Unosi za: Arhiva za 2012/08

Možda niste toga bili svjesni, ali prije otprilike dva tjedna dogodio se hakerski upad u web servis cloud pohrane podataka Dropbox. Kompanija nije razotkrila detalje upada, no poznato je da je računima određenog dijela korisnika Dropboxa pristupano aplikacijom ‘treće strane’, a istom metodom netko je upao u račun jednog od djelatnika Dropboxa. Kompanija je tijekom jučerašnjeg dana objavila da su osigurali da se to više ne dogodi, no i predstavili su nekoliko dodataka koji će ubuduće zaštititi korisničke račune.


Prvo, iz Dropboxa najavljuju dvostruku indentifikaciju prilikom pristupa računu na ovom servisu, a što će implementirati tijekom nadolazećih tjedana. Korisnicima će prilikom prijave biti potrebno dva puta se prijaviti i to jednom lozinkom, a drugi put sigurnosnim kodom koji će biti poslan na registrirani mobilni uređaj.

Drugi sigurnosni potez je nova stranica na kojoj možete provjeriti kada i koji uređaji su pristupali vašem Dropbox računu, a što činite preko ove adrese.

U nekim slučajevima Dropbox će od korisnika tražiti da izmjene svoju lozinku, ako je prejednostavna ili je dugo nisu promijenili.

Naravno, Dropbox savjetuje korisnike da za svaki od svojih servisa koriste različite lozinke te da se posluže nekim od alata za upravljanje različitim lozinkama, poput 1Passworda.

Izvor…

Devojka koja leti i jato ptica lastavicaPrijateljstvo prestaje gde počinje dug! (Tven) Draž susreta s prijateljem, znatno mi umanjuje osećanje da ne volim njegovu ženu! (Pikaso) Što više volimo svoje prijatelje, to im manje laskamo! (Žan Batist Poklen Molijer) Rana koju ti zada prijatelj, nikad ne zarasta! (Kineska poslovica)
Može li fotka koja služi za vežbanje da ispadne primamljiva za "jednu na dan"? Sudeći po večerašnjem rezultatu, to je moguće. Neću da vam pričam šta je bila glavna foto-sesija ovog dana; ostaće iznenađenje dok Jasna još malo ne uvežba crtanje baterijskom lampom u mraku... Ups!... Angel Uglavnom, dok sam se meračio da rasklopim aparat sa stalka, opet mi pade u oči ono zvono od terakote što visi na terasi... Upade mi u pogled jedan kadar i namah odlučim da izvedem sa njim nešto. Prvo da pokažem šta sam dobio, a onda i da ispričam kako i zašto. Jedna na dan, 31. jul 2012: Zvono (pogledaj veću fotografiju) Nastavite sa čitanjem >>
Ovih dana internetom kruži jedna fantastična fotografija:
Izvor: Twitter
Dve kultne ličnosti, jedna do druge: i Frida i Vladimir na svoj način revolucionari, vodilje mnogih generacija koje čeznu za promenom, za slobodom. Ko da ne odreaguje. U brzini niko ni ne razmišlja o tome da li je tako nešto moguće. Samo se "širi" dalje. Tek ko zna koji u nizu onih koji vide ovako nešto i pomisli: Čekaj, pa da li su to stvarno oni?

