Svi postovi sa bloga: Internet Marketing Blog

Svaka društvena mreža ima svoje standarde kada su u pitanju veličine slika koje delite na mreži.

Poštovanjem ovih standarda, na vašim društvenim profilima slike će se videti u celosti i neće biti isečene sa neke strane.

Ukoliko ste se pitali koja je prava dimenzija, u postu su objašnjene dimenzije za Facebook, Google+, Twitter i Pinterest.

Facebook

Iako se dosta razlikuju Facebook profil i Fan strana, dimenzije fotografija su iste.

Cover slika: 851 x 316 pixela

Profil slika: 180 x 180 pixela – smanjuje se na 160 x 160

Custom tabovi na Fan strani: 111 x 74 pixela

Deljena fotografija /  Update statusa: 403 x 403 pixela

Izdvojena (highlight) 843 x 403 pixela

Tab strana: 810 širina

Google +

Cover slika: 900 x 180 pixela

prifl slika: 250 x 250 pixela

Slika u postu: 259 pixela širina (visina proporcionalna)

Video u postu: 497×279 pixela

Twitter

Twitter je u Septembru menjao izgled profil strana. Dodata je opcija Header slika koje dosta podsećaju na Facebook i Google + .

Profil slika: 128 x 128 pixela

25×25 px će prikazati slike followera

33x33px će prikazati predoge koga pratiti

48x48px prikazaće slike u tvitu ili kada se RT

Na profilu slika se vidi u dimenziji 128x128px

Duplim klikom na profilnu sliku, vidi se puna dimenzija ukoliko je ona već od 128×128 (ne preko 700kb)

Pozadina: 1280 x 1024 pixela

Header slika: 1200 x 600 pixela (1252x626px)

 Pinterest

 

Profilna slika: 165×165 piksela

Pinovanje slika: 600px širina, visina neograničena

Profilna slika na pinu 49x49px

Pregled pina:192x širina, i skalirana vsina

Tabla:

Veliki tumbnail: 22x150px

Mali tumbnail: 55x55px

 

Ova lista će biti dopunjavana dimenzijama drugih Društvenih mreža, po zahtevu i potrebi.

Post je pre svega napisan kao podsetnik meni, jer svaki put zaboravljam koja dimenzija odgovara kojoj poziciji. :)

Ukoliko vam se dopada članak podelite ga ili ostavite komentar.

 

TweetPodeli članak na društvenim mrežama#call_to_action h4{padding:0px 5px;}

The post Dimenzije slika na društvenim mrežama appeared first on Internet marketing blog.

Pinterest sve popularnija društvena mreža za deljenje slika i video snimaka, sada ima mogućnost kreiranja poslovnog naloga (do sada je to moglo samo kreiranjem ličnog profila).

Razvijanjem infografika, Pinterest je došao do svog punog sjaja, i mnogi su u svojim analitikama primetili određeni procenat saobraćaja dolazi upravo sa Pinteresta.

Ukoliko ste za svoj sajt već napravili Pinterest nalog, sada ga možete konvertovati. Na sledećim printscreenovima možete videti proceduru.

Idite na web stranicu Pinterest za Biznis naloge, stranica na koju ćete doći izgleda ovako:

 

Kada kliknete da želite da konvertujete svoj postojeći nalog, dobijate formu za popunjavanje podataka:

Popunite sve podatke i kliknite na “convert account”.

Ovo je izgled nove poslovne stranice:

Prvo što se uočava je razlika u verifikaciji web sajta. Sam proces verifikacije je jednostavan i identičan kao za Google Webmaster tool.

Preuzmete fajl, i uploadujete ga na FTP, ukoliko je kod prepoznat kada kliknete na  ”verify” proces verifikacije je završen.

Sada ispred urla sajta stoji kvitica koja označava verifikovan sajt.

Još jedna odlična karakteristika ovih poslovnih naloga je kreiranje tajnih tabli, gde možete pozvati određene korisnike koji će moći da vide tu tablu.

