Svi postovi sa bloga: Mihael Šanko Blog

U zadnje vrijeme sve popularniji format knjiga je upravo onaj elektronski, bilo da čitate knjige na računalu, tabletu, smartphoneu ili posebnom uređaju za tu namjenu – čitaču eKnjiga. Takvih čitača ima mnogo, od popularnog Kindlea, Nooka i sličnih pa do posebnih čitača kakvog ima eKupi. Poseban je u tome što je brendiran, a osim standardnih formata eKnjiga koje ćete naći na internetu, možete uživati u naslovima na hrvatskom jeziku koje je također moguće nabaviti na eKupi webu.

Prednost upravo ovakvih čitača i “knjižnica” na internetu je što su svi naslovi na hrvatskom jeziku, pa ne morate tražiti i mučiti se s engleskim. Također, eKupi ima u svojoj kolekciji mnoge lektire, jer krajnje je vrijeme da moderniziramo naše školstvo i uvedemo uređaje poput tableta i eČitača u škole. Na ovaj način učenici ne moraju čekati po knjižnicama i misliti da li su vratili knjigu na vrijeme, već za simbolične cijene mogu kupiti cijele knjige u elektronskom formatu i čitati ih posvuda.

Dakle, osim školske opreme i knjiga koje morate kupiti u starom (papirnatom) obliku eKupi sada ima u ponudi i elektronske knjige i lektire. Apsolutno sve za školu na jednom mjestu.

Koliko vidim izbor literature još nije prevelik, no svakim danom je sve veći pa će svatko moći pronaći nešto za sebe. eKnjige koje kupite na eKupi možete preuzeti odmah u e-book formatu i čitati na svim platformama za čitanje elektronskih knjiga.

Sam koncept elektronskih knjiga postoji već dugo, no tek u zadnje vrijeme dobiva na važnosti.  popularizacijom uređaja poput Amazonovog Kindlea, ali i iPhone i iPad uređaja čitanje u pokretu nikada nije bilo tako popularno. Danas je teško vidjeti u gradu nekoga sa knjigom, no gore nabrojani uređaji su prisutni na svakom koraku. Uz mnogobrojne funkcije na smartphone i tablet uređajima moguće je čitati i eKnjige, a tu opciju svakako treba uzeti u obzir. Prednost je da svoju kolekciju knjiga nosite uvijek sa sobom u džepu i kada uhvatite vremena možete pročitati koji redak.

Knjige koje kupite na eKupi web shopu možete preuzeti odmah, preko linka kojeg dobivate mailom. Da bi otvorili te knjige na računalu potreban vam je Adobe Digital Editions program ili neki sličan. Preuzeti ga možete sa ovih stranica, a da bi ga koristili morate imati Adobe account. Kada se instalira, program automatski otvara link elektronske knjige koji vam eKupi šalje mailom te ju preuzima na računalo. Istu možete čitati na računalu ili je prebaciti na neki od mobilnih uređaja, iPhone, iPad ili neki drugi čitač knjiga.

Ako pak želite poseban uređaj za čitanje knjiga, eKupi u svojoj ponudi ima odličan eReader sa 6″ zaslonom eInk tehnologije koja vam omogućava ugodno čitanje u svim uvjetima, baterijom koja traje i do mjesec dana, WIFI-em i 3G-om za skidanje knjiga te memorijom od 2GB koju možete sami proširiti micro SD karticom po potrebi. Čitač ima ugrađen web preglednik koji se spaja na eKupi (ili neku drugu web lokaciju) za preuzimanje eKnjiga ili iste možete dodati putem micro SD kartice ili direktno sa računala. Ako vam sve to zvuči dobro, trk na eKupi web, saznajte više o svemu, nabavite eReader, kupite si metar knjiga i krenite sa čitanjem.

