Unosi za: Arhiva za 2012/10

U sredu je u Parizu bilo iznenađujućih rezultata. Iz daljeg takmičenja ispali su Novak Đoković i Rišar Gaske, tako da je ovogodišnji Pariz pored neigranja Federera i Nadala dodatno izgubio na kvalitetu. Bar kada je reč o zvučnijim imenima. Đokovića nisam gledao, ali sam čuo kako je tekao meč. Ako išta u tenisu “mrzim” onda je [...]

Android operativni sistem za telefone i tablete je izuzetno popularan, i stoga se, u poslednje vreme, javljaju servisi koji omogućavaju da napravite sopstvenu android aplikaciju bez ikakvog znanja programiranja. Iako su još u začetku, sasvim su solidni. Danas ćemo predstaviti jedan od najboljih servisa za pravljenje Android aplikacija. U pitanju je AppsGeyser. AppsGeyser omogućava  da napravite aplikaciju iz bilo kakvog internet sadržaja. Na primer, ako imate blog, sajt, knjigu, muziku koje želite da ubacite u aplikaciju, onda to možete da uradite sa ovim servisom.

Izradu započinjete tako što kliknete na Create App u gornjem desnom uglu.

 

Sada ćete biti upućeni na meni odabira tipa vaše aplikacije. Slobodno kliknite na More optios, kako bi vam se ukazale sve opcije.

Sada unesite sve potrebne detalje, kao što su ime aplikacije, veza, slika, opis i sve što se traži od vas. Kliknite na Refresh da bi videli kako aplikacija izgleda, i potom, kliknite na Create.

Sada ćete biti upućeni na meni za registraciju, gde treba da napravite svoj nalog.

Kada završite sa ovim, onda ćete dobiti link sa koga možete skinuti i istestirati svoju aplikaciju. Aplikacija će se nalaziti i moći koristiti sa njihovog sajta, a ako želite da je ubacite u Play prodavnicu, onda morate da doplatite 25 dolara. Istovremeno ćete imati pristup statistici korišćenje aplikacije.

Prehrambeni horor za Noć veštica:  ”Deca Kukuruza”   Da li se sećate horora Stephen King-a „Deca kukuruza“? Radi se o klincima koji služe pagansko demonsko božanstvo, nastanjeno u kukuruzu i na prilično brutalne načine eliminišu sve odrasle. King je povezao kukuruz i masovno ludilo. Koliko ta dva stvarno imaju veze i koliko je Stephen King, bio [ . . . ]

Napomena: strepnja preneta u celini celosti sa portala e-novine.