Pisala sam prethodno o korisnim alatima za jednostavnije i brže korišćenje Pinteresta.

A preporučujem vam i posetu Pinterest for Business  biblioteci. Ovde možete pronaći dosta korisnog materijala, uspešnih studija slučaja i svega ostalog što vam možda može pomoći u poslu.

Da li koristite Pinterest u poslovne svrhe? Kakva su vaša zapažanja? Podelite svoje utiske, postavite komentar.

TweetPodeli članak na društvenim mrežama#call_to_action h4{padding:0px 5px;}

The post Kako koristiti Pinterest kao biznis nalog appeared first on Internet marketing blog.

Generalno je mišljenje da što više podataka imamo, to ćemo bolje i preciznije informacije dobiti i to će nam pomoći pri donošenju nekih važnih odgovora. Sve to lepo zvuči, ali je potpuno netačno.

Zapitajte se, koliko dugo vremena provodite u Google Analitici? U proseku po pregledu, koliko dobrih informacija primite i koliko odluka donesete u tom jednom pregledu?

Nisu svi podaci baš toliko od pomoći, a čak može i oduzeti dosta vremena a da to i ne primetite. Provedemo i po nekoliko sati lunjajući po sekcijama, da bismo primili što više informacija, i dobili onaj osećaj da znamo šta se tu dešava. Ali, koliko je sve to zapravo primenjivo? Nama treba da razumemo šta se tu dešava, i u popunjavanju tog osećaja  zaista pomaže ali ne i mnogo dalje od toga.

Sad postoji pitanje, a koji su to podaci bitni i kako nešto nije bitno?

Dovoljno je da početne odgovaranjem na pitanja: da li određena metrika pomaže u donošenju odluka? Kada pogledate određenu metriku, da li znate šta treba sledeće da uradite?

Ukoliko nemate odgovor ni na jedno od ova dva pitanja, verovatno gledate u metrike koje za vas nisu korisne.

Koje su to metrike koje nisu korisne? Sve one koje vas čine srećnim kada vidite da rastu u odnosu na prethodni mesec i stvaraju taj udobni zadovoljni osećaj ali vam ne pomažu u donošenju bilo kakave odluke.

Na sledećem grafu možemo očitati razne vrednosti o poseti. Sad zamislite da je ovo graf vašeg poslovanja a vi radite marketing. Šta ćete uraditi da dođe do bržeg rasta?

Tu ne postoji jedan recept, vidimo neke periode kad je poseta viša ali šta to nama dodatno govori? Baš ništa. Pa čak i kada nađemo izvor tih skokova, koliko je to vezano sa poslovanjem? Nismo baš sigurni u tu korelaciju, a kamoli gde početi.

Dobro nema veze, idemo onda na metriku stranice/poseta (pages/visit) ili neku drugu, to mora da je značajno? Razmislite još jednom. Kada posetilac dođe i poseti nekoliko stranica na sajtu, to može da znači brdo stvari, a možda mu se samo sviđa čime se bavite. A sa druge strane, zamislite da je došao da nađe nešto, i kliktao do besvesti jer nije mogao da nađe potrebnu informaciju i na kraju otišao da se nikad ne vrati?

Aha, znači možda treba da radim na podizanju te metrike, a možda i ne, hmm zvuči malo konfuzno.. Upravo je u tome glavni problem, dok se posetilac kreće mi ne možemo da znamo da li je to dobro ili loše a definitivno ne možemo da napravimo odluku koja će poboljšati naše poslovanje.

Kako većina ljudi koristi Google Analitiku?

Kako se biraju ključne metrike koje žele da prate tzv. KPI (Key Performance Indicators), uloguju se u Google Analitiku i pogledaju  šta je lako dostupno:

 • Logovanje u Analitku
 • Vide sve one fensi grafove i brojke
 • Izaberu par metrika koje lepo zvuče (stranice/poseta, posetioci,  vreme provedeno na sajtu)
 • Naprave izveštaj šefu od ovih brojki i onda ih koriste da evaluiraju marketinške rezultate.
 • Daću vam primer koliko je to pogrešno.

