Svi postovi sa bloga: Sandra Jakovljevic

Na prethodno objavljenom tekstu start- up maraton, pisala sam o crnim i vedrim mislima preduzetnika.  To su borbe koje preduzetnik ima sam sa sobom. Međutim, ono na šta se nisam osvrnula u tom tekstu a o čemu ću kratko ovde pisati odnosi se na uticaj, te crne misli, koje dolaze iz okruženja!!

Iz crtanih filmova možemo puno toga naučiti, zar ne?
Evo slike iz jednog od meni omiljenih crtanih filmova i jedne od veoma moćnih rečenica.

mac u kamenu 300x211 Preduzetnički problemi!!

Kao preduzetnik kada počinjete posao, ili pak kada vaš posao već postoji, a želite krenuti u ma šta novo. Uvek o tome pričate, kako sa ljudima unutar strukture koju imate, tako i sa ljudima iz vašeg neposrednog okruženja.
To okruženje veoma često može biti jako negativno po vas.

Kritikovati vas, neki od njih vas zapravo ne razumeju itd.
Ne razumevanje može dolaziti odatle da: vi ne predstavljate to što želite na pravi način, moć slušanja drugih i održavanja pažnje je mala, moć istinskog razumevanja takođe itd.

Te stoga, pokušajte da kada plasirate novu ideju, kada govorite o novim činjenjima, pokušajte da razgovarate sa ljudima koji vam istinski mogu doprineti, koju su bolji od vas, koji će vas slušati.
Ukoliko ma ko želi vas sputavati na ovaj ili onaj način, a da pri tom nema realnog uporišta u tome što je predmet osporavanja, zauzmite stav te zapravo rečenica koja dolazi iz crtanog filma je stub
SAMO ZATO ŠTO TI NE MOŽEŠ RAZUMETI NEŠTO, TO NE ZNAČI DA JE TO POGREŠNO!!

Da kao preduzetnik ne trebate prilaziti svojoj ideji sa stavom “šta ako ne…. ?” niti da vas od ideje odvlači osoba koja vas vas zapravo ne razume!

Nema poveyanih tekstova.

Na sajtu entrepreneur.com objavljen je zanimljiv infografik – koji prikazuje crne i vedre misli preduzetnika.

Kako mi se infografik dopao, za potrebe preduzetnika u okruženju, isti sam prevela.

maraton za start up 232x300 Start up maraton

Pažljivim čitanjem teksta kao i komentara na pomenutom sajtu, možemo dobiti informacije koje su interesantne, poput:

- Da nedavno završena anketa, koju je sprovela organizacija Kauffman Foundation pokazuje da od 5 preduzetnika , čak 4 preduzetnika koji su počeli biznis prošle godine, veruje da će njihov biznis biti profitabilniji u sledećoj godini.

- Da je prikazan infografika primenljiv na sve industrije. Da nije važno u kojoj industriji počinjete sopstveni biznis da je maraton isti za sve preduzetnike.

- Da kao preduzetnik ne trebate prilaziti svojoj ideji sa stavom “šta ako ne…. ?”

- Da morate biti strastveni povodom posla koji želite raditi!

- Da je imanje ili nemanje fokusa uvek najkritičniji faktor za uspeh preduzetnika.

I tako dalje i tako dalje….

Ok. Postoje napisane stvari sa kojima se slažem ali i one sa kojima se ne slažem.

Kako je ovo mesto za puštanje mojih moždanih oluja, želim sa vama, s jedne strane da podelim svoje mišljenje o ovom infografiku, kao jedan mali kritički osvrt, a s druge kako je zapravo reč o “moždanim borbama” preduzetnika podeliću sa vama svoje iskustvo o tome šta trebate u sebi prepoznati i činiti kako bi postali uspešni u svom poslu.

Ono što smatram najvažnijim jeste da ovaj infografik nije primenljiv na sve start-upove, niti na sve industrije.
Naime, razvoj start-up.a nije isti u svim industrijama.  U nekim industrijama druga šansa za razvoj proizvoda/usluge ne postoji.  Dakle, beta release ne postoji. Ukoliko start-up zahteva veći inicijalni kapital, neprihvatljivo je napisati ili izreći “treba mi šansa da se vrednost mog proizvoda/usluga dokaže”. Vrednost mora postojati na samom početku.

