Svi postovi sa bloga: Internet i marketing

višejezički linkedin profiliDa li govorite više jezika? Želite li da se zaposlite u inostranstvu? Ili privučete inostrane poslovne partnere i investitore? Ako je tako, Linkedin može da vam pomogne.

LinkedIn je najveća društvena mreža za poslovne ljude sa skoro 200 miliona korisnika širom sveta koja neprekidno raste i razvija se. Uglavnom se smatra sajtom za traženje posla i zaposlenih, ali je mnogo više od toga. Ako bismo poredili LinkedIn sa Fejsbukom, mogli bismo da ga opišemo kao “Fejsbuk u poslovnom kostimu ili odelu”.

 

Google voli LinkedIn

LinkedIn profili i stranice se vrlo visoko rangiraju na Internet pretraživačima za željene ključne reči. Prisustvo i aktivno učešće na LinkedIn-u uveliko povećavaju šanse da Vas pronađu poslodavci koji traže stručnjake Vašeg profila, potencijalni kupci Vaših proizvoda ili inostrani partneri.

 

Koliko jezika govoriš, toliko vrediš

LinkedIn profili se obično kreiraju na engleskom jeziku. Međutim, Linkedin omogućava svojim korisnicima da kreiraju profile na više jezika. Ukoliko govorite više jezika, a želite da se zaposlite u zemlji čiji jezik govorite ili da privučete investitore i poslovne partnere iz neke strane zemlje, kreiranje Linkedin profila na drugom jeziku je odlična prilika da se pojavite u rezultatima pretraživanja na LinkedIn-u i, što je možda još važnije, na Google-u za pretrage na tom jeziku.

Ako govorite druge jezike pored engleskog (računa se i maternji), iskoristite ovu priliku da poboljšate svoj regionalni / lokalni SEO i kreirajte bilingvalni ili multilingvalni Linkedin profil na sledeći način:

1. Kliknite na meni Profile i izaberite Edit profile.

2. Kliknite na strelicu pored dugmeta View i izaberite Create your profile in another language.

 

napravi višejezički linkedin profil

 

3. Izaberite jezik sa padajućeg menija Language. Napomena: Kad izaberete srpski jezik (Serbian) videćete upozorenje kao na slici da LinkedIn trenutno ne podržava srpski jezik. Međutim, to ne znači da ne možete da kreirate profil na srpskom. To samo znači da Linkedin nije lokalizovan za srpski jezik, odnosno interfejs i sadržaj koji generiše Linkedin, kao što su naslovi stranica i meniji,  nije dostupan na srpskom jeziku. Sadržaj koji generišu korisnici, kao što su informacije koje unesete, preporuke, grupne diskusije, biće prikazan na jeziku na kom je napisan. Linkedin u potpunosti podržava 19 jezika.  Spisak svih jezika možete da vidite ako kliknete na link Language koji se nalazi na dnu svake stranice na Linkedin-u. Ako izaberete neki od tih jezika, čitav Linkedin će biti preveden na taj jezik (na primer, nemački, španski).

 

Linkedin profil na drugom jeziku

 

4. Ažurirajte ime i prezime ako je potrebno (na primer, Radojcic u Radojčić).

5. Prevedite svoju stručnu titulu (Headline).

6. Kliknite na dugme Create Profile. Linkedin će kreirati vaš profil na srpskom ili drugom jeziku koji ste izabrali i odvešće vas na stranicu za uređivanje profila na drugom jeziku. Prepoznaćete novu verziju profila po obaveštenju na vrhu strane da je Vaš profil kreiran na drugom jeziku i po novoj korisničkoj URL adresi (pogledajte sliku ispod). Na primer, URL adresa mogu podrazumevanog ili “originalnog” Linkedin profila na egleskom jeziku je: http://rs.linkedin.com/in/gorankaradojcic, a mog profila na srpskom: http://rs.linkedin.com/in/gorankaradojcic/sr

 

jezičke verzije linkedin profila

 

7. Sad kad se nalazite na novoj jezičkoj verziji svog profila, jednostavno kliknite na link Edit pored bilo koje sekcije profila da je prevedete na srpski (ili drugi izabrani jezik). LinkedIn vam pruža pomoć tako što vam ispod svakog polja prikazuje tekst na originalnom jeziku što Vam olakšava prevod.

 

prevod linkedin profila

 

8. Kad završite prevod jedne sekcije, kliknite na Update da je ažurirate i nastavite sa uređivanjem drugih sekcija dok ne prevedete sve što želite.  Prevedite i dodajte što više informacija o svom stručnom iskustvu, dostignućima, rezultatima i veštinama. Što više relevantnog sadržaja i teksta dodate, to su vam veće šanse da se nađete u rezultatima Linkedin i Google pretrage na određenom jeziku.

U principu, sve je isto kao dok ste imali samo profil na jednom jeziku (engleskom), samo što sad imate dve (ili više) verzija profila kojim upravljate. Pored toga, imate više URL adresa Vašeg profila i mnogo više šanse da Vas potencijalni poslodavci, saradnici, partneri ili investitori pronađu!

Verzija Linkedin profila na španskom, francuskom, nemačkom, ruskom, italijanskom ili nekom drugom od 19 jezika koje Linkedin u potpunosti podržava sigurno dosta vredi, jer ovi korisnici mogu da koriste ceo LinkedIn na maternjem jeziku. Ako neko, na primer, koristi Linkedinov interfejs na španskom jeziku, a vi imate profil na španskom, oni će automatski videti vaš profil na španskom. Ako nemate profil na jeziku njihovog interfejsa, videće vaš podrazumevani (default) profil.

Svako ko poseti Vaš javni profil (na primer, klikne na link u Google rezultatima pretrage), videće jezičku verziju profila koja je najrelevantnija za njih. Ako je moguće, jezička verzija će se podudarati sa jezikom koji posetilac koristi na Linkedinu. Posetioci Vašeg javnog profila mogu pogledati sve jezičke verzije vašeg Linkedin profila ako kliknu na padajući meni u gornjem desnom uglu vašeg profila.

Autor slike Linkedin logoa: kylemac via photopin cc

Slični članci:

 • LinkedIn kompanijski profil
 • Kako kreirati profesionalan email potpis?
 • Kako da saznate ko vas je uklonio sa liste prijatelja na Fejsbuku?
 • Neispravni linkovi na web-sajtu ili blogu su veoma loši za posetioce jer odaju utisak da se sajt ne održava, pa posetioci najčešće vrlo brzo odlaze sa njega na neki drugi. Pošto nije baš lako privući posetioce na web-sajt, neophodno je dati sve da ih zadržimo kad dođu. Redovna provera i uklanjanje neispravnih linkova je jedan od načina da se posetilac zadrži na web-sajtu.

  Provera ispravnosti linkova na web-sajtu je važna i sa aspekta SEO optimizacije za pretraživače. Kad robot pretraživača naiđe na neispravan link na sajtu, ne može da pređe na drugu stranu i indeksira ostatak sadržaja. Neindeksirani sadržaj ograničava vidljivost web-sajta na pretraživačima.

  Manuelna provera linkova na web-sajtovima je veoma spora. Zato je najbolje koristiti alat za redovnu specijalizovani proveru linkova ili SEO analizu sajtova.

  broken link checker

  1) Xenu’s Link Sleuth je kvalitetan, brz i potpuno besplatan program za proveru ispravnosti linkova na web-sajtovima. Link Sleuth može da se instalira i radi na Windows operativnom sistemu. Koristi se veoma lako.

  Instalirajte program i pokrenite ga preko Start menija ili prečice na desktopu.

  Kliknite na padajući meni i File → Check URL unesite URL adresu web-sajta ili bloga.

  404 greške

  Xenu vam pruža mogućnost da proverite interne linkove i linkove koji vode ka drugim sajtovima, tzv. eksterne linkove. Ukoliko želite da proverite eksterne linkove potrebno je da štiklirate opciju Check external links. Ako ne štiklirate ovu opciju, program će proveriti samo interne linkove koji povezuju stranice na datom sajtu ili blogu.

  Pored toga, Link Sleuth nudi dosta naprednih opcija koje možete da podesite ako kliknete na More Options. Posle toga kliknite na OK.

