Unosi za: Arhiva za 2012/12

Za mnoga poslovanja prosto je nepraktično praviti verzije Web sajta za svaku rezoluciju i novi uređaj. Vodeći se idejom responzivnog dizajna imat ćete mogućnost prilagodbe sajta za niz uređaja sa različitim veličinama zaslona. Ideja, da sa jednim Web sajtom, jednom bazom koda, služite Web, mobilne i tablet korisnike zaista je [...]Vezani članci
 • 3 načina da pređete na mobilni sajt sa responzivnim Web dizajnom
 • Justin Timberlake vraća MySpace sa zapanjujućim novim dizajnom
 • Kako zaraditi novac bloganjem
 • Kako instalirati Google Analytics na Web sajt
 • Kako otvoriti ISO datoteku
 • Kako efikasno promovisati aplikaciju na prodavnicama aplikacija?
 • Kako otvoriti Payza online račun?
 • RapidShare ograničio download kako bi izbegao sudbinu Megaupload-a
 • Europska Unija simulirala masovni cyber-napad kako bi testirala svoje mogućnosti
 • Zarada na Internetu sa blogom i besplatnim e-Knjigama
 • Prva Apple reklama je izašla u javnost davne 1977. godine, doduše ne tako davne, ipak je to ujedno i godina rođenja autora ovog teksta. Kompilaciju, odnosno playlistu je pripremio Youtube korisnik EveryAppleAds. Sve u svemu, pripremite kokice, sokiće, zavalite se na kauč ili stolicu jer se radi o nekih 485 video zapisa playliste i krenite na putovanje do ne tako davne 1977. godine.


  costa-coffee

  05. decembra 2012. g. u 18:00 organizuje se događaj pod nazivom #PosaoUp koji ima za cilj da na jednom mestu okupi one koji traže posao, i one koji traže pojedince i kompanije iz oblasti online promocije. Ideja za ovaj događaj je potekla od sličnog događaja organizovanog nedavno u Zagrebu. Povod za PosaoUP je situacija u kojoj se nalazim i ja, ali i mnoge druge osobe koje organizuju poslove iz oblasti online nastupa (u ovom slučaju sa akcentom na online promociju), a to je da pored onih pojedinaca i kompanija koji su dovoljno vidljivi u čestim offline druženjima, ima veliki broj drugih pojedinaca i kompanija za koje većina ne zna, a mogu uraditi tražene poslove veoma kvalitetno. Kako je inače teško doći do različitih osoba koje kvalitetno obavljaju poslove iz različitih oblasti (uključujući i ovde tražene), ideja je da se što više proširi informacija o ovom događaju, da bi na njemu bilo što više onih koji su spremni da prihvate izazove iz sledećih oblasti online promocije:
  • SEO analitičari/menadžeri
  • AdWords analitičari/menadžeri
  • SocialMedia menadžeri
  • Content kreatori
  • Novinari
  U mom konkretnom slučaju, objedinjeni su interesi nekoliko kompanija za mogućnosti saradnje sa pojedincima i kompanijama po principima primarno outsourcinga, naročito za poslove iz SEO i content creation. U pojedinim slučajevima postoji mogućnost angažovanja na (plaćenom) probnom radu i mogućnosti zapošljavanja iz ovih oblasti. Takođe, postoji mogućnost direktnog angažovanja novinara (Telegraf.rs), jedino što je potrebno je da se na webu mogu pronaći vaši  članci (spisak odabranih linkova do vaših članaka) na osnovu kojih se može proceniti način i kvalitet pisanja. Kako se radi o otvorenom događaju, očekuje se da će i drugi poslodavci kojima su potrebni resursi iz ovih oblasti doći da popričaju sa potencijalno zainteresovanim pojedincima i kompanijama, i ovom prilikom ih pozivam da se odazovu i dođu na ovaj događaj. Za razgovor o potencijalnim poslovima je potrebno da pripremite odgovore na pitanja kako bi ste vi i šta generalno (ne mora naročito detaljno) radili u svojim oblastima za potrebe Web sajta http://elakolije.univerexport.rs/ (Univerexport je dao dozvolu da se njihov Web sajt uzme za primer u ovom slučaju, iako to nije jedna od firmi za koju se javljaju zainteresovani). Ako smatrate da ćete time što ćete nešto konkretno predložiti za ovu firmu odati neku vašu metodologiju rada za koju ne treba da se zna, ili mislite da ćete time poslodavcima dati nešto besplatno za ništa, onda nemojte tako nešto ni pripremati da odgovorite. Cilj odgovora na data pitanja jeste da se ustanovi koliko poznajete date oblasti i na koji način razmišljate u kontekstu rešavanja problema iz datih oblasti. U slučaju kompanije Internet Group (koja je jedna od kompanija koju predstavljam u ovom slučaju) biće nas troje koji ćemo prihvatati ponude i razgovarati sa kandidatima i potencionlanim partnerima. Nadam se da će dovoljno osoba doći i biti u situaciji da se upozna šta sve ko radi, i da dobiju priliku da to i pokažu.
  #PosaoUP se održava 05.12. od 18:00 u Costa Coffe, Jurija Gagarina 28, Novi Beograd. Možete se prijaviti za prisustvo događaju ovde.
  Isto se tako nadam da će se i drugi potencijalni poslodavci odazvati ovom pozivu i da će proširiti ovu informaciju, jer na taj način ova ponuda za poslove može se proširiti daleko...