Start –up maraton  koji je prikazan na ovom infografiku može biti od koristi za preduzetnike koji pokreću posao.  Ali isto tako može biti od koristi svima koji vode svoj posao.
Ono što je važno što sa ovog infografika možete da pročitate “između redova” jeste da kada počinjete nešto da radite, morate znati šta radite, šta želite da postignete i na koji način  ćete to postići.
Ukoliko nemate jasne odgovore na pitanja: šta , kako i zašto??? radite to što radite u vezi sa vašim poslom, onda će greške koje dolaze vas skupo koštati. Te greške koje zapravo trebate da pokušate da izbegnete su skopčane u dve reči: nejasni ciljevi!! To ne smete sebi dozvoliti. Ponekada je puno bolje, od svoje ideje, start-up.a odustati na početku nego srljati u propast.
Dakle pažljivo promišljajte, posmatrajte i činite.

Sledeće na šta bih se kratko osvrnula, jeste, da na infografiku možemo pratiti borbu preduzetnika sa samim sobom. Dakle, kada ulazite u preduzetničke vode, trebate znati da se svako od nas suočava sa ovakvim nedoumicama, problemima, pitanjima itd. Ono što je važno jeste da ne postoji formula, koja je univerzalna, te primenljiva na sve preduzetnike, koja kao recept može poslužiti svima, da postanete uspešni preduzetnik.

Kada vaša ideja, te start-up, dođe do tačke da više nije vaša mala beba, kada imate gotovu ideju, ispečenu, tim, poslovni plan, te ste ready to go! pre nego što kreirate poslovnu strukturu, nemojte sebi dozvoliti grešku da nemate jasnu viziju cilja  kreiranja poslovne strukturu i koja je strategija  vašeg biznisa. 
Ovde ću dodati još jedan detalj, morate da  gradite biznis. Ne poslovnu ideju. Uključite druge, isključite iz sebe sindrom vlasnika.

Poznajući mindset preduzetnika sa prostora ex-yu, ovo je zapravo najteži korak. Zašto? Zato što JA uvek stoji ispred MI!! Zaboravite na sebe!! Vaš biznis niste VI, vaš biznis je VAŠ TIM!!
Dakle, najteže je slušati, priznati i prepoznati svoje greške. To morate učiniti ukoliko zaista želite da imate uspešan biznis a ne da budete prosečan preduzetnik. Odluka je svakako na vama.

Na kraju, napisaću ovo: nemojte ulaziti u biznis samo zbog novca, jer ako ste samo time rukovođeni  šanse za vaš neuspeh su izuzetno velike. Ulazite u biznis  zato što verujete u vašu ideju, te korist koju će zajednica imati od iste.

Niti jedan posao vam neće uspeti ukoliko istinska želja ne postoji  i ukoliko ne postoji usklađen životni i poslovni cilj.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu?

Slični tekstovi:
 • Start-up kompanije propast ili prosperitet?
 • Danas, sam postavila prezentaciju o strategiji plavog okeana, koja će vam otkriti ključne segmente ove inovativne strategije. Reč je o dvojezičnoj prezentaciji, zbog svih, meni dragih posetioca ovog bloga, koji dolaze sa različitih govornih područja.

  Ono što želim podeliti sa vama u vezi pomenute strategije, jeste da je po mom mišljenju ona u današnje vreme najprihvatljivija inovativna strategija, kako za preduzetnike, tako i za sektor malih i srednjih preduzeća kao i za velike korporacije.