  Link Sleuth će vrlo brzo (u zavisnosti od veličine sajta) da proveri sve strane na web-sajtu i prikaže vam njihov status, zajedno sa mnogo drugih korisnih informacija kao što su Title (Title tag strane), Meta opis (Description), veličina, broj linkova koji vode na stranu i sa strane, itd. Ako želite da vidite samo spisak neispravnih linkova, kliknite na padajući meni View i štiklirajte Show broken links only.

  neispravni linkovi

  Za opširan izveštaj, izaberite FileReport. Xenu će generisati vrlo opsežan izvešaj o neispravnim linkovima koji može da se sortira prema različitim kriterijumima.

  broken linkovi izveštaj
  2) Screaming Frog SEO Spider Tool je mali, ali vrlo moćan program za SEO analizu web-sajta.  Ispituje ključne SEO elemente web-strana, uključujući interne i eksterne linkove, a zatim ih sortira po vrsti i prikazuje na karticama.besplatna seo analiza sajta Rezultati mogu da se filtriraju po različitim kriterijumima. Kartica Response Codes vam omogućava sortiranje web-strana prema statusnom kodu i brzo identifikovanje neispravnih (Client Error 4xx) i redirektovanih linkova (Redirection 3xx), kao i serverskih grešaka (Server Error). Rezultati mogu da se izvezu u .csv formatu za Excel.

  program za seo analizu

  Standardna verzija programa je potpuno besplatna, ali ispituje najviše 500 URI-ja i ima druga ograničenja, tako da veći sajtovi i profesionalni SEO analitičari treba da se odluče za Xenu ili plaćenu verziju ovog programa za detaljnu SEO analizu sajtova, a ne samo neispravnih linkova.

   

  3) LinkChecker je dodatak za Mozila Fajerfoks koji proverava ispravnost linkova na stranicama koje posećujete. Vrlo je lak za korišćenje: desni klik mišem bilo gde na stranici otvorenoj u Fajerfoksu, a zatim izaberite Check Page Links. Neispravni linkovi će biti označeni crvenom bojom, ispravni zelenom.

   

  4) Alternativni dodatak za Fajerfoks je Pinger, koji radi na istom principu kao LinkChecker. Brži je, a može da proveri i linkove na selektovanom delu stranice.

  testiranje linkova

   

  5) Check My Links je dodatak za Google Chrome brauzer. Takođe ističe neispravne linkove tako što ih oboji u crveno.

  chrome plugin link checker

   

  6) Broken Link Checker je dodatak (plugin) za proveru ispravnosti linkova na blogovima i sajtovima koje pokreće WordPress. Prati i otkriva neispravne linkove na stranicama, u člancima, komentarima, blogroll-u, kao i redirekcije. Kad otkrije neispravan link, redirekciju ili ne može da pronađe određenu sliku, obaveštava Vas o tome preko kontrolne table ili e-maila. Opcionalno može da se podesi da sprečava pretraživače da prate neispravne linkove.

  validator linkova

   

  7) Broken Link Checker je web-sajt za testiranje linkova na web-stranicama. Nije loš servis, a korisna opcija je što možete da kliknete na link u dobijenom izveštaju (sa anchor tekstom src)  i pogledate lokaciju neispravnog linka u HTML kodu stranice.

   

  8) Google Alatke za vebmastere su zapravo prvo mesto na kom svaki webmaster treba da proveri stanje svog sajta ili bloga i potraži stranice koje Google nije mogao da popiše, odnosno neispravne linkova. Prijavite se na svoj nalog i izaberite željeni web-sajt na početnoj stranici sa spiska sajtova koje ste dodali u GWT. Na kontrolnoj tabli izaberite Stanje → Greške pri popisivanju i videćete spisak grešaka sa statusom “Nije pronađeno” (najčešće se radi o kodu odgovora 404 HTTP).

  google webmaster tools

   

  9) W3C Link Checker je validator linkova pomoću kog možete da testirate pojedinačne web-stranice ili čitave web-sajtove i identifikujete neispravne linkove.

  Da li ste već koristili neki od ovih alata? Koji obično koristite?

  Slični članci:

 • 13 besplatnih alata za web-analitiku
 • SEO alati za istraživanje linkova
 • Fajerfoks dodatak za testiranje linkova na veb-strani
 • fejsbuk tajmlajnFejsbuk Tajmlajn za fan stranice vam može pomoći da privučete i zadržite pažnju sadašnjih i potencijalnih fanova ako ga pravilno koristite. Fejsbuk vam pruža mnogo mogućnosti da kreirate privlačnu stranu i ispričate ubedljivu priču o svom brendu, proizvodima i uslugama na vremenskoj liniji. Fejsbuk strana se sastoji iz mnogo elemenata kao što su naslovna fotografija, slika profila, aplikacije, informacije o strani i Tajmlajn (vremenska linija). Svaki od tih elemenata može da se iskoristi za privlačenje pažnje i povezivanje sa fanovima.

   

  Naslovna fotografija

  Naslovna fotografija pruža odlične mogućnosti za brendiranje.

  Dimenzije naslovne fotografije su 851 X 315 piksela. Fotografije manjih dimenzija će automatski da budu razvučene na ove dimenzije. Izabrana fotografija mora da bude široka najmanje 399 piksela.

  Dobro se upoznajte sa Fejsbuk smernicama za naslovne fotografije. Prema Fejsbuk smernicama, naslovna fotografija ne sme da sadrži promocije, kupone ili oglase.  Pored toga, naslovna fotografija na vremenskoj liniji stranice brenda ne sme da sadrži:

  • Cenu ili druge informacije o kupovini, kao na primer: “- 40%”, “Preuzmite na našem web-sajtu”, “Besplatan stomatološki pregled”, itd.
  • Kontakt informacije kao što su URL adresa web-sajta, email ili fizička adresa, i druge namenjene strani informacije.
  • Aluzije na elemente korisničkog interfejsa kao što su Sviđa mi se (Like) ili Deli (Share), niti na bilo koje druge odlike Fejsbuka.

  Naslovnu fotografiju možete da menjate koliko god puta želite. Zapravo, Fejsbuk upravo to i preporučuje – da što češće menjate naslovnu fotografiju.

  Svaki put kad promenite naslovnu fotografiju, ova aktivnost se pojavljuje na vašoj vremenskoj liniji i u novostima fanova.

  Ideja: sakrijte ovu aktivnost sa vremenske linije (pređite mišem preko posta, klinite na ikonicu olovke i izaberite Sakrij sa stranice).

   

  sakrivene Fejsbuk objave

   

  Nakon toga podelite novu naslovnu fotografiju kao bilo koju drugu sliku, ali sa pozivom na akciju u tekstualnom delu objave. Na primer: Danas proslavljamo 1,000 fanova i upravo smo promenili naslovnu fotografiju u vašu častLajkujte ako Vam se dopada!

   

  naslovna fotografija fan stranice

   

  Poziv na akciju nikako ne sme da ide na samu naslovnu fotografiju, već samo u tekstualni deo objave.

  Ideje za naslovnu fotografiju: odlična fotografija najnovijeg proizvoda, fotografija zaposlenih u kompaniji, slika potrošača dok koriste vaš proizvod ili nešto drugo što dobro predstavlja vaš brend ili stranicu. Budite kreativni.

   

  slika profila

  Slika profila

  Za razliku od naslovne fotografije, Fejsbuk preporučuje vlasnicima fan strana da ne menjaju sliku profila baš često. Profilna slika Fejsbuk strane treba da bude trenutno prepoznatljiva. Ideja: Logo ili slika najpoznatijeg proizvoda. Na primer, šta može biti bolje od slike plazma keksa? Jedino sam keks!

   

  Informacije o strani

  Ovo je odlično mesto za dodavanje linka ka web-sajtu ili blogu kako biste povećali CTR i saobraćaj ka web-sajtu. Sekcija informacije se nalazi odmah ispod fotografije profila i može da sadrži do 165 znakova sa URL adresom (Administratorska tabla → Izmeni stranicu → Osnovne informacije). Ukoliko ste kategorizovali stranicu kao Lokalni posao, u ovom delu se prikazuju vaša fizička adresa i broj telefona. Fizička adresa je u principu najbitnija za lokalni biznis, ali ako vam je bitniji link ka web-sajtu od broja telefona, izbrišite broj telefona u delu Osnovne informacije → Phone i unesite link ka web-sajtu u polje Veb-sajt. Sačuvajte izmene i link ka sajtu će se pojaviti na strani.

   

  Aplikacije (tabovi)

  Aplikacije se nalaze odmah ispod naslovne fotografije, desno od informacija o strani. Maksimalni broj aplikacija je 12, ali samo četiri su istaknute. Prva aplikacija su fotografije i ona ne može da se premesti. Sve ostale aplikacije mogu da se premeštaju.

