Unosi za: Arhiva za 2012/08

Beljanica vodopadPodručje oko planine Beljanice je najveće prostranstvo u Srbiji sa svojih 2500 kvadratnih kilometara potpuno nenaseljene teritorije. Raznovrsnost prirode i ogromnost ovog prostora je gotovo nesaglediva, i potpuno apstraktna za gradskog čoveka. Najviši vrh planine je 1339m. Kraški sastav je uzrokovao prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Centralna visoravan je uglavnom gola, a padine su pokrivene bukovim i hrastovim šumama koje su povremeno i prašumskog tipa.

Znam da sirće vezujete za ishranu i da verovatno znate da pomoću njega možete da očistite fleke i svašta nešto sa svačega nečega. Uglavnom, guglajte sirće za čišćenje i dobićete mnogo tekstova na tu temu. Ono što ja nisam znala, a pretpostavljam ni vi, je da sirće čisti i dezinfikuje bubanj mašine za veš.

Dakle, pre nekih godinu i po dana (da, toliko se i kanim da napišem ovaj tekst) nam je mašina počela da se oseća, da ne kažem da smrdi. Sve šta treba da odradim sam odrađivala (uključivala je praznu na 90 stepeni, veš vadila odmah i sl), ali ništa nije pomoglo. Mi imamo onu mašinu koja se otvara na gore (kao ova na fotografiji), a uzeli smo je jer nam je kupatilo u ovom stanu izuzetno malo, pa kao da uštedimo prostor. Nit smo uštedeli prostor nit novac nit išta. Nit je gorenje kao što je nekad bilo (sve u stanu nam je gorenje – verovali smo prejašnjem iskustvu). Uglavnom, oprala ja nju, izribala sve, ali jok, ne pomaže. I nazovem servis. Javi se čovek kom je broj zuba u ustima verovatno veći od broja reči u vokabularu koji koristi. E reko’, Drvce, baš si se usrećila, sad će ovaj da te otkači, a mašina pod garancijom (kupili je 2007.) i nema izlaza, ima da ti smrdi i dalje. Nadvikivasmo se mi tu nekih desetak minuta (dok sam mu objasnila u čemu je problem) kad me čovek upita da li sam probala sa sirćetom.

 • Kako, molim?
 • Sa sirćetom gospođo! Te mašine su mnogo nezgodne, kako da ti kažem, ne mogu da se osuše, jer im je bubanj velikim delom zatvoren, pa se voda sakuplja na dnu, pa se svašta namnoži unutra. Sipaj pola litre sirćeta i stavi da se otkuva, ali praznu. Ako ti ja pošaljem majstora za bezveze, ima da ti naplati izlazak, svejedno što je pod garancijom. A kad sipaš sirće, dodaj u pregradu za prašak i malo sode bikarbone, ima sav kamenac da ti skine, nemoj da kupujem Calgon, isti efekat ima.

 

Dooobro… rekao mi je gospođo, ali sam odlučila da se pravim da jesam.

Nemam šta da izgubim. Odem u kupatilo, izlijem iz flaše pola litre sirćeta u mašinu (mirisalo mi na zelenu salatu, sećam se kao sad), stavim da otkuva i čekam. Dva sata kasnije, mašina kao nova! I diše i miriše! Nazvala sam čoveka ponovo, da mu se zahvalim :)

 

To sam htela da vam ispričam. Da s vremena na vreme (u proseku jednom u mesec dana) sipate pola litre sirćeta i supenu kašiku sode bikarbone u praznu mašinu za veš i uključite na otkuvavanje. Učiniće dobro za vašu mašinu :)

 

P.S. Električni bokal čistim tako što sipam kesicu limuntusa i malo vode i pustim da prokuva. Nakon toga blista :)

Razer je najavio nove slušalice inspirisane onima koje nose piloti borbenih helikoptera. Razer BlackShark Gaming Headset su nova verzija slušalica Battlefield3 Razer BlackShark, koje je Razer napravio specijalno za igru Battlefield 3 i pustio u prodaju ranije ove godine. [Pročitaj ceo članak...]
Legendarna kompanija Atari danas je objavila da će u čast proslave 40. godina postojanja objaviti osam svojih klasičnih igrica za igranje u pretraživačima, koje su ponovo urađene s ciljem da podrže kontrole na dodir. Microsoft je obezbedio Internet Explorer 10 i Windows 8 kao okvir, a pomogao je i u [...]Vezani članci
 • Samsung će omogućiti streaming igara na LED televizore
 • Unreal Engine 4 tehnologija predstavlja budućnost igara sa fascinantnom grafikom
 • 8 najboljih Facebook igara
 • Nova Rovio igra Amazing Alex od sutra dostupna za iOS i Android uređaje

 • Soba je odisala nekom čudnom mirnoćom. Na prozorima su stajale saksije sa belim i roza ciklamama, koje je dobio od majke na poklon za useljenje. Zavese behu karirane i skupljene po sredini, kao u starim filmovima sa Liz Tejlor.

