Svi postovi sa bloga: Linux Hax0r

Da biste instalirali Linux, potreban vam je odgovarajući bootabilan medijum sa pripremljenom instalacijom. Linux uglavnom preuzimate u obliku ISO fajla, a distribucije koje su nastale od Debiana (Ubuntu, Backtrack 4 i noviji, Xubuntu, Kubuntu...), uvek dolaze kao ISO fajl.

U ovom tutorijalu ćemo razmotriti tri moguća načina da se napravi medijum za instalaciju:

1. Bootabilni DVD

ISO fajl je prvobitno zamišljen kao šablon za rezanje diskova jer se u njemu nalaze kompresovani podaci koji treba da budu narezani na disk, uključujući i prvi sektor u kome se nalaze podaci potrebni za dizanje sistema sa datog medijuma (takozvani boot sektor).

Svi programi za rezanje imaju podršku za rezanje ISO fajlova, a ta opcija će se obično zvati "Burn Disk Image". Sve što treba da uradite je da programu preko te opcije prosledite fajl koji ste preuzeli sa interneta i da ubacite prazan disk, a program će obaviti ostalo. Na Windowsu ovo možete da uradite pomoću Nera, a možete i pomoću InfraRecordera, besplatnog uslužnog alata za rezanje.

Na Linuxu od alata za rezanje, dostupni su vam K3B (dolazi instaliran sa KDE okruženjem, a dostupan je i preko repozitorijuma) ili Brasero (na slici, takođe dostupan preko repoztorijuma).

Opširnije...

Nekada je instalacija Linuxa bila procedura rezervisana za ozbiljne geekove, jer je bilo potrebno ručno napraviti particije na memorijskom medijumu (hard disku, USB-u...), prekopirati odgovarajuće direktorijume, podesiti konfiguracijske fajlove sa particijama i pokrenuti skript koji instalira boot loader. Istini za volju, nije bilo teško, ali je svakako delovalo zastrašujuće običnom korisniku.

Ta vremena su prošla, a zahvaljujući ubiquintu aplikaciji, instalacija Linuxa je postala drastično lakša od instalacije Windowsa, jer ne morate da se bakćete sa serijskim brojevima, validacijom, krekovima (jer većina ljudi u Srbiji koristi piratski Windows) i hakovanim boot loaderima.

Jedino što bi mogla da bude nepoznanica pri instalaciji, za nove korisnike Linuxa, moglo bi da bude definisanje novih particija, ali o tome ćemo kad stignemo do tog dela. Bez panike, nije mnogo komplikovano.

Nakon što smo podigli Linux (u ovom slučaju Xubuntu) sa USB-a ili DVD-a, možemo da uočimo skript za instalaciju, koji nam se nalazi na desktopu. Još pri podizanju Linuxa, mogli smo da izaberemo da li ćemo da radimo instalaciju ili da isprobamo sistem. Ja sam izabrao da isprobam sistem, pri čemu mogu mogu da pokrenem instalaciju kadgod poželim. Da sam izabrao onu drugu opciju, skript za instalaciju bi se sam pokrenuo, a nepotrebni ostatak grafičkog okruženja se ne bi učitao.

1. izbor jezika

Opširnije...

Jedan antropolog je predložio igru sa decom u jednom afričkom plemenu. Stavio je korpu punu voća pored drveta i rekao da prvo dete koje dođe do nje, osvaja sve. Kada im je rekao da potrče, oni su se uhvatili za ruke i trčali su zajedno. Onda su svi seli zajedno i uživali u poslasticama iz korpe. Kada ih je pitao zašto su svi trčali zajedno, kada je jedan mogao da osvoji sve za sebe, odgovorili su mu: ''UBUNTU. Kako će jedan od nas biti srećan, ako su svi ostali tužni?''
''UBUNTU'', u njihovoj kulturi znači: ''Ja sam, zato što smo mi'' Ili kao što mi kažemo: ''Svi za jednog, jedan za sve.''

Pre godinu dana sam prešao na Kubuntu 11.10 i posle godinu dana mi je dosadio. Iako je KDE bilo prvo okruženje sa kojim sam imao iskustva kada sam prvi put prešao na Linux (Slax), ovde se jednostavno nisam osećao kao kod kuće. Ove novotarije kao što su Plasma i Kwin efekti su mi dosadili. KDE Trinity mi se nije dopao zbog energetske neefikasnosti, pa sam odlučio da se vratim na Ubuntu.

Iako bih se najradije vratio na stari Ubuntu Lucid (10.04), to nisam mogao zbog nekompatibilnosti sa novim hibridnom grafičkom i novim Broadcom Wlan adapterom. Zato sam okušao sreću i instalirao novi Ubuntu 12.04 i istog trenutka mi se smučio.
Isključio sam sve suvišne servise, ubacio kontrolu hlađenja i instalirao Jupiter da mogu da kontrolišem potrošnju energije, ali sve je bilo uzalud. Sa baterijom od 4700 mAH, novi Ubuntu je mogao da izdrži malo više od sat vremena. 2D verzija (bez Compiza) malo manje od 1.5h. Instalirao sam Gnome Shell, ali ni sa njim nisam bio zadovoljan, jer energetska efikasnost nije bila ništa bolja nego kod Unity, a rad na desktopu je i dalje bio ograničen besmislenim novotarijama.
 

Opširnije...

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37