  Kliknite na sliku olovke u gornjem desnom uglu željenog taba (aplikacije) i u delu Zameni poziciju sa izaberite aplikaciju sa kojom želite da zameni mesta. Koristite ovu opciju da istaknete najbolje aplikacije na Tajmlajnu koje vam mogu pomoći da privučete više fanova i kupaca (na primer, nagradna igra, prodavnica, kuponi za popuste, i sl).

  Ukoliko nemate baš mnogo fanova (lajkova), ona jednostavno premestite taj tab iz prvog reda tako da broj sviđanja ne upada u oči posetiocima koji prvi put dođu na Vašu fan stranu.

  Kreirajte i postavite prilagođenu sličicu za svaku pojedinačnu aplikaciju (osim za fotografije i broj lajkova) na sledeći način:

  1. Kreirajte sličicu 111 X 74 piksela.
  2. Kliknite na strelicu u krajnjem desnom uglu sekcije sa aplikacijama (ispod naslovne fotografije) koja prikazuje ukupan broj Fejsbuk aplikacija koje koristite.

  fejsbuk tabovi

  3. Kliknite na olovku na aplikaciji čiju sličicu želite da promenite.
  4. Izaberite Izmeni podešavanja.
  5. Kliknite na Promeni pored opcije Custom Tab Image.

  slika Fejsbuk taba

  6. Zamenite sliku i sačuvajte promene.

  Ove sličice mogu da sadrže poziv na akciju, elemente brenda, posebne ponude i popuste.

  Svaka aplikacija ima jedinstvenu URL adresu. To znači da svaka aplikacija ili tab predstavlja posebnu stranicu i potencijalnu landing page ili odredišnu stranicu na koju direktno možete da šaljete posetioce. Neki od mogućih načina privlačenja posetioca uključuju Fejsbuk oglase, direktan link sa bloga ili web-sajta, tvit, email kampanje, email potpisi, status na Linkedin profilu, Google oglas, itd.

   

  Objave

  Najbolji savet je da redovno ažurirate status na svojoj Fejsbuk stranici. Delite slike, video snimke,  postavljajte pitanja, kreirajte ankete, odgovarajte na komentare i slično, kako biste učinili Tajmlajn sadržajno bogatim, aktivim, privlačnim i zanimljivim.

   

  Podesite datum i vreme objave

  Fejsbuk vam pruža mogućnost da podešavate vreme objava – unapred i unazad. Ovo je jako korisno jer možete odjednom da kreirate više objava i podesite različito vreme objave za svaku od njih. U polju za kreiranje objave kliknite na ikonicu sata u donjem levom uglu Schedule or Backdate Post. Dodajte godinu, mesec, dan, sat i minut, a zatim kliknite na Schedule (za trenutak u budućnosti).

   

  schedule Facebook status

   

  Takođe možete da kreirate objave za datum u prošlosti. Kad izaberete prošli datum, umesto tastera Schedule, stoji taster Objavi.

   

  promena datuma Fejsbuk objave

   

  Ovo je naročito korisno ako je potrebno da popunite vremensku liniju stranice sadržajem jer niste redovno kreirali objave, a želite da ponudite posetiocima sadržajno bogatu stranu kako biste ih zadržali na strani i pobudili njihovo interesovanje.

  Osim toga, možete da promenite datum već objavljenog statusa. Pređite mišem preko željenog statusa, kliknite na sliku olovke i izaberite Promeni datum.

   

  menjanje datuma Fejsbuk objave

   

  Istaknite pojedine nedavne objave drugih o vašoj strani

  Nedavne objave drugih o vašoj stranici nalaze se pri vrhu desne kolone na vremenskoj liniji. Istaknite na strani pojedine objave drugih na sledeći način: Sa administratorske table kliknite na Izmeni stranicu → Pogledaj informacije o aktivnosti. Pronađite željenu objavu (sve objave su sortirane po datumu), kliknite na krug u desnom uglu objave i izaberite Highlighted on Page.

   

  isticanje nedavne objave drugih

   

  Pribodite na vrh objavu na koju želite privući pažnju

  Iskoristite mogućnost da pribodete na vrh vremenske linije određenu objavu na koju želite da privučete najviše pažnje. Objavu ćete pribosti na vrh ako pređete mišem preko nje, kliknete na sličicu olovke i izaberete Pribodi na vrh.

   

  pin Fejsbuk status

   

  Kad pribodete objavu na vrh Fejsbuk strane ona će tu ostati sedam dana ukoliko je pre toga ne otkačite. Ako želite da otkačite objavu sa vrha, pređite mišem preko nje, kliknite na olovčicu i izaberite Otkači sa vrha. Ne možete pribosti na vrh više objava istovremeno, samo jednu.

  Ideja: pribodite na vrh objavu koju želite da posetioci vaše Fejsbuk strane vide pre bilo koje druge.

  Savet: Pojedini posetioci vaše fan stranice će verovatno posetiti istu više puta u toku jedne sedmice, zato menjajte pribodene objave češće da im uvek ponudite nešto novo.

   

  Istaknite bitne objave

  Istaknite važne objave da privučete dodatnu pažnju na njih. Istaknuta objava je duplo šira od objave koja nije istaknuta, odnosno zauzima obe kolone vremenske linije. Isticanje objave se vrši na sledeći način: pređite mišem preko bitne objave i kliknite na ikonicu zvezde.

   

  istakni Fejsbuk objavu

   

  Ono što treba znati o istaknutim objavama je da jedna objava ne može istovremeno da bude istaknuta i pribodena na vrh. Istaknutost možete poništiti ponovnim klikom na zvezdicu.

  Ideja: istaknite pozitivna iskustva kupaca/potrošača ili pozitivne recenzije zajedno sa slikom recenzenta ili kupca.

   

  Istaknite bitne događaje u istoriji vaše firme uz pomoć prekretnica

  Prekretnice predstavljaju odličan način da istaknete bitne događaje i momente u životu vaše firme ili Fejsbuk stranice (na primer, veliko otvaranje, lansiranje novog proizvoda ili usluge, prekretnice u poslovanju, sklopljena partnerstva, dostignuća kao što je određeni broj fanova, itd.). U principu, možete ih koristiti da popunite vremensku liniju sa sadržajem. Ako želite da kreirate prekretnicu:

  1. Kliknite na Događaj, prekretnica + u polju za pisanje objave, zatim izaberite Milestone.

   

  Fejsbuk prekretnica

  2. Unesitete naslov, datum, lokaciju i detaljnije informacije (opcionalno)
  3. Dodajte fotografiju (izaberite iz svojih fotografija ili dodajte novu sa računara)
  4. Kliknite na Sačuvaj.

  Možete da kreirate prekretnicu za bilo koji datum u životu svog preduzeća.

  Ideja: Izjava o misiji je sasvim dobra prekretnica. Prekretnice su automatski istaknute, odnosno zauzimaju obe kolone vremenske linije. U prekretnicama možete koristiti fotografije i grafiku, dodati poziv na akciju ili uključiti druge važne informacije za vaše korisnike. Optimalne dimenzije fotografija za prekretnice i istaknute objave su 843 X 403 piksela.

  Da li aktivno koristite sve ove opcije na vremenskoj liniji svojih Fejsbuk strana? Ako ih koristite, kakva su vaša iskustva i koje objave Vam daju najbolje rezultate (istaknute, pribodene, prekretnice,…)? Podelite sa svima nama!

  Izvor slike Timeline: DanRhett via photopin cc

  Slični članci:

 • Kako ciljati objave na Fejsbuk stranama?
 • Kako sponzorisati objavu na Fejsbuk strani [Promoted posts]
 • Koliko vredi jedan fan Fejsbuk stranice?
 • Manuelno proveravanje pozicije na pretraživačima za ciljne ključne reči može da bude prilično zamorno i sporo. Pritom je neophodno voditi brigu o personalizovanoj pretrazi, istoriji pretraživanja, itd. Zato postoje programi i web aplikacije koje to rade automatski. Većina dobrih programa za proveru pozicije na Google i drugim pretraživačima nije besplatna.

  Rankerizer je potpuno besplatan program za proveru pozicije sajta ili bloga na Google, Bingu i Yahoo. Preuzima se i koristi veoma lako.

  1) Posetite njihov web-sajt, unesite svoje ime i e-mail adresu, a zatim kliknite na taster Download Rankerizer.

   

  rankerizer download

   

  Nemojte da vas zbuni i obeshrabri ako vam se nakon toga otvori stanica sa ponudom da za jednu britansku funtu isprobate njihov plaćeni sistem za izgradnju dolaznih linkova (backlinks). Jednostavno skrolujte do kraja stranice gde se nalazi link na koji treba da kliknete i potvrdite da niste zainteresovani već samo želite da preuzmete besplatni program Rankerizer. U sledećem prozoru se pojavljuje ista ponuda gde ponovite sve iz prethodnog koraka.