Pogledajte iskustva kolega blogera, koji su testirali sam eReader i sustav naručivanja knjiga preko eKupi: Ribafish i Rep.hr

Tweet


Nakon više od 5 godina otkako je predstavljen prvi iPhone, a s njime i iOS YouTube aplikacija, Apple je napokon odlučio povući sudbonosni korak i ukloniti aplikaciju i iOSa 6 beta verzije koja bi uskoro trelaba ugledati svjetlo dana.

Kako javljaju developeri, koji imaju pristup beta verzijama iOSa, u posljednjem updateu Apple je u potpunosti uklonio YouTube aplikaciju uz obrazloženje kako je istekao ugovor sa Googleom po kojem ta aplikacija smije biti dio samog iOSa. Korisnicima će od sada biti moguće gledati YouTube direktno sa web sučelja ili preko službene Googleove aplikacije koja bi se uskoro trebala pojaviti u AppStoreu.

U naslovu sam napisao napokon iz više razloga. Jedan od njih je sama činjenica da dotična aplikacija datira još iz prve verzije iOSa kada se on nije ni zvao iOS, te osim ispravke bugova nije imala nikakav veći update. Samim time aplikacija je bila loša i zastarjela te je web sučelje YouTubea imalo više funkcionalnosti od same aplikacije. Zbog toga su mnogi korisnici uključujući i autora ovih redaka koristili razne metode blokiranja te aplikacije kako bi mogli koristiti web sučelje, jer je bolje i brže.

Jedan od načina „brisanja“ YouTube aplikacije je uključivanje Restrictionsa u postavkama iPhonea gdje morate postaviti YouTube off i aplikacija nestaje s home screena. To vam omogućava da YouTube video gledate direktno iz Safarija bez prebacivanja u aplikaciju.

Ovaj potez Applea je došao u krajnje vrijeme, jer kad pogledamo napredak iOSa kroz ovih pet godina, nevjerojatno je da takva aplikacija ostane ista svih godina. Pa bilo to zbog Appleovih nesuglasica sa Googleom zbog čega u iOS 6 nećemo imati ni Google Maps ili same neisplativosti tih ugovora za Apple nije ni važno. Onaj tko želi aplikaciju za YouTube može si instalirati službenu Google verziju, a za one poput mene koji tu i tamo pogledaju YouTube video – sasvim je dovoljno i web sučelje. Bravo za Apple.

Netokracija

Omizio

Tweet

Ako ste jedan od onih koji imaju problema sa namještanjem screen protectora za iPhone ili bilo koji drugi uređaj, ovo bi vam moglo biti zanimljivo. Logika je jednostavna i samo me zanima kako se do sad toga nitko nije sjetio. Radi se o tome da jedan kraj screen protectora zalijepite ljepljivom trakom te onda zalijepite sam screen protector na ekran dok lagano istiskujete zrak. Na ovaj način osiguravate si savršenu preciznost te možete bolje istisnuti zrak i zalijepiti screen protector bez mjehurića i nepravilnosti. Evo i video.

Tweet


Povećan stres u svakodnevnom životu dovodi do mnogih neželjenih posljedica poput narušenog zdravlja i odnosa u obitelji. Iako su očekivanja na poslu i u životu svakim danom sve veća, moramo znati stati na loptu, te pomoću malih stvari koje često nesvjesno radimo, smanjiti stres i tako pomoći sami sebi. Evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći smanjiti stres u svakodnevnom životu.

Radite stvari jednu po jednu

Ako radite više stvari odjednom, nećete se niti jednoj u potpunosti posvetiti i sve ćete napraviti, u najboljem slučaju osrednje. Zato se fokusirajte samo na jednu stvar, te ju odradite kako treba. Em smanjuje stres, em povećava produktivnost.

Zapisujte podsjetnike

Svoje pamćenje koristite za važnije stvari od podsjetnika što sve treba napraviti. Zato danas postoje mnoge aplikacije za smartphone ili pak starinski papir i olovka. Također, ideje koje vam padnu na pamet tokom dana zapišite i nemojte cijeli dan o njima razmišljati, nego se rasteretite.

