Unosi za: Arhiva za 2012/03

Opet gomila raznih rođendana i godišnjica na današnji dan. Zaista bi bio red da ih pomenem, kad sam već saznao za njih zahvaljujući nekim dobrim ljudima.

Da počnem time što juče nisam stigao da pomenem rođendan Erica Claptona: 30. marta je napunio 67. Nikad nije kasno da mu čestitamo, zar ne?

A današnji dan, pun kao oko.

- * -

Na današnji dan 1949. godine, kompanija RCA Victor je promovisala gramofonsku ploču od sedam inča koja se okreće 45 puta u minutu. Možda vam to danas liči na trivijalan podatak, ali revolucija koju je taj format izazvao je bila od presudne važnosti za ono što je uskoro došlo… Ne manje nego radiju, rock’n'roll za svoju popularnost duguje singl ploči i džuboksu, spravi koju je imao svaki lokal u Americi koji je držao do sebe.

- * -

Na današnji dan 1909. godine, Gustav Mahler je prvi put podigao dirigentsku palicu pred orkestrom Njujorške filharmonije.

Zašto me tako gledate? Ako ne prihvatate činjenicu da je Maler jedan od pravih preteča progresivnog rocka, ja vam ne mogu pomoći.

- * -

Na današnji dan 1955. godine, rođen je Angus Young, gitarista grupe AC/DC. Angus je veliki baja i važan gitarista rock’n'rolla, jedan od onih koje ne morate voleti, ali morate poštovati. Prvi razlog je taj što nema foliranja i nema prevare niti je u karijeri grupe AC/DC prevare ikada bilo. Čak ni to Angusovo teatralno oblačenje u školsku uniformu nije foliranje, nego samo ikonografija. Sve sa padanjem kape sa glave u prvim sekundima svake žive svirke.

Slobodni ste da se zapitate zašto 30.000 ljudi na travi ovog stadiona skaču kao jedan. Ali, ako se zaista to pitate, upravo tad nije moguće da vam se to objasni.

- * -

Na današnji dan 1958. godine, objavljen je singl “Johnny B. Goode“. Zahvaljujući (i) toj ploči, Chuck Berry je bio prvi crni muzičar ranog rock’n'rolla koji je uspeo konačno da prodre do bele publike i da ostane na poziciji koju je zauzeo. Ostaće zabeleženo i to da je tekst bio cenzurisan: colored boy je promenjeno u country boy da bi pesma uopšte mogla da stigne na radio-talase.

Danas je ta pesma arhetip: to je jedna od deset muzičkih fraza koje su uobličile muzički stil rock’n'rolla. Za sva vremena.

- * -

Na današnji dan 1971. rođen je Ewan McGregor, škotski glumac. Oprostićemo mu što je prihvatio da igra u onoj Lukasovoj prdačini samo zato što je posle dao sebi dve godine odmora, pa se vozao motociklom po svetu. Ali ne pominjem ga zato, pa čak ni zbog toga što je bio glavni glumac u filmu Trainspotting (mada, slušaj – trebalo je preživati svašta u tom filmu). Nego sam se setio jednog od najboljih muzičkih kolaža koje sam ikad čuo – onog u filmu Moulin Rouge:

Ovde mora da padne digresija. Nije godišnjica, ali baš me briga: kad pomenem ovaj film, ja pomislim na najbolji mashup iz nekog filma kojeg mogu da se setim. Slušaj pažljivo… Ali tek danas u pet popodne…

- * -

Na današnji dan 1978. godine, objavljen je album London Town grupe The Wings. Nikad ih nisam voleo dovoljno da bih kupovao nosače zvuka, ali ovaj album dobro pamtim iz vremena kad se pojavio. Bio je blagodet za uši posle svog onog hajpa sa disko muzikom koju su ljudi, iz meni neobjašnjivih razloga, voleli da slušaju i van diskoteka.

- * -

Ne mogu da odolim: danas je godišnjica rođenja Borislava Stankovića, pisca koji nije pripadao rock’n'roll provenijenciji (nema veze što je živeo pre tog vremena; ima rockera i u petnaestom veku, pročačkajte malo pa ćete ih naći). Međutim, možda bi se i Bora danas složio da bi neke folklorne teme o starom Vranju bilo najlakše ispričati kao rock-opere.

$#$

Seo trikovi zablude znanja know how optimizacijaSEO je lak. Da je tako, svi bi ga radili i ziveli od toga. SEO pruza vise izazova od programiranja i web design-a posto ih obuhvata. Svi dobri SEO radnici su nekada bili jako uspesni programeri i dizajneri. AKO SEO radnik kaze da nesto ne zna, to je zato sto ga mrzi da se bakce sa stvarima koje je ostavio godinama iza sebe. Nijedan drugi posao na webu ne moze omoguciti tako lep i lagodan zivot onome ko ga radi kao SEO. Busted!

Godine 1985. Commodore je krenuo s proizvodnjom i prodajom legendarne Amige. U ono vrijeme Amiga je bila grafička pila, gamersko čudo, nešto neviđeno te je kao idealna figura za predstavljanje iste bio umjetnik Andy Warhol.