  Kao što znate, primarni jezik za razvoj Android aplikacija je Java pomoću Googleovog Android Software Development Kit (SDK) razvojnog okruženja.

  Međutim, kako je Android zasnovan na Linuxu, Java baš i nije popularan izbor među Linux zajednicom.

  Na svu sreću, postoji SL4A (Scripting Layer for Android) projekat koji vam omogućava da pišete i pokrećete kod na Androidu u nekoliko različitih programskih jezika: Python, Perl, JRuby, Lua, BeanShell, JavaScript, Tcl, kao i osnovni shell skripting.

  U ovom uputstvu ćemo opisati kako da kreirate aplikacije u Pythonu na Android platformi.
   

  Instalacija

  Prvo, preuzmite i instalirajte Android SDK razvojno okruženje prema ovom uputstvu.

  Za potrebe ovog uputstva koristićemo Python verzije 2.6.2 na Android uređaju. Takođe je potrebno da imate instaliran Python na svom računaru. U ovom uputstvu koristićemo Ubuntu Linux 12.04 na kome je Python verzije 2.7.3. Na gotovo svim Linux distribucijama, Python je podrazumevano instaliran. Ukolio koristite neki drugi OS, npr. Windows, možete ga preuzeti sa zvaničnog Web sajta.

  Nakon instalacije, pokrenite Android SDK menadžer. Otvorite Terminal i pokrenite komandu:

  android

  Zatim, u Tools->Manage AVDs->New kreirajte Android virtualni uređaj (AVD).

  Pokrenite AVD klikom na Start dugme.

  Povežite Android uređaj sa računarom preko USB-a.

  Proverite da li je uspešno povezan komandom:

  adb devices

  List of devices attached
  emulator-5554    device
  0123456789ABCDEF    device

  Preuzmite sl4a_r6.apk i PythonForAndroid_r5.apk pakete.

  Pre nego što ih instalirate, potrebno je da na telefonu u Settings->Applications (Podešavanja->Aplikacije) uključite Unknown sources (Nepoznati izvori) opciju.

  Zatim, u Terminalu pokrenite komandu:

  adb install PythonForAndroid_r5.apk sl4a_r6.apk

  Pokrenite Python na Telefonu i na emulatoru.

  I kliknite na dugme Install da ga instalirate.

  Instaler će pored Pythona instalirati i Python skripte koje možete pokretati i testirati preko SL4A aplikacije. Skripte se nalaze u /sdcard/sl4a/scripts direktorijumu.

  Pored osnovnih core modula koji dolaze podrazumevano sa Pythonom, možete instalirati i neke od tzv. contributed modula i tako proširiti funkcionalnost svojih aplikacija.

  Listu dostupnih modula možete videti ovde, ili preko Python aplikacije klikom na Browse Modules dugme.

  Instalaciju novih modula vršite klikom na Import Modules dugme. Modul se mora nalaziti u /sdcard/Download direktorijumu i mora biti EGG ili ZIP arhiva.

  Na primer, da instalirate Tweepy modul (Twitter API), preuzmite isti komandom:

  wget https://github.com/downloads/tweepy/tweepy/tweepy-1.7.1-py2.6.egg && adb push tweepy-1.7.1-py2.6.egg /sdcard/Download

  I instalirajte ga na Import Modules pa OK dugme.

  Da biste mogli da pristupite Twitteru sa Tweepy, potrebno je da na https://dev.twitter.com/apps/ registrujete svoju Twitter aplikaciju. Ovo je iz razloga što Twitter API koristi OAuth za autentifikaciju, tako da nije moguće pristupiti jednostavno sa korisničkim imenom i lozinkom.