Scary Jeremić

Fuck man, bilo je scary da se usereš: Jeremić o uzrocima i posledicama (Photo: Beta)
Tokom besane noći dok je uraganka Sendi besnela nad Njujorkom, mi, ljudi sa kolodvora e-novina, satima živi bili nismo iščekujući vesti sa Nju Džersi šora, razume se, ne zbog saosećanja sa Amerikancima, već zbog teške brige za strancem u olujnoj noći koji se kliče Vuk Jeremić, a odaziva na Predsednik Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija. Mirno jutro dočekali smo pomešanih osećanja, srećni što je Naša ekselencija preživela, i tužni što je propao nadahnuti tekst “Otišao je jedan od njih”
Posredstvom agencije Facebook imali smo čast da dobre vesti čujemo direktno od “aktera sa terena”, lično i personalno od Jeremića, koji je iz ušuškanog stana na Menhetnu Gornjem opisivao nevreme na tečnom srpskom, ali sa već uočljivim njujorškim naglaskom
Dragi prijatelji”, počinje samouvereno Jeremić iskreno verujući da takvi postoje, “Sandy je protutanjao Njujorkom, ulice su i dalje zakrčene, ali život se polako vraća u normalu. UN su i danas zatvorene, pa sam odlučio da malo razgovaramo. Imamo sat-dva na raspolaganju, spreman sam da odgovorim na skoro svako pitanje”.
Žardinjere su letele, Nataša je plakala, ja sam je nežno ljubio: Jeremić, Marvelov junak
(Scrn: e-novine)
Iz kratkog ali živopisnog svedočenja, bilo je jasno da se omaleni Jeremić jako preplašio od Sandy, toliko da je zaboravio sopstveni jezik, za nepuna dva patriotska meseca: “Iskren da budem, u trenucima je bilo scary (da se usrereš – prevod e-n), naročito kada se polomio kran na 57-oj i 6-oj. Da se otkačio sa tih 200 metara, verovatno bi došlo do eksplozije...”, skoro u bunilu je kuckao Jeremić, ne zaboravljajući blagodeti luksuznog apartmana na Gornjem Menhetnu, “Takav vetar do sada jos nisam video, letele su žardinjere u našem kraju. Ali, mi smo dobro prošli, Donji Menhetn nije bio te sreće, oni su žešće poplavljeni...
Odgovorio sam je muževnim UN argumentima: Jeremić, Natašin junak (Scrn: e-novine)
Osobito je bilo dramatično kada je Jeremićeva supruga Nataša bezrazložno poželela da posredstvom TV Dnevnika RTS upozna Srbe sa uragankom Sandy: “Nataša je u jednom trenutku sinoć htela da izlazi da bi se sa ulice uključila u RTS. Jedva sam je odgovorio, tako da se na kraju javila iz stana. Profesionalna deformacija...”, svršio je Jeremić ostavljajući dilemu da li se uragan dogodio i u njihovom stanu, kako se to uključuje u RTS sa ulica Njujorka, te napokon, da li profesionalna deformacija ostavlja trajne posledice?
Vuk se obraća Danici: Scary, a naše (Scrn: e-novine)
Na naručeno Facebook pitanje o njegovim nadnaravnim sposobnostima, Jeremić je pustio estradnoj mašti na volju: “Svestan sam da predstavljam Srbiju pod svetlima svih svetskih reflektora. Mislim da se mišljenje o nama zaista menja na bolje. Sada smo na tako visokoj pozornici da nas svako gleda, i imamo sjajnu priliku da pokažemo da mnogo toga što su o nama slušali po svetskim medijima prethodnih godina u najmanju ruku više nema dodira sa realnošću. Juče mi je jedan ambasador (zemlje koja nije glasala za nas) rekao: kada bi glasanje bilo danas, imali bi ste skoro 3/4 glasova! shvatio sam dao kao kompliment i ohrabrenje...
starstarstar
Eto, po drugi put (posle priče Igora Marojevića) na blog kačim tekst koji nije napisan originalno za Građanski Krug, ili je delo nekog od autora ovog bloga. Posle posta Sendi i Hilari, ovaj tekst Pere Lukovića & Co. izgleda kao logičan nastavak rastvaranja lika em dela jednog od domaćih bezobraznika koji se spletom nesrećnih istorijsko-geografskih okolnosti, boljšojsadejstvujušči sa standardnim nepoznavanjem prirode i društva, našao u fotelji koju može da sanja čak i njegov Suludi Mentor. SpužvaWolf ponovo pokazuje znake sumanutosti, priča Helloweenska scary trabunjanja o oluji veka, velikoj srBčadi - ali ne pred spavanje, već da se ista ne bi probudila.
I videla kakva je tek pustoš ostala po Srbiji posle ovdašnjeg uragana poznatog pod imenom Boris Tadić & koalicija ekvidistance bolova, u kome je gorespomenuti i predmetni V.J. pozamašno saučestvovao postojanjem i delanjem.
1979 Madrid (Španija), šljaka: SAD – Australija 3-0 Par meseci posle takmičenja u Australiji videli smo jos jedno finale između istih timova i isti krajnji ishod. Ostin je ubedljivo dobila Rid, a Evert jedva Dajanu Fromholc sa 8-6 u trećem setu. Bili Džin King je u finalu odigrala svoj poslednji susret u Federation Kupu, u dublu sa [...]

