Unosi za: Arhiva za 2012/04

Pretpostavljam da su svi gledali ili barem čuli za film "Park iz doba Jure" - pisac knjige po kojoj je napisan scenario je Majkl Krajton, po meni izuzetno dobar pisac trilera. Imao sam prilike da pročitam još dve njegove knjige: Mrežu vremena i Plen. Obe toplo preporučujem, a iz ove druge ću vam prekucati jako zanimljiv odlomak.
"Mej je bila dobar biolog, ali za primate. Navikla je da proučava male grupe visoko inteligentnih životinja koje imaju hijerarhiju dominacije i vođe grupa. Ona je znala da je složeno ponašanje posledica inteligencije. I bilo joj  je teško da pojmi snagu snagu samoorganizovanog ponašanja kod velike grupe glupih životinja.
U svakom slučaju, ovo je bila duboka ljudska predrasuda. Ljudska bića očekuju da u svakoj organizaciji postoji centralna komanda. Države imaju vladu. Korporacije imaju direktore. Vojske imaju generale. Ljudska bića veruju da bi bez centralne komande organizacijom zavladao haos, pa bi bilo nemoguće postići išta značajno.
Sa tog stanovišta, teško je poverovati da krajnje glupa stvorenja, sa mozgom manjim od glave čiode, mogu biti sposobna da grade komplikovanije objekte nego ljudi. Ali, zaista jesu.
Afrički termiti su klasičan primer. Ovi insekti prave zemljane humke nalik na zamkove, prečnika 100m, sa tornjevima koji sežu u vazduh 6m. Da biste shvatili njihov uspeh, morali biste da zamislite da su termiti veliki kao ljudi, pa bi tada te humke bile neboderi visoki kilometar i po, prečnika 8 km. A kao i neboder, humke termita imaju složenu unutrašnju arhitekturu koja im obezbeđuje svež vazduh, odvodi višak CO2 i toplote itd. Unutar strkture su bašte u kojima se gaji hrana, prebivališta za pripadnike kraljevske porodice i stambeni prostor za čak 2 miliona termita. Ne postoje čak ni dve potpuno iste humke. Svaka se pravi zasebno, da zadovolji potrebe i iskoristi prednosti određenog mesta.
Sve se to postiže bez arhitekte, preduzimača, bez centralnog rukovodstva. Niti termiti imaju projekat u genima. Naprotiv, te ogromne građevine rezultat su prilično jednostavnih pravila uzajamnosti koja pojedinačni termiti poštuju. (Pravila kao što je: Ako namirišeš da je drugi termit bio ovde, na ovo mesto stavi komadić zemlje). Pa ipak, ishod je svakako složeniji od bilo koje ljudske tvorevine."
Za mene je ovo jako lepa aluzija na tržište i ekonomski sistem. I na ljudsku potrebu da ga uređuju jer misle da je svuda potreban neki hijerarhijski uređen lanac sa vođom, iako samo postojanje tržišta počiva na jako prostim pravilima uzajamnosti (Primera radi: Ako mi sae svidi i imam dovoljno para, kupiću).

U 7.18 ujutru, dok se grad još budi, dok se drugi gnjecave po udobnim sedištima automobila ili gužvaju po autobusima, ja ponosito prkosim vetru i pedalu po pedalu, sa kosom kao vila ravijojla napredujem u svojoj biciklističkoj avanturi.

Ko se još sa mnom zajedno budi i osedlava svoga modernoga đogata?

Studentkinja, lepo obučena, mlada i fina, na jednom klasičnom biciklu. Tašna u korpi, knjige i kaciga pod obavezno.

Zgodni ćale i debeli sin. Debeli imaš da smršaš, kaže ćale.

Još jedna zgodna cica, i to u suknji. Pitam se kako funkcioniše vetar, suknja i bicikl? D li da eksperimentišem?

