Blogjuice update

Danas su ispravljeni problemi sa blogjuice parserom, tako da je Blogodak od danas potpuno ažurna.

Podsećanja radi, blogjuice rejting dobija se pomoću rejtinga Bloga na popularnim servisima (Technorati, Alexa i Bloglines) i to na sledeći način:

1. Broj Bloglines pretplatnika. Ulazi sa 40% u kalkulaciju juice rejtinga.
2. Alexa rejting (15%).
3. Technorati rejting (30%).
4. Broj dolaznih linkova na blog prema Technorati servisu. (15%).

Kao i svaki drugi servis za praćenje popularnosti i Blogjucie nije savršen, što je naročito problem sa Alexa rejtingom jer će Blog koji se hostuje na popularnim Blog servisima (bloglines, wordpress, yahoo …) imati alexa rejting samog domena a ne Bloga, tako da će takvi Blogovi po pravilu imati nerealno visok blogjuice rejting. Zbog toga sam razmišljao da takve sajtove potpuno izostavimo sa Blogjuice liste, ili da napravimo sopstveni servis sa znatno realnijim rejtingom.

Inače nakon dužeg vremena Blogodak smo update-ovali sa novim Blogovima, a Blogovi koji su duže vreme neaktivni su uklonjeni sa liste.Komentari

 1. Da, to dosta utiče na relevantnost liste, npr. i naslovi.net blog je na solidnom 21. mestu jer je na naslovi.net domenu, sigurno nije tu zbog popularnosti jer se radi o “korporativnom” blogu gde se objavljuju novosti u vezi samog Naslovi.net servisa.

  Mene bi lično zanimao broj pretplatnika na samom Blogotku, mogao bi to da dodaš i kao podatak u header svakog posta, pa kad neko čita Blogodak može odmah da stekne neku predstavu o popularnosti nekog bloga.

 2. Tek sad vidim da u postu pominješ Bloglines a ne Blogodak, ali to ne menja ono što sam rekao, verovatno sam pročitao Blogodak jer sam na to i mislio već neko vreme. :)
  Znači mogao bi da napraviš i neku listu popularnosti na samom Blogotku, ako naravno postoji kritična masa korisnika koji koriste naloge i praćenje odabranih blogova. :)

 3. Da, upravo o tome sam i razmisljao, da u taj neki “Blogodak rank” ukljucim broj subscribera na samom Blogotku. Svakako bi izostavio alexu, mozda bi pre stavio netcraft … mada bi tu trebao da analiziram stvari.

  Ideja o broju subscribera koji bi stajao u svakom postu je super. Kad budem stigao svakako cu imlementirati :)

 4. Imam ja još par kečeva iz rukava da ti preporučim za povećanje posete blogotku… ;)

 5. Sa “poslovne” strane, mozda ne bi bilo lose da imas i sopstveni faktor za rangiranje, dovoljno je npr imati “thumbs up” pored blog posta ili jos prostije broj jedinstvenih klikova na blogpost na Blogotku. Time dobijas po dubini informacije, kao Popularno danas, Popularno ove nedelje….

Ostavite komentar