Svi postovi sa bloga: Limundo Karaoke

Nekako mi postade tradicija da napišem neku reč oko datuma kada je nekad bio Dan Republike. Idealna prilika da se osvrnem i vidim šta izdešavalo od prošlog teksta, da li sam plandovao ili ne. Tj. bila bi idealna prilika da me ne mrzi još i o tome da razmišljam.
Ali ne lezi vraže. Taman sam pomislio na predhodno i jednoglasno usvojio da me mrzi kad mi se to spontano desilo.

Arhiviranje
Kaže meni moja Lela pre neki dan:
- Jel znaš da sam tražila neku knjigu koji sam odavno želela da imam. Izguglala sam je kod tebe na Limundu. I ja odem na taj link a ono mi tamo kaže nešto “aukcija koju tražiš više ne postoji“.
* Arhivirana je. Koja knjiga? Jesi probala na Kupindu?
- Kako arhivirana?
* Pa arhiviramo aukcije starije od tri meseca. Posle tri meseca nema potrebe više da stoje. Samo nam bezveze zauzimaju mesto i opterećuju bazu. Jesi probala da nađeš na Kupindu?
- Nisam. Neću tamo. A što ti reklamiraš konkurenciju?
* Nije konkurencija. To je ista firma samo dva sajta. Jedan je za aukcijsku prodaju, drugi za prodaju po fiksnim cenama…

Dodatna polja i filteri
Tokom analize šta sve ima na Limundu i Kupindu i kakva je razlika između jednog i drugog pošaljem joj  dva linka. Jedan ka jednoj meni omiljenoj aukciji (na žalost završenoj) i ka jednom predmetu na Kupindu. Kao da bih dočarao razliku između jednog i drugog sajta. Aukcija je “Sexy kostim đavolice“, a predmet “Baba mrazica” (i ovo je kostim). Oni koji me znaju rekli bi da je tako nešto i očekivano od mene. Iako je to istina neću se složiti sa njima.
Kaže Lela “Može!” I taman su počele da se po mojoj pokvarenoj mašti roje raznorazne prljave misli, kad eto ti otrežnjenja.
- A koji je ovo broj? Koja veličina?
* Ijaoj životeeee…
Ja se dva-tri meseca bavio dodatnim poljima a sad je teško i da se pogleda da li ta informacija negde piše (normalno da joj ovu rečenicu nisam rekao nego je samo pomislio).

Posle sve te priče nisam mogao a da ne pogledam šta se sve izdešavalo u proteklih godinu dana. I eto, da bacim i ovde par podataka. Neki to vole vruće, a neki vole i podatke.

 • Pre dve godine sam u svom tekstu “Tog 29.11.2010. godine…” napisao da smo “prešli tu magičnu cifru 3000″ online korisnika. Sada smo stigli do cifre od 7000 online u istom trenutku. Više nego duplirano.
 • Na Kupindu davno prešli cifru od pola miliona predmeta.
 • Broj aktivnih članova oko 300 ‘iljada.
 • Kako Google Analytics javlja, prešli smo cifru od 200 ‘iljada poseta u jednom danu na Limundu, i 100 ‘iljada poseta na Kupindu.

Pa, malo li je?

Od samog početka rada Limundo je posebnu pažnju posvetio sigurnosti članova i sigurnoj kupovini. Kao dodatna mera zaštite, od 1. februara 2012. postoji i poseban deo Limundo tima koji se prvenstveno bavi prevencijom prevara i razvijanjem sistema zaštite.

Analize koje smo napravili nam govore da je Limundo u 2012. sigurniji nego godinu dana ranije. Sećate se procenta Limundo prevara od 0,01% o kome smo ranije pisali?
Sada je taj broj manji i iznosti 0,007% dok broj predmeta prodatih na dnevnom nivou i dalje  raste. Rezultati koje smo ostvarili nisu nas naterali da promenimo naš stav po pitanju prevara: Jedna prevara je previše!
Zbog toga i dalje radimo i razvijamo nove sisteme kontrole i poboljšavamo stare.
Analiza je pokazala da je edukacija kupaca jedna od ključnih stvari u prevenciji prevara.
Pokušaćemo da vam približimo načine na koje možete dodatno da se zaštitite.