Đubretar u fluorescentnom prsluku. Pardon, nije đubretar no iz nekog meni nepoznatog razoga, nemci biciklisti vole da izgledaju kao đubretari, radnici na gradilištu ili na aerodromu. Što drečavije to bolje. Znam znam, vidljivost, jasno mi je. Al ne mogu stvarno da se obučem ko đubretar, mama i tata me učili da treba lepo da izgledam.

Crnkinja sa malim dupetom.

Dva klinca sa kacigicama i svom mogućom zaštitom.. Eh kako su slatki. Kod nas u Srbiji jedino pod pretnjom smrću da te nateraju kacigu da nosiš a ovde se opet od kacige garant ni u sopstvenom krevetu ne odvajaju. E pa ne mogu kacigu da nosim, iovako mi je kosa neukrotiva, još mi samo treba post-kaciga efekat.

Bicikl fanatici. Uvek postoje, bilo jutro, dan, veče, usred noći, uvek ima jedan, sa sve onim specijalnim načarima, u biciklističkim bermudama, u anti-vetar-anti-znojenje- anti-kiša-anti-bogtepitašta-majici,  sa fanatičnom grimasom na licu i pobedonosnim osmehom kad vas pretekne. I kacigom, naravski.

Bicikl treba da je uživanje! A ne takmičenje. Molim lepo.

 

 

Bielefeld-Ummeln

Bielefeld-Ummeln

 

 


Prelomna epizoda u kojoj odlučujem da batalim ispunjavanje muzičkih želja i otisnem se u nepoznato. Takođe, epizoda u kojoj nabavim prvu pitu od jabuke. Ne obavezno tim redom.[Pročitaj ceo članak...]

AAA


Paradox je objavio prvi deo dnevnika razvojnog tima Critical Studios. Momci rade na co-op akcionom naslovu Dungeonland, koji je bio najavljen na GDC 2012. U njemu će se grupica avanturista naći u najzlobnijem parku ikada. Osim obećanih šaljivih prepreka, očekujemo seckanje živuljki u najboljem hack 'n' slash maniru.[Pročitaj ceo članak...]
Dušan Lajović se plasirao u drugo kolo Serbia Opena pobedom nad Rusom Evgenij Donskojim od 7-5, 6-4. Lajović je dobio neizvestan prvi set, nakon što je iskoristio šestu brejk loptu pri rezultatu 5-5, posle čega je ubedljivim servis gemom zatvorio set. Odmah na početku drugog seta ...
Argentinac Huan Martin del Potro vraća se tenisu posle skoro mesec dana van terena, i to na šljaci Eštorila, turnira ATP serije 250 na kojem brani titulu. Delpu je ovo prvi ATP turnir na šljaci ove sezone (doduše na šljaci je igrao Dejvis kup) i ...
Australijanac Bernard Tomić pobedio je u otvaranju BMW Opena u Minhenu Belgijanca Olivijea Rohusa sa 6-4, 6-3 u jednom od dva meča glavnog žreba odigranih u ponedeljak. Tomić prvi put nastupa u na turniru ATP serije 250 u Minhenu koji se igra na šljaci. Meč je ...

Igrorama konačno stiže do voćnjaka i tamo se udružuje sa drugim igračima bez potrebe da klikne na njih, pozove ih u grupu ili se priključi postojećoj grupi. Sam boravak u zoni dinamičkog zadatka omogućava da naš napor bude uračunat u grupne aktivnosti i doprinese konačnom rezultatu.[Pročitaj ceo članak...]
Na Serbia Openu u utorak na teren izlaze, između ostalih, Rajan Harison, Fabio Fonjinji, Blaž Kavčić, Giljermo Garsija-Lopez, Viktor Hanesku: CENTRALNI TEREN – Početak 12:00h Gilles MULLER (LUX) [8] vs Lukas LACKO (SVK) Ne pre 14:00h Ryan HARRISON (USA) [7] vs Joao SOUZA (BRA) Ne pre 16:00h Benoit PAIRE (FRA) vs ...
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37