Unosi za: Arhiva za 2012/05

Danas slušamo vanserijsku izvedbu jedne od najboljih angažovanih pesama u opusu Brucea Springsteena. “Ghost of Tom Joad” je naslovna numera albuma iz 1995. godine koji je, koliko se sećam, prošao ispod radara u ono vreme… Ali zamalo. Poslušajte ovu izvedbu … Nastavite sa čitanjem >>

Bethesda Softworks i njihov partner Zenimax Media najavili su za jesen Doom 3 - BFG ediciju igre. Pored toga što je ova edicija znanto ispolirana u grafičkom pogledu, sadrži i dodatak Resurrection of Evil. The Lost Mission je sudbinski naziv za sedam novih nivoa koji će se pojaviti pored svega navedenog. Najbitnija stavka je da izlazi za sve vodeće platforme, a to znači da će ovo biti prva Doom igra za PlayStation 3. [Pročitaj ceo članak...]
Iako je GoG počeo sa distribucijom starinskih bisera poboljšanih za nove računare, stvarna situacija je takva da neki današnji samostalni razvojni timovi umeju da naprave nesvakidašnji naslov. Dobri primeri su Machinarium i Legend of Grimrock, koji su doživeli obećavajući uspeh u digitalnoj prodaji.
[Pročitaj ceo članak...]
U nekoliko navrata pisali smo o "ugradnji"/embed-ovanju raznih radio player-a u blog ili web stranicu. Ovoga puta opisaćemo nešto sasvim drugačije - postavljanje mp3 muzike... U dosadašnjim...

Za nastavak teksta kliknite na naslov ili posetite stranicu Blog trikovi »
Najavljeni DLC - Swords of Islam dovodi poznate muslimanske vojskovođe u Crusader Kings 2. Mapa sveta se proširila na Mali-Songhay, u cilju da prikaže Songajsko carstvo čije su vođe u 11. veku prešle u Islam. Ne brinite, znam da mnoge ovde zanima poligamija koja je oberučke prihvaćena i implementirana u dodatak. Stiže već u junu, strpite se malo. U nastavku vam slede slike i promotivni video.[Pročitaj ceo članak...]

Drugi i poslednji put na istu temu, ali mislim da je bitno: Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Briselu da bi otišao u Beograd na inauguraciju novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića samo ukoliko se on jasno izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije. Ja ovde mogu videti da predsednik Hrvatske nedvosmisleno traži da se sprski predsednik odrekne antifašizma i antikomunizma zbog unutrašnjih potreba Hrvatske. Naravno, moguće je da Josipović misli na instant četništvo kada su partizani & njihovi učenici & potomci 1990-ih navukli kokardu preko petokrake i nastavili ono što najbolje znaju. Ali to je pogrešna upotreba termina. Inače, ekspanzija je davno napuštena kao koncept, ako je istog i bilo u drugarskom prepucavanju pokojnih ratnih drugova, uglavnom preko leđa Srba i Hrvata na prostoru ex-RSK. Dakle, ako je ono prvo uslov, nažalost, Josipović i ne treba da dolazi. Ako je drugo, to je već godinama jasna politika Srbije, a i svih parlamentarnih partija u srbiji. Konacno, ne može se pobeći od svoje prošlosti, pa će biti sitnog prckanja naveliko. Tu će nam izabrani predsednik pokazati koliko je vešt. Recimo, mogao bi da uči upravo od Josipovića kako se može preokrenuti za 180 stepeni, pa od komuniste postati demokrata.

"određeni član u nemačkom jeziku u množin"
foto

U današnjoj lekciji Lukas nam skreće pažnju na određeni član u nemačkom jeziku, oblik za množinu. Već znamo da je rod u nemačkom jeziku gramatički, kao i u srpskom. To znači da nema logičkog razloga, kada su predmeti i nežive stvari u pitanju, koji određuje zašto je neka imenica muškog, ženskog ili srednjeg roda. Jednostavno, svaka nova reč se uči sa odrednicom, tj, određenim članom, koji nam ukazuje na to o kom rodu se radi, da li je u pitanju muški – der, ženski – die ili srednji – das.

Sada sledi lepa vest:
- U množini postoji samo jedan oblik za sve rodove i glasi die.

Da ne bih ja više pisala i preterala u opširnosti, dajem reč Lukasu. Saslušajte najpre audio lekciju a zatim se vratite na tekst.

- Einzahl / Singular/jednina

der Mann – muškarac
Der Mann liest. Muškarac čita. lesen – čitati

die Frau – žena
Die Frau isst. Žena jede. essen- jesti

der Junge – mladić, dečko
Der Junge trinkt. Mladić pije. trinken – piti

das Mädchen – devojčica
Das Mädchen schreibt.Devojčica piše. schreiben – pisati

- Mehrzahl / Plural/množina

die Männer
Die Männer lesen.

die Frauen
Die Frauen essen.

die Jungen
Die Jungen trinken.

die Mädchen
Die Mädchen schreiben.

Još jednom slušamo tekst:

Was machen die Männer? Šta rade muškarci?
Lesen , čitaju
Die Männer lesen.Muškarci čitaju.

Was machen die Frauen? Šta rade žene?
Essen, jedu
Die Frauen essen. Žene jedu.

Was machen die Jungen
– spielen oder trinken? Šta rade dečaci – igraju se ili piju?
Trinken, piju
Die Jungen trinken. Dečaci piju.

Was machen die Mädchen – spielen?
Šta rade devojčice – igraju se?
Nein, nicht spielen. Ne, ne igraju se.
Schreiben, pišu
Die Mädchen schreiben.Devojčice pišu.

Aber was macht das Mädchen? Ali šta radi devojčica?
Das Mädchen schreibt. Devojčica piše.

Das Mädchen schreibt. Samo jedna devojčica!
Die Mädchen schreiben. Više od jedne devojčice!

Ima više stvari na koje je potrebno obratiti pažnju:
1 – u množini određeni član je uvek die
2 – lični glagolski oblik mora pratiti množinu imenica i biti takođe u množini
3 – imenice u množini u nemačkom jeziku najčešće dobijaju nastavak, koji je različit, ali o tome ćemo drugi put.

"Singular i Plural u nemačkom jeziku"
foto

Related Posts:
Autor: Exdizajn, Grad Zadar, slike .

Hm, žene ga vjerojatne ne bi željele isprobati. Zapravo možda i bi, ali im to ne bi bilo baš tako jednostavno. Uglavnom, nađete li se kojim slučajem u Brazilu u Sao Paulu, svakako posjetite lokal koji ugošćuje pisoar naziva Guitar Pee. Ova gadgetolika pojava nema stalnu lokaciju, nego će se seliti iz lokala u lokal.


Princip rada Guitar Peeja je prilično jednostavan – mlazom urina svirate gitaru. Ovisno o intenzitetu i smjeru mlaza pisoar svira određeni ton. kakve su reakcije korisnika koji su imali priliku isptobati ovo čudo pogledajte u priloženom video isječku.

Napokon imamo gitaru koju svatko zna svirati. ;)

Najbolje od svega, svaki gitarski uradak pisoar posprema u formatu mpee3, a pristupite li službenoj stranici mobitelom možete ga preslušati i podijeliti na društvenim mrežama. ;)

Više na www.guitarpee.com.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37