  Maksimalno zakomplikujte navigaciju na sajtu. Posetioci neće ništa moći da nađu na sajtu i ima da izklikću kompletan sajt da dođu do potrebne informacije. Izveštaj o broju posećenih strana će eksplodirati, a izveštaj nikad neće biti bolji. Ali zato kad odete u sekciju konverzije, verovatno ćete imati iznenađujuće loše podatke na toj strani.

  Korišćenje metrika koje označavaju akciju na sajtu

  Pogledajte vaše ciljeve i odnos konverzija (konversion rate) jednog po jednog. Šta vam graf govori?  Da li primećujete neke anomalije?  Ukoliko vidite pad konverzija, odmah proveravate da li je sve u redu sa korpom na sajtu odnosno da li posetiocu mogu da izvrše kupovinu (ili neku drugu akciju).

  Kod ove metrike nema zabune, tačno znamo da nešto nije u redu i odmah znamo gde možemo da reagujemo da otklonimo problem.  Ukoliko se tu nije nalazio problem, funnel nam može u kom delu sajta posetioci odlaze.

  Poenta se svede na to da ukoliko pratite određenu metriku (zavisno od modela vašeh poslovanja), zapitajte se da li vam ta metrika koristi u donošenju odluke, ako je odgovor negativan ostavite je i posvetite se drugoj.

  Zaključak:

  Fokusirajte se na ponašanje posetilaca na sajtu a ignorišite one početne podatke o poseti. Kada se ulogujete u analitiku, prvo vidite tab sa podacima o poseti a tu nema ni jednog podatka koji možete iskoristiti kao informaciju. Da biste izbegli gubljenje vremena na ovom tabu, kreirajte tablu sa metrikama koje su vama od značaja ili odmah kliknite na bitnu sekciju pre nego što se ova još nije ni učitala.

  The post Kako efikasno iskoristiti podatake iz Google Analitike appeared first on Internet marketing blog.

  Zašto bi vam trebala prva pozicija na Guglu?

  ..Prva strana rezultata, odnosno prvih deset rezultata primaju skoro 90% pretrage, što znači da korisnici ni ne idu dalje u potragu za odgovorom na svoj upit. ..
  ..36% korisnika ukoliko vidi sajt firme među prvima smatra da je najbolja u svojoj oblasti poslovanja..

  ovo je samo deo izdvojen iz mog master rada, primena optimizacije pretraživača u marketingu, iako pisan odavno i dosta se toga promenilo u Guglovom algoritmu i dalje određeni principi važe.

  Dakle prvo je potrebno razumeti zašto treba da se nalazite na Guglu iako ste lokalno orijentisani.

  Evo objašnjena na jednom primeru. Posedujete kozmetički salon “Cvetić” (hipotetički salon) i nalazite se u Beogradu. Međutim Cvetić je nedavno otvoren i još uvek nema stalnu klijentelu a i oni koji prolaze pored salona, prihvataju sa rezervom ulazak.  Korisnici ukoliko nisu čuli za neku radnju, prvo će sprovesti istraživanje pre nego što se odluče na kupovinu ili neku drugu akciju. Dakle, sada kada neko želi da nađe podatke o Cvetiću, dobiće rezultate sa različitih strana sa profila na društvenim medijima, mapu gde se salon nalazi, vebsajt gde su opisane sve usluge salona itd. Sve se ovo radi u cilju stvaranja poverenja kod korisnika.

  Ovde imate kratku listu stvari koje možete primeniti kako biste zauzeli prvi poziciju u Gugle pretrazi.

  SEM tj Google Oglasi

  Google Oglasi mogu se pojaviti na samom vrhu SERP-a, pružajući instant vidljivost vašeg brenda, bez obzira na rezultate koji se pojavljuju na ostatku strane. Takođe se preporučuje i nadmetanje  nad ključnim rečima za vaše poslovno ime.