  Najvažnije poruke u vezi ove strategije, koje želim da vam prenesem su sledeće:

  - u poslu koji radite, neka mali ciljevi koje postavljate budu usmereni u istom pravcu u kome je usmerena i strategija vašeg biznisa
  - svaki čovek koji je u korelaciji, na ovaj ili onaj način sa vašim biznisom, treba da bude obavešten o vašoj globalnoj strategiji, kako bi ste svi išli u istom smeru,
  - bilo da počinjete svoj biznis, ili već imate razvijen biznis, uvek razmišljajte o niši unutar niše vašeg biznisa, pronađite ciljno tržište i obraćajte se direktno vašoj ciljnoj javnosti
  - stalno razvijate svoj biznis, bilo da je reč o uslugama, proizvodima, ponudite uvek nešto više od same usluge, samog proizvoda
  - sa vašom konkurencijom nemojte ulaziti u ring, nemojte se boriti, posmatrajte je i stvorite nešto što će vas izdvojiti, razmišljajte makar tri koraka unapred
  - svakodnevno istražujte o novim mogućnostima, u pravcu poboljšanja vaše ponude usluga/proizvoda, pratite trendove, ne da biste išli u pravcu trenda, već da bi praćenjem mogli da sami odete u budućnost i kreirate sopstveni trend
  - vaša strategija koju postavite nije statična, vaš biznis nije statičan, zato dinamika implementacije strategije, ma koje, neka bude u skladu sa vašim mogućnostima, nemojte biti površni, zaronite dublje jer time ćete otvoriti nove mogućnosti.

  Ovo su bila moja promišljanja o ovoj strategiji, poruke koje se na ovaj način ne nalaze u knjizi  Blue Ocean Strategy. Knjiga je odlična,  ako je niste čitali, pročitajte je. Ukoliko ste je čitali, podelite vaše mišljenje samnom i posetiocima ovog bloga o pomenutoj knjizi.
  Na samom kraju, podelite sa drugima ovaj tekst, ostavite komentar, možda upravo u komentarima pronađemo neku novu nišu!

  Slični tekstovi:

 • Besprekorna komunikaciona strategija ili savremena tehnička rešenja?
 • Strategija pozicioniranja kao ključ uspeha
 • Biznis plan mora biti
 • Šest šešira za razmišljanje je tehnika koja vam pomaže da sagledate važne odluke, određene probleme iz različitih uglova. Ukoliko je potrebno uraditi analizu projekta, analizu određene aktivnosti; ukoliko postoji bilo koji problem unutar kompanije, projekta možete upravo ovom tehnikom kreiranja tima uraditi evaluaciju koja će rezultirati rešavanjem problema.

  Tehnika je jako moćna zato što pomaže u formiranju tima, koji upravo svojim različitostima doprinose rešavanju problema.

  Takođe, pomaže u posticanju kreativnosti, izbegavanju grupnog razmišljanja u timskom radu, ali vas i navodi na razmišljanje koje svi volimo u frazama koristiti “out of the box”.  Ono što je veoma važno je da u svakom trenutku, kada je tehnika u upotrebi, ne postoji utvrđen redosled za boju šešira koji koristimo. U zavisnosti od prirode razmišljanja, redosled može da varira. Važno je koristiti sve šešire. I oformiti tim koji će imati sve šešire.

  Pogledajte moju prezentaciju u prilog ove teme. ( napomena:  prezentacija je na engleskom zbog treninga koji sam držala ali se nadam da to neće predstavljati problem ).

  Moja topla preporuka je da ovu tehniku koristite za lična promišljanja, sve akcije koje činite. Kompanije je dobro da ga koriste u prilog inovativnosti i rešavanju problema, pronalaženju novih strategija itd. A takođe ga preporučujem i školama, univerzitetima da je koriste. U svetu se zapravo ova tehnika dugo već koristi u prilog tehnika učenja u 21 veku.  A tehnike zapravo uključuju otkriće, rešavanje problema itd. I ova tehnika se zapravo koristi puno.

  Slični tekstovi:
 • Inovativno razmišljanje – ili – THINK DIFFERENT STORY
 • Statistika nam govori, da je smrtnost preduzetničkog biznisa ( start – up biznisa) najveća u prvoj godini!

  Slažem se,  pod jednim uslovom, da ste otpočeli biznis a da zapravo niste imali jasnu sliku šta želite da radite, s` jedne strane, a s` druge strane da niste imali nikakvu strategiju.

  O tome da ste počeli da radite, ne vodeći računa pravilno o finansijama i da vam se dogodila podkapitalizacija. To neću posebno komentarisati – ali ono što praksa govori, jeste da je upravo podkapitalizacija, razlog da propadnu ne samo start – up kompanije, već i mala i srednja preduzeća koja su na tržitu duži niz godina.

