Unosi za: Arhiva za 2012/09

Jelena Bodrazic operska pevačica mecosopran na sceniJelena Bodražić je rodjena i odrasla je u Srbiji. Prvi angažman je dobila u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu, potom sledi Narodno pozorište u Beogradu, i Kamerna Opera"Madlenianum" - pevajući ulogu Fidalme u "Tajnom Braku" Domenika Cimaroze i ulogu Lukrecije u "Nasilju nad Lukrecijom" Bendjamina Britna.
Ne možeš popraviti savršen dan. Osim eventualno da što pre obradiš te fotke koje si doneo u svom fotoaparatu... I tako, najzad smo izveli ono o čemu već pola godine pričamo: seli u auto i otišli u Sombor. A Ravangrad, boktemazo, fotogeničan kako samo jedna panonska varoš to može da bude. Dosta fotki sam doneo i sve one čekaju čak i na trijažu, a kamoli na konačan izbor. Za to vreme, evo jedne prekoredne: (pogledaj veću fotografiju) Nastavite sa čitanjem >>
************

BRK - Esztegomi Vitezek 28-20
Nada - Zagreb 31-0
Mladost - Čelik 45-25
Pobednik Mozzart - Donau 20-0

*************

Volim kad me osećaj ne prevari. Sve što je Maxivida napisala o ovom kolaču - tačno je.
Pročitajte više »

CERN u Kazandžijskom sokačetu

Svet nauke najčešće ne izveštava o dešavanjima u gradu, naročito ne o dešavanjima u petak uveče. Ali, juče je u centru grada nauka bila u centru pažnje.

U petak 28. septembra uspešno je održana Noć istraživača u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Nišu. Ovo veče posvećeno nauci privuklo je veliku pažnju građana i izazvalo je veliko interesovanje, pre svega među najmlađima.

Ovogodišnja Noć istraživača održavala se pod sloganom “Flertuj znalački“, a koncept je, kao i prethodnih godina, “drugačiji izlazak petkom uveče”. Neformalna atmosfera, filmovi, muzika i događaji pod vedrim nebom u samom centru grada predstavljaju najbolji način da se istraživački poziv iz akademskih klupa preseli u naše svakodnevno okruženje.(...)

Pročitajte nastavak Održana prva Noć istraživača u Nišu (129 words)

© Milan Milošević za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Sedeo je za stolom, ispijao čaj i čitao Politiku. Povremeno bi krišom preko olovnih listova novina pogledao ka šetalištu i uz neki prikriveni uzdah, pogledom otpratio lepu devojku. Da li ga je podsetila na neku davnu ljubav?
Ne verujem. Današnje devojke ne liče na devojke toga vremena…

Njegovo odelo me je nateralo da sednem i pišem večeras. Odelo. Tamno braon, verovatno kupljeno početkom 80-ih u Kluzu. Tada su kvalitetna odela, minimum 140s, bila normalna stvar.
Kad bi odelo moglo da priča svoju priču…
Koliko je to braon odelo videlo svadbi, sahrana, proslava u firmi?
Koliko je večera u restoranima bilo počastvovano posetom tog lepog odela?

Taj sedi gospodin, koji je danas uživao u lepom danu, u svom odelu koje je istorija, je delovao spokojno ali i tužno, dok je gledao oko sebe. Verovatno su mu misli pobegle u sećanja, na letovanja na Hvaru, Rovinju, izleti na Plitvičkim jezerima.
Setio se i odlazaka u Trst, svih seminara po novim i lepim hotelima širom tadašnje Jugoslavije. Negde u uglu sećanja su mu navirala ona mala bračna neverstva, kojih je bilo na tim putovanjima.
Da li je mogao da se seti imena gospođa, koje su imale hladne trajne, koje su tada bile u modi, ko zna.
Svaki njegov pogled preko novina mu je širio pluća, vraćajući ga u prošlost. Svestan je da su mu ostala samo sećanja.
Ostalo mu je samo odelo, kao najbolji drugar iz detinjstva.