Fotografija preuzeta sa: eci.com

Ključno je da poznajete Pravilnik Limunda. Na Limundu već postoje Saveti za sigurnu kupovinu koji su i dalje aktuelni. Kolega Ivan je na Limundo blogu pisao 10 preporuka za bezbedniju e-trgovinu a u ovom tekstu pojašnjavamo i posebno naglašavamo dve stavke na koje je potrebno posebno da obratite pažnju pri obavljanju kupoprodaja:

1. Načini slanja i plaćanja
Prilikom postavljanja aukcije prodavac je dužan da popuni obavezna polja “Načini plaćanja” i “Načini slanja”. Obratite pažnju na obeležene načine slanje i plaćanja i nikada kupoprodaju ne obavljajte mimo označenih. Novi članovi, kao i članovi na 3. i 4. nivou sankcionisanja imaju ograničenja u načinima plaćanja. Ta ograničenja potrebno je da poštuju i prodavci i kupci. Razlog postojanja ograničenja upravo je sigurnost.

Ukoliko na aukcijama stoji obeleženo lično preuzimanje a u tekstu aukcije ili uslovima prodaje prodavac navodi slanje pouzećem ili slanje posle uplate na takvim aukcijama ne treba da učestvujete već ih preko opcije “Prijavi aukciju” prijavite Limundo timu.
Ukoliko se odlučite za bilo koji drugi način plaćanja kupoprodaju obavljate mimo Pravilnika Limunda a samim tim sigurnost vam je jako ugrožena.

Slanje pouzećem koristite samo ako je obeleženo u obaveznim poljima na Limundo aukciji ili predmetu na Kupindu. Plaćanje pouzećem vam je garant da ćete dobiti paket.

Ukoliko želite da budete sigurni da ćete u paketu uvek dobiti i predmet koji ste platili uplaćujte Limundo Cash-om. Tako znate da je vaš novac na sigurnom dok ne dobijete predmet.

Podaci
Nakon završetka aukcije Limundo će vam proslediti podatke prodavca. To su jedini podaci koje Limundo smatra validnim za obavljanje kupoprodaje.
Potrebno je da se pridržavate sledećih saveta:

 • Nikada novac ne uplaćujte na druge podatke (sestrin, očev, komšijin račun)
 • Ne preuzmajte paket ukoliko podaci pošiljaoca ne odgovaraju podacima koje vam je Limundo prosledio.
 • Posebno obratite pažnju na prodavce koji vam za uplatu šalju polovične podatke (Broj računa bez imena, dostavljanje računa SMS porukom i slično)

Najčešće greške
U ovom odeljku slikovito su navedena ponašanja koja su najčešće put u prevaru.
Sledeće stvari, iako možda ne zvuče tako strašno, nikada nemojte raditi:

 • Pobedite na aukciji člana sa 0 ocena i pristanete da vam predmet pošalje pouzećem.
 • U vezi sa prethodnim, licitirate na aukciji gde je obeleženo samo “Lično preuzimanje” a prodavac nije iz vašeg grada i ne možete na taj način preuzeti predmet.
 • Izvršite uplatu unapred iako na aukciji nije bilo obeleženo “Slanje posle uplate”
 • Izvršite uplatu na pogrešne podatke.
 • Pobedili ste na aukciji kod Petra Petrovića a preuzmete paket koji vam je poslao Jovan Jovanović

Zašto je važno pridržavati se pravila?
Znamo da je dosadno, često i predugačko ali jedna stvar upečatljivo potvrđuje važnost poštovanja pravila:
Da su se oštećeni kupci pridržavali pravila i saveta za sigurnu kupovinu, broj prevara na Limundu u prethodnih godinu dana bio bi 0 (nula).
To je dovoljan razlog da se svi upoznamo sa Pravilnikom i da krenemo u sledeće sigurne kupovine.
A u sučaju da vas neko navodi na kupoprodaju mimo Pravilnika, takve ponude ignorišite a slučaj prijavite Limundo timu.

Na Limundu ima skoro 300 000 članova i maltene 200 000 aukcija, a na Kupindu ima oko 600 000 predmeta. U tom “moru” predmeta, kako da istaknete baš svoju ponudu? I pri tom ne govorim o korišćenju promo opcija (koje svakako pomažu prodaji), već o (ne tako) malim trikovima za poboljšanje prodaje.

Nadam se da će ovi saveti biti od koristi svim Limundovcima, kako onima koji nemaju iskustva u prodaji, da nešto novo nauče, tako i onima koji su već iskusni prodavci, da se podsete nekih stvari.

Pre svega – naslov

Šta znači SEO optimizacija? SEO je skraćenica od Search Engine Optimisation, u bukvalnom smislu znači optimizacija za pretraživače. Na Limundu, kao i u ostatku Internet sveta, ovo znači da, ako je vaša aukcija dobro optimizovana, ona će se najpre pojaviti u rezultatima pretrage.