  Moje pitanje je da li start-up kompanija propada samo u prvoj godini?  Ne.
  Možete propasti u bilo kom trenutku u prvih 5 godina, dok zvanično ne izađete iz pozicije start-up kompanije, dok se ne isklešete dovoljno.

  U tim prvim godina se propada iz 2 ključna razloga:

  1. neusklađenost malih ciljeva sa globalnom strategijom kompanije i

  2. zbog podkapitalizacija.

  Prvi problem rešavate, jasno postavljanjem realnih ciljeva. Usmerenim ciljevima ka globalnoj strategiji vaše kompanije.

  Drugi problem možete rešiti na par načina:

  1. Pripremite se za finansiranje koje možete dobiti. Dobili ga od bankara, anđela investitora, nekog trećeg institucionalnog investitora, nije važno. Morate uraditi sledeće : obezbedite sebi minimalna sredstva rezervi, da možete opstati dok čekate sredstva od kredita ili koga god već.

  2. Morate biti verodostojni u očima investitora. Ko god bude investirao u vas, stalno će vas pratiti. Da bi ste bili verodostojni u očima investitora, morate biti kredibilni, konstantno. Dakle, kredibilnost je ključ. Njome takođe izbegavate podkapitalizaciju.

  3. Bankari vole da sebe osiguraju, i to rade tako što prosto vaša kompanija koja ima xy kredit se osigurava vašim ličnim kreditom, ili ne daj bože hipotekom. Nemojte pasti u tu zamku.

  Bankari vole papire, te stoga, uradite nešto što oni ne očekuju. Napravite kolateralna dokumenta, sa vašim kupcima, dobavljačima. Pokažite da imate otkupljenu prodaju proizvoda/usluga u nekom xy vremenu, da na stanju vaših zaliha imate xy vrednost to je kolateralni dokument koji vam daje kredibilitet u očima bankara.

  4. Pravilno planirajte, ne mešajte privatne pozajmice sa poslovnim. Ne stavljajte ličnu imovinu kao zalog. Jer izgradnja poslovnog kredibiliteta se ne zasniva na tome da iza nje stoji lična zaštita ( u vidu ličnog kredita, zajmova, hipoteka ) itd. Poslovni kredibilitet gradite isključivo na planiranju neplaniranih rizika u poslovanju.

  Ovakvo jasno postavljanje stvari unutar kompanije, će vas sasvim sigurno odvesti daleko od propasti. A uz druge važne segmente poslovanja može vam se dogoditi prosperitet.

  Prosperitet unutar kompanije ima mnogo elemenata. Uskoro ću pisati o njima. Pratite moja pisanja, a ukoliko ste ovo našli kao korisno podelite sa drugima.

  Slični tekstovi:

 • Trening Word 2007 – start and layout
 • Odvojite 15 minuta svog vremena.

  Pogledajte The Fantastic Flying Books, reč je o kratkom animiranom filmu, koji je 2011 godine dobio Oskara.

  Zašto smatram da ga je vredno pogledati?
  Zato što podseća da su san, vera i istrajnost, motivi da u životu postignete sve što želite.

  Verujte i uživajte!

  Podelite ovaj film sa drugima. Jer svako od nas će izvući sopstvenu poruku iz ovog kratkog filma.

  Slični tekstovi:
 • Entrepreneur, Cinema-Seven Fund Prosperitie and movie Out of the box
 • Bluepulse druženje preko mobilnog telefona
 • Moj blog kao e-books!!
 • Zdravo svima,

  ako se pitate odakle ovaj naslov prvog mog teksta u 2012 godini – odgovor je kratak. Ja sam Lesi i vraćam se pisanju svog bloga, posle duže pauze!

  Staro odelo bloga sam spakovala u arhivu.

  blog slika 1 300x130 Lesi se vraća kući

   

   

   

   

   

  Novo odelo bloga, je povezano sa mojim novim sajtom koji možete posetiti na adresi www.sandrajakovljevic.com
  U novom odelu, nadam se da ćete uživati. Ali iznad svega se nadam da ćete imati prilike da čitate nove stvari, upoznati se vremenom sa mojim novim i starim poslovima itd.