  Ona je volela da kuva. Spremala je često specijalitete od ribe i morskih plodova. Umela je da ga zavede svojim kulinarskim umećem. Uz večeru bi slušali laganu brazilsku muziku i pili skupa francuska vina.

  Noću bi raspreli priče o tome kako su stari Sumeri umeli da se orjentišu pomoću zvezda, ko su bili prvi astrolozi i kako su ljudi nekoć premeravali zemlju. Voleli su da pričaju o svemu. U pauzama između dva seksa ona bi odlazila da donese činiju sa sladoledom i sveže naseckanim voćem. Obožavali su jedno drugo. Davali su se nesebično. Mislili su da je najvažnije da se troše, onako poročki i razuzdano.

  Spajala ih je zajednička ljubav prema svetskim filozofijama. Umeli su da podele znanje jedno sa drugim. Ona je posebno imala dar da se uživi u antičke likove. On je bio taj koji je realno sagledavao sve stvari i činjenice. Prokletstvo! Savršena kombinacija.

  Jutrom bi se budili u beloj posteljini okupani suncem. On je ustajao da stavi kafu, a ona da časkom sleti do pekare po sveže kroasane. Doručak i višečasovno ispijanje kafe. Svaki dan. I svakog sledećeg.

  Behu jednom jedno. Na cvetnoj livadi punoj makova. Tog prelepog cveća koje izaziva glavobolju, baš kako je i njihova harmonična i savršena veza izazivala dosadu i monotoniju.

  Strasti je nestalo. Filozofski razgovori su presahnuli. Tela su im bila još dve hladne ledenice koje su čekale da budu otkinute ili otopljene.

  Vetar je odneo sve. Zanjihao zavese, porušio ciklame, ugasio sveće i plamen. Behu nekad jedno. Sad su negde drugde. Srećni. Ona bez njega i on bez nje.

  Paradox Interactive objavo je igru Starvoid, strategiju veoma brzog tempa u kojoj je cilj steći kontrolu nad proizvodnjom goriva pomoću armije robota i jednistvenih generala. Da bi proslavili ovaj događaj, glavni izvršni direktor Zeal Game Studios-a, razvojnog tima koji stoji iza igre, Robin Flodin i producent Staffan Berglén prikazali su igru uživo i odgovarali na pitanja na sajtu TwitchTV. Istom prilikom objavljen je novi promotivni video kao i kratki developer snapshot posvećen jedinstvenim jedinicama.[Pročitaj ceo članak...]
  Unite 2012 je jedan od onih festivala koje promovišu razvojne kompanije, poput one koja je razvila Unity programski pokretač. Verovatno vas neće čuditi saznanje da je i Brian Fargo nastupao na ovogodišnjem događaju, gde je ime njegove javne teme pobedonosno glasilo "The Power of the Crowd". Ako ste u ovom trenutku pomislili na predstavljanje RPG igre Wasteland 2, u pravu ste. Ali čika Fargo priča i o njegovom životnom iskustvu u industriji igara, kao i radu u kompaniji Interplay. Vredi pogledati.

  [Pročitaj ceo članak...]
  Mozilla je izdala priopćenje u kom upozorava Firefox korisnike da na svojim računalima onemoguće Oracle Java plugin nakon što su istraživači otkrili da sajber kriminalci aktivno iskorištavaju još jednu u nizu njenih ranjivost. Atif Mushtaq, sigurnosni istraživač u kompaniji FireEye prvi je otkrio ovaj propust u Java pluginu. On navodi [...]Vezani članci
 • Java i mobilni developeri najtraženiji u IT sektoru
 • Google ponudio više novca onima koji pronađu sigurnosni propust u Chrome-u
 • Prvi čovek kompanije Oracle kupio jedno Havajsko ostrvo
 • Varljivo leto nula-dvanaesto patvorilo se u muzički zapis trinaest pesama koje će konačno svoj dalji život, svaka na svoju stranu, početi od alhemijskog albuma “Intersection” (Wooden Ambulance, Intersection, sopstveno izdanje, 2012).

  Wooden Ambulance je, u svom korenu, trubadurski splendor Gorana Grubišića u čiji glas su se, tokom leta, amalgamirali ) ) senzibiliteti vrsnih sabatničkih muzičara i muzičarki, da bi sačinili, eto, punokrvnu neautohtonu (ama, praktično potrošačku) amerikanu.

  Goran, Čega, Boca, Terza, Rudlika, sestre Brešćanski i nekakav Dušan Filimonović, čiji nadimak ne poznajem, snimili su tako jedan divotan album koji će svakog slušaoca ostaviti bez reči. Samo ćemo mi, brbljivci, možda, uspeti da procedimo jedno “Splendid, my Goran!”

  Promotivna turneja po Srbiji, eto još jedne osobenosti, ide na biciklama.

  Free listen & download here.

  ::

  Fudalski meč između Crvene Zvezde i Žirodena igra se večeras u 20.30 ovaj meč možete pratiti na ovom linku

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37