Šta optimizujemo? Naslov, opis aukcije i naziv fotografije.

Kako optimizujemo?  Recimo da prodajemo novi ženski crveni džemper, M veličine, proizvođača Zara, sastava 100% vuna.

Za početak bi trebalo da se stavimo u poziciju kupca. Ako vi, kao kupac, želite da kupite crveni džemper, verovatno ćete tako nešto i ukucati u pretrazi. Neke od mogućih kombinacija za pretragu su: “crveni džemper”, “ženski crveni džemper M”, “džemper ženski” i slično…

Da bismo optimizovali naslov naše aukcije tako da se pojavi među prvim rezultatima pretraživača, trebalo bi da se pridržavamo nekoliko osnovnih pravila:

 • Ključna reč u naslovu bi trebalo da bude u nominativu (dakle, “džemper”, ne: “džemperu/a/i/om”)
 • Izbegavati deminutive i superlative (bilo kakva preterivanja s jedne strane odbijaju kupce, a sa druge strane, nisu dobra za optimizaciju – trebalo bi izbegavati izraze poput “džemperak”, “džemperčić” ili “džemperčina”)
 • Ne koristiti prideve koji nemaju veze sa stanjem predmeta (znači trebalo bi izbegavati atribute poput “ultra, mega, giga, super, fancy, sexy, kul, vrh, avion”… Ne samo da je izraz “sexy” potpuno nedorečen (jer ta reč kod svakoga izaziva drugačije asocijacije) i samim tim ništa ne govori o samom predmetu, već je beskorisna i za pozicioniranje u rezultatima pretrage.)
 • Ne koristiti specijalne znake i simbole (poput srca, zvezdica, uzvičnika, gomile tačaka i sl.) Možda to što ste vi uspeli da korišćenjem specijalnih simbola ukrasite naslov vašeg predmeta tako da bude u obliku srca ili cvetića govori da ste vi jedna kreativna osoba, ali svakako ne govori ništa ni o vama kao prodavcu, niti o predmetu koji nudite. A nije dobro ni za pretragu – nijedan kupac neće ukucati gomilu zvezdica i simbola u pretragu.

Dakle, ukoliko smo se pri naslovljavanju aukcije pridržavali ovih uputstava, naša aukcija bi trebalo da bude među prvim rezultatima kada kupac u pretragu ukuca bilo šta što ima veze se ženskim crvenim džemperima.

 

Opis predmeta

Isti principi koji važe pri pozicioniranju na osnovu naslova važe i za opis predmeta.

Jedna od najčešćih grešaka koju prodavci prave jeste da potpuno zanemare opis predmeta pa ga uopšte ni ne napišu, ili stave tri tačke umeto opisa i slično. A to je velika greška, ne samo sa stanovišta optimizacije, već i sa stanovištva psihologije kupca – da li biste vi kupili nešto od prodavca koji se nije ni toliko potrudio da opiše svoj predmet?

Kako opis treba da izgleda:

 • Obavezno u opisu koristite onu ključnu reč iz naslova (što je više puta ponovite, naravno, u smislenom kontekstu, to bolje)
 • Dodajte sve stavke važne za prodaju i karakteristike predmeta (jednom sam naišla na aukciju čiji je opis glasio: “nemam pojma šta je ovo”… Mislim da nema potrebe da naglašavam da ta aukcija nije imala nijednu ponudu)
 • Ne koristite Caps Lock (velika slova) – po Internet bontonu, to se smatra vikanjem, a nijedan kupac ne želi da “vičete” na njega
 • Odmah na početku napišite sve što je najvažnije, pa kasnije razrađujte detalje (dakle, na početku opisa bi trebalo da stoje osnovne karakteristike predmeta, veličina, proizvođač, njegovo stanje i sl. pa tek onda, ako želite, možete da obrazlažete da vam je taj džemper poslala tetka iz Nemačke)

Jedna fotografija vredi hiljadu reči

Savršena fotografija ne traži dodatna objašnjenja o predmetu, jer se na slici sve vidi – mane i vrline predmeta, stanje predmeta, nijansa boje, tekstura i sl. Na taj način pokazujete kupcu da ništa ne krijete i on nema potrebe da vam postavlja dodatna pitanja o predmetu.

