Svi postovi sa bloga: Ubuntu Planeta Srbije

Kao što znate, primarni jezik za razvoj Android aplikacija je Java pomoću Googleovog Android Software Development Kit (SDK) razvojnog okruženja.

Međutim, kako je Android zasnovan na Linuxu, Java baš i nije popularan izbor među Linux zajednicom.

Na svu sreću, postoji SL4A (Scripting Layer for Android) projekat koji vam omogućava da pišete i pokrećete kod na Androidu u nekoliko različitih programskih jezika: Python, Perl, JRuby, Lua, BeanShell, JavaScript, Tcl, kao i osnovni shell skripting.

U ovom uputstvu ćemo opisati kako da kreirate aplikacije u Pythonu na Android platformi.
 

Instalacija

Prvo, preuzmite i instalirajte Android SDK razvojno okruženje prema ovom uputstvu.

Za potrebe ovog uputstva koristićemo Python verzije 2.6.2 na Android uređaju. Takođe je potrebno da imate instaliran Python na svom računaru. U ovom uputstvu koristićemo Ubuntu Linux 12.04 na kome je Python verzije 2.7.3. Na gotovo svim Linux distribucijama, Python je podrazumevano instaliran. Ukolio koristite neki drugi OS, npr. Windows, možete ga preuzeti sa zvaničnog Web sajta.

Nakon instalacije, pokrenite Android SDK menadžer. Otvorite Terminal i pokrenite komandu:

android

Zatim, u Tools->Manage AVDs->New kreirajte Android virtualni uređaj (AVD).

Pokrenite AVD klikom na Start dugme.

Povežite Android uređaj sa računarom preko USB-a.

Proverite da li je uspešno povezan komandom:

adb devices

List of devices attached
emulator-5554    device
0123456789ABCDEF    device

Preuzmite sl4a_r6.apk i PythonForAndroid_r5.apk pakete.

Pre nego što ih instalirate, potrebno je da na telefonu u Settings->Applications (Podešavanja->Aplikacije) uključite Unknown sources (Nepoznati izvori) opciju.

Zatim, u Terminalu pokrenite komandu:

adb install PythonForAndroid_r5.apk sl4a_r6.apk

Pokrenite Python na Telefonu i na emulatoru.

I kliknite na dugme Install da ga instalirate.

Instaler će pored Pythona instalirati i Python skripte koje možete pokretati i testirati preko SL4A aplikacije. Skripte se nalaze u /sdcard/sl4a/scripts direktorijumu.

Pored osnovnih core modula koji dolaze podrazumevano sa Pythonom, možete instalirati i neke od tzv. contributed modula i tako proširiti funkcionalnost svojih aplikacija.

Listu dostupnih modula možete videti ovde, ili preko Python aplikacije klikom na Browse Modules dugme.

Instalaciju novih modula vršite klikom na Import Modules dugme. Modul se mora nalaziti u /sdcard/Download direktorijumu i mora biti EGG ili ZIP arhiva.

Na primer, da instalirate Tweepy modul (Twitter API), preuzmite isti komandom:

wget https://github.com/downloads/tweepy/tweepy/tweepy-1.7.1-py2.6.egg && adb push tweepy-1.7.1-py2.6.egg /sdcard/Download

I instalirajte ga na Import Modules pa OK dugme.

Da biste mogli da pristupite Twitteru sa Tweepy, potrebno je da na https://dev.twitter.com/apps/ registrujete svoju Twitter aplikaciju. Ovo je iz razloga što Twitter API koristi OAuth za autentifikaciju, tako da nije moguće pristupiti jednostavno sa korisničkim imenom i lozinkom.