Na putu od posla do kuće pije mi se vino. I jede losos. Svraćam u radnju i kupujem i lososa i vino. Neki rizling iz Pfalza. Štagod, sviđa mi se etiketa. Pravi sam znalac, kupujem po etiketi.

Sutra je praznik. Ne radim. Sve radnje će biti  zatvorene, bar neću trošiti mukom zarađene pare. A i te pare, čemu služe sem da se troše? Na tirkizne haljine. I čarape koje se posle jednog dana poderu. Al isplatiše se.

Odlučila sam da dan provedem radeći jogu i kontemplirajući o sreći. Dok se spremam za kontemplaciju pijem to moje vino. I nije loše uopšte. Jedna čaša, a gde je jedna, tu je i druga.

Drugarica mi kaže da je upoznala nekog sjajnog. Preko interneta. Inernet je čudo, da se zna.

Imam neke smuvane misli. Od vina, od lososa il od ponedeljka.

 

 

 

 

Valve je dao zeleno svetlo za predstavljanje sledećih deset igara preko Steam Greenlight-a, dela njihove velike igračke mreže zaslužnog za promociju potencijalno vrednih naslova, u cilju da jednoga dana budu i objavljeni na Steam-u. Nezavisnih autora je mnogo, a utisak svakog potencijalnog kupca ili korisnika Steam platforme je dobrodošao. Imate prilike da se učlanite u zvaničnu grupu ako to već do sada niste. Ipak, to nije sve, jer će pored igara biti objavljeni i programi. Sve to je prirpemljeno za 30. novembar.[Pročitaj ceo članak...]
Neki će reći da ovo nije moglo da se dogodi, drugi će reći da se to upravo dogodilo nekome, a niko neće priznati da je i sam bio akter ovog ili sličnog događaja. Da li je i takav slučaj sa D.K. koji mi je ovo ispričao ne znam, ali svakako je stvar koju treba razmotriti.

Milan DŽ.(36), bio je više nego zadovoljan. U njegovom džepu toga dana žuljala ga je metalna novčanica od 5.00 konvertiblnih maraka. Ni malo ni mnogo. Šta pametno učiniti s njom bilo je toga momenta možda najveće pitanje na svijetu za njega. Sva ostala mogla su biti samo periferna i nimalo vrijedna razmišljanja.
Bio je svjetan da to nije suma s kojom može da se nešto obrne i da se ona oplodi, tako da ta ideja nije jednostavno mogla da zaživi u njegovom džepu inače nepolodnom tlu za bilo kakvo oplođenje kapitala.
Kladionica nije bila na njegovoj strani već mjesecima iako se njegova priča da je u plusu odavno nalazila na klimavim nogama. Tombola, hm. O njoj nije imao stav. Čuo je za neke dobitke na „vrućoj“, ali metalna novčanica u njegovom džepu dodatno se pregrijala od stalnog stiska vrelog dlana i prstiju koje su milovale njegove glatke rubove.

Njegov najveći neprijatelj stomak od koga nije bilo uzmaka javio se za riječ.

„Hrana.“
„Svratiću u mesnicu. Kupiću pola kilograma faširanog mesa. Dva ručka za mene i moju dragu. Biće jako sretna.“- zadovoljno usmjeri i ubrza korak prema mesnici.

U džepu je stiskao novčanicu. Na momente se činilo da nije dobro da je drži u desnom džepu. Mogao bi uz put sresti nekog poznanika, ispružiti ruku za pozdrav i pri tom nesmotreno izgubiti novčanicu. Stoga ju je premjesto u drugi džep u kojem su se nalazile papirne maramice. Pomisli kako ni to ne bi bilo dobro rješenje. Može nesmotreno da izvuče maramice iz džepa da obriše nos koji mu je curio od blage prehlade i opet izgubi novčanicu. Potom je prebaci u zadnji džep, a kako je i tamo postojala mogućnost da izgubi novčanicu, premjesti je u sledeći i tako još nekoliko puta tražeći joj najbolje i najsigurnije mjesto.
U tom momentu već je stigao do mesnice. Ispred njega se nalazilo par kupaca koji su strpljivo čekali svoj red. Stao je i sam na kraj kolone. Par trenutaka kasnije iza njega je bilo još par kupaca.
Zadovoljno se smješako. Čekao je svoj red. Još jednom zavuče ruku u džep da opipa kovanicu koja ga je dovela u mesnicu. Nije je bilo.
Pomaknuo se za jedno mjesto. Gledao je buckastog mesara koji nije skidao osmijeh sa lica dok je usluživao goste.
Ispred njega su se nalazila još dva kupca. Blaga panika ga nagna da ponovo zavuče ruku u džep gdje je trebala da bude kovanica. Opet je nije bilo. Krenuo je redom da istražuje džepove. Nije bilo rezultata.