Svaki predmet ima svoju svrhu – zbog toga je dobro fotografisati predmet u svom radnom, prirodnom okruženju. Pokažite kupcu kako će mu taj predmet ulepšati ili olakšati život. Na primer, fotografišite umetničku sliku okačenu na zid a ne na podu.

Fotografija može izmamiti osmeh, makar mali. Zabavne fotografije predmeta se lakše urezuju u pamćenje posetioca i pravilo je da se takvi predmeti prodaju po višim cenama od onih čiji su se prodavci manje trudili. Sasvim je prirodno da kupci radije kupuju stvari koje izgledaju lepo.

Koju biste košulju pre kupili? Onu koja izgleda kao zgužvana masa na podu ili onu koja je kvalitetno slikana, čija se tekstura, kvalitet, mane i vrline jasno razaznaju na fotografiji?

Poslušajte savete profesionalnih fotografa – ako možete da birate, predmete fotografišite na beloj pozadini, a najbolje svetlo za to je dnevno. A kada padne noć, za fotografiju mogu poslužiti i dve sijalice ili još bolje dve neonke koje će neutralisati senke, opet na beloj pozadini.

Ako se veličina predmeta ne može razaznati na osnovu fotografje, postavite predmet poređenja pored. Na primer, postavite novčić pored iPod Shuffle-a.

Razmislite iz kog ugla snimate. Nije cilj samo u tome da snimite
predmet sa lepe strane, već bi trebalo da pokažete i vrline i mane
predmeta. Ako nešto ne pokažete samo ćete stvoriti problem koji će vam oduzeti dosta vremena. Takođe, uvek postoji ugao iz koga se vidi estetika predmeta koji
prodajete…na vama je da taj ugao pronađete…

Sada ste spremni da zakoračite u dinamični i uzbudljivi svet prodaje na Limundu. Srećno i javite nam kakva su vam iskustva.

Za sve one koje posebno zanima online prodaja odeće, obuće i aksesoara, Limundo organizuje besplatnu radionicu na tu temu. Mesta su ograničena, prijavite se na vreme mailom na: marketing@limundo.com. Pridružite nam se!

 

 

Za kojim predmetom najčešće posežeš? Koji aparat smatraš najkorisnijim u svakodnevnom životu? Bez čega ne izlaziš iz kuće? Nimalo me ne bi iznenadilo ako bi tvoj odgovor na ova pitanja bio isti – (mobilni) telefon!

Osim što služi kao sredstvo komunikacije, mnogi od nas koriste ga i kao časovnik, kalendar, fotografski aparat, diktafon, kameru, podsetnik, notes, kalkulator, muzički i video plejer, da ne nabrajam dalje.

Ima li ovo ikakve veze sa Limundom? Svaki Limundovac kog iole zanimaju telefoni zna da i te kako ima! Mesečno se na Limundu postavi na prodaju preko 9.000 mobilnih telefona. O zanimanju za ove proizvode svedoči činjenica da na mesečnom nivou kategorija Telefoni ima preko 4.200.000 pregleda stranica, od čega prva stranica bude pregledana preko 138.000 puta.

Ok, zanimanje postoji, ali kako ide prodaja? Sjajno, reklo bi se. Procenat uspešne prodaje u kategoriji Telefoni na Limundu je 40%. Ukoliko se koriste i promotivne opcije kao sto je TOP u potkategoriji – uspeh je zagarantovan i procenat uspešnosti prodaje skače na 100 procenata!

Na ovu temu bi još mnogo moglo da se kaže. Upravo zato je organizovana šesta #etabla na koju te ovom prilikom pozivamo. Možeš nas pratiti na Twitter-u u sredu, 28. novembra, između 15 i 16 časova.

Na času ćemo razmenjivati mišljenja i savete ne samo o kupoprodaji telefona, već i o kriterijumima izbora, načinima korišćenja, dizajnu, displeju, osobinama i performansama naših malih elektronskih pratilaca. Ako imaš argumente za raspravu na temu: “Šta je bolje, Android ili iPhone?” – biće ovo pravo mesto za tebe! ;)

Uveliko je počela grejna sezona. Jutra su veoma hladna, vetrovi su sve češći i svi isčekujemo prvi sneg (kome se dete u svakom od nas beskrajno raduje). Pitanje sa kojim se svako od nas susreće jeste – kako se grejati ove zime?

Članovi Limundo tima, njih 11, govore o tome kako su oni rešili probleme u vezi sa grejanjem sa kojima se susreću i daju korisne linkove i savete gde možete pročitati i naučiti više na temu:

 • izolacije,
 • centralnog grejanja
 • norveških radijatora, etažnog grejanja, TA peći i uljanih radijatora
 • kao i 5 otkačenih saveta koji možda mogu pomoći.