Sledeći skript demonstrira upotrebu Pythona na Androidu:

# -*- coding: utf-8 -*-

import android
import tweepy
from sys import exit
from time import sleep, strftime

# Twitter autorizaija
consumer_key = "vaš_consumer_key"
consumer_secret = "vaš_consumer_secret"
access_token = "vaš_access_token"
access_token_secret = "vaš_access_token_secret"
auth = tweepy.OAuthHandler(consumer_key, consumer_secret)
auth.set_access_token(access_token, access_token_secret)

try:
    api = tweepy.API(auth)
    print "Autorizovan kao: ", api.me().name
except tweepy.TweepError, e:
    print "Autorizacija nije uspela."
    exit(e)

# Pribavlja GPS lokaciju
droid = android.Android()
print "Započinjem lociranje..."
droid.startLocating()
sleep(20)
loc = droid.readLocation()
droid.stopLocating()

if 'gps' in loc.result:
    lat = str(loc.result['gps']['latitude'])
    lon = str(loc.result['gps']['longitude'])
else:
    lat = str(loc.result['network']['latitude'])
    lon = str(loc.result['network']['longitude'])

# Postavlja trenutno vreme
time = strftime("%a, %d %b %Y %H:%M:%S")

# Tvit
msg = "%s: https://maps.google.com/?ll=%s,%s" % (time, lat, lon)

# Azurira status i ispisuje zadnja 3 tvita.
try:
    api.update_status(msg)
    tweets = api.home_timeline(count=3)
    for tweet in tweets:
        print tweet.text, "\n"
except tweepy.TweepError, e:
    exit(e)

Sačuvajte ga u /sdcard/sl4a/scripts kao mylocation.py datoteku:

adb push mylocation.py /sdcard/sl4a/scripts

I pokrenite ga iz SL4A aplikacije sa vašeg telefona.

Navedini skript tvituje vašu trenutnu GPS lokaciju.

Resursi:

Python For Android
Scripting Layer for Android
Python.org
Android SDK
Tweepy

Tags: AndroidPythonsl4aLinuxUbuntuaplikacijeKategorija članka: Python
Free Online OCR (Optical character recognition) je web aplikacija za optičko prepoznavanje teksta. Poseduje podršku za trideset i dva jezika, optički prepoznavanje tekst u JPG, JPEG, BMP, TIFF, GIF, PDF (uključujući i višestranične dokumente) formatu, a prepoznati teks može se snimiti u DOC, TXT, RTF, HTML i PDF-u. U GOST režimu (bez registracije) konverzija je limitirana na petnaest slika po satu i fajl maksimalne veličine 4MB. Više informacija o svemu ovome na matičnom sajtu.

Linux games јесте скуп фидова са неколицине сајтова, блогова на енглеском језику који се баве играма на Linux-у.

Фид је направљен уз помоћ Google Reader-а и Feedburner-а.

Linux games можете пратити директно из претраживача или у неком од читача вести уносом адресе Linux games. Адресу Linux games можете видети кликом на иконицу испод. Такође, Linux games могу да стижу на вашу електронску пошту. У формулару испод унесите адресу ваше електронске поште и Пријавите се.

Пратите Linux games.

Унесите вашу адресу е-поште:

 

Već je svima do sada jasno da operativni sistem koji koristi KDE softver napreduje lagano i bez naglih pokreta. Možda ta činjenica Kubuntu (i ostale KDEolike sisteme) čini dosadnim u odnosu na Ubuntu sa svojim revolucionarnim promenama, ali ako želite kvalitetno okruženje sa velikim mogućnostima prilagođavanja softvera, mogućnosti i izgleda samog sistema možda bi svoju pažnju trebalo da usmerite i u pravcu Kubuntua.

Futuristički izgled od samog početka druženja

Moje druženje sa svetom linuksa počelo je sa Kubuntu verzijom 9.04, moj prvi korak u ovaj svet vođen je KDE okruženjem koje je u odnosu na tadašnji Vindouz IksPe izgledalo poput sistema koje sam (svi mi) viđao u filmovima. Nema tog korisnika bilo kog računara koji bi ostao ravnodušan pred nekim najobičnijim detaljima koji su uglačani do savršenstva a koje Kubuntu ističe pri svakom kliku, nema tog korisnika računara koji bi ostao ravnodušan pred desnim klikom na praznu radnu površinu koji izgleda ovako (molim vas da obavezno kliknete na sliku da bi je videli):

Ili probajte da ostanete ravnodušni pred sledećim primerom bogatstva KDEa opcija:

A jedan potpuno bezazleni i za mnoge neprimatan primer olakšane „šetnje“ kroz sistem datoteka je i prikaz koji se samo u filmovima viđa može da učini i vaš sistem potpuno futurističkim prikazom onoga što tek sledi:

Ono što je oduvek bilo bitno za KDE kada su bilo kakvi vizuelni efekti u pitanju je da nije potrebno ništa novo instalirati da bi ih imali. Pa da bi imali popularnu „kocku“ za koji su mnogi na Ubuntu i slamali sistem dovoljno je samo da označite opciju i nekoliko radnih površina smenjivaće se u vidu predstave koju odaberete (kocka, sfera..).