  Website (Vebsajt)

  Rangiranje vašeg poslovnog sajta na pretrazi je jako bitno a naročito ukoliko domen sajta sadrži vaše poslovno ime.  Da biste pomogli svom sajtu, možete kreirati optimizovanu naslovnu stranu na kojok je jasno ispisano poslovno ime, adresa, broj telefona i ostale bitne informacije, i na taj način pomognete boljem rangiranju za sve pretrage koje sadrže vaše poslovno ime.

  Google Place tj  Google Mesta

  Ukoliko posedujete lokalnu radnju ili kancelariju, vrlo je bitno prijaviti objekat na Google Place(Mesta).  Stranicu koju posedujete na Google Mestima možete optimizovati na više načina a koleginica Goranka je to lepo objasnila u jednom od svojih postova  Kako se rangirati na Google Mestima i moja je topla preporuka za pročitati. Kada obavite optimizaciju na Google mestima vaš listing će se pojaviti i u Google Mapama i u top pretrazi na SERPu.

  Google Profil

  Sa promenom algoritma za prikazivanje rezultata na SERPu,  Google + je postao dosta bitan i kako ste sigurno do sada primetili kada kucate neki brend dobijate i podatke o njegovoj G+ stranici.
  Dakle, za svoj biznis možete napraviti Google + stranicu i uključite ključnu reč koja sadrži naziv firme u nazivu i opisu.  I za svaku pretragu vašeg brenda imate veći potencijal za visoko rangiranje vaše G+ strane.

  Profili na društvenim mrežama

  Kreirajte profile na društvenim mrežama: (Najpopularnije su) Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube. Zauzmite ih i optimizujte da jasno dokazuju da pripadaju vašem brendu i da je to vaš zvanični profil. Kompanijski profili na društvenim mrežama znaju da se kotiraju visoko (pozicije i pre vebsajta) za poslovno ime, naročito ako u svom nazivu profila sadrže i poslovno ime.

  Blog

  Google posbno voli aktivnost, dinamičnost i relevantnost.  Stalno pretražuje novi sadržaj vezan za vaš posao, industriju i zajednicu. Blogovanje je jedan od najefektivnijih naćina za zauzimanje prve pozicije na SERPu. Danas kada je šerovanje (share) postao značajan signal pretraživaču, jer ljudi su danas skloniiji šerovanju nego ranije i dele zaniljive i dinamične sadržaje sa blogova.
  Za zvanični blog možete ga integrisati da bude u sklopu sajta ili na posebnom domenu i raditi među-linkovanje bloga i sajta da bi se znalo kome pripada.  Ukoliko postoji mogućnost za blogom na sajtu, pre bih to preporučila jer kreiranjem poddomena ili novog domena dobijate nov sajt koji morate da optimizujete od početka.  Sa druge strane, blog na posebnom domenu na odovjenom serveru označiće se kao novi sajt što znači da bi stranice sa vašim poslovnim imenom moglo da se rankira individualno na SERPu.

  Lokalni listing i direktorijumi

  Dodajte sajt na lokalne direktorijume poput Žutih Strana, vodeći računa da su informacije koje postavljate na listingu identične sa detaljima koji se nalaze na Google Mestima. Na taj način pomažete Guglu da podatke iz listinga rangira više u pretrazi.

  Zaključak:

  Danas postoji toliko opcija za lokalnu optimizaciju, što je pogotovo značajno za radnje. Online optimizacija treba da bude deo velike strategije svakog lokalno orijentisanog posla. Bilo da je u pitanju kozmetički salon ili agencija za registraciju vozila  dozvolite svojim potencijalnim potrošačima da dođu do vas. Prava korist ne leži u toj poziciji već u targetiranoj javnosti koja se pretvara u konverziju mnogo efikasnije u odnosu na neki drugi vid offline oglašavanja.

  Za pitanja i feedback izvolite ostavite komentar )

  The post Nekoliko brzih saveta kako dobiti br.1 poziciju na Google pretrazi appeared first on Internet marketing blog.

  blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37