 

 

 

 

 

 

Izolacija je bitna
Marina kaže da je izolacija veoma važna i može znatno da pomogne bez obzira da li živite u stanu ili kući. Ukoliko niste u mogućnosti da po Miodragovom savetu stavite PVC stolariju, koja je odlična i toplotna i zvučna izolacija, možete upotrebiti trake za izolaciju koje mogu doprineti da u vašem prostoru bude toplije i za nekoliko stepeni. Mikovi izvori govore da je za kuće obavezna spolja izolacija i da bukvalno isplati samu sebe u toku prve zime. Ukoliko imate roletne, Ivana savetuje da ih preko noći obavezno spustite a tokom dana podignete, kako bi se nakupljala sunčeva energija, a preko noći smanjilo emitovanje toplote.

Izazovi centralnog grejanja
Oni koji imaju centralno grejanje u zgradama i nemaju previše izbora – moraju da ga koriste. Olga i Ana navode da je izazov sa kojim se susreću kod centralnog grejanja velika suvoća vazduha. protiv ovoga se bore stavljanjem posebnih posudica na radijatore koje se pune vodom i konstantno vlaže vazduh. Ana u vodu dodaje i par kapi eteričnih ulja radi lepšeg mirisa. Dario je praktičniji i smatra da pomažu i mokri peškiri na radijatorima kao i sušenje veša. Pre i posle grejne sezone najveći izazov je pranje i farbanje radijatora. To može da se pretvori i u pravu porodičnu zabavu i radionicu ukoliko ste opremljeni pravim četkama i bojama.

Norveški radijatori
Ukoliko možete da birate, Milica predlaže norveške radijatore. Iz ličnog iskustva kaže da su lepi, imaju mogućnost izbora temeprature, struju troše samo kada “dogrevaju” do željene temperature i uštede su velike. Sjajan tekst o norveškim radijatorima je napisala i jedna nama posebno draga Limundovka i objavila na svom blogu: Ivanino blago.

Uljani radijatori
Ivan za grejanje koristi uljani radijator i prilično je zadovoljan. Potrošnja nije velika, a temperatura u prostoriji je stabilna. Jedna od tajni zdravog života je i mudro provetravanje.Umesto provetravanja stalno odškrinutim prozorom ili balkonskim vratima, preporučuje se napraviti kratkotrajno ali potpuno provetravanje. Pri kratkoj promaji u svega 3-4 minuta moguće je promeniti sav ustajao vazduh u stanu, a da se pri tom ne ohlade zidovi, pod i nameštaj. Sveži vazduh će se za trenutak ugrejati toplinom nakupljenom u zidovima i nameštaju. Umesto bacanja energije u okolinu putem stalno otvorenog prozora, protiv suvog vazduha bolje se boriti ovlaživačem, koji istovremeno pročišćava vazduh od nečistoća u njemu i duvanskog dima. Više o tome možete pročitati u tekstu o racionalnom grejanju.

Etažno grejanje
Ivana koristo etažno grejanje na struju i uvek pred spavanje spusti temperaturu za nekoliko stepeni. Tako se štedi a i kuća se nikad skroz ne ohladi a poznato je da je dogrevanje mnogo lakše nego zagrevanje potpuno ohlađene prostorije. Inače, volela bih da ima podno grejanje – zbog ravnomerne raspodele toplote i horizontalno i vertikalno može se podesiti temperatura za stepen ili dva niža nego kod etažnog grejanja a da se     zadrži isti osećaj toplote.

TA peć
Andjelka savetuje za one koji imaju TA peć: maksimalna temperatura jezgra peći razlikuje se od proizvođača do proizvođača i kreće se između 400 i 600 stepeni. Ova temperatura se može regulisati – smanjiti ili povećati termostatom punjenja na samoj peći. Najčešće je TA peć napravljena tako da se potpuno napuni za 8 sati, upravo za onoliko vremena koliko traje vreme jeftine tarife struje. Prilikom kupovine termo peći uvek je bolje uzeti malo veću peć od one koja je po kapacitetu potrebna jer veću peć možete puniti na manju temperaturu što je svakako prijatnije, jer će izduvavati prijatno topao, umesto vrelog vazduha.

