Džoni Štulić se najzad setio da pokrene parnicu protiv kompanije Croatia Records, pravnog naslednika Jugotona, za sve dugove koje ta kompanija ima prema Štuliću tokom tridesetogodišnjeg perioda direktne eksploatacije njegove muzike. Iznos kojim se barata se kreće u rangu između 12 i 25 miliona evra. Ovog puta angažovan je tim advokata i ići će se preko evropskih sudova. Javnost će gledati u to, pošto je Hrvatska sada na nišanu nakon što je u fazi ulaska u VS (aka EU).

Uzgred, ovo me je podsetilo na priču o albumu “Panta ReiĐorđa Balaševića, takođe izdanju Jugotona. Sećam se navoda iz perioda neposredno pre rata, kada je iznesena tvrdnja da je prodato “solidnih 400.000 nosača zvuka” tog albuma, dok je neko negde iskopao skladišni list za 800.000 omota za LP ploču i poslao faksimil medijima, među kojima su neki odlučili da objave to. U to vreme, odnos prodaje vinila i audio kaseta je bio otprilike 1:1, pa vi sad vidite.

- * -

Eh…

Dobro... Može... Ali još SAMO j... d...pfrrt... jednu.

Ako ste sinoć prepili dočekujući 29. februar, popijte još jednu da izmirite ketonsku ravnotežu, pa krenite u šetnju ne kraću od tri kilometra (poželjno pet), negde usput kupite čokoladu i grickajte je usput. I obećajte sebi da nikad više nećete popiti više od jednog pića uoči radnog dana.

- * -

Ako nekim slučajem kasnite na posao, onda nemojte raditi nešto ovako.

car

Mada, može se reći da neke firme imaju sreću što se ovakve vozačke aktivnosti smatraju zakonski kažnjivim.

- * -

The bum, spleš, fffffpt!

coke-mentos

Nego… Jeste li primetili feler u eksperimentu “mentos + kokakola”? Svi gurnu mentos u flašu od kokakole da bi pokazali kako nastaje burna reakcija, a zatim to porede sa mogućim scenariom u stomaku. Međutim, niko nije pokušao da napravi eksperiment sipajući kokakolu u ekvivalent želuca (i one hemije koja je tamo uobičajena), pa da potom stavi izgrickani (a ne progutani) mentos.

Ne sporim da je reč o konzumiranju đubreta, ali što je preterano, preterano je.

- * -

Stvarno je nezgodno sa tim paralelnim svemirima.

Abbey Stables

- * -

Preporuka za praćenje bloga! Uzorak je ovde:

http://thoughtballoonhelium.blogspot.com/2012/02/some-of-my-best-friends-are-records.html

Blog koji preporučujem: Incindental Comics. Dinamika je slaba, ali je rezultat sjajan.

A ostalo ćete skontati i sami.

- * -

Idem na dijetu. Od sledećeg ponedeljka.Prijatne četr godine vam želim.

I sve ručkove u međuvremenu. A svima onima koji sledeći 29. februar dočekaju sa manjom telesnom masom nego što je ona to danas, unapred čestitam. Nemojte da budete oni koji tokom dvonedeljne dijete izgube samo četrnaest dana. Ako ste odlučni, ne otpočinjite režim bolje ishrane u sledeći ponedeljak, nego sad odmah.

Jesmo li se dogovorili?

Nismo. Dakako da nismo.

Aj pa čitamo se sledećeg 29. februara…

$#$

Ekipa Instituta hrvatske glazbe ‘prožvakala’ je podatke analititičara Socialnumbersa te ručno na Facebooku proanalizirala fan stranice hrvatskih glazbenika. Sastavili su listu najpopularnijih, a koje predvodi ekipa iz naslova – Severina Vučković, Parni valjak i Prljavo kazalište.


Potpuna lista deset najpopularnijih domaćih glazbenika na Facebooku izgleda ovako:

1. Severina Vučković 250.000 +
2. Parni valjak 154.000 +
3. Prljavo kazalište 145.000 +
4. Jelena Rozga 139.000 +
5. Opća opasnost 69.000 +
6. Damir Urban 59.000 +
7. Hladno pivo 58.000 +
8. Lana Jurčević Fan Club 51.000 +
9. Gibonni Official Fan Club 50.000 +
10. Oliver Dragojević 38.000 +

Šteta što u IHG-u nisu otišli korak dalje i malo detaljnije bacitzi oko na aktivnosti na fan stranicama pa tako recimo uzeli u obziro i ‘Talking about’ parametar. Priložena lista sastavljena je isključivo na temelju količine fanova.

Izvor…

Pošto ne znam kako ovo da prokomentarišem bez upotrebe teških psovki, uzdržaću se od bilo kakvog komentara.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37