Gledajući ga danas, video sam sebe. Šta će mi ostati osim nekog izlizanog odela i čežnjivih pogleda? Ništa. Osim sete…

Izraz Copywriting nema adekvatan sinonim u Srpskom jeziku. Obično se prevodi kao „kreativno pisanje“ i sl. Međutim, reč je o specifičnom načinu i stilu pisanja u odnosu na ciljano tržište, grupacije potrošača, SEO i sl.

Drugim rečima copywriting je umetnost pisanja i izražavanja, sažimanja suštine vašeg posla u privlačne i kratke poruke upućene klijentu, na osnovu kojih će vas zapamtiti i kojima ćete ostaviti utisak profesionalnosti. Dobar copy će ostaviti jak utisak nakon kojeg će klijent osetiti potrebu da vam pokloni svoje poverenje.

Prema drugoj definiciji, copywriting je tekst odnosno sadržaj koji sačinjava promotivne slogane, radio džinglove, TV reklame (oglase i reklamne spotove), oglase u štampi, web prezentacije, e-mailove, web banere, PR tekstove, Bluetooth advertising poruke,  brošure, kataloge, bilborde, letke, saopštenja za javnost, čestitke, podsetnice i druge forme različitih medija.
Uopšte. pojam copywriting označava upotrebu kreativnih formi jezika i izražavanja u svrhu promocije kompanije, ličnosti, mišljenja ili ideja i sl.

 

Svrha copywrite-a ili promotivnog teksta je da posmatrača (čitaoca, slušaoca ili gledaoca) potakne na akciju i ubedi ga da reaguje, odnosno da kupi ponuđeni proizvod ili uslugu, prihvati vaše ideje, mišljenja, stavove i slično.

Copywriting sa posebnim akcentom na SEO (Optimizaciju sajtova)

(SEO – search engine optimization)

Kod tekstova koji sačinjavaju web prezentacije copywriting ima posebnu ulogu koja se odnosi na “optimizaciju teksta” za bolje kotiranje na pretraživačima (Google, Yahoo i sl.).
Ovo se, između ostalog, postiže učestalim korišćenjem ključnih reči i fraza u sadržaju web stranice. Veština copywriter-a ovde naročito dolazi do izražaja jer mora da pomiri razlike i tekst prilagodi volji čitalaca ali i robota tj. softvera pretraživača koji beleže sadržaj, razvrstavaju ga i rangiraju.

Copywriter
Copywriter (pisac) je kreativna i komunikativna ličnost koja ume da se izrazi na originalan i neformalan način. On stvara ideje i koncepte te je  često je ključni faktor svakog kreativnog tima. Copywriter nije samo čovek sa talentom za pisanje (novinarsko, književno…) već se odlično razume u marketing, advertajzing i biznis uopšte.
Copywriter naručiocu pruža sve usluge osmišljavanja slogana, propagandnih poruka, oglasa, scenarija i pisanja promotivnih tekstova.

Optimizacija sajta jeste niz aktvnosti i podešavanja preduzetih u cilju bolje pozicioniranosti na velikim svetskim i lokalnim pretraživačima.
Poenta je učiniti sajt jednako dopadljivim i interesantnim kako posetiocima tako i pretraživačima. Ovako ćemo, preko pretraživača, privući višestruko veći broj posetilaca u odnosu na sve ostale vidove marketinga i promocije sajta.

Najvažnija stvar u procesu optimizacije jeste shvatiti principe po kojima pretraživači funkcionišu tzv. algoritme koje koriste u postupku bodovanja svakog sajta. Važno je znati šta cene i tako vam daju dodatne poene, a šta ih posebno nervira pa vas ignorišu ili čak stavljaju na crnu listu…

Jasno je da ukoliko se vaš sajt nađe na prvoj ili bar prve dve izlistane stranice pretraživača u odnosu na traženu ključnu reč, imate velike šanse da vaš sajt bude posećen tj. da prodate svoj proizvod, uslugu ili šta je već cilj vaše prezentacije…

Cilj optimizacije je da navedete pretraživač da vas visoko rangira i pozicionira što je moguće više u odnosu na konkurenciju. Stoga je izuzetno važan pravilan izbor ključnih reči za koje se radi optimizacija i detaljna analiza situacije i konkurencije.