5 otkačenih saveta koji možda mogu pomoći
a delo su koleginica Lane i Ivane. Probajte i javite nam da li deluje:

 • Obucite se toplo, ne šetajte u majici kratkih rukava sa željom da zagrejete prostor na 30 stepeni. Ipak je najhladnije doba godine.
 • Radijatori ne trabaju biti zaklonjeni nameštajem i zavesama, jer je onemogućeno strujanje toplog vazduha.
 • Na ulazna vrata namontirati kukice za kačenje odeće. Jakne, kaputi i slično izoluju hladna vrata i smanjuju hlađenje prostorije.
 • Ormare postaviti uz spoljne zidove.
 • Iza grejnih tela na zid staviti lim ili alu-foliju, kako bi se toplota odbijala nazad u prostoriju umesto da je upija zid.

 

Stižu nam praznici. Često se nađemo u nedoumici šta nekome kupiti, kako ga obradovati, oboriti sa nogu i učiniti mu dan nezaboravnim. Jedan od načina za kojima su ljudi posegli jeste kupovina poklona prema horoskopskim znacima. Sledi 12 horoskopskih znakova i idealni pokloni za nju i njega u svakom horoskopskom znaku.

Ovan
Za ovnove vrednost poklona je potpuno nebitna. Važno je da je poklon jedinstven i neponovljiv. Osobi rođenoj u ovom znaku nemojte ni slučajno kupiti poklon koji ima već pola grada. Obavezno je da uz poklon ide i čestitka sa iskrenim komplimentima. Ram za sliku sa nekom zajedničkom fotografijom je sjajan poklon.Kako mnogo vode računa o sebi preparati za negu kože ili kose su takođe dobar izbor.

Bik
Za razliku od ovnova, bikovi vole luksuz. Idealni poklon bi bio parfem ako imate dovoljno novca. Ukoliko niste pri novcu bikovi su kućni tipovi pa je odličan izbor: slika. Za žene rođene u ovom znaku minđuše ili narukvice su takođe dobar odabir. Posebno ako su u specijalnoj kutijici koja daje dodatnu vrednost.

Blizanci
Blizanci vole da čitaju. Knjiga je pravi izbor za njih. Posebna napomena je da poklone ne ponavljate i uvek pokušajte da budete praktični. Lak za nokte za dame – može da bude pun pogodak.

Rak
Nežni i emotivni biće zadovoljni i izlivom nežnosti. Ženama je najbolje poklonito nešto u nežnoj roze boji a muškarcima rakovima koji posebno cene udobnost pidžama može da bude zaista dobar izbor.

Lavovi
Oni prate modu, pa i poklon mora biti moderan. Dakle sve što je u trendu počev od odevnih predmeta, aksesuara, parfema, modnih dodataka, telefona, knjiga. Ako imate novca a želite oboriti sa nogu jednog lava kupite odevni predmet nekog mladog dizajnera.

Device
Ako birate idealan poklon za device potrebno je da ispunite tri uslova: sitnica, originalno i da podseća na vas. Device imaju jednu zaista dobru osobinu – ne ljute se ako ih pitate šta žele (neka jednostavno podele svoju listu želja sa vama.)

Vaga
One cene jednostavnost. Šta god da kupujete nije važno da li je moderno ili ne, skupocemo ili ne – važno je da je svedeno i lepo. Posao završava i ukusna i predivno dizajnirana bombonjera.

Škorpija
Veoma su zahtevne po pitanju poklona, jer uvek očekuju nešto više. Uzevši u obzir njihov pustolovni duh najbolje bi bilo da odaberete neku knjigu na temu putopisa. Za njih važi još jedno pravilo – što skuplji poklon to bolji.

Strelac
Vesele i razdragane osobe vole i takve poklone – za njih je važno pakovanje, otkačeno i u raznim bojama. Ženama možete kupiti bilo šta od aksesuara a muškarcima rokovnike i slične poslovne sitnice.

Jarac
Mesecima pred bitan dan, naćulite uši i slušajte šta govore da im treba i kupite im tačno to. Ukoliko ste zakasnili sa osluškivanjem oprema za računar je nešto sa čim teško možete pogrešiti kao ni novčanikom za lepši pol.

Vodolija
Preporuka poklona za njih je najnoviji CD omiljene im grupe ili izvođača, ulaznica za najnoviji kulturni događaj ili knjiga koja se tek našla u prodaji. Šta god da je mora biti najnovije.

Riba
Ako želite da oborite ribu sa nogu najbolje bi bilo da im poklonite nešto što ste sami napravili. Sve što je unikatno i ručne izrade veoma cene.

