Domain on Sale!

Since 2011 Blogodak is no longer actively maintained. If you’re interested in purchasing either domain name or whole project, please contact us.

Please be aware that we are no longer updating posts on our database (which also includes links even though some of them might be broken now). Collected posts from 2006 – 2011 will be kept as archive until further notice.

Your Blogodak Team!

Prestanak rada servisa

Prošlo je nešto više od 5 godina od dana kada smo pustili u rad prvu “Beta Preview” verziju Blogotka. Potpuno nekomercijalan projekat, nastao pomalo iz ljubavi a pomalo iz inata, uz sjajan dizajn Dragana Babića čiji je rad ostao nekako svež sve ove godine.

Tokom svih ovih godina Blogodak je bio važno mesto za sve domaće Blogere, dobili smo mnogo pohvala koje su nam puno značile, a u izradi nekih naših servisa svoj doprinos dali su i mnogi poznati domaći Blogeri.

U međuvremenu svet Blogova se promenio. Mnogi nekada sjajni Blogovi otišli su u istoriju, došli su naravno i neki novi, drugačiji. Nekako su sve te promene uticale i na naš entuzijazam tako da kao autor servisa već duže vreme ne nalazim ni vreme ni motiv da se ovom servisu više posvetim.

Sve u svemu nakon dužeg razmišljanja danas sam doneo konačnu odluku da Blogodak bude ugašen!

Od danas dodavanje novih Blogova više neće biti moguće. Postojeći sistem će funkcionisati još neko vreme, najverovatnije do kraja godine, nakon čega će svi postovi biti arhivirani a agregacija novih ugašena.

Pet godina!

Na današnji dan pre tačno pet godina izbacili smo prvu “Beta Preview” verziju Blogotka. Detalje o prvoj verziji Blogotka objavio sam na svom Blogu a Dev Pro Talk community nam je puno pomogao da u temi posvećenoj našem servisu uklonimo bugove i dovedemo naš servis do nivoa u kojem je postao upotrebljiv.

U poslednje vreme nije bilo mnogo novina na servisu i ovo je verovatno lep trenutak da se najave neke izmene. Pre svega poradićemo na potpuno novom backendu (ceo kod biće zamenjen i prebačen u neki popularan PHP framework, najverovatnije Code Igniter) a zatim planiramo da poradimo i na novom dizajnu koji će omogućiti bolju čitljivost, lakše dodavanje novih Blogova, integraciju sa Twiterom i čitav niz novih feature-a.

Ovo je takođe i lep trenutak da se zahvalim svima koji su nam u proteklom periodu pomagali sa svojim predlozima i kritikama. Domaćim Blogerima bez kojih ovaj servis ne bi ni imao smisla želim puno dobrih postova i u Novoj Godini!

Blogodak.com promenio hosting

Ako ste redovan korisnik našeg sajta verovatno ste promenili česte probleme sa bazom u poslednje vreme kao i generalno veoma sporo učitavanje samoga sajta. Nažalost nakon svega nekoliko meseci nivo usluga renomiranog hosting providera gde se blogodak do sada hostovao (mediatemple) veoma se srozao tako da smo bili prinuđeni da Blogodak premestimo na nov hosting.

Od danas Blogodak se hostuje na WebFaction serverima, što će nadam se na duže staze rešiti naše probleme sa hostingom. Nakon prvih testova brzina učitavanja strana je vidljivo bolja, tako da mi se čini da je prelazak na novi hosting pun pogodak.

Postoji mogućnost da ćete još neko vreme (najduže 48 sati) dobijati strane sa starih (mediatemple) servera, ali na oba servera blogodak će raditi uobičajeno. U slučaju da primetite neke probleme, vaši komentari su dobrodošli.

Blogodak Top Lista Blogova

Od danas Blogodak ima sopstvenu Top listu Blogova zasnovanu na Blogodak Rank-u koji će u potpunosti zameniti prethodnu BlogJuice listu.