  Sledeći skript demonstrira upotrebu Pythona na Androidu:

  # -*- coding: utf-8 -*-

  import android
  import tweepy
  from sys import exit
  from time import sleep, strftime

  # Twitter autorizaija
  consumer_key = "vaš_consumer_key"
  consumer_secret = "vaš_consumer_secret"
  access_token = "vaš_access_token"
  access_token_secret = "vaš_access_token_secret"
  auth = tweepy.OAuthHandler(consumer_key, consumer_secret)
  auth.set_access_token(access_token, access_token_secret)

  try:
      api = tweepy.API(auth)
      print "Autorizovan kao: ", api.me().name
  except tweepy.TweepError, e:
      print "Autorizacija nije uspela."
      exit(e)

  # Pribavlja GPS lokaciju
  droid = android.Android()
  print "Započinjem lociranje..."
  droid.startLocating()
  sleep(20)
  loc = droid.readLocation()
  droid.stopLocating()

  if 'gps' in loc.result:
      lat = str(loc.result['gps']['latitude'])
      lon = str(loc.result['gps']['longitude'])
  else:
      lat = str(loc.result['network']['latitude'])
      lon = str(loc.result['network']['longitude'])

  # Postavlja trenutno vreme
  time = strftime("%a, %d %b %Y %H:%M:%S")

  # Tvit
  msg = "%s: https://maps.google.com/?ll=%s,%s" % (time, lat, lon)

  # Azurira status i ispisuje zadnja 3 tvita.
  try:
      api.update_status(msg)
      tweets = api.home_timeline(count=3)
      for tweet in tweets:
          print tweet.text, "\n"
  except tweepy.TweepError, e:
      exit(e)

  Sačuvajte ga u /sdcard/sl4a/scripts kao mylocation.py datoteku:

  adb push mylocation.py /sdcard/sl4a/scripts

  I pokrenite ga iz SL4A aplikacije sa vašeg telefona.

  Navedini skript tvituje vašu trenutnu GPS lokaciju.

  Resursi:

  Python For Android
  Scripting Layer for Android
  Python.org
  Android SDK
  Tweepy

  Tags: AndroidPythonsl4aLinuxUbuntuaplikacijeKategorija članka: Python

  Ukoliko želite da zadivite svoju porodicu i prijatelje, pripremite ovo jelo prema ovom super receptu.  Ćuretina sa pečurkama, graškom i špagetama  je  jelo, koje će sigurno postati redovno na vašem mesečnom meniju.

   

  Priprema

  U velikom tiganju rastopiti polovinu maslaca na srednjoj temperaturi pa dodati samleven beli luk i propržiti 5 minuta. Zatim dodati iseckane pečurke i so pa propržiti još 10 minuta. Potom sipati vino i ostavite da se sve kuva nekoliko minuta, odnosno dok se tečnost ukuva do polovine prvobitne količine. Zatim izvaditi sastojke iz tiganja i ostaviti ih, u odgovarajućoj posudi, na stranu.

  U tiganj dodati drugu polovinu  maslaca i rastopiti ga na srednjoj temperaturi  pa dodati kokosovo brašno  i dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati i mešati kokosovo mleko i pileću supu. Zagrejati do ključanja uz mešanje i kuvanje još oko 5-8 minuta da smesa postane malo gušća. Dodati muskatni oraščić i preliv je gotov.

  Grašak i špagete posebno skuvati u posoljenoj vodi, ocediti ih i pomešati s iseckanom kuvanom ćuretinom i slaninom, pobiberiti i preneti u pouljenu vatrostalnu posudu. Zatim sve zaliti s prethodno pripremljenim prelivom i peći u zagrejanoj rerni na 200 oko 25 minuta.

  Posluženje

  Ćuretina sa pečurkama, graškom i špagetama može da se posluži sa svežim vlascem, koji se pospe po vrhu serviranog jela.

  Sastojci

  • 300 g ćuretine
  • 300 g smrznutog graška
  • 300 g špageta
  • 200 g pečurki
  • 50 g maslaca
  • 2 česna belog luka
  • 100 ml suvog belog vina
  • 2 kašike kokosovog brašna
  • 150 ml kokosovog mleka
  • 100 ml pileće supe
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenog belog bibera
  • 2 kriške kuvane slanine
  • sveži vlasac
  • morska so
  Map 1967


  Mapa 1967.godine...


  Problem

  Recimo da neko naruči od vas da napravite neku aplikaciju. Vi sve odradite i pošaljete korisniku, a on ne zna šta da radi s tim jer ne može da pokrene vaš program. Posle niza neuspešnih pokušaja da preko telefona navedete korisnika da kaže u čemu je zapravo problem (Jesi li instalirao? Da li uopšte možeš da pokreneš nešto? Da li otvaraš pravu stvar?), odlazite do korisnika i shvatate da on nema potreban softver za pokretanje vašeg koda (odgovarajući .Net Framework, JRE ili nešto treće). Zvuči poznato? )
  Rešenje je naravno da mu kažete “sa te i te adrese skini to i to i instaliraj”, ali postaje problem ako ćete svakom korisniku slati program i spisak potrebnog softvera koji treba da download-uje kako bi sve radilo.