  2) Instalirajte program na svom računaru. Po završenom postupku instalacije, potrebno je da verifikujete svoju licencu (slika dole). Nakon toga možete da počnete da koristite Rankerizer. 

   

  besplatna licenca Rankerizer

  Kad kliknete na Login, otvara se prozor dobrodošlice. Možete odmah da dodate svoj web-sajt ili blog, a možete da zatvorite ovaj prozor i pokrenete program kasnije preko Start menija.

  Sajt (domen ili poddomen) koji želite da pratite dodajete klikom na New Project. U polje Project Name unosite ime projekta (najbolje naziv sajta ili bloga), a u Domain URL ukopirate URL adresu domena koji želite da pratite.

  U polju Add keywords dodajte ključne reči (fraze) po principu jedna fraza u jedan red. Možete dodati onoliko ključnih reči koliko želite. Ukoliko zaboravite neke ključne izraze, možete nakadno da ih dodate u svaki sačuvani projekat.

   

  provera pozicije sajta na Google

  Izaberite pretraživače na kojima želite da proverite poziciju za izabrane ključne reči. Google je automatski izabran (štikliran), a možete još dodati Yahoo i/ili Bing. Pored imena svakog pretraživača nalazi se ikonica zastave. Podrazumevano podešavanje je američka zastavica, odnosno Google.com. Kliknite na tu zastavicu i izaberite Serbia sa ponuđenog spiska zemalja ako želite da vidite kako se rangirate na Google.rs.

   

  rangiranje na Google

   

  Kad izvršite željena podešavanja kliknite na zeleni taster Start. Program će vrlo brzo da generiše izveštaj i prikaže vam poziciju na pretraživačima za svaku ključnu reč sa spiska. Osim toga, videćete tačnu URL adresu stranice koja se rangira za tu ključnu reč. To može da bude domen, ali isto tako i bilo koja stranica na domenu koji se prati.

  Takođe možete da vidite broj dolaznih linkova (backlinks) i PageRank (PR) te stranice (kliknite na sliku dole da je uvećate, otvara se u novoj kartici pregledača).

   

  izveštaj o poziciji na pretraživačima

   

  Ako kliknete na ikonicu grafikona u poslednjoj koloni Graph, videćete grafikon koji pokazuje rast ili pad pozicije za ključnu reč tokom vremena.

   

   rast pad pozicije na Google

   

  Ukoliko štiklirate Auto Run, Rankerizer će automatski jednom dnevno proveravati poziciju za vaše ključne reči.

  Svaki sačuvani projekat (File → Save project) možete ponovo da otvorite klikom na File  Load Project.

  Meni Preference vam omogućava da promenite podrazumevana podešavanja – opšta i podešavanja proksija ukoliko želite da koristite proksi server prilikom provere pozicije na Google, Yahoo ili Bing-u.

   

  Slični članci:

 • Besplatna alatka za proveru stvarne pozicije na pretraživačima
 • Besplatni onlajn servisi i načini za praćenje e-maila
 • Praćenje posećenosti sajta u realnom vremenu sa Google Analitikom
 • elektronske knjigeDa li vam je ikad palo na pamet da članke sa svog bloga objedinite u knjigu? Ili da napravite elektronsku knjigu od korisnih tekstova sa više različitih sajtova?

  Ako jeste, možete da isprobate neki od sledećih deset načina za lako i besplatno kreiranje e-knjiga od članaka na Internetu.

  Prva dva načina su namenjena isključivo blogerima, a ostalih osam svim korisnicima Interneta i ljubiteljima elektronskih knjiga.

   

  1. Anthologize

  AnthologizeAnthologize je besplatni dodatak koji transformiše  WordPress u platformu za objavljivanje elektronskih tekstova. Uz pomoć ovog plugin-a za WordPress možete da napravite elektronsku knjigu od tekstova objavljenih na svom WordPress blogu ili da sadržaja sa drugih blogova. Osim toga, možete da kreirate potpuno novi sadržaj za e-knjigu direktno u samom Anthologize plugin-u. Knjigu možete da izvezete u nekoliko formata, uključujući PDF i ePub.

  Napomena: Anthologize ne podržava blogove koje pokreće WordPress.com.

   

  2. BlogBooker

  Blogovi koje pokreću WordPress (uključujući WordPress.com), Blogger i LiveJournal mogu da se transformišu u elektronsku knjigu u PDF formatu na već pomenutom sajtu BlogBooker.

   

  3. Readlists

  kreiranje elektronskih knjigaReadlists je web-sajt na kome možete besplatno i lako da napravite elektronsku knjigu u EPUB formatu od koliko god želite članaka.

  Ukoliko Vam ne odgovara EPUB format možete besplatno da konvertujete svoju knjigu u drugi format koji Vam odgovara (na primer, PDF).

  Postoji mnogo dobrih programa i web servisa za besplatnu konverziju elektronskih knjiga i EPUB fajlova. Najbolji besplatni desktop program za konverziju i upravljanje e-knjigama je Calibre. Ukoliko nikad niste koristili ovaj program, pogledajte Zanatlijin video tutorijal za Calibre. Pored toga, za promenu formata možete da koristite mnogobrojne onlajn servise kao što su: Online-convert, ePub to PDF ili Convert.Files.

  Readlists knjige su jako dobre, iako se na naslovnoj stranici nalazi njihov logo. Dodatna prednost je što ne morate da se registrujete i unosite svoju email adresu da biste kreirali i preuzeli knjigu.

   

  4. Zinepal

  zinepalZinepal kreira elektronske knjige u PDF, ePub, Kindle i Mobipocket formatima. Besplatno možete da kreirate e-knjigu od najviše 5 članaka.

  Zinepal nije loš za kreiranje manjih knjiga od web sadržaja za lične potrebe. Prednost je što njihove knjige zadržavaju slike i linkove sa originalnih web stranica. Osnovni nedostatak svake besplatne Zinepal knjige je što ima vrlo upadljiv link ka njihovom sajtu na samom početku knjige, a zatim u podnožju svake stranice.

   

  5. GrabMyBooks

  GrabMyBooks  je odličan dodatak za Fajerfoks koji kreira elektronske knjige u EPUB i MOBI formatu.  Nudi mnogo naprednih opcija za izdvajanje i uređivanje web-sadržaja koje želite da objedinite u knjigu.

   

  kreiraj elektronsku knjigu

   

  6. Joliprint

  Joliprint je poznat sajt za konverziju web tekstova  u PDF format. Ono što je manje poznato jeste opcija da pošaljete email na mypdf@joliprint.com sa najviše 10 linkova i oni će da vam pošalju PDF knjigu u roku od 10-ak minuta. Ova usluga je potpuno besplatna. U podnožju svake stranice u knjizi nalazi se njihov logotip i link ka sajtu.

   

  7. Print Friendly + Online PDF Merger

  print friendlyPrint Friendly je sjajan servis za štampanje ili pretvaranje web-stranica u PDF format. Kao prvo, nigde ne ostavlja vodeni žig, link ka njihovom sajtu ili neki drugi znak da ste koristili njihov servis. Kao drugo, omogućava vam da izbrišete pojedine delove web-stranica kao što su pasusi, reklame i slike pre štampanja ili pravljenja PDF dokumenta. Ako imate blog ili web-sajt, možete da dodate Print Friendly dugme i omogućite čitaocima da lako odštampaju ili sačuvaju vaše tekstove u PDF formatu.

  Print Friendly vam omogućava da napravite zbilja kvalitetan PDF dokument od jedne web-stranice. Ukoliko želite da napravite PDF elektronsku knjigu od više članaka, morate svaki pojedinačno da transformišete u PDF fajl koji ćete sačuvati na svom računaru.

  pdf mergerNakon toga posetite web-sajt Online PDF Merger gde možete da spojite pojedinačne PDF fajlove u jedan. Odjednom možete spojiti najviše 15 PDF-ova. Ni ovaj servis ne ostavlja nikakav logo ili link ka njihovom sajtu, pa uz pomoć ova dva servisa možete da napravite prilično profesionalnu elektronsku knjigu u PDF formatu. Možda je malo sporije, ali je rezultat kvalitetan. A što je najbolje, možete pre spajanja članaka samostalno da kreirate naslovnu stranu ili korice za svoju knjigu, sačuvate u PDF formatu i zatim spojite sa ostalim člancima.

   

  8. Magazinify

  Magazinify je još jedan besplatan servis za kreiranje elektronskih knjiga ili magazina od više zanimljivih članaka. Podržava formate PDF, EPUB i MOBI, kao i automatsku  isporuku knjiga u Dropbox.