Limundo prima Web fest nagradu

Limundo prima Web fest nagradu

Sajt Limundo je osvojio nagradu za najbolji e-commerce sajt na Balkanu po izboru Web fest-a. Nagrada je rezultat rada svih članova Limunda – našeg Limundograda koji je 3. po veličini grad u Srbiji, kao i svih članova Limundo tima na koje smo posebno ponosni. Od <3 hvala svim Limundovcima, ovo je naš zajednički uspeh.

Limundo je odneo pobedu u napetom finalu u kome su nam takmaci bili sajtovi: grupovina.rs, aerogaga.com, donesi.com i tehnomanija.rs.

Nagradu je u ime Limunda sinoć primio Aleksandar Marušić, jedan od najmlađih članova Limundo tima. Vladimir Nikolić, direktor kompanije Limundo je uručio Web fest nagradu za Facebook aplikaciju – Slagalica je pobednik.

Nagrade su dodeljene u ukupno 11  kategorija od strane stručnog žirija:

Dodela WEb fest nagrada

Dodela WEb fest nagrada

 

E-trgovina: Limundo
Informativni: Blic.rs
Sportski: Sportal.rs
Moda: Wannabe magazin
Kultura: Seecult.org
Edukacija Uči slobodno
Vizuelni dizajn: Relogik.com
Fejsbuk aplikacija: Slagalica
Forum: Ana.rs
Zabava: Njuz.net
Blog: For the Win

Zoki.com je osvojio Grand pri publike, a Gran pri žirija Top eleven.

Na ovogodišnjem Web Festu je nastupila grupa Playboy, koja je po prvi put na ovim prostorima organizovala web nastup. Bila je to sjajna prilika za druženje i razgovor.

Serijalizacija objekata u PHP

PHP od verzije 4 podržava serijalizaciju promenljivih i celih objekata – http://php.net/manual/en/language.oop5.serialization.php

Serijalizacija je proces kroz koji od polaznog objekta dobijate vrednost (praktično string) koju možete sačuvati na bilo kom medijumu za čuvanje podataka (disk, baza, sesija, …) i kasnije od nje deserijalizacijom rekreirati dati objekat.

 

Primer serijalizacije niza:
$serijalizujMe = array(“Ovo”,”je”,”PHP”,”blog”);
$serijalizovano = serialize($serijalizujMe);
echo $serijalizovano;

Biće ispisano:
a:4:{i:0;s:3:”Ovo”;i:1;s:2:”je”;i:2;s:3:”PHP”;i:3;s:4:”blog”;}

Jedan primer korišćenja serijalizacije objekata može da bude i pamćenje objekta ulogovanog korisnika u sesiju.
Pretpostavimo da na dinamičkom sajtu koji ste napravili zahtevate od korisnika da se uloguje sa svojom username/password kombinacijom. Podatke o ulogovanom korisniku (ime, prezime, username, niz podataka o personalizovanim podešavanjima…) čuvate u objektu $korisnik i iz tog objekta ih dovlačite i koristite na svakoj stranici koja se prikazuje.
Jedan način da obezbedite da se objekat ispravno popuni na svakoj stranici sajta koju korisnik nakon logina otvori može da bude čuvanje identifikatora ulogovanog korisnika u sesiji i popunjavanje objekta $korisnik iz baze na početku svake stranice.
Sa druge strane, ako želite da izbegnete stalno obraćanje bazi za popunjavanje objekta $korisnik, možete da serijalizujete ceo objekat $korisnik u sesiju nakon uspešnog logina, i da ga odatle deserijalizujete na početku svake stranice, bez obraćanja bazi.

Naravno ovako rasterećujete bazu, ali opterećujete sistem sesija na serveru, šta je bolje rešenje zavisi od konkretne implementacije datog sajta. Takođe treba uzeti u obzir i resurse procesora web servera da izvrši serialize/unserialize.

Generalni primer serijalizacije objekta može da izgleda ovako:
Serijalizacija
$s=serialize($korisnik);
$_SESSION['serijalizovaniKorisnik']=$s;

Deserijalizacija
$s=$_SESSION['serijalizovaniKorisnik'];
$korisnik=unserialize($s);

definicija klase korisnik mora da postoji na svim mestima gde se koriste serialize i unserialize funkcije. Možete serijalizovati sve tipove koje PHP podržava, osim resource tipova.

Serijalizacija je korisna za jednostavno čuvanje i prosleđivanje PHP vrednosti i celih objekata uz čuvanje njihove strukture i tipa.