Warhol pak je s druge strane doista bio opčinjem Amigom i alatkom paint bucket – njegov model za digitalni live performans je bila Debbie Harry.

 


Jutrošnji članak ekipe stranice Idesh, u kojem smo jednostavno zaključili da su Hrvati izmet ljudskog roda, ponukao me da se i ja malo poigram s ovom Googleovom mogućnosti.


Unosom pojma ‘hrvati su’ Google jednostavno zaključuje da smo Srbi.

Ako pak upitamo Google što su Srbi, dobivamo odgovor da su nam susjedi u stvari Turci.

S druge strane, za Google su Turci Srbi…

Zanimalo me što bi Hrvati, a Google kaže da bismo ‘rado u troje’…

Ako pak Google priupitam Google ‘Hrvati na’ dobivam odgovor da smo na Titaniku…

Ako postavimo negatovnu konotaciju cijele priče saznajemo da ‘Hrvati ne vole’, ‘ne žele u EU’ te da ‘ne bismo trebali dirati šajkaču’. Zgodno…

Poigrajte se malo s Googletom i dojavite u komentarima kakve ste rezultate dobili.

P. S. Hvala Idesh na inspiraciji…

Pharmacy 1900'sApoteka 1900-tih
Old Cities


Ova mapa proizvoda i brendova koji su postojali u bivšoj Jugoslaviji kruži društvenim mrežama i medijima i budi nostalgiju -- najčešća reakcija je da se u SFRJ toliko toga proizvodilo, i što su danas mnogi od tih brendova nestali mora da je znak ekonomskog nazadovanja.

Naprotiv, upravo je samodovoljnost ekonomije pouzdani znak neefikasnosti i siromaštva. To što smo sve proizvodili sami nije dobar nego jako loš ekonomski pokazatelj. Mnogo je efikasnije kad je zemlja uključena u svetsku podelu rada. Nema smisla da Zastava proizvodi automobile ili da EI Niš proizvodi ekeltroniku, kad ima Japanaca i Korejanaca koji to rade mnogo bolje i jeftinije.

Ako i dalje insistirate da to radite u zemlji, morate ekonomiju da zatvorite za konkurentnije proizvode iz inostranstva, čime građane primoravate da kupuju skuplje a manje kvalitetne domaće proizvode. U isto vreme, na strani proizvodnje uopšte ne podstičete ukupan nivo domaće proizvodnje kako se to ekonomski naivnima čini. Proizvodićete više različitih stvari ali ćete imati niži ukupan nivo proizvodnje i time niži životni standard, jer ne možete da se skoncentrišete na ono što su stvarno vaše komparativne prednosti.

Morate priznati da se na društvenoj mreži i mikrobloging servisu Twitter doista može pronaći znatna količina sranja. Shodno tome, ako poželite, možete konkretizirati navode iz naslova i prethodne rečenice jer će vam servis naziva Shitter bilo čiji niz statusnih poruka pretvoriti u rolu WC papira.


Ako eto smatrate da vaši tvitovi vrijede upravo toliko da ih treba otisnuti na rolu WC papira ili smatrate da to treba učiniti s statusnim porukama nekog drugog korisnika, ljutog vam neprijatelja, pripremite 35 dolara i četiri otisnute role stići će vam na kućnu adresu.

Zgodna ideja, moram priznati.

Kad smo već na tematici, ima netko da ne prati Gadgeteriju na Twitteru?

www.getshitter.com

P. S. Nisam ja rekao navode iz naslova, najdraža jest ;)

Kažu, ako automobilska industrija preživi recesiju i mi ćemo.

Kako bivam automobilska industrija će, ako već nije, preživeti, ali to ne znači da ćemo i mi.

Vitalnost te privredne grane i do sada je potvrđivala da je niko i nikada ne može toliko ugrozioti da ona preživeti neće. U stanju je da se prilagodi, da se pripremi, da proizvede i ponudi mnogo toga novog, manjeg ili većeg, raznih boja, još raznovrsnijih oblika sa neslućenim mogućnostima prilikom vožnje, ali i prilokom stajanja.

Nudi nam tako Mercedes, automobile koji svašta mogu, sada već i da sami, bez gazde-šofera voze, da se zaustave na semaforu ili pred pešačkim prelazom, da sami prilagode brzinu, da sami skrenu, da se sami parkiraju, zaključaju se i čuvaju, da vas sami odvedu do odredištea da u garažu sami uđu, da vam u njima ponude i pojaseve ali i jastuke, pića (naravno osvežavajuća i bezalkoholna) razne vrste, kompjutere i video prezentacije, muziku i filmove, ma krevet vam mogu ponuditi pa i ono što na njemu biva, dakle sve baš sve.

Evo vam jedan automobil neslućenih mogućnosti a vi sami pogledajte šta bi kako bi sa njim.

Eh, da ga samo imate, gde bi vam bio kraj, a gde početak?

 

aleandro minore

Ovo je psiho test. Ako izdržite do kraja sa nepromenjenim raspoloženjem, vaši živci su neoštećeni, jaki kao sajle i spremni na svako iskušenje.

Zapravo, fascinantan je entuzijazam tog lika. Čini mi se da on to ozbiljno misli.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37