   

  9. NewsToEbook

  NewsToEbook kreira ePUB ili Mobi elektronske knjige od bilo kog RSS ili Atom fida, uključujući dovode koje pratite preko Google Reader-a.

   

  10. Vikipedija

  Ako želite da napravite elektronsku knjigu od članaka sa Vikipedije, na Internet Zanatliji ćete naći sjajno uputstvo.

  Ukoliko vam se dopao ovaj članak ili barem jedan njegov deo, slobodno iskoristite Print Friendly dugme da ga odštampate ili sačuvate na svom računaru u PDF formatu! :)

  Izvor slike “Meda čita knjigu”: Swiv via photopin cc

  Slični članci:

 • Kako odštampati ceo blog?
 • email potpisElektronska pošta ili email je danas najkorišćenije sredstvo komunikacije i razmene informacija u svetu poslovanja. Šta prvo uradite kad ujutro dođete na posao i uključite računar? Verovatno proverite email.

  Prvi kontakt koji ostvarujemo sa potencijalnim poslovnim saradnicima, kupcima i dobavljačima je često upravo putem elektronske poruke ili upita. Zato je bitno da ostavimo dobar utisak o sebi kao učesnicima poslovne komunikacije i profesionalcima u svom poslu. Svaki sastavni element ili delić jedne poruke igra veoma značajnu ulogu i zaslužuje posebnu pažnju. Jedan takav element je naš email potpis. On je deo našeg poslovnog i ličnog identiteta, naš lični pečat u svetu elektronskih komunikacija. Email potpis može da saopšti mnogo toga o nama – ko smo, šta smo postigli, stepen obrazovanja, poziciju, pa čak i kako izgledamo. Pored toga, email potpis može da bude i veoma moćan marketinški alat koji pleni pažnju primaoca poruke. Pomoću adekvatnog email potpisa možete da promovišete šta god želite. Evo kako!

  wisestamp logoWiseStamp vam omućava da kreirate potpuno personalizovane email potpise za sve popularne webmail naloge kao što su Gmail, Hotmail/Windows Live i Yahoo!. Besplatno možete da kreirate dva email potpisa – poslovni i lični. Najveća prednost WiseStamp-a je što vam omogućava da pored standardnih ličnih informacija (ime, prezime, broj telefona, adresa web-sajta, slika ili logo) i linkova ili ikonica ka profilima na društvenim mrežama, dodate svom email potpisu dinamični sadržaj kao što je najnoviji blog post, poslednji tvit ili Fejsbuk status. 

  WiseStamp je dostupan kao dodatak za Google Chrome, Firefox, Safari i Mozilla Thunderbird.  U nastavku teksta ćemo proći kroz postupak instalacije WiseStamp-a u Google Chrome-u, a zatim objasniti kako da uz pomoć WiseStamp-a kreirate profesionalan i sadržajan email potpis koji privlači pažnju čitalaca.

  1) Otvorite Google Chrome brauzer, posetite sajt http://www.wisestamp.com/ i kliknite na zeleno dugme Free Download.

  2) Kliknite na dugme Add da instalirate dodatak.

   

  Wisestamp instalacija Google Chrome

   

  Ikonica WiseStampa će se pojaviti u gornjem desnom uglu vašeg brauzera. Gotovo istovremeno otvoriće se web-stranica Thank you for installing WiseStamp i pokrenuće se čarobnjak za kreiranje email potpisa. Možete da kliknete na dugme Next ako želite da vas čarobnjak vodi kroz postupak kreiranja email potpisa korišćenjem već pripremeljenog šablona. Kliknite na Skip the Wizard, jer šablonima možete da pristupite kasnije ako budete želeli. Samo kliknete na Templates u WiseStamp Editor-u.

   

  čarobnjak za kreiranje potpisa

   

  Uređivač potpisa (WiseStamp Editor) se pokreće tako što se klikne na ikonicu WiseStamp-a u brauzeru i izabere Edit WiseStamp.

   

  wisestamp urednik

   

  Izaberite da li želite da kreirate (odnosno uredite) poslovni ili lični potpis. Unesite lične podatke, URL adresu web-sajta i sve što želite. Zatim se poigrajte sa oblikom, veličinom i bojom slova i pozadine, kliknite na ikonicu slike da dodate svoj logo ili fotografiju, link, itd.

   

  poslovni email potpis

   

  Ukoliko se ne osećate kreativno ili nemate baš toliko vremena da dizajnirate svoj potpis, izaberite neki od već ponuđenih šablona.

   

  šabloni za email potpis

   

  Ispod uređivača vidite 4 jezička ili taba: Email Apps, Social Icons, IM Icons i Design.

  Tabovi Social Icons i IM Icons vam omogućavaju da dodate ikonice sa linkovima ka vašim profilima na društvenim mrežama i servisima za trenutnu razmenu poruka.

  Izaberite željenu društvenu mrežu (Fejsbuk, Tviter, LinkedIn, Pinterest, …) Klikom na strelicu pored ikonice sa imenom društvene mreže možete da birate između zaista velikog broja društvenih mreža. Zatim u desno polje samo unesite URL svog profila kao na slici.

   

  social icons

   

  Za IM Icons u desno polje unosite svoje korisničko ime na određenom servisu za ćaskanje.

  Kartica Design vam omogućava da dodate okvir i/ili svetlo sivu boju pozadine za svoj potpis. Isprobajte ove opcije, kliknite na dugme Preview da vidite kako ova podešavanja menjaju vaš potpis.

  Kartica Email Apps vam omogućava da dodate dinamički sadržaj. Možete da birate između više kategorija email aplikacija, uključujući poslovne i društvene.

  Ako želite da dodate u svoj email popis link ka poslednjem članku na blogu dodajte aplikaciju RSS. Izaberite aplikaciju (nalazi se u kategorijama Featured i Business), kliknite Add App, upišite naslov i URL adresu RSS dovoda, te kliknite na dugme Add (pogledajte sliku dole).

   

  rss feed

   

  Ako želite da dodate svom potpisu poslednji tvit i omogućite primaocima mejla da postanu vaši sledbenici na Twitteru, na isti način dodajte aplikaciju  Twitter (nalazi se u kategoriji Social).

  Isto tako možete da promovišete u svojim email-ovima Fejsbuk stranu, YouTube kanal, Google Plus stranicu, itd.

  Kad dodate svom potpisu sve što želite da promovišete u poslatim elektronskim porukama, kliknite na dugme Preview da vidite kako će izgledati Vaš potpis.

  Na kraju kliknite Apply. Ako želite da zatvorite uređivač potpisa, kliknite na taster OK.

  Uređivaču potpisa možete da pristupite i iz samog poštanskog sandučeta, odnosno inbox-a. Kad se prijavite na svoj nalog, videćete u gornjem desnom uglu pored svog imena ikonicu WiseStamp-a. Kliknite na strelicu i izaberite željenu opciju.

   

  ikonica wisestamp inbox

   

  WiseStamp automatski ubacuje lični potpis u svaku novu poruku elektronske pošte. To je podrazumevano podešavanje. Možete manuelno da izaberete ili isključite potpis za svaki novi email tako što kliknete na WiseStamp ikonicu i štiklirate željenu opciju.

   

  manuelni izbor email potpisa

   

  Pored toga, možete da otvorite uređivač potpisa i promenite podrazumevana podešavanja. Kliknite na Settings, izaberite karticu Signature Insertion i izaberite svoja podrazumevana podešavanja.

   

  default podešavanja wisestamp

   

  Ukoliko koristite više računara za slanje elektronske pošte, najbolje je da otvorite besplatan WiseStamp nalog (Create Account) tako da možete da sačuvate i sinhronizujete svoje potpise sa njihovim serverima i drugim računarima koje koristite.

  Izvor slike nalivpera na početku članka: icon sets by iconshock

  Nema sličnih članaka.

  Da li ste primetili da se u Google rezultatima pretrage sve više pojavljuju slike autora? To je zato što su ovi autori povezali svoj sadržaj sa ličnim Google Plus profilom i tako postali deo Google-ovog programa autorstvo u pretrazi. Autorstvo omogućava povezivanje autora sa web-stranicama, blogovima i sajtovima. Takođe menja izgled rezultata pretrage.