Navečer pripremite stvari za posao

Umjesto da ujutro jurite po stanu spremajući stvari u zadnji tren, sve pripremite navečer i tih 5 minuta ujutro iskoristite za kavu ili opuštanje.

Pitajte umjesto pogađanja

Umjesto da pokušavate pogoditi što misli vaš kolega ili žena, jednostavno pitajte i skratite si muke. Čitanje misli nema smisla i nije učinkovito, jer ćete u većini slučajeva biti u krivu. Zato jednostavno pitajte.

Držite stvari na svom mjestu

Urednost je jedna od osnovnih stvari ako želite manje stresa u životu. Jer ako svaki dan provedete pola sata tražeći ključeve umjesto da znate točno gdje ključevi stoje, izlažete se nepotrebnom stresu.

Odredite vrijeme kada radite, a kada ne radite

Važno je odrediti si “radno vrijeme” tj. ono vrijeme u danu koje ćete, možda i nakon redovnog posla, posvetiti nekom hobiju ili čitanju. Na taj način odvajate vrijeme kada radite od onog kada se odmarate i svom mozgu to dajete do znanja. Također planirajte pauze za vrijeme posla. Mnoga istraživanja u zadnje vrijeme pokazuju da je više manjih pauza na poslu dobro za produktivnost.

Dođite ranije

Uvijek kada negdje idete, na posao ili bilo koji drugi “event” radije dođite 10 minuta ranije nego u zadnji tren. Cijeli postupak spremanja i dolaska (vožnje, traženja parkinga) isplanirajte malo ranije. Na taj ćete način biti opušteniji i mirniji cijelo vrijeme.

Sredite radni prostor

Iz radnog prostora ili sa radnog stola uklonite sve nepotrebno i sve ono što vam na bilo koji način odvlači pažnju. Minimalizam u radnom okruženju pomaže da se bolje fokusirate na posao koji radite, a ne na sam radni prostor.

Pravilo 10 sekundi

Kad vam dođe trenutak očaja i mislite da ćete “puknuti” duboko udahnite i brojite u sebi do 10. Iako zvuči glupo, stvarno djeluje.

Sa ovih par savjeta pomoći ćete najviše sami sebi, jer stres je danas postao bolest modernog čovjeka, bili mi toga svjesni ili ne. On nas uništava iznutra i dok shvatimo da smo pod stresom već je prekasno. Zato se trgnite i počnite razmišljati o tome kako smanjiti stres u svom životu.

Ako imate još poneki savjet slobodno to napišite u komentarima.

izvor

Tweet


Školska godina je tek završila; većina školaraca, ali i roditelja razmišlja samo kako što prije doći na plažu i uživati, ili kako se izvući na vrijeme s posla za tekmu s ekipom. No, ipak treba na vrijeme nabaviti sve potrebno za početak nove školske godine i tako izbjegnuti stres na jesen kada svi trče po knjižarama i papirnicama. Budite pametniji, iskoristite internet i uz pomoć eKupi – naše najbolje web trgovine – nabavite sve što vam treba za školu uz par klikova. U nastavku saznajte kako.

Kao što sam već napisao, u pomoć dolazi eKupi sa posebnim dijelom web trgovine namjenjenim posebno za nabavu svega za školu. Kad kažem svega, mislim stvarno svega što vam treba za školu, od udžbenika, torbi i opreme, bilježnica… Sve to zajedno možete platiti na rate, te sami izabrati datum dostave koji vam najbolje odgovara. To može samo eKupi.