Kada imamo otkrivena tajna oružja kojima se služi konkurencija, kada znamo šta tačno hoćemo tj. koje su ključne reči koje će posetioce dovesti na naš sajt i kada znamo sve fazone i fore kojima se služi pretraživač, neće vam biti problem da se nađete na prvom mestu.

O tome šta pretraživači vole da vide i čuju i tako steknu visoko mišljenje o vama je nezahvalno govoriti jer kontinuirno menjaju i usavršavaju svoje algoritme po kojima vas procenjuju tako da bukvalno, ono što vredi danas, sutra biva potpuno beznačajno. Tako naprimer, nekada su tzv. “meta tagovi” bili osnova svake optimizacije tj. osnovni kriterijum po kojem pretraživač vrši selekciju a danas su marginalizovani ili čak u potpunosti beznačajni.
Stoga, važno je znati šta je danas u modi ili u trendu i tako se ponašati a već sledeće sezone sve će možda biti potpuni promašaj što znači da je optimizacija kontinuiran proces a ne jednokratan posao ili aktivnost preduzeta u svrhu bolje posećenosti.

Jednostavno, ukoliko želite biti u trendu, morate pratiti modu!

Danas je moderno linkovati se sa što više drugih sajtova sa sličnim ili približno sličnim sadržajem. Pretraživači smatraju da, ukoliko vas kolege sajtovi cene i poštuju to znači da ste vi veoma ugledan sajt i da stoga zaslužujete da se nađete na prvom mestu!
Takođe, pretraživači vole logiku te će rezultati optimizacije biti veći, čak i multiplikovani, ukoliko se ključne reči koje ste odabrali zaista nalaze na vašem sajtu kao ključne tj. da se nalaze u naslovima, u prvim rečenicama i da se ponavljaju više puta ali ne i previše jer će u tom slučaju posumnjati da ih varate i baciti vas na crnu listu…

Prethodna rečenica vas navodi da uočite dve vrste optimizacije: poštenu i nepoštenu! tzv. nepoštena optimizacija vam garantuje odlične ali u svakom slučaju kratkotrajne rezultate. Čim pretraživač shvati da ga lažete ili manipulišete njegovom inteligencijom bićete zauvek diskvalifikovani. Jedna od najčešćih prevara koja je svojevremeno “palila” jeste tzv. “nevidljivi tekst” tj. tekst koji je obojen istom bojom kao i pozadina sajta tako da je posmatraču zapravo nevidljiv a pretraživač veruje da to stvarno piše na sajtu.

Već sam pomenuo, pretraživači konstantno usavršavaju svoje algoritme po kojima vrše kategorizaciju sajtova tako da ćete svakako, pre ili kasnije, biti razotkriveni i prognani u mračni pakao gde vas niko neće videti… Međutim, ako se bavite poštenom optimizacijom i tako zapravo pomažete pretraživaču da vas uoči, dobićete kratkoročno lošije ali dugoročno mnogo bolje rezultate u odnosu na nepoštenu optimizaciju.

Šta je u kom momentu kriterijum pretraživača za pretragu sigurno niko ne zna jer su to strogo čuvane poslovne tajne ali postoje instrukcije koje pretraživači daju webmasterima kako bi olakšali posao na obostrano zadovoljstvo.
Nadalje, važna je i konstrukcija samog sajta tako da već pri samoj izradi, ili već pri projektovanju sajta, moramo voditi računa o vidljivosti na pretraživačima. Ukoliko se o ovome nije vodilo računa na vreme, vaš sajt će morati biti temeljno rekonstruisan…

Važne su i same tehnike izrade sajta! Osnovno pravilo jeste da kod (HTML kod) sajta mora biti ispravan i da sajtovi urađeni u Flash-u uopšte neće biti vidljivi (ovo za Flash više ne važi ali…). U nekim slučajevima i tzv. Java skripte će ostati nevidljive… Poenta je pronaći dobre kompromise i rešenja koja neće ići na štetu estetike i funkcionalnosti a u korist optimizacije.