   

  slike autora google pretraga

   

  Google autorstvo u pretrazi je veoma važno za autore Internet sadržaja – blogere, vlasnike sajtova, novinare i reportere, kao i sve druge kreatore sadržaja koji žele da povećaju svoju vidljivost, izgrade kredibilitiet, reputaciju i lični brend na Internetu. Pored toga, moguće je da će u budućnosti biti faktor koji će uticati na rezultate pretrage. Svaki web autor će vremenom steći svoj AuthorRank (zvanično AgentRank). Mnogi svetski SEO stručnjaci veruju da će Google inkorporisati AuthorRank u svoj algoritam za rangiranje rezultata pretrage. Google zna da ljudi vole da čitaju sadržaj koji pišu renomirani i stručni autori tako ovo deluje sasvim logično i izvesno.

  Ovo su samo neke od osnovnih prednosti autorstva u pretrazi.

  Ako želite da se u Google rezultatima pretrage pojavi vaša slika i da vas Google prepozna kao autora određenog sadržaja, uključite se u Google program autorstva. Evo kako:

  Potreban vam je Google Plus profil sa kvalitetnom i prepoznatljivom fotografijom. To je slika koja će se videti u Google rezultatima pretrage. Ako imate Twitter, Fejsbuk ili Linkedin profil, najbolja praksa je da koristite istu sliku za sve profile.

  Kliknite na http://plus.google.com/me/about/edit i podesite Google Plus profil na sledeći način:

  1) Kliknite na Promeni sliku profila i postavite odgovarajuću fotografiju.

  2) Neophodno je da Vaš profil bude vidljiv u pretrazi. Kliknite na Otkrivanje profila i štiklirajte opciju Pomozi drugima da otkriju moj profil u rezultatima pretrage. Zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

   

  vidljivost google+ profila

   

  3) Kliknite na karticu +1 Stavke. Štiklirajte opciju Prikaži ovu karticu na mom profilu.

   

  +1 stavke

   

  Kad izvršite ova osnovna podešavanja profila, potrebno je da dodate link ka sajtu ili blogu za koji pišete da bi Google vas kao autora povezao sa tim sajtom ili blogom. Na kartici Osnovni Podaci potražite deo Prilagač za (Contributor To). Direktan link je http://plus.google.com/me/about/edit/co. Kliknite na Dodaj prilagođenu vezu i u polje Oznaka unesite naziv svog bloga (anchor tekst bogat ključnim rečima!), a u polje URL link ka svom blogu ili sajtu. Na kraju kliknite Sačuvaj. U ovaj deo možete da dodate koliko god želite sajtova ili blogova za koje pišete.

   

  liknovi ka autorskim tekstovima

   

  Sad je potrebno da linkujete sadržaj sa Google Plus profilom, odnosno da dodate recipročni link da biste izvršili povezivanje. Linkujte direktno sa stranice sadržaja ka svom Google plus profilu na sledeći način:

  <a href="[URL adresa Google Plus profila]?rel=author">Ime Prezime</a>

  Pri tome, deo [URL adresa Google Plus profila] zamenite URL adresom ličnog profila. Primer:

  <a href=" https://plus.google.com/108052761531853125058/?rel=author">Goranka Radojčić</a>

  Na kraju testirajte da li ste ispravno povezali Google Plus profil i sadržaj uz pomoć besplatnog Google-ovog alata za testiranje – jednostavno unesite URL adresu svog bloga ili članka. Ako ste sve uradili kako treba, trebalo bi da vidite svoju sliku pored članka.

   

  Google Rich Snippets testing tool

   

  Ovo je zapravo najjednostavniji način povezivanja. U principu najbolje funkcioniše na stranicama gde se ispod samog teksta nalazi kratka biografija autora sadržaja. Stranica sa autorskim sadržajem linkuje direktno ka Google Plus profilu autora, a Google Plus profil ka početnoj stranici bloga ili sajta kao što je prikazano na sledećoj slici.

   

  linkovanje sadržaja sa google plus profilom

   

  U praksi to izgleda ovako:

   

  primer upotrebe rel=author

   

  Kad su u pitanju sajtovi i blogovi gde se sadržaj (članak, tekst) i biografija autora nalaze na dve različite web-stranice na istom domenu, povezivanje sa Google Plus profilom se vrši na sledeći način. Stranica sa sadržajem linkuje ka stranici sa biografijom autora (sa rel=”author”). Stranica sa biografijom autora linkuje ka Google Plus profilu autora sa rel=”me”:

  <a href="[URL adresa Google Plus profila]?rel=me">Ime Prezime</a>

  Ali Google Plus profil ne linkuje ka početnoj stranici bloga ili sajta, već ka stranici sa biografijom autora, kao na slici.

   

  biografija autora

   

  Ovaj način povezivanja možemo ilustrovati sledećim grafičkim prikazom.

   

  blogovi sa više autora

   

  Kako povezati lični blog sa Google+ profilom?

  Ako imate lični blog, možete da ga povežete sa Google Plus profilom na način koji sam ja primenila na ovom blogu i koji funkcioniše.

  1) Dodajte u head deo bloga:

   <link rel="author" href="[URL Google+ Profila]"

  Ja sam, na primer, dodala:

  <link rel="author" href="https://plus.google.com/108052761531853125058/posts"

  Na taj način govorim Google-u da je ovo moj blog i da sam ja autor tog bloga.

  2) Linkujte sa stranice O blogu (O meni, O Autoru, O nama,…) ka ličnom Google+ Profilu na sledeći način:

  <a href="[URL Google+ Profila]" rel="me">Ime Prezime</a>

  Na primer:

  <a href="https://plus.google.com/108052761531853125058/" rel="me">Goranka Radojčić</a>

  Naravno, testirajte da li ste sve dobro uradili.

   

  google autorstvo

   

  Ukoliko imate imejl adresu na istom domenu na kom se nalazi vaš sadržaj (napomena: goranka.radojcic @ internetimarketing.com – nepostojeća imejl adresa, samo primer), možete da povežete svoj sadržaj sa Google+ profilom putem imejl verifikacije.

  1) Potpišite svaki blog post imenom i prezimenom (Autor: Ime i Prezime)

  2) Posetite ovu stranicu: https://plus.google.com/authorship i registrujte se za autorstvo.

  3) Google će poslati verifikacioni imejl na adresu koju ste naveli; kliknite na link da je verifikujete.

  Da li već koristite Google autorstvo? Kakvi su vaši utisci i iskustva?

  Slični članci:

 • Kako napraviti Google Plus stranicu?
 • Kako pronaći zanimljive Google Plus profile i stranice?
 • Kako konekcije na društvenim mrežama utiču na rezultate pretrage u Google?
 • Fejsbuk omogućava vlasnicima Fejsbuk strana da za određenu sumu novca povećaju vidljivost pojedinačnih objava u Novostima (News Feed-u) svojih fanova. Ovaj vid Fejsbuk oglasa se naziva Promoted Posts ili sponzorisane objave za Fejsbuk strane.

  Sponzorisane objave omogućavaju vlasnicima Fejsbuk fan stranica da promovišu svoje statuse, fotografije, video snimke, ponude i pitanja većem procentu svojih fanova, kao i prijatelja fanova koji su lajkovali, podelili ili komentarisali sponzorisanu objavu. Poznato je da samo deo fanova vidi određenu objavu jer nisu bili na Fejsbuku u vreme njenog objavljivanja ili imaju mnogo prijatelja i strana koje prate tako da ne vide svaku aktivnost u Novostima. Sponzorisane objave se pojavljuju na boljoj poziciji u Novostima (News Feed-u), pa je mnogo verovatnije da ih fanovi i njihovi prijatelji uoče. Što oglašivači više plate, to će više ljudi videti njihovu objavu nego inače.

  Sponzorisane objave su dostupne Fejsbuk fan stranicama sa više od 400 fanova.

  Imaju oznaku Sponzorisano i pojavljuju se u novostima (News Feed-u) fanova, a ne u desnoj koloni kao Fejsbuk oglasi. Fejsbuk sponzorisane objave treba razlikovati od Sponzorisanih priča koje takođe mogu da se pojave u Novostima. Primer spozorisane priče možete videti na slici dole:

   

  sponzorisana priča fejsbuk

   

  Ako želite da što veći broj vaših fanova vidi konkretnu objavu (na primer, novu nagradnu igru), možete da je promovišete i obezbedite joj bolju poziciju u novostima vaših Fejsbuk fanova.

  Da biste sponzorisali objavu na Fejsbuk stranici, najpre kao i uvek kreirajte objavu (napišite status, postavite pitanje, dodajte sliku ili video snimak,…). Zatim kliknite na dugme Promote, izaberite publiku, maksimalni budžet za sponzorisanje objave i valutu. Kampanja obično traje tri dana. Maksimalni budžet koji izaberete nije dnevni budžet, već ukupan budžet za kampanju. Na kraju kliknite Save Budget. Izabrani budžet kasnije možete da promenite.