Za one poput mene, koji to vole staviti u listu, evo ovako:

 • posjetite eKupi stranicu za narudžbu
 • izaberite školu i razred
 • kod narudžbe udžbenika izaberite ako želite omot
 • izaberite torbu, školski pribor i još nešto iz ponude, ako želite
 • odaberite datum dostave
 • odaberite način plaćanja
 • uživajte dok se udžbenici “sami” umataju i pakiraju za vas

Treba napomenuti da je popis udžbenika usklađen sa popisom koje propisuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te da je odobren od profesora tako da nemate brige. Također, većina školskih torbi je trenutno na sniženju od 50% pa stvarno možete nabaviti nešto povoljno, a iz velikog izbora školskog pribora, možete izabrati apsolutno sve što vam treba. I to sve možete platiti na do 12 rata preko Amexa i Dinersa, jednokratno ostalim karticama, preko internet bankarstva, PayPalom ili gotovinom kod preuzimanja.

eKupi ovim potezom uvodi novitete u dosadašnji način kupovanja udžbenika, gdje sve možete napraviti online čime si štedite ne samo dragocjeno vrijeme, već i novac. Bilo je i vrijeme da se nešto ovakvo pojavi na našim prostorima, jer knjižare i zbrka su stvar prošlosti.

Uz bogatu ponudu svega ostalog, eKupi spašava stvar i kada je narudžba udžbenika u pitanju. Zato nemojte dvojiti, nemojte trčati po gradu i tražiti knjižaru koja ima sve na jednom mjestu, jer pronašli ste eKupi, a oni imaju sve na jednom mjestu, dostupno odmah i bez puno muke.

Evo sličnih mišljenja kolega blogera: Tomislav Buza, Ribafish, Rep.hr, NikTitanik, Znano.st

Tweet

Apple već tradicionalno koristi svoju WWDC konferenciju kako bi predstavio novitete u svijetu softwarea, ali i hardwarea. Nakon bezbroj glasina, kao i svake godine svi nestrpljivo očekuju što će biti predstavljeno, na radost ili razočaranje mnogih. Ovaj puta Apple je odlučio predstaviti novi MacBook Pro, Mac Pro te novi iOS6. A kako ja volim pratiti ovaj događaj, evo kratki pregled što je sve novo i kada dolazi.

Ono što definitivno zanima mnoge, nije predstavljen iPhone 5, no zato smo dobili pregled iOS6 operativnog sustava koji dolazi na jesen, vjerovatno uz novi iPhone. Cijela stvar izgleda obećavajuće, i Appleovski upakirano ostavlja osjećaj nestrpljenja do jeseni. Evo lista najbotnijih noviteta:

 • Poboljšana Siri sa podrškom za sportske rezulate, recenzije filmova i restorana. Siri će biti dostupna na iPadu i iPhoneu i podržavati će više jezika, nažalost ne i hrvatski.
 • Poboljšana Phone aplikacija. Od kada je predstavljen iPhone, ova aplikacija je praktički ista, no sada je dobila neke, dugo očekivane novitete poput automatiziranih SMS odgovora ili podsjetnika umjesto javljanja na poziv, te opciju ‘Do not disturb’ koja omogućuje blokiranje poziva svih ili određenih brojeva.
 • Facebook integracija. Nakon Twittera, integriran je Facebook i to u više aplikacija poput kalendara za rođendane, djeljenja slika, poruka i lokacije te podrška za aplikacije drugih developera.
 • Poboljšana Safari i Mail aplikacija
 • Facetime podrška za 3G mreže i jedinstveni ID za više uređaja
 • Aplikacija Passbook koj sprema vaše kupone i ulaznice, a trebala bi poslužiti za razvoj mobilnog plaćanja u budućnosti (nadamo se).
 • Nova aplikacija za Mape sa turn-by-turn navigacijom, prekrasnim Apple kartama i mnogo bržim učitavanjem.

Novi iOS 6 bit će dostupan na jesen za iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S te iPad 2, Novi iPad i iPod touch 4gen.

Osim ovoga predstavljen je novi MacBook Pro model, super tanak sa Retina zaslonom, SSD diskom, jačim procesorom i grafikom, podrškom za USB 3.0 i još hrpom noviteta ispod haube poput nečujnog ventilatora. Najbolje od svega je naravno sam zaslon koji kvalitetom slike daleko iza sebe ostavlja bilo koji HDTV uređaj, a sve zapakirano u savršenom tankom kućištu i dostupno odmah, ako ste preko bare.