Ispod haube u ovom trenutku korišćenja

Ne bi imalo previše smisla da pišem o kernelu koji se nalazio na Kubuntu u trenutku objave ovog izdanja pa ću vam reći da se trenutno na mom računaru nalazi 3.5.0-18-generic kernel.

Ovaj kernel u kombinaciji sa KDE softverskom kompilacijom u verziji 4.9.2 čini moj računar tišim, bržim i hadrverski manje zahtevnim potrošačem. Sa ovim detaljima jasno je da i temperatura istog računara dostiže optimalne vrednosti što je jako bitno zato što koristim prenosti računar, a očitavanja su zavidna i isnose:

ivan@ivan-LIFEBOOK-AH530:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:    +41.0°C (crit = +89.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:    +41.0°C (high = +80.0°C, crit = +90.0°C)
Core 2:    +41.0°C (high = +80.0°C, crit = +90.0°C)

 

Moram reći, iako će me mnogi osuditi, da Kubuntu 12.10 u odnosu na Ubuntu 12.10 radi puno brže, sigurnije i stabilnije. Iako sam bio oduševljen samim početkom korišćenja Ubuntua 12.10 utisak je kasnije splasnuo kada je nekon dve nedelje sistem počeo da deluje „umorno“ i da tako kažem pomalo „zbunjeno“ i sigurno u stanju koje ne mogu da nazovem previše stabilnim.

Aplikacija koje koristi Kubuntu…?

Ne bih da vas umaram, ali iako već svi znamo da Kubuntu (KDE uopšte) može da koristi sve aplikacije koje koristi i Ubuntu i dalje po mnogim forumima viđam pitanje koje se odnosi na ovu mogućnost-činjenicu. A odgovor je: Da, Kubuntu može da koristi sve aplikacije koje koristi i Ubuntu, tačnije sve GTK aplikacije koje su namenjene Linuks operativnim sistemima.

Kada već sve ovo znamo, ne treba puno govoriti i KDE softverskoj komplaciji koja nam dolazi uz sam sistem, a dovoljno je reći da su u verziji 4.9.2. Ako vam se ne dopadnu  podrazumevajuće aplikacije lako možete instalirati po želji i volji onu koja vam najbolje leži.

Fajerfoks se lako instalira sa već pripremljenim instalerom koji instalaciju obavi u najboljem redu, a za ostale aplikacije Muon je alatka koja bi vam mogla nedostajati na nekom drugom sistemu.

Muon – menadžer paketa softvera

Muon je podrazumevajući menadžer softvera i po opcijama podseća na stari Sinaptik čije se zapostavljanje od strane Ubuntua shvatalo neprijaljskim. Muon je odlično parče softvera bogato opcijama i pored čega se može pohvaliti brzinom. U odnosu na Ubuntu Softverski Centar Muon definitivno pobeđuje svojom brzinom, većim brojem korisnih opcija i mnogo boljom saradnjom sa otvaranjem i instalacijom .deb paketa.

Sve u svemu, ako se to pitate, Muon je bolji manadžer softvera od Ubuntu Softverskog Centra.

Lični utisci

Kada sve na kraju saberem biram da ostanem na Kubuntu, radije nego na Ubuntu. Ideja koja gura sav otvoreni kod je da su korisnici na neki način i glavni pokretači koji odlučuju o izgledu, formi i načinu korišćenja operativnom sistema a čija se reč osluškuje i poštuje(barem je tako na papiru). Ubuntu u poslednje vreme stvara takav utisak da se korisnik oseti kao zamorče koje taman kada nađe pravu optimalnu formu, neko dođe i prebaci ga u drugi kavez gde sve ide ispočetka. Svakako, nevezano za to Kubuntu mi se čini boljim izborom operativnog sistema u odnosu na nekoliko najpopularnijih a to su Mint, Ubuntu, Elementari(trenutno).