   

  sponzorisane objave fejsbuk strane

   

  Ukoliko ste se već oglašavali na Fejsbuku, Fejsbuk automatski zadužuje Vaš primarni izvor plaćanja (na primer, kreditnu karticu kojom ste već plaćali Fejsbuk oglase). U Ads Manager-u možete da podesite promenite primarni izvor plaćanja. Za svaku sponzorisanu objavu inače možete da promenite način plaćanja ako kliknete na ikonicu zupčanika i izaberete opciju Change payment method.

   

  naplata fejsbuk reklama

   

  Kao administrator Fejsbuk strane možete da promovišete nedavne objave direktno sa vremenske linije (Tajmlajna) strane. Jednostavno kliknite na dugme “Promote” u desnom uglu objave koju želite da promovišete. Moguće je sponzorisati samo objave nastale u poslednja tri dana.

  Sponzorisane objave počinju da se prikazuju obično odmah.

  Treba imati na umu da fanovi koji su sakrili objave sa Vaše fan strane, neće videti vašu sponzorisanu objavu u svojim novostima.

  Sponzorisanje objave možete da stopirate u svakom momentu (Stop promotion) i da ih ponovo aktivirate (Resume Promotion). Ako stopirate sponzorisanje objave, biće vam naplaćen samo iznos ukupunog budžeta koji je potrošen do tada.  Ukoliko ponovo aktivirate promociju, nastavićete da trošite budžet koji ste prvobitno odredili.

  Možete lako da pratite uspešnost sponzorisanih objava. Vrlo brzo nakon pokretanja kampanje, u dnu objave, levo od dugmeta Promote pojaviće se rezultati promocije: xxx people reached i X%. Na svaki od ovih linkova možete da kliknete i saznate više informacija o: ukupnom broju ljudi koji su videli objavu, ukupnom procentu fanova koji su videli vašu objavu organski, kao i ukupnom procentu fanova koji su videli objavu zahvaljujući promociji.

  Opširne informacije o sponzorisnim objavama za strane možete da pronađete u Fejsbuk centru za pomoć. Sve je lepo objašnjeno, ali još uvek nema objašnjenja na srpskom jeziku.

  Slični članci:

 • Kako ciljati objave na Fejsbuk stranama?
 • Reklamiranje na Fejsbuku putem sponzorisanih priča
 • Kako spojiti dve Fejsbuk strane?
 • google tag managerGoogle je 1. oktobra 2012. lansirao Google Tag Manager (GTM) – besplatni sistem za upravljanje različitim tagovima na web-sajtu. Ovo je odličan alat za onlajn marketare jer im omogućava da samostalno dodaju, ažuriraju i uklanjaju tagove koji se koriste u marketingu bez menjanja koda na web-sajtu. Savremeni marketing alati, kao što su programi za web-analitiku  ili praćenje konverzije posetilaca, oslanjaju se na dodavanje određenih “tagova” na web-sajt.

   

  Previše tagova može da uspori sajt, a dodavanje novih obično zahteva intervenciju webmastera ili IT tima. To najčešće dovodi do gubitka vremena i smanjenja produktivnosti.  Google menadžer tagova stoga predstavlja rešenje koje ubrzava ovaj proces iz marketing perspektive i oslobađa IT tim dodatnog posla. Marketing tim može sam da dodaje, menja i briše tagove na sajtu preko GTM.

   

  Podešavanje Google menadžera tagova je lako i brzo.  Korisnički interfejs i struktura naloga GTM veoma podsećaju na Google Analitiku. Nalog ili Account je na najvišem hijerarhijskom nivou. Nalog može da sadrži jedan ili više Containers (sadržitelji), koji sadrže Tags (tagove), Rules (pravila) i Macros (markoe).

   

  struktura naloga

   

  1) Posetite stranicu http://www.google.com/tagmanager i prijavite se sa postojećim Google nalogom (ili otvorite novi).

  2) Otvorite nalog (Create an Account) za svoju kompaniju. Najbolja praksa je: jedan nalog po kompaniji, jedan container po sajtu. Na primer, ako vodite sajtove za više klijenata, napravite po jedan Account za svakog klijenta. Account Name može da bude ime kompanije ili agencija. Kad unesete ime kliknite na dugme Next.

   

  google tag menadžer nalog

   

  3) Kreirajte Container za svoj web-sajt. Za svaki web-sajt koji imate treba da otvorite novi Container. Container sadrži tagove za praćenje (Google Analytics, Adwords Conversion Tracking) koje želite da koristite na sajtu. Container možete da nazovete po web-sajtu (Container name): internetimarketing.com. Ovaj container će sadržati sve tagove za taj sajt. Izaberete vremensku zonu i opet kliknete na dugme Next.

   

  marketing tagovi

   

  4) Prihvatite uslove korišćenja Google Tag Managera klikom na I accept.

   

  uslovi korišćenja google menadžer tagova

  Google će zatim generisati kod koji treba da dodate na svaku stranicu sajta (copy-paste).

   

  kod google menadžer tagova

   

  5) Postavite kod odmah ispod <body> taga (NE: </body>).

  Nakon dodavanja ovog koda na web-sajt, sve tagove dodajete i ažurirate na sajtu preko Google Tag Manager-a (nema više potrebe za menjenjem koda na samom sajtu). Možete da dodate bilo koji tag koji koristite u marketingu, kad god to želite. Google nudi različite šablone tagova za Google AdWords, Analytics, DoubleClick, ali vam omogućava da dodate prilagođeni HTML ili Image tag.

  Šablon za Google Analytics tag izgleda ovako:

   

  kod za google analitiku

  Pored tagova, u okviru jednog container-a možete da kreirate pravila (Rules), makroe (Macro) i verzije (Version).

   

  tag, pravilo makro verzija

   

  Pravilo govori Google-u kada da aktivira tag, odnosno koji uslov prethodno mora da se ispuni.

   

  gtm pravilo

  Makroi skladište podatke koji će se koristiti za kreiranje tagova i pravila. Makroi zapravo govore Google-u gde da traži informacije. Postoje tri predefinisana makroa: url, refferer i event (događaj) pomoću kojih možete da kreirate tagove i uslove koji se najčešće koriste. Takođe možete da kreirate dodatne makroe u skladu sa specifičnim potrebama.

  Kada u jedan container dodate novi tag ili pravilo, oni ne stupaju na snagu dok ne objavite novu verziju. Svaka promena koja se unese mora da se objavi (Version).

   

  nova verzija taga

   

  Dodatnu pomoć i detaljne informacije o Google menadžeru tagova možete da potražite u Google Centru za pomoć.


  Slični članci:

 • Kako se instalira Google Analytics?
 • Praćenje posećenosti sajta u realnom vremenu sa Google Analitikom
 • programi kreiranje obrada slikaPopularnost slika, infografika i drugog vizuelnog sadržaja na Internetu stalno raste. Vizuelni sadržaj je veoma važan za svaki sajt ili blog iz više razloga. Na primer, može da poboljša korisničko iskustvo, utiče na vreme koje posetioci provedu na sajtu, poveća posećenost sajta ili bloga, popularnost na društvenim mrežama, itd.

  Međutim, mnogi blogeri i vlasnici sajtova često nemaju resurse za kupovinu ili kreiranje i obradu fotografija i slika koje koriste na svom sajtu. Pored novca i veština za korišćenje profesionalnih programa poput Fotošopa, često je neophodno uložiti dosta vremena da se dotera određena slika ili vizelni element.

  Srećom, postoji dosta sajtova na kojima se mogu pronaći slike za blogove i sajtove, te besplatnih servisa i programa za kreiranje i obradu slika.  Evo liste od 25 (i više) besplatnih alata pomoću kojih možete relativno brzo da pronađete, kreirate i uredite slike za blog ili sajt bez troškova i nekih posebnih veština.

  1. Photo Pin je Internet pretraživač slika sa Creative Commons licencom pomoću koga možete da pronađete besplatne slike za svoj blog ili web-sajt.

   

  besplatne slike za sajtove

   

  Koristi se vrlo lako:

  (1) unesete ključnu reč u polje za pretragu;

  (2) kliknete na dugme Search.

  (3) Rezultati pretrage mogu da se filtriraju prema tipu licence (za komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu)  i da se

  (4) sortiraju prema vremenu nastanka (Recent), relevantnosti (Relevance) i zanimljivosti (Interestingness).

  Možete direktno da preuzmete slike sa već formatiranim linkom ka autoru, odnosno izvoru slike.