Blogodak Rank može imati vrednost od 0 do 10 i nastao je kao složena formula koja u svojim parametrima uključuje sledeće servise:

1. Alexa Rank
2. Google Page Rank
3. Google Backlinks
4. Broj subscribera na Google Reader-u
5. Broj subscribera na Blogotku

Sama formula nastala je u saradnji sa nekoliko vodećih blogera regiona, tako da se nadamo da će ovo biti najprecizniji rank do sada. Blogodak rank biće ažuriran jednom nedeljno a biće dostupni i podaci sa ranijih lista.

blogodak_rank

Uklonjeni neaktivni Blogovi

Sa Blogotka je uklonjeno preko 50 neaktivnih Blogova, tj. onih kod kojih je vreme poslednjeg posta starije od 3 meseca. Nakon poslednjeg čišćenja na Blogotku se agregira 270 Blogova.

Blogodak od danas više nije besplatan servis

Kao što znate, pored stalnog praćenja stanja domaće Blogosfere, Blogodak svim svojim korisnicima omogućava da sami naprave listu Blogova koje žele da prate, kreiranje rss izvora sa sopstvenom listom Blogova itd.

Nažalost u svetlu Svetske Ekonomske Krize u Srbiji (poznatije kao SEKS), i želje autora da uprkos novom porezu od 6% na 12k din nastavi sa sopstvenim projektima (pogledajte www.dinke.net/hocu-i-ja-audi-a6), Blogodak će od danas početi sa naplatom članarine za sve svoje korisnike. U dogovoru sa Vladom Srbije, naplata će se vršiti preko infostana, a za korisnike van Beograda biće omogućeno i plaćanje preko računa za struju.

U najskorije vreme možete očekivati i dodatak Blog Juice Top Listi, koji će omogućiti da jednostavnim slanjem SMS poruke podignete rejting vašeg Bloga za minimum 0.2 Juice Poena. Na taj način moći ćete jednostavno, praktično preko noći da postanete najbolji Bloger u regionu a i šire.

Cena svake poruke biće 99.99 din (+ PDV + 6% poreza na porez).

Aprililili!!! :)

Blogodak Pretraga Ponovo Aktivna

Nakon izvesnih problema sa našim hosting providerom (o čemu je bilo reči ranije) dosta dugo pretraga na Blogotku bila je onemogućena. Danas smo probleme sa pretragom konačno rešili tako da ponovo možete koristiti pretragu, a uz to pretraga bi trebala biti mnogo brža nego ranije.

Podsećanja radi, prilikom pretrage pretražuje se cela fraza a ne svaka reč pojedinačno. Tako na primer ako ukucate “iron maiden”, dobićete samo postove koji sadrže tačnu frazu, ne i one koji sadrže bilo reči “iron” ili “maiden”. Naravno ovo je samo prvi korak, u budućnosti planiramo dodavanje posebne strane sa naprednim opcijama pretraživanja.

Blogodak Downtime

Danas smo dobili obaveštenje od našeg hosting providera (Dreamhost) da je naša baza privremeno suspendovana zbog velikog opterećenja servera. Gledajući u logove očigledno je da smo imali jedan manji DOS napad, koji je kao posledicu napravio poveći load na DB serveru.

Aktivno radimo na rešavanju problema, u nadi da će Dreamhost brzo reagovati i uskoro ponovo aktivirati našu bazu. Za to vreme umesto standardnog prikaza Blogova koje agregiramo sve strane učitavaće naš Blog.

Hvala na razumevanju.

Blogodak na Facebook-u

U cilju dalje promocije Blogotka, danas smo kreirali i Blogodak.com stranu na Facebook-u.

Ukoliko koristite Facebook na Blogodak.com strani pratiti novosti u vezi naših servisa, diskutovati o Blogovima ili jednostavno predložiti nove mogućnosti koje želite na svom omiljenom agregatoru :)

find_us_on_facebook_badge.gif