GETT je Danski servis za deljenje fajlova u realnom vremenu. Potpuno je web orjentisan pa nema potrebe za dodatnim modulima. Onog trenutka kada izaberete fajlove za GETT-i, oni će biti spremni za deljenje, pored toga imaćete i jasan uvid u broj preuzimanja... Generalno GETT-i je samo još jedan claud stack u moru sličnih, jedino ga možda izdvaja njegova sposobnost integracije sa gmailom i outlook-om. Proces otvaranja accaunt-a je jednostavan pa tako za par sekundi dobijate 2G besplatnog prostora za deljenje.  Za više informacija i otvaranje naloga posetite matični sajt.

Услед повећаног обима посла, ЛиБРЕ! часопис је у потрази за новим сарадницима. Тражимо одговорне људе који су спремни да помогну пројекат и да преузете обавезе заврше квалитетно и на време.

Потребни су нам: аутори, лектори, дизајнери, графичари и људи за маркетинг.

Придружите нам се!

Линкови из приказа
https://libre.lugons.org/wiki/doku.php?id=wiki:prijavi_svoj_clanak
https://forum.lugons.org/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1331923007IRC
Канал: #floss-magazin
Сервер: irc.freenode.net

Aдреса електронске поште часописа
libre@lugons.org


Pretpostavljam da je iz dana u dan sve više nas koji na svom računaru nemamo instaliran CD/DVD, a ako još volite da isprobavate različite Live Linux distribucije onda Vam je neophoden neki USB multi boot creator. U početku ja sam bio zadovoljan mogućnostima koje nudo Unetbootin, ali veremenom moji apetiti su se povećali (ili samo moja lenjost). U potrazi za zadovoljenjem ovog apetita naišao sam ne nekoliko USB multi boot creator-a kao što je: SARDU, XBOOT, YUMI i meni najdraži MultiSystem.
MultiSystem je multiboot USB creator namenjen linux platformi. Ono što ga po meni izdvaja je mnoštvo mogućnosti kao što su: podešavanje i update GRUB-a, update Burga, Backup - Restore, dodavanje persistent moda, promene veličina prostora predviđenog za persistent moda, download svih poznatijih LiveCD Linux distribucija, popravljanje grešaka, instalacija Virtual box-a, kreiranje boot-a za Mac, Win, testiranje LiveUSB-a pomoću QEMU-a ili Virtual Box-a itd, itd. Preporučujem da pogledate matični sajt.
Blur (na početku se zvao BLUB) je e-magazin koji kreira mala grupa entuzijasta iz Samobora. Magazin je orjentisan na fotografiju, a svojim kvalitetom ravnopravno stoji sa svim svetskim magazinima ovoga tipa. Preporučujem da ga obavezno pogledate. Za više informacija i download pogledajte matični sajt.

PCLinuxOS magazin u novembarskom broju donosi:

* So How Much Electricity Does My Computer Consume?
* Creating a Video Presentation in PCLinuxOS with KDenLive
* Dealing With Gimp 2.8’s New Save Features
* Setting Up a Web Server On PCLinuxOS
* Graphics Tutorials: Gimp, Part 5
* Using Midnight Commander & SSH To Transfer Files Securely Between Hosts
* Free Software, Open Software, FOSS, FLOSS – Same Same But Different
* Mark’s Quick Gimp Tip & Double Take
* ms_meme’s Forum Foibles
* Tightening Security For SSH Server
* I još mnogo toga!

najnoviji broj se može skinuti sa adrese:
http://www.pclosmag.com/pdf/2012-11.pdf

A dostupne su i HTML, EPUB i MOBI verzije!
XnConvert je besplatan multi-platformski (Linux, Windows, Mac OSX) konverter slika. Karakteriše ga neverovatna jednostavnost i mnoštvo mogućnosti kao što je rotiranje, dodavanje vodenog žiga, opsecanje, promena veličine, dodavanje fotografskih maski, menjanje kontrasta, dodavanje i izmena metapodataka... Pored navedenog tu je i mnoštvo filtera kao što je Blir, Emboss, Sharpen itd. Podrška za više od petstotina fotografskih formata (JPG, PNG, TIFF, RAW, JPEG2000, WebP, OpenEXR, APNG...). Više o svemu ovome pročitajte na matičnom sajtu.
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37