   

  zaštita slika vodenim žigom2. PicMarkr vam omogućava da besplatno zaštitite svoje slike i fotografije testualnim ili slikovnim vodenim žigom. Osim za zaštitu autorskih prava, možete da koristite ovu aplikaciju za dodavanje komentara ili drugog teksta na slike. Možete odjednom da dodate žig na najviše pet slika sa računara, Fejsbuka, Flickr-a ili Picase.

  Pored toga možete da promenite veličinu slika na koje dodajete vodeni žig. U polju Choose Your Image Width here izaberite širinu slike u zavisnosti da li želite da optimizujete sliku za blog, forum ili imejl.

   

  3. Spamstone vam besplatno konvertuje imejl adresu u sliku koju možete koristiti na svom blogu ili sajtu. Ovaj sajt vas praktično štiti od spama jer čini vašu imejl adresu nevidljivom za robote spamera. Posetioci  vašeg bloga će i dalje moći da pročitaju imejl adresu i šalju vam mejlove. Na primer:

   

  click to send emailwebsite monitoring

   

  4. Image to Favicon.ico je besplatna onlajn aplikacija za  konverziju slika, fotografija ili  logotipa u *.ICO format. Konvertuje slike iz jpg, gif, png, tiff ili bmp formata. Favikon je sličica koja se pojavljuje u pregledaču Interneta ispred URL adrese sajta ili bloga. Ta sličica je obično u .ICO formatu.

   

  generator favikona

   

  5. EnhancePho.to vam pruža priliku da za nekoliko sekundi popravite svoje slike. Možete na brzinu da ukolnite crvene oči,  popravite boju ili izoštrite fotografije, potpuno besplatno. Ovo je odličan  sajt za sve one koji nemaju puno vremena za sređivanje fotografija koje žele da objave na blogu, web-sajtu ili podele na društvenim mrežama.

   

  6. PicResize je jedna od najstarijih i najpopularnijih web-aplikacija za promenu veličine i obradu slika na Internetu. Omogućava vam da brzo i lako, bez instaliranja bilo kakvog programa na svom kompjuteru, promenite veličinu, opsečete i dodate specijalne efekte slikama sa računara ili Web-a. Možete da smanjite ili uvećate više slika odjednom (Batch resize) i da direktno podelite uređenu sliku na Fejsbuku. Alternativni sajtovi na kojima možete da promenite veličinu slika su Resizr, Resize Your Image, Image Resizr.

   

  konverzija slika7. FixPicture je Internet servis za besplatnu konverziju fotografija iz jednog u drugi format. Podržava sve popularne formate slika (JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP, TGA, ICO, ICNS, PDF) i RAW formate digitalnih aparata (CRW, NEF, RAF, CR2, DNG…). Ukupno podržava više od 400 formata. Pored toga, nudi dodatne opcije kao što su promena veličine slika, rotacija, izoštravanje, automatski kontrast i još nekoliko efekata. Još jedan dobar web servis za konverziju slika iz jednog u drugi format je ConvertMyImage.

   

  8. TinyPNG smanjuje veličinu slika u .PNG formatu uz očuvanje njihove transparentnosti i kvaliteta. Veoma je koristan za sve one koji na web-sajtovima i blogovima koriste slike u ovom formatu. PNG fajlovi su obično veliki i sporo se učitavaju. Zato je poželjno da se pre postavljanja na sajt komprimiraju (sažmu) uz što je minimalniji mogući gubitak na kvalitetu. Moguće je odjednom komprimirati do 10 PNG fajlova.

   

  9. Avatar.Pho.to je besplatni onlajn generator avatara pomoću koga možete da napravite animirani ili statični avatar od svoje fotografije. Možete da birate između više od 70 originalnih šablona za avatar. Takođe možete da dodajete različite foto efekte na fotografije.

   

  avatar

   

  10. DoppelMe je još jedan dobar sajt za kreiranje dinamičnog avatara.  Dovoljno je par klikova da napravite zanimljiv avatar koji će vas predstavljati na blogovima, forumima, ili društvenim mrežama.

   

  11. TagCrowd je onlajn aplikacija pomoću koje možete da kreirate tzv. “oblak reči” od bilo kog teksta da biste vizuelno dočarali učestalost pojavljivanja određenih reči. Iskoristite TagCrowd da prikažete najpopularnije i najrelevantnije tagova na vašem blogu.

   

  12. ImageChef je super alat za kreiranje mozaika reči, naslovnih fotografija za Fejsbuk tajmlajn ili uramljivanje fotografija.  Na sajtu postoji više od 100 zanimljivih ramova u koje možete da ubacite svoje fotografije. Mozaici reči mogu jako lepo da iskoriste i izgledaju u blog postovima (pogledajte sliku ispod!):

  ImageChef

   

  13. Share as Image vam omogućava da označite bilo koji tekst na webu i da ga pretvorite u sliku. Veoma je koristan alat za kreiranje slika od citata, misli i izreka i deljenje slika na Pinterestu, Fejsbuku ili Tviteru.

   

  podeli tekst kao sliku

   

  14. Map2Pic vam omogućava da snimite Google Mapu i sačuvate je u .png ili .jpg formatu.

   

  15. PicFont je veoma jednostavna aplikacija za dodavanje teksta na sliku, oblik ili pozadinu.

   

  PicFont

   

  16. FotoSketcher automatski transformiše vaše fotografije u crteže, stripove ili umetničke slike (ulje na platnu). Praktično vam omogućava da za nekoliko sekundi pretvorite svoje digitalne slike u umetnička dela. Snaga ovog softvera se krije u činjenici da vam nisu potrebne nikakve umetničke veštine ni talenat. Naprosto izaberete jedan od 20 ponuđenih efekata i fascinirate posetioce sajta ili čitaoce bloga.

   

  17. Cartoonize je onlajn aplikacija koja pretvara fotografiju  u strip.  Cartoonize podržava sledeće formate slika: gif, jpg, jpeg, png, bmp, i xbm.

   

  18. myFBCovers nudi gotove naslovne fotografije za Fejsbuk tajmlajn, kao i web-aplikaciju za kreiranje originalne naslovne fotografije.

   

  19. Photo Collage je web-aplikacija za kreiranje foto slajdšoua, foto kolaža i foto animacija.

   

  foto kolaž

   

  20. Gimp je najpoznatiji, veoma moćan program otvorenog koda za kreiranje, obrađivanje i uređivanje slika.

   

  21. Picasa je jedan od najpoznatijih i najboljih potpuno besplatnih programa za organizaciju, obradu,  deljenje fotografija na Google Plusu. Pomoću Pikase možete veoma lako i brzo da poboljšate ili u potpunosti transformišete svoje fotografije i slike.

   

   

  22. LunaPic je prilično moćan onlajn program za obradu i uređivanje slika sa Fejsbuka, Tvitera ili Tumblr-a.  Dozvoljava vam da otvorite slike direktno sa Fejsbuk, Flickr, Picasa i Photobucket naloga. Takođe možete da otvorite i uređujete slike sa kompjutera ili Web-a uz pomoć URL adrese slike.  LunaPic uređivač slika vam dozvoljava da crtate po slikama i fotografijama, dodate tekst i okvir slike, rotirate, promenite veličinu i opsečete sliku, kreirate video gif-ove, kolaže, i još mnogo toga. Slične i prilično obuhvatne besplatne web aplikacije za obradu fotografija su: FotoFlexer, Pixlr, SplashUp, Pixenate, Free Online Photo Editor.

   

  23. Gickr besplatno konvertuje slike i YouTube video snimke u GIF animacije. Slični i podjednako dobri besplatni servisi su Gifmake, Make a Gif, GIFNinja.

   

  24. Picascii transformiše sliku u ASCII tekst ili HTML. Možete da generišete tekstualnu ili HTML verziju određene slike u boji ili u crno-beloj varijanti. Slični servisi su Text-Image.com, Photo2Text.

   

  25. Pinstamatic je fenomenalan servis za korisnike Pinteresta. Lako se koristi. Omogućava vam da bez imalo muke pinujete snimak web-sajta, citat, poruku za svoje sledbenike, omiljenu pesmu, svoj ili tuđi Twitter profil, mapu i da dodate tekst na sliku.

   

  Pinstamatic

   

  Pin možete da pogledate (i repinujete!) ovde.

  Takođe postoje sajtovi za besplatnu izradu logotipu.

  Postoji još mnogo besplatnih programa za uređivanje i obradu slika. Koje vi najviše koristite i zašto?

  Izvor slike “Stvaranje Adama”: Caveman Chuck Coker via photopin cc

  Slični članci:

 • 7 SEO saveta za optimizaciju slika na veb-sajtu
 • blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37