  Još uvek nemam jasnu sliku svega o čemu ću pisati, ali ono što je sasvim sigurno jeste da će ovaj blog nastaviti da bude riznica različitih tema.

  Na kraju, hvala Vam što ste posećivali ovaj blog, čitali stare zapise i nadam se nastavku lepog druženja i sticanju novih prijateljstava.

  Slični tekstovi:
 • SMS na 4829, pomoć sigurnoj ženskoj kući u Kragujevcu
 • Biznis plan, svi elementi biznis plana i tabelarni prikaz biznis plana
 • Da li postoji nešto lepše od slike 300 nasmejanih mališana okupljenih oko Vanje Grbića? Slika govori sve!!
  vip škola odbojke za mališane

  Pogledajte ih, super su )
  Elem, u Kragujevcu je ovih dana održan VIP Beach Masters turnir, a u okviru njega i škola odbojke na pesku za mališane do 14 godina.
  Zaista je bilo divno gledati kako klinci i klinceze zajedno sa Vanjom uče osnove odbojke, kako uvežbavaju servis, primanje i podizanje lopti i međusobno nadigravanje.

  Kragujevački mališani su zahvaljujući VIP-u i Odbojkaškom savezu Srbije tri dana uživali u čarima odbojke. Sada se misija širenja sportskog duha i osmeha širi ka Beogradu i Novom Sadu. U Beogradu će mališani od 26-28 avgusta da imaju prilike da uživaju i uče, dok novosadski mališani će se družiti sa Vanjom od 15-17 jula.

  Mame i tate obavezno povedite svoje mališane ako imaju do 14 godinica i družite se.

  Nema poveyanih tekstova.

  Dakle, u maju prijavila sam se za testera mobilnog telefona Nokia E7. Tokom proteklih mesec i više dana, svakodnevno sam uživala u čarima telefona, neke stvari su mi se dopale neke ne. O većini sam pisala na svom blogu, tako da možete pročitati moju  kompletnu kategoriju Nokia E7 i upoznati se sa mojim impresijama o pomenutom telefonu.

  Pored mene, ovaj telefon je testiralo još 7-ro ljudi, malo sam se igrala i napravila pdf preko koga se možete upoznati  sa tim ljudima, njihovim tviter nalozima kao i sa njihovim blogovima i mestima gde su objavljivali svoje impresija o pomenutom telefonu.

  Danas, pre podne mi nije radio internet i taman kada je proradio, ja sam želela da objavim poslednji post o divnim igricama poput, koje postoje u ovi prodavnici, ali, dobila sam mail, kao i svi moji tester drugari u kome između ostalog piše :
  “Verujemo da vam se telefon svideo i želimo da vas obavestimo da ćemo biti srećni da nastavite da ga koristite, dakle telefon nam ne morate vraćati! )

  I ŠTA SAD!!

  Prvo sam bila zbunjena, onda srećna, za svaki slučaj proverila mail ) i onda odustala o pisanju posta o igricama to će sačekati neki drugi dan.

  A danas želim reći VELIKO HVALA NOKIA TIMU SRBIJE, pratite i dalje ovaj blog i blogove mojih drugara testera, a svakako neka jedna od LIKE stranica postane stranica Nokia Srbije na Facebook-u.

  Na samom kraju respect za Nokiu!

  Slični tekstovi:
 • Testeri, tvitovi, zapisi društva #E7TesterRS na jednom mestu
 • Nokia E7 – LinkedIn aplikacija #win
 • Nokia E7 – office aplikacija #win
 • Poslednje vreme sam okupirana masom infografika, koji nastaju u različite svrhe. Meni je danas palo na pamet da napravim svoj prvi infografik. Radila sam ga u Ps4 i Ai4- to je to.

  Pogledajte sliku ako želite videti bolju rezoluciju kliknite na nju.

  resume infographic 1000_1516px
  Ovde pogledajte  originalnu rezoluciju infografika 2480*3508 koju možete i sačuvati ako vam se dopadne )

  Slični tekstovi:
 • A Fun Reminder..Proofread Your Resume
 • Od fotografije do skice
 • blogodak blog

  Blogodak?

  Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

  O projektu

  Podrška

  MyCity.rs

  DevProTalk

  Duhovi iz Palmotićeve 37