Svi postovi sa bloga: O zivotu, Vaseljeni i svemu ostalom

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Zašto je Svetski dan posvećen miru i razvoju?
Svrha Svetskog dana nauke za mir i razvoj je da obnovi kako nacionalnu tako i međunarodnu posvećenost nauci u funkciji mira i razvoja. Obeležavanjem Svetskog dana nauke naglašava se odgovorna upotreba nauke za dobrobit društva.(...)

Pročitajte nastavak Šta je Svetski dan nauke (294 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Povodom Svetskog dana nauke, u organizaciji Centra za promociju nauke i Muzeja grada Beograda, u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, 10. novembra u 17 časova, otvara se izložba „Metahousing – naselja prošlosti i gradovi budućnosti“, autora Miloša Spasića, kustosa zbirke za praistoriju Muzeja grada Beograda, koja je izazvala veliku pažnju javnosti u Londonu.

Izložba „Metahousing“ predstavlja najprepoznatljivije, krajnje aspekte neolitske i savremene arhitekture Beograda. Ona prikazuje vinčansko naselje u Stublinama sa preko 200 nadzemnih kuća, segmente novobeogradskog bloka 21 – Šest kaplara, i elemente arhitekture za 21. vek – Centar za promociju nauke u bloku 39.

Svoju premijeru ova postavka je imala u Londonu na „Međunarodnoj izložbi arhitekture i dizajna“, od 29. juna do 15. jula 2012. godine. Manifestacija je bila deo šireg internacionalnog kulturnog projekta Olimpijade kulture, koja je tokom ovog leta u Londonu, uporedo sa Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, objedinila prestižne događaje iz sveta kulture i umetnosti.(...)

Pročitajte nastavak Izložba „Metahousing – naselja prošlosti i gradovi budućnosti“ (147 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

WSDPD - World Science Day for Peace and Development – Svetski dan nauke za mir i razvoj, PMF je obeležio prvi put prošle godine, sa idejom da to postane tradicija, u cilju  promocije fundamentalnih nauka, samog fakulteta i CERN-a, trenutno najznačajnije svetske naučne institucije iz oblasti fizike.

Ove godine, u organizaciji Centra za promociju nauke, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Komisije za saradnju sa CERN-om u Novi Sad stiže deo interaktivne izložbe „CERN u Srbiji“, koja će biti otvorena od 09. novembra do 01. decembra u holu zgrade Departmana za fiziku novosadskog PMF-a (Trg Dositeja Obradovića 4).(...)

Pročitajte nastavak Izložba “CERN u Srbiji” i u Novom Sadu (273 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Po drugi put u Srbiji Centar za promociju nauke 10. novembra obeležava Svetski dan nauke. U Beogradu će se ovim povodom održati izložba „Metahousig – naselja prošlosti i gradovi budućnosti“, dok se u Novi Sad seli izložba „CERN u Srbiji“

Svetski dan nauke je datum koji je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.(...)

Pročitajte nastavak Svetski dan nauke (165 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Niš, 6. novembar 2012. godine – Najuže niško gradsko jezgo, 25 objekata u delu od Trga Kralja Milana u Obrenovićevoj ulici, već se nalazi na Google Earth-u i 3D Warehouse servisima. Ovo je dosadašnji rezultat projekta „3Dimenzionalna prezentacija Niša“ koji realizuje grupa studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u okviru programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ pod pokroviteljstvom kompanije Filip Moris.

Projekat je zasnovan na modelovanju postojećih objekata centralne gradske zone i kulturno–istorijskih spomenika i njihovom prezentovanju na 3D Warehouse i Google Earth veb servisima. Na ovaj način Niš se pozicionira na globalnom trodimenzionalnom atlasu, čime se unapređuje njegova ukupna virtuelna izgrađenost i turistička prezentacija, što je od izuzetne važnosti za grad u godini velikog jubileja koji predstoji. (...)

Pročitajte nastavak Studenti grade 3D Niš (246 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Tribinom ”Čemu zapravo služi CERN?”, 7. novembra u 18 časova, zatvara se izložba ”CERN u Srbiji”. Tokom tri nedelje izložbe više od 120.000 Beograđana imalo je priliku da se upozna sa radom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Nakon Beograda izložba se seli u Novi Sad gde će biti otvorena 10. novembra.

Tokom osamnaest radnih dana, od 19. oktobra do 7. novembra, izložbu „CERN u Srbiji“ u Galeriji Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj 5 posetilo je 120.000 ljudi. To je na dnevnom nivou čini najposećenijim naučnopopularnim događajem koji je Centar za promociju nauke organizovao tokom 2012. godine.(...)

Pročitajte nastavak „CERN u Srbiji“ posetilo 120.000 građana (266 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

U utorak, 6. novembra 2012. godine, u 12 časova, u holu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu prisustvujete medijskoj promociji projekta „3Dimenzionalna prezentacija Niša“, koji je realizovala grupa studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program).

Projekat je zasnovan na modelovanju postojećih objekata centralne gradske zone i kulturno–istorijskih spomenika Grada Nisa i njihovom prezentovanju na 3D Warehouse i Google Earth veb servisima. Studentski tim radi na pozicioniranju Niša na globalnom trodimenzionalnom atlasu, čime se unapređuje ukupna virtuelna izgrađenost i turistička prezentacija grada. Do sada, 27 objekata u delu od Trga Kralja Milana u Obrenovićevoj ulici, već se nalazi na Google Earth-u i 3D Warehouse servisima.(...)

Pročitajte nastavak Promocija 3D Niša (51 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Na 57. beogradskom Sajmu knjiga knjiga „Astronomija” autora Nikole Božića, a koju je ilustrovao Aleksandar Zolotić u izdanju Kreativnog centra nagrađena je za najbolju ilustraciju.

Žiri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) u sastavu David Vartabedijan, član Slikarsko – grafičke sekcije, Svetlana Jovičić, član Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti i Jelena Vemić, član Sekcije umetničke fotografije, dodelio na ovom Sajmu više priznanja, među kojima je i nagrada Aleksandru Zolotići za ilustrovanje knjige “Astronomija”.

„Astronomija“ je novo izdanje Kreativnog centra, objavljeno u ediciji Saznaj i probaj. To je knjiga koja upoznaje mlade s osnovnim principima astronomske nauke i otkriva im mnoštvo zanimljivosti koje su u vezi s njom. Čitalac iz nje saznaje šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako se kreću planetre i sateliti, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe.(...)

Pročitajte nastavak Nagrađena knjiga “Astronomija” (111 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

Istraživačka stanica Petnica je raspisala konkurs za prijavljivanje učenika srednjih škola za programe u 2013. godini. Do kraja novembra svi zainteresovani srednjoškolci iz Srbije, ali i Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i Makedonije mogu da pošalju svoje autobiografije, sa popunjenim formularima na adresu ove prestižne obrazovne institucije i da se prijave za jedan od 15 programa.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi ISP obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.(...)

Pročitajte nastavak Petnica upisuje novu generaciju elitnih učenika (191 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

U petak, 2. novembra, sa početkom u 20 časova Astronomsko društvo „Alfa“, u saradnji sa timom projekta “Astronomija iz fotelje” i Departmanom za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuje predavanje

Definitivno: žene ni(su) sa Venere!

Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a u Nišu. Predavanje će biti održano u Amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.(...)

Pročitajte nastavak Definitivno: žene ni(su) sa Venere! (110 words)

© za Svet nauke, 2012. | Permalink | 0 komentara

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37