„Smiri se. Nije ti sad potrebna panika. Ponovo kreni redom od najsigurnijeg mjesta.“- kovao je plan.

Pomjerio se za još jedno mjesto. Panika ga je drmala punom parom. Novčanici nigdje nije bilo ni traga. Pokušavao je sakriti nervozu koja je rasla sa svakom sekundom. Munjevito je premotavao film i moguće scenarije gdje se novac mogao zagubiti. Njegove misli bile su blokirane. Novca nije bilo.

Gledao je netremice u debelog mesara koji je usluživao mušteriju ispred njega. Odjednom mu se učini da se iza njegovog osmijeha krije neviđeni bijes. Obuze ga panični strah da će sav svoj nakupljeni bijes iskaliti baš na njemu. Bijesan što te večeri neći moći i njegov novac po završetku radnog vremena zajedno sa ostalim odnijeti kući gjde ga čekaju njegova debela žena i još deblja djeca i pred njih zadovoljno baciti na stol zarađeni novac.
Vrijeme je nemilice teklo. Baš kao na pokretnoj traci.

„Ako bi se sad okrenuo i pošao prema vratima siguran sam da bi debeli mesar bacio kakvu sataru ili drugo hladno oružje za njim koje bi se zabilo pored njegove glave u štok od vrata.,.. ako,...“- hiljadu scenarija u kojem nije dobro prošao bilo je pregledano, ali nijedan nije mogao da ga smiri.
„Štaaaa, nemaš novca, a ovdje si mi se došao oblizivati kao kakav seoski mačor. Maršššš napoljeeee.“- već je odzvanjalo u njegovoj glavi.

„Izvolite?“- veliki osmijeh debelog mesara bio je sve samo ne dobronamjeran.

Milan se zbunio. Zapleo se jezik pa ko zalijepljen za nepce samo je mumlao.

„Molim?“- pomalo nervozno ponovi mesar pitanje, a sa njegovog lica nestade osmijeh.

Milan osjeti kako se iza njegovih leđa pojača nervoza u redu koji je čekao svoje usluženje. Gomila gladnih zakrvavljenih pogleda sjekla ga je na režnjeve. Režanj po režanj, kao krmenadlu.
Isped njega debeli mesar sa velikim nožem, a iza gladna gomila nikako nije mogla biti dobra kombinacija pa čak ni u kladionicama sa boljim koeficijentima.

U tom momentu na zidu spazi veli natpis.

„Svježe meso.“

Nije ni čuo mesara koji je gubio strpljenje. Novčanice nije bilo. Spasonosna ideja mu pade na um.

„Imate li možda bajato meso?“- posebno podignuvši glas na „bajato“.
„Nemam sad, ali dođite za pola sata.“- odgovori mesar nervozno pogledajući na red iza njegovih leđa.
„Hvala, navratiću kasnije.“- Milan izađe iz reda i napusti mesnicu.

Teret poput najvećeg planinskog lanca kao da skliznu sa njegovih pleća. Hladan vazduh ga dodatno razbudi, a njegovim tijelom kao da iznova prostruji krv.
Milan zakopča jaknu do grla i uvuče vrat pod kragnu. Duboko zavuče ruke u džepove i pruži korak. Hladna kovanica pod njegovim prstima zaigra kao čigra. Milan se nasmija i podiže pogled. Elektronski pokazivač temperature pokazivao je prvi minus ove jeseni, iznenađujuće za 31.oktobar. Svjetski dan štednje.


