Unosi za: Arhiva za 2012/07

Vreme na poklon! Cela sekunda!Ovaj prilog je namešten da bude objavljen 1. jula u 1:59:59. E, to je, zapravo, 30. jun u 23:59:59 po Griniču. Trik je u tome što je to sekund do ponoći koji je trajao dve sekunde! Kako to? Surprised smile Lako: i ove godine, uvedena je prestupna sekunda u času u kom se godina deli na onaj i ovaj deo. To je učinjeno po preporuci međunarodnog tela za standardizaciju vremena, lociranog u Parizu, sa namerom da se atomski časovnici na planeti sinhronizuju sa astronomskim vremenom. Naime, Zemlja se štogod otromboljila, pa svakih nekoliko godina dođe do potrebe da se vreme rotacije usaglasi sa dogovorenim sistemima za merenje vremena, koje podrazumeva trajanje kalendarskog dana od tačno 86400 sekundi. Naime, definicija sekunde je mnogo stroža nego što je to bilo nekad (da vas ne davim tom pojedinošću, setićete se oscilacija u atomu cezijuma) pa je potrebno usaglasiti fizičku veličinu sa kalendarskom konvencijom. Nastavite sa čitanjem >>

Svaki dokument koji posedujete ili ste sami napisali možete podeliti sa širokim auditorijumom preko Interneta. Nema razlike da li je u pitanju prezentacija, tabela, izveštaj, članak, priča ili bilo šta slično.

Dokumente možete čuvati i deliti preko specijalizovanih sajtova koje ćemo danas predstaviti. Svi ovi sajtovi imaju ogroman broj korisnika, što omogućava da materijal dopre do mnoštva čitalaca. Istovremeno su nam na raspolaganju i mnogobrojni drugi zanimljivi i poučni dokumenti, postavljeni od strane ostalih korisnika.

Podržani formati dokumenata su: pdf, word, powerpoint, excel i tekst. Sajtovi su na engleskom, ali dokumenti mogu biti na bilo kom drugom jeziku.

Kada postavljate dokumente vodite računa da pravilno odaberete jezik, tagove, kategoriju i opis, kako bi bili vidljivi pravim ljudima.

Calameo

Calameo je veoma popularan sajt na kome možete naći pubikacija, magazine, knjige i eseje na različitim jezicima. Idite na Browse, pa sa leve strane možete videti opcije za biranje kategorija, formata i jezika. Izbor je veoma širok. Svi dokumenti se mogu skinuti na računar. U besplatnoj verziji vam se, prilikom čitanja, prikazuju i reklame.

Scribd

Scribd predstavlja najkorišćeniji sajt za čuvanje i nalaženje dokumenata. Tu možete pronaći mnoštvo starih i retkih knjiga, eseja, seminarskih radova, analiza, članaka, obrazaca i još mnogo toga. Isto tako se možete povezati i sa drugim korisnicima koji imaju slična interesovanja. Teme su mnogobrojne i široke.

Slideshare

Slideshare je prevashodno namenjen za objavljivanje prezentacija. Tu se svakodnevno postavi veliki  broj prezentacija na raznorazne teme. Prezentacije su napravljene na takav način da drže pažnju i koriste slike da prenesu poruku. Stoga vam ovaj sajt preporučujemo i ako želite da naučite da pravite efektivne prezentacije.

 Docstoc

Docstoc služi za poslovne dokumente i obrasce. Na primer, tu možete naći obrasce za CV-jeve, poslovne izveštaje, i upustva za poslovanje.

 Issuu

Issuu je, pre svega, platforma za publikovanje digitalnih novina i magazina. Ali je istovremeno i kolekcija velikog broja zanimljivih dokumenata i publikacija. Iskustvo čitanja je takođe jedinstveno, jer omogućava da magazin listate baš kao pravu knjigu.

Archive Texts

Archive.org je neprofitna organizacija čiji je cilj čuvanje starih knjiga, sajtova i multimedijalnog sadržaja od zaborava. Tu se mogu naći mnogobrojne stare knjige koje su u slobodnom korišćenju i dostupne za preuzimanje. Na primer, možete naći stare istorijske knjige pisane pre dva veka. Jedina mana je malo nezgodan sistem pretrage, pa može potrajati dok ne doprete do željene knjige. Knjige možete čitati direktno na sajtu ili ih skinuti na računar.

Volite li linearne akcione igre koje se, umesto na besomučno ubijanje neinteligentnih protivnika što naviru u talasima, fokusiraju na naraciju, zagonetke i inovativnu mehaniku? Zaista? Koja vam je omiljena? Razmislite dobro... Sad odgovorite na ovo pitanje: Da li spaja hodanje po zidovima i plafonu sa akcijom u najboljem maniru naslova Half Life? Omogućava li kretanje kroz portale, te njihovu upotrebu pri rešavanju logičkih problema (godinu dana pre objavljivanja igre Portal)? Da li vam daje priliku da pošaljete svoje astralno telo tamo gde inače ne možete da dospete, te na taj način rešite naizgled nerešiv problem? Šta kažete, ovo poslednje nema ni u Half Life 2? Ukoliko ste se ikad pitali kako bi neslavni Duke Nukem Forever zapravo izgledao, da je 3D Realms uspeo da ostvari baš ono što je zamislio, nastavite da čitate.
[Pročitaj ceo članak...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37