Također dostupan je i novi Mac Pro, unatoč glasinama o kraju ovog velikana, novi Airport express te MacBook Air.

Apple je još jednom pokazao da zaslužuje svu pažnju svijeta kada predstavlja novitete. Iako nije predstavljeno ništa revolucionarno poput Apple TVa ili novog iPhonea, ovo je zapravo update skoro cijele Mac obitelji te postavljanje kvalitetnih temelja za razvoj iOSa, a samim time i otvaranje vrata novim i boljim iPhoneima i iPadima. A možda dobijemo i “One more thing”, nikad se ne zna…

apple.com

Tweet

Već znate da sam nekoliko članaka na blogu posvetio eKupi web trgovini, bez rasprave jednoj od najboljih i najvećih domaćih web trgovina. Dotaknuli smo se i glavnih karakteristika web trgovine, te ponekim djelovima asortimana, a sada je vrijeme da malo detaljnije napišemo što je sve moguće nabaviti na eKupi i kako.

Već znate moje super iskustvo sa fotoaparatom kojeg sam nedavno kupio, i koji btw radi super fotke, a u brzinu dostave eKupija sam se opet uvjerio neki dan kada sam odlučio izdvojiti par kuna za set Lego kocki za klince (i mene). Naravno da me na tu odluku potaknuo popust od 30% na određene Lego proizvode, pa sam brže bolje iskoristio priliku i ugrabio set za sebe (i klince). I opet nisam očekivao dostavu barem nekoliko dana kako znam da nas na otoku dostavne službe zaobilaze u širokom luku, no ugodno sam se iznenadio (opet) kada sam već sutra dobio svoj paket.

No osim Lego kocki eKupi u svojoj ponudi ima mnogo drugih igrački,  pa tako moram smišljati obrazloženja zašto nećemo sada kupiti Ferrari F1 na akumulator za 1800 kuna, već samo mali set Lego kocki.

A osim igrački tu je sva sila školske opreme za klince, priručnika za učenje, ali i super nova kožna stolica za mene.

Ono što mi je super, je ponuda auto guma pa znam da na jesen neću morati po trgovinama tražiti gume i praviti se sa znam nešto o promjeru, širini, visini i dubini šare te tko je najbolji proizvođač guma upravo za moj auto. Jednostavno usporedim par onih koje mi se najviše sviđaju i izaberem jedne. Sve to mogu lagano otplaćivati na rate pa da otplatim ove gume taman kad mi trebaju nove.

A kad sam već tu, mogu ženi kupiti parfem jer uskoro će godišnjica, znam jer imam u kalendaru, pametni pišu.

A za vas ostale kojima ne trebaju ni gume, ni parfemi, tu imate i računala, televizore, klime, bijelu tehniku, knjige, mobitele, sportsku opremu i još mnogo toga. Isto tako, na već daleko poznatim aukcijama možete naći nešto stvarno ispod cijene, a svakodnevne akcije određenih proizvoda daju vam priliku da nađete ono što vam treba zaista povoljno. Moram vam priznati sa sam si složio super listu želja, pa ako me želite razveseliti, slobodno navalite.

U svakom slučaju, posjetite eKupi i pogledajte što sve nude jer uz kvalitetno i pregledno sučelje, dobre mogućnosti plaćanja i širok asortiman, kupnja na eKupi postaje pravi užitak.

Sponzorirani autorski članak

Tweet

PayPal je nedavno najavio novi servis kojim misle direktno konkurirati Square-u – startupu Jacka Dorseya, jednog od osnivača Twittera. Oba servisa zasnivaju se na jednostavnom principu da vaš mobilni uređaj (iPhone, iPad ili Android) pretvaraju u POS uređaj te vam na taj način omogućavaju prihvat gotovo svih kartica na svijetu uz prihvatljive naknade.