Pozdravlja Vas mandrak72, svjetski raspoložen čovjek rođen baš na ovaj dan, svjetski dan štednje.
Square Enix je objavio promotivni snimak koji prikazuje novi DLC dodatak za akcionu igru Sleeping Dogs, razvojnog studia United Front Games. Nightmare in North Point je prvi dodatak koji produžuje priču originala, do te mere da su se pokojnici čuvenih Trijada podigli iz mrtvih kao zli duhovi i da Wei Shen mora da pronađe magični način za njihovo vraćanje u svet mrtvih. DLC možete da preuzmete sa Steam-a po ceni od 5,49€.[Pročitaj ceo članak...]
Uvod

Ako već nemate instaliranu neku Linux distribuciju predlažem vam da da pogledate sajt Distrowatch gde imate najbolji pregled trenutnih distribucija i podhitno instalirate neku ) .
E ako biste nakon toga želeli da programirate nešto, nadam se da će ovo biti dobar vodič. Naravno i u Linuxu, poput Windowsa postoje IDE-i za različite programske jezike, al’ nekako u duhu Linuxa je da se koriste editor, kompajler(interpreter) i naravno konzola. Kao editor ja koristim Kate koji dolazi uz KDE grafičko okruženje, ali se može i naknadno instalirati na ostala okruženja. U poznate editore koji su više hakerski spadaju Emacs i Vim, pa ako vam se oni više sviđaju slobodno koristite njih.

Kate

Jedna od glavnih prednosti ovog editora je što se može uključiti konzola unutar njega, što znatno ubrzava rad.

Još jedna pogodnost ovog editora je dopunjavanje reči. Naime, kada jednom ukucate neku reč, bilo ona promenljiva, string ili bilo šta drugo, Kate je pamti i sledeći put kad otkucate prva 2 slova te reči, Kate vam nudi da pritiskom na enter dopuni do kraja.

Osnovne konzolne komande

Dosta ljudi ima strah upravo od ove stvari, ali jednom kad naučite, verujem da ćete ih uglavnom koristiti jer je mnogo brže raditi sa komandama. Kao i na windowsu strelica gore-dole lista prethodne komande, a tab dopunjuje. Kad želimo administratorska prava dovoljno je kucati sudo -s, zatim ukucati šifru i možemo raditi dalje kao admin. Ako nešto ne znamo kako da uradimo tu su man stranice koje treba koristiti što češće. Npr. man ls će nam izlistati opis komande ls, koji su njeni argumenti i slično. Za traženje u man stranicama koristi se man -k ‘niska’ i izlistaće nam sve man stranice koje sadrže datu nisku. A da, za izlaz iz man stranice koristi se taster q. Za prekidanje programa koristi se kombinacija ctrl+c, a za suspendovanje
ctrl+z. Vrlo često postoji potreba da se program pokrene u pozadini (konzola ostaje oslobođena i može se dalje nešto raditi), e za to se koristi & nakon naredbe, npr. kate& otvoriće kate u pozadini, a vama ostaviti konzolu slobodnu. Ako već imate previše slova u konzoli, naredbom clear čisti se konzola. To su bile neke male tajne, ajmo sad konkretno na komande.

Naredbe za kretanje, kreiranje, listanje, brisanje

Linux komande se sastoje iz tri dela (poslednja dva su opciona):
1. ime komande
2. opcije komande (slova ili reči kojima prethodi ­)
3. argumenti (nazivi datoteka, direktorijuma, proizvoljni tekst)
Npr.

