Svi postovi sa bloga: Love Leyla

*ovo nije sponzorisani tekst, već tekst najveće moguće podrške sjajnom projektu.

Ovim tekstom podržavam mlade ljude da donesu samostalnu odluku o svom budućem zanimanju i projekat “Profesionalna orijentacija u Srbiji” koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. Cilj projekta je da osposobi mlade da promišljeno, valjano i realno odluče o izboru zanimanja a potom i obrazovanja, da planiraju karijeru i uključe se u svet rada.

Davno mi je palo na pamet da bih mogla da napišem tekst na ovu temu. Ako se dobro sećam (a dobro se sećam ;) ) čak sam i započela par tih postova, ali ih nikada nisam objavila. Neki su mi delovali suviše lično, neki su mi delovali “jao, Jelena, pa koga je briga da čita o tome!?!”, a neki su se samo krčkali u glavi i ostali u nekom zapećku.

Elem, prvo obrazovne činjenice:
 • završila osnovnu školu kao vukovac (išla na takmičenja iz srpskog, matematike, engleskog i