Početak XX veka je izgleda postao daleka prošlost. Koja godina tamo ili ovamo. A ova dva umetnika, zajedno na jednoj fotografiji, mnogima deluju fenomenalno, pa i meni. Međutim, da li je moguće da su se oni stvarno negde videli i ako jesu, gde je to bilo i kada. Podsećanja radi, Frida Kalo je rođena 1907. a Vladimir Majakovski 1893. Dakle on je bio 14 godina stariji od nje.
Na Vikipediji (engleska verzija) fotografija koja prati tekst o Majakovskom prikazuje pesnika u skoro identičnoj pozi kao na desnoj polovini zajedničke fotografije. Tačnije, upoređivanjem otkrivamo da je to ista fotografija, samo "u ogledalu". Ako je verovati Vikipediji, ova fotografija, na kojoj je sam pesnik, nastala je 1910. a Frida je tada imala samo 3 godine, što može da nas navede na zaključak da je zajednička fotografija rezultat fotomontaže. S druge strane, možda je fotografija sa Vikipedije zapravo nastala isecanjem zajedničke, neko bi pomislio.
Uz pomoć male pretrage, nailazimo i na odgovore koji nam otkrivaju pravi izvor i autora, a nas ostavljaju u blagoj nelagodnosti :) Naime, i slika na kojoj je sama Frida, a koja predstavlja polovinu kompozicije, zapravo je fotomontaža, rezultat Fotošopa, za koju je zaslužan Robert Toren. On u jednom intervjuu objašnjava šta za njega predstavlja lik Fride Kalo, ali i kako je došao do ove vintaž fotografije koja je oduševila mnoge, smatra li ovaj svoj postupak obmanom itd. Frida Kahlo Nude Iako sada znamo priču o fotografiji na kojoj Frida Kalo drži pištolj, nigde nismo naišli na odgovor ko je autor kompozicije na kojoj se nalaze ona i Majakovski. A upravo taj spoj oduševljava: umetnost i revolucija, ili revolucionarna snaga umetnosti. Baš njih dvoje: na jednom mestu kako isijavaju pokretačku energiju. Mnogi bi voleli da je to istina. Možda i jeste. Ali u nekom paralelnom svetu. 
Nakon svega, ostaje nam još jedno iskustvo više. Naravno: da smo istu fotografiju videli na izložbi u nekoj galeriji, potpisanu, bila bi na samom početku posmatrana kao rezultat slobode umetnika da definiše svoj doživljaj ljudi predstavljenih na fotografiji (što, na kraju, ova fotografija jeste). 
Ovo je samo jedan od primera kako pojedine fotografije, ali i citati, na koje nailazimo širom interneta, zamute nivo recepcije, pa odgurnu čoveka na klizavu ivicu između onoga što jeste i onoga što bismo voleli da bude. A sve kao rezultat današnjeg pristupa informacijama, pri čemu se ostaje negde na površini, bez zapitanosti koje je značenje onoga što smo pre par minuta videli/pročitali. 
I tako, nakon neke fotomontaže, ili citata, koji savremenom svetu otkriva prave istine kojima bi trebalo da težimo, prvo se pojavi oduševljenje, ili osmeh, ili klimanje glavom iza monitora, a zatim sledi re-akcija, retko kad za-pitanost. I onda nastavak ka nekom drugom zanimljivom linku, ili fenomenalnoj slici. Pa reakcija, pa tako dalje, i više, do kraja interneta
A površnost čitalaca/gledalaca i istinitost onoga što se vidi/pročita, se dopunjuju. I zbog toga ne treba bežati, nego saznati, naučiti kako čitati i gledati...
Šta je Igrorama Gold Club? Posredi je grupa najaktivnijih čitalaca kojima su obezbeđene posebne pogodnosti. Pozivnicu dobijaju samo aktivni čitaoci koji napišu određen broj komentara svakog meseca, koristeći svoj jedinstveni Google nalog za prijavu na sistem. Svako ko je jednom ili više puta zaslužio "mesečnu članarinu", dobiće slobodan pristup u novembru, kad budemo slavili rođendan bloga.
[Pročitaj ceo članak...]
Европска комесарка за хуманитарна питања и кризне ситуације Кристалина Георгијева изјавила је данас да хуманитарна трагедија у Сирији подсећа на бившу Југославију и да се хитно мора зауставити. “Сирија клизи у хуманитарну трагедију великих размера која буди ужасна сећања на бившу Југославију”, истакла је Георгијева у саопштењу за медије Eto bar u nečemu da se [...]
Imam privilegiju da dam uvodnu reč za tekst našeg mladog prijatelja. Toliko mudrosti i zrelog pisanja čuti od nekoga ko je tek postao tinejdžer je zaista fascinantno. Osho želim ti da celog života uživaš kao što sam ja uživao čitajući tvoj tekst. Hvala… Tajna Mi možemo pričati da je život lep, da Tajna deluje, i [...]
Blog Igrorama svakog meseca nagradi jednog vernog čitaoca licenciranim izdanjem neke PC igre. Ovog meseca poklanjamo naslov Razor2: Hidden Skies, svemirsku pucačinu nalik na arkadne klasike. Igra donosi osam deonica sa pedeset talasa protivnika, achievemente na Steamu i sjajnu muzičku podlogu. [Pročitaj ceo članak...]
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37