1
 ls -l /tmp 

izlistaće sve fajlove u -tmp u specifičnom formatu kog smo definisali sa -l. Isto kao ls radi i dir
Za kretanje kroz foldere koristi se naredba cd pa naziv foldera u koji hocemo da udjemo. Za povratak nazad ide cd .. a ako recimo hoćemo da se vratimo u home direktorijum idemo cd ~.
Za kopiranje foldera koristimo cp ‘fajl’ ‘nova lokacija’, a za pomeranje služe mv ‘fajl’ ‘nova lokacija’.
Kad hoćemo da kreiramo novi folder koristimo mkdir ‘naziv’ , a ako hoćemo da ga obrišemo rm ‘fajl’. Za brisanje praznog foldera služi rmdir ‘fajl’, a ako unutar njega postoji još neki folder pozivom rm -R ‘fajl’, rekurzivno brišemo sve unutar njega. Ali obratite pažnju da kada ovako brišete ne prenosi se u recycle bin, tako da se trajno briše. Komanda pwd  štampa tekući direktorijum. U slucaju da imate neki sitan tekstualni fajl vrlo zgodna je opcija cat koja će ispisati direktno u konzoli sadržaj tog fajla.

Za pretraživanje unutar fajlova ukuliko poznajete regularne izraze koristi se naredba grep ‘regex’ ‘putanja do fajla’. Regularan izraz može da sadrži:

  • ^ – početak linije
  • $ – kraj linije
  • . – bilo koji karakter
  • [lista_karaktera] – bilo koji karakter iz skupa u zagradama, npr [1­2abc9­D]
  • [^lista_karaktera] – tačno jedan karakter koji nije među navedenim
  • izraz{n} – izraz se pojavljuje n puta
  • izraz* – izraz se pojavljuje 0, 1 ili više puta
  • izraz+ – izraz se pojavljuje bar jednom
  • izraz? – izraz se pojavljuje 0 ili jednom
GCC kompajler i Makefile

Pošto ću u narednim tekstovima pisati neke programe u C-u red je da se objasni kako se oni prevode, a i nije zgoreg da znate šta se dešava kada kliknete na dugme run ili kako već u nekom IDE-u ) .
Dakle najprostija naredba kojom se prevode c-fajlovi, u ovom slučaju hello.c fajl je:

1
 gcc -o hello hello.c

Ukoliko ne bismo naveli kako želimo da nam se zove prevedeni program (hello), gcc bi ga nazvao univerzalnim imenom a.out. Pozivom -o naglasili smo da želimo da se obavi i prevođenje i linkovanje prevedenih fajlova, u našem slučaju samo jednog fajla. Često bi trebali samo da prevedemo fajl do objektnog fajla (hello.o), a tek kasnije ga linkujemo sa ostalima. E to se radi naredbom -c u pozivu gcc-a, a kasnije se poziva i linker. U slučaju da želimo da dobijemo i warninge, a ne samo greške pri kompajliranju dodaćemo -Wall.

I tu već priča postaje poprilično zamorna, kad šta pokrenuti, šta ide posle čega i kako se poziva. Kako bi se taj proces automatizovao smišljen je alat koji se zove Make. Naime, potrebno je napraviti fajl koji se zove Makefile i u njemu napisati skup pravila kad se šta i kako poziva. Evo jednog jednostavnog Makefile-a:


1
2
3
4
5
6
program: hello.o zdravo.o
    gcc -Wall -o program hello.o zdravo.o
hello: hello.c
    gcc -Wall -c hello.c
zdravo: zdravo.c
    gcc -Wall -c zdravo.c

I sada nakon neke izmene je dovoljno otkucati samo make, a on tačno zna šta dalje treba činiti. Valja napomenuti da ako neki fajl nije menjan, neće se ponovo izvršiti njegova kompilacija, nego će se samo povezati sa izmenjenim fajlovima.

Na kraju..

Nadam se da sam uspeo da vam objasnim neke osnove komandne linije i rada u Linuxu. Vi naravno možete raditi i kako ste navikli u specijalizovanim okruženjima, ovo je samo jedan način rada. U narednim postovima radićemo neke konkretne programe iz različitih oblasti i koristiti različite programske jezike, ali ovo su neke osnove koje se svuda manje ili više koriste.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37