Da li vam se desilo da kupujete cipele i da zatražite da probate broj koji inače nosite, a da su vam cipele male ili čak velike!? Šta ako pronađete željenu obuću online!? Kako je kupiti ako ne možete da je probate pre toga?
Čini se da je razlika između kalupa proizvođača ranije nekako bila manja. Znalo se da italijani imaju jedini nešto drugačije kalupe, ali su ostali bili prilično standardizovani. Danas je, međutim, ova razlika  između proizvođača sve značajnija i javila se potreba za merenjem dužine gazišta i označavanjem tih mera. Razvojem e-trgovine i kupovinom obuće online ova potreba je sve veća.

Pripremajući se za pisanje ovog teksta pokušala sam da pronađem što više informacija i možda neku tabelu sa standardnim veličinama i dužinama gazišta kako bih vam olakšala posao, međutim shvatila sam da ona toliko variraju od proizvođača do proizvođača da vam jedino dužina gazišta pruža određenu sigurnost prilikom kupovine, odnosno prodaje obuće online. Ukoliko ste prodavac, beleženjem dužine gazišta u opisu predmeta, pružićete najtačniju informaciju potencijalnim kupcima i izbećićete bilo kakve probleme koji mogu nastati naknadno: da su kupcu cipele/patike male ili velike. Takođe, ukoliko ste kupac izmerite dužinu svojih stopala pre nego što se upustite u ovakvu kupovinu i prilikom odabira obuće online obavezno obratite pažnju na dužinu gazišta, bez obzira na navedeni broj.

Kako se meri dužina gazišta
Merenje dužine stopala je najlakši i najprecizniji način da odredite koji broj obuće nosite. Sve što treba jeste da izmerite stopalo od palca do pete kao na donjoj slici:

 

 

 

 

 

 

 

To ćete učiniti vrlo jednostavno:
Uzmite parče papira, olovku i lenjir.
Stanite stopalom na papir i nagnite se u napred.
Olovkom iscrtajte odraz oba vaša stopala. Veličina stopala se može razlikovati.
Lenjirom izmerite odraze oba stopala i uzmite veću veličinu.

To je dužina vaših stopala i nju koristite kada tražite neki par obuće online. Sa njom su male šanse da omašite broj obuće koju nosite.

Razmislite još jednom, da li sigurno znate koji broj obuće nosite i da li imate bar tri para u vašem ormanu koji su različitih brojeva?

 

 

 

 

//

Kao što je veliki broj Limundovaca već primetio, u sredu smo pustili nekoliko novina na sajtu. Prva, i meni omiljena je da sada do svojih primljenih poruka dolazimo jednim klikom.

 

 

 

 

Ukoliko već niste videli na Limundu, na slici iznad možete videti kako to izgleda. Kada nam neko pošalje Limundo poruku, pored opcije Moj Limundo se javlja crveno dugme sa brojem, kako su ga već nazvali Limundovci ) tj. indikator broja nepročitanih poruka. Klikom na njega idemo pravo do primljenih poruka, što je i do 50% klikova manje )  Crveno dugme ostaje tu sve dok ne pročitamo sve poruke koje su nam stigle (ili ih ne obrišemo).

Druga novina je filtriranje poruka. Ova je opcija i pre postojala, ali je veoma mali broj Limundovaca znao za nju i koristio je. Sada smo ih izmenili tako da postaju uočljivije. O čemu se zapravo radi?

Kao što možete videti na slici, radi se o opcijama “Sve poruke sa članom” i “Sve poruke za ovu aukciju”. Nazivi opcija sami govore čemu one služe. Klikom na “Sve poruke sa članom”, pokazaće se (pročitane i nepročitane) poruke koje ste vi slali nekom Limundovcu, ili on vama.

Klikom na “Sve poruke za ovu aukciju”, prikazaće se sve poruke koje su vam slali članovi, ili vi njima, u vezi sa jednom aukcijom. Kod ove opcije, važno je da člana kontaktirate (ili on vas) preko linka “Pitanje za prodavca” koji se nalazi na svakoj aukciji. Ukoliko idete na profil člana pa šaljete poruku preko linka “Pitanje za člana”, sistem neće znati na koju aukciju se odnosi poruka. Kako to izgleda možete videti gore na slici kod prve poruke za “HP Scanjet 5400c”, gde nemamo opciju “Sve poruke za ovu aukciju”.

Ovo su opcije koje nam je puno članova predlagalo. Nadamo se da vam se sviđaju i da ćete ih koristiti ) Pozdrav od Limundo tima.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37