I na kraju, pokušajte da uočite koliko puta je autor, u ovom tekstu, pomenuo reč “optimizicija” – ključnu reč ove stranice a sve u svrhu upravo optimizacije.

Zora. Poljem, kroz izmaglicu, klizimo jedan za drugim moji saborci i ja. Sa leve strane ostavljamo liticu na čijem se vrhu uzdižu plavičaste zidine tvrđave. Dve reči su dovoljne da nas od radoznalih pogleda izvidnika sakrije čin nevidljivosti. Silazimo na dugu, peskovitu plažu i bez osvrtanja ulazimo u studene talase. Ispod površine vreme stoji. Korali nas dozivaju da istražimo podvodne špilje. Ipak, naš zadatak je važniji. Nastavljamo. U trenu smo na suprotnoj obali. Pogledom tražimo protivnike, ali ih nema. Sve ide prema planu. Neko vreme pratimo prašnjav put, a onda presecamo ispod brda do skladište skrivenog u zavetrini. Propuštamo prethodnicu kentaura. Neka oslabe stražare. Još malo... Sad! Nebo se otvara i pljusak strela zasipa začarani krug usred male zaravni. Spektralne kandže prosipaju utrobu iznenađenog stražara. Glasne reči lome tišinu i vatra se diže iz tla, guta sve pred sobom i ostavlja pustoš i tišinu. Za trenutak, sve je opet mirno. Pogledamo se i krećemo dalje. Protivnici znaju gde smo, za minut će da nagrnu, ali mi ćemo biti daleko, uznemiravati drugo skladište. “Zerg” je suviše spor da juri duhove...[Pročitaj ceo članak...]

Graphic1Ovаko višе nе idе! Što bi rеkli u onim turskim sеrijаmа nа tеlеvizoru – No pаsаrаn! Nе prođе dаn dа kаkаv bilmеz nе pаrkirа svojе tеrеnsko vozilo isprеd ulаzа, pа morаmo dа gа prеskаčеmo, ili još lаkšе, dа sе podvučеmo ispod njеgа, nе bismo li izаšli nа ulicu. U mojе vrеmе, tаkvа tеrеnskа vozilа koristilа jе sаmo аrmijа, а dаnаs, brе, svаkа sušа vozi tеrеncа, а kаd jе stigаo poziv zа vojsku, odjеdnom svi gаdljivi nа pušku!? Elеm, prе koji dаn, kаp jе prеlilа čаšu! Izlаzim ti jа iz zgrаdе, а jеdаn tаkаv sе uprаvo pаrkirа, prаvo nа ulаznа vrаtа od zgrаdе! Izlаzi polаko, krаtko potšišаn, ko od stеnе odvаljеn, nаlik onim univеrzаlnim vojnicimа iz аmеričkog filmа… Priđеm ti jа kolimа, pа sе popеh nа prstе nе bih li gа vidеo prеko hаubе, pа gа uljudno zаmolih: “Mlаdiću, bili pomеrio ovo tеrеnsko vozilo, dа poštеn svеt možе dа izаđе iz zgrаdе” а on sе okrеnе kа mеni, skidе nаočаri, pа kаžе “Mаtori, аko ti sе izlаzi, ti sе provuci ispod, аli pаzi, аko ti jе život mio, dа mi nе ogrеbеš cеv od аuspuhа” pа vrаti nаočаri i počе dа grokćе ko kаkаv vеpаr u tеrаnju, i odе sаv zаdovoljаn! Morе, bеzobrаzluk pаrеksеlаns! Rеšio sаm tаdа dа sе tomе morа stаti nа put! Nеćе jеdnog stаrosеdеocа mаltrеtirаti kаkаv strvinаr komе jеdvа dа jе brаdа počеlа dа ničе. Rukаvicа mi jе bаčеnа u licе, trеbаlo jе sаmo osmisliti аdеkvаtаn odgovor…

Pročitаjtе višе »
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37