  Rešenje: Install Wizard

  Install Wizard (Demo verziju) možete besplatno skinuti sa http://www.wininstaller.com/. Ukoliko želite, možete kupiti Full verziju po ceni od 90 do 400 dolara, ali za neke osnovne stvari, Demo verzija “završava posao”.
  Kada pokrenete Install Wizard i idete na New Project, možete videti da je već integrisano dosta stvari koje su vam potrebne. Čak je moguće definisati da li nešto treba instalirati u Program Files, Windows, MyPictures ili nekom četvrtom folderu.

  Osnovne funkcionalnosti

  Uz Install Wizard ide jako dobar Help i mislim da svako može da se snađe, ali ipak ću objasniti neke osnovne funkcionalnosti.

  • U delu General Information, možete podesiti neke informacije kao npr ime programa koji se instalira, verzija, instalacioni folder, neke osnovne podatke o proizvođaču softvera itd.

  • U delu Files se dodaju fajlovi koji će biti instalirani, u Setup Types se može definisati šta obuhvata tipična (Typical) instalacija, šta minimalna, a moguće je napraviti i Custom instalaciju.
  • U okviru Splash Screen možete dodati neku sliku u format .bmp, .jpg ili .gif kao SplashScreen.
  • Dialog Boxes je sekcija koja nudi izbor između nekoliko prozora koji će se pojavljivati u toku instalacije, njihov redosled i sadržaj.
  • Background Window omogućava dva različita izgleda pozadine tokom instalacije. Moguće je isključiti pozadinu, ovo znači da će instalacija biti kao prozor na desktopu. Druga opcija (često viđena prilikom instalacije PC igara) je da se postavi neka pozadina, to može biti naka slika vezana za softver koji se instalira ili bilo šta drugo.

  • Moguće je još mnogo toga definisati, to ostavljam vama. Dodaću još samo Requirements u kome možete zadati koji operativni sistem je podržan, koji procesor je potreban, koliko RAM-a, rezolucija, itd.
  Zaključak

  Na kraju, reći ću samo da je u Demo verziji moguće samo napraviti Single Image Build Setup, koji možete naći u folderu My Setups (verovatno na C:\My Setups) nakon što build-ujete instalaciju. Takođe, Install Wizard je alat pomoću koga možete napraviti i Update, ne samo inicijelnu instalaciju. To se postiže korišćenjem Template-a i vezuje se za prethodno kreiran projekat (instalaciju).

  Kao što Andriću pripisuju onu rečenicu o vremenima, fukari i pametnima iako je on nije zapisao - tako se godinama iz Pavlove rečenice, čiji tonski zapis nije lako dostupan, sve češće izostavlja njen drugi deo - "... iako smo Srbi."

  Taj zaborav nije slučajan. Drugi deo rečenice može biti i tumačen kao mala neprijatnost, koju bi valjalo što pre dovesti na nivo štosa, na Mreži trenutno dostupnog kao skeč iz "Crnog Gruje".

  Integralna verzija pak ostavlja prostor i za kratku stilsku vežbu koju želim da izvedem - a radi podsećanja da je u originalu rečenica zaista glasila: 
  "Budimo ljudi, iako smo Srbi".

  Ako drugi mogu da skraćuju, mogu i ja da variram, ne menjajući dramatično njeno značenje.
  Stilska vežba, dakle:

  "Budimo ljudi, iako smo u Srbiji."
  "Budimo ljudi, i kad nas sve srdi."
  "Budimo ljudi, iako sve smrdi."

  "Budimo ljudi, iako nas svrbi."
  "Budimo ljudi, i kad smo u srdžbi.".


  Suncetižareno! Kad pre decembar! Pa to nije fer! Let it roll, baby!"Sporo prolaze dani dok godine lete", pevao je Drago Mlinarec onih romantičnih godina. Nisam to razumeo, osim kroz opise onih koji su već prevalili sredovečne godine. Sad kad sam i ja odavno obrnuo cajger, znam kako je vreme jedini dragoceni i nenadoknadivi resurs u životu. I zato, pametno s vremenom. A opet, šta vredi da žurim kad znam da neću stići? Otkrio sam odgovor i na tu dilemu: žurim zato što neću dozvoliti da me baš to vreme pretekne. Gledam sve više ljudi oko sebe kako odbijaju da se suoče sa svakodnevicom; koriste različite recepte da bi se odbranili od onog što ne razumeju. Nastavite sa čitanjem >>
  Pomognimo Nikoli koji jе pomogаo nаmа, jеr on sе borio zа nаs, zа nаšа budućа pokoljеnjа, zа Srbiju!! ***************** Izvor: FBR Monitor Pomozimo Nikoli Alеksiću! Molimo zа pаžnju svе prijаtеljе Ekološkog Pokrеtа Novog Sаdа. Nikolа Alеksić jе trеnutno blokirаn, nа svаki nаčin. Vrlo uskoro trеbа dа sе usvoji zаkon o dozvoli promеtа GMO u Srbiji. [...]
  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37