Koncept je zamišljen vrlo dobro, jer korisnik ne treba imati nikakva stručna znanja za instalaciju, pa ni korištenje servisa. Ako znate instalirati Angry Birds onda znate i ove aplikacije. Nakon što se prijavite za korištenje usluge u oba slučaja dobivate mali čitač kartica koji se spaja sa vašim iUređajem te sami instalirate aplikaciju. I to je to. Spremni ste za korištenje, a sredstva koja naplatite klijentima prebacuju se na vaš Square ili PayPal račun te zatim raspolažete s istima na željeni način. Uobičajen način raspolaganja je transfer na račun u banci, a to je i jedini logičan/legalan način ako servise koristite kao pravna osoba.

Ono što je zapravo genijalno u vezi ovih servisa je da ne morate imati ugovore sa kartičnim kućama i ne plaćate mjesečne naknada pa je samim time usluga prihvatljiva za manje korisnike i one koji jako rijetko primaju uplate preko kartica. A mobilnost je odlična za one koji nemaju fiksnu lokaciju za poslovanje, pa i za one koji rade na štandovima, sajmovima i slično. Jer sve što vam treba je zapravo vaš smartphone i čitač kartica koji stane u džep.

Krajnje je vrijeme da ovakvi servisi postanu dostupni svima i da prihvat kartica postane uobičajena stvar kod nas umjesto da nas krivo gledaju kada pokušamo karticom platiti iznos manji od 100 kuna. Zapravo je žalosno što mnogo manjih ugostitelja, pekara, fast foodova, pa čak i restorana ne prihvaća kartice. Jer što ako ja želim ići na cheeseburger i colu a nemam kod sebe gotovine (što je uglavnom slučaj)? Umjesto da tražim bankomat, lutam po gradu i gubim dragocjeno vrijeme, mogu na brzinu platiti karticom i ne moram se brinuti koliko gotovine imam u džepu.

Naknade su vrlo male; Square ima fiksnu naknadu od 2,75% po transakciji, a PayPal Here je malo povoljniji uz 2,7%. Mjesečne naknade nema, a čitač kartica je besplatan. Jedino što morate imati je podržani uređaj. Square radi na iOS i Android uređajima, a PayPal Here je za sada dostupan samo za iOS.

Jedini problem kod ovih servisa da još nisu dostupni kod nas. U trenutku pisanja članka, Square je dostupan samo u SADu, a PayPal Here još nije službeno aktivan za sve. Iako ovakvih servisa postoji mnogo ja sam izdvojio ova dva jer su najkvalitetniji. Osim njih u nekim zemljama Europe je dostupan iZettle, no pitanje je kada će i ako uopće doći kod nas. Zato mislim da nam je u Hrvatskoj i regiji najveća prilika upravo PayPal Here koji bi vrlo brzo trebao biti dostupan i kod nas.

Nadam se da će se i slični servisi ubrzo proširiti na naše tržište, te da nam zakonska regulativa neće biti prepreka u razvoju ovog segmenta plaćanja, pogotovo u turističkoj sezoni kada imamo brojne turiste koji su navikli na plaćanje karticama.

Tweet


Uskoro počinje nogometna groznica na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, a mi koji ne odlazimo gledati tekme uživo, moramo na vrijeme pripremiti svoju “tribinu” u stanu ili na terasi kako bi mogli nesmetano uživati u dobrom nogometu. A kako drugačije do sve potrebne opreme nego preko interneta i jedne od najboljih domaćih web trgovina – eKupi. Evo mali vodič o svim potrebnim elementima za navijanje iz udobnosti vlastitog doma.

Kvalitetan TV ili projektor

Da bi mogli navijati, morate gledati pa vam treba dobar TV ili još bolje projektor, jer kod ekrana/platna je pravilo – veće je bolje. Svašta nešto od toga možete nabaviti na eKupi, za punu cijenu ili za sitne pare na aukcijama. Ako se mene pita kupujem super povoljan i kvalitetan projektor sa mogućnošću 3D prikaza i platno za zid. Kada si sve to lijepo montiram, mogu uživati u nogometu ili filmovima, a žena u sapunicama kad me nema doma.

Dobar sustav zvučnika ili kućno kino za pravi osjećaj tribine

Da bi ugođaj bio potpun treba mi još dobar sustav zvučnika ili kućno kino. Za prvu ruku će poslužiti ovaj Samsungov model pa mogu uživati i u super zvuku. Spojim nekoliko kabela, uključim u struju i imam sve spremno za dolazak ekipe, skoro sve.

Klima da smiri uzavrelu atmosferu

Sad kad ste već postigli uzavrelu atmosferu stadiona uz veliki ekran/platno i kvalitetan zvuk, treba vam i klima da se malo skulirate. Ako već nemate, krajnje je vrijeme da si nabavite neki klima uređaj jer kako prognoze kažu, čeka nas vatreno ljeto. Ja da opet kupujem klimu odlučio bih se za ovaj model na eKupi trgovini, sa dvije unutarnje jedinice, jedna za sobu, druga za dnevni. Lijepo na 12 rata, pa lagano otplatim do drugog ljeta. Što se tiče montaže, neki to vole napraviti sami, no ja bi radije taj posao prepustio profesionalcima i sam se posvetio montaži kućnog kina, projektora i spajanja svega sa postojećom elektronikom doma.

Hladnjak za pivo, naravno

Što piti dok gledate tekmu, nije uopće stvar rasprave. Svima je poznato da uz nogomet najbolje ide pivo, pa čak i ako ga ne pijete. A da bi vaša zaliha piva bila uvijek spremna i hladna potreban vam je klavitetan hladnjak. Super su mi oni hladnjaci u bojama, a entuzijasti uvijek mogu nabaviti robota koji vam donosi pivo.

Lopta za pokušaj nogometa sa frendovima

Ako znate igrati nogomet, zaigrati s frendovima je super. Vikendom na livadi ili na obližnjem igralištu, nije važno. Isto tako nije važno koliko dobro igrate dok je ekipa na okupu i svi se dobro zabavljate. Kad malo razmislim, čak je i zanimljivije kad nitko ne zna igrati kako treba pa se svatko svakome smije.

Organizacija i planiranje

Da bi uskladili veliki broj obveza, koje pretpostavljam svi imate, sa rasporedom utakmica koje želite pratiti, ubacite ih u svoj kalendar i planirajte slobodno vrijeme. Na taj način ćete ostati produktivni na poslu i stići ćete pogledati više utakmica nego bez plana. Ako pak želite pogledati više utakmica no što fizički stignete uvijek postoji snimka na internetu, pa i to isplanirajte.

Pivo, grickalice i puno dobre volje

Ipak, nije sve moguće nabaviti na internetu. Ponekad je dobro izaći van i protegnuti noge, pa makar samo do najbližeg trgovačkog centra po zalihu piva i grickalica. Nemojte se previše ulijeniti jer se to odmah primjeti na trbuhu, uz svu tu pivu, nije ni čudo. Zato uživajte u lijepom vremenu, družite se, zabavljajte i nemojte se živcirati ako ispadnemo iz skupine. Jer čak i tada vi imate full opremu za navijanje, bilo da se radi o nogometu, rukometu ili novoj turskoj sapunici. Jesu one još uvijek in?

Evo i jedna prikladna za kraj:

 eKupi sponzorira pisanje ovog članka

Tweet

Napisati dobar članak nije lako kao što mislite, tu ima mnogo izazova čak i za iskusne novinare i blogere. Kada uzmemo u obzir razlike između tiskanih i online publikacija, sve veća očekivanja i kronični nedostatak vremena čitatelja možemo slobodno zaključiti da je letvica očekivanja postavljena vrlo visoko. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da vaši online članci budu kvalitetniji, a samim time i popularniji.

Privlačan naslov

Dobar naslov je ono što privlači čitatelja da uopće počne sa čitanjem članka. Ako vam je članak odličan, a naslov vam je loš, vrlo je vjerojatno da čitatelji neće ni doći do kvalitetnog sadržaja jer im naslov nije privlačan. Dobar naslov može pomoći i kada imate manje kvalitetan članak. Nekada je u naslovu dovoljno samo nekoliko riječi, nekada je potrebna cijela proširena rečenica da bi pogodili bit, no važno je da sve bude dobro koncipirano i jednostavno za pročitati, bez obzira na duljinu. Pročitajte svoj naslov više puta dok se ne uvjerite da je savršen. Tek tada možete objaviti članak.

Držite se teme i ne duljite

Svaki članak mora imati svoj uvod, sadržaj i završetak. Svaka od tih cjelina je na svoj način posebna, no sve su podjednako važne. Uvod je dio koji čitatelja treba zainteresirati za temu i predstaviti osnovne okvire onoga o čemu će se pisati. Glavni dio članka je sadržaj koji obuhvaća sve što je u članku potrebno reći. Svatko ima svoj stil i način pisanja, no važno je paziti da ne odlutamo s teme i da sav sadržaj bude zanimljiv, koliko je to moguće. I unutar sadržaja trebao bi postojati nekakav redosljed elemenata, no o tome u nekoj drugoj analizi. Završetak je pak ono čime se odjavljujemo, pozdravljamo i ostavljamo čitatelju zadnju misao. Nekada je to misao, nekada određeni citat ili pitanje, no važno je da završetak bude kvalitetan jer je on vrlo važan kod formiranja mišljenja čitatelja o članku u cjelini.

Dizajn članka i odlomaka

Kod pisanja je vrlo važno paziti na vizualni dio, dizajn odlomaka, font, poravnanje i slično. Kod modernih blogova dio sa fontovima i grubim dizajnom je rješen CMS sustavom, no ipak je potrebno poraditi na odlomcima, poravnanju, naslovima i slično. Podnaslove je uvijek dobro istaknuti jer s njima dijelimo članak na smislene djelove, a isto pravilo vrijedi i za odlomke. Ja uvijek volim dodati i obostrano poravnanje kad je moguće jer daje potpuniji vizual.

Fotografije i ilustracije

Kad smo već kod vizuala, nastavimo sa ilustracijama i fotografijama. Ako se mene pita kvalitetna fotografija je ono što će natjerati čitatelja da otvori članak i pročita ga te da se osjeća dobro tokom čitanja. Važno je paziti da fotografija bude kvalitetna i odgovarajuće veličine, a pomoći u traženju takvih fotografija vam može i jedan od mojih prijašnjih članaka. Kada preuzimate određenu fotografiju, obratite pažnju na licencu i koristite samo one fotografije koje je dopušteno koristiti prema autorskim pravima i licenci o korištenju.

Potaknite na konverzaciju

Da bi članak iza sebe ostavio traga nije ga dovoljno samo napisati i lijepo zapakirati fotografijama, već je potrebno da on bude prihvaćen od strane čitatelja. Zato kroz sami članak pokušajte dobiti reakciju čitatelja kasnije kroz komentare. Pitajte i tražite mišljenje čitatelja. Na taj način postižete dvije stvari, čitatelj će se više uključiti u raspravu i vaš članak dobiva na važnosti te je veća vjerojatnost da će ga drugi zamjetiti i uključiti se u raspravu.

Budite sami svoj čitatelj

Da bi shvatili onoga tko čita vaš članak pokušajte gledati očima čitatelja. Nakon što ste ga napisali i uredili pročitajte članak na glas. To će vam pomoći da uočite greške jer čitate sporije i na drugi način doživljavate ono što ste napisali.

U svakom slučaju, da bi napisali kvalitetan članak, potrebna nam je tema, inspiracija i malo volje. Kada imamo to troje ni rezultat ne bi trebao izostati.

A koja su vaša mišljenja kako napisati dobar članak, da li imate neki savjet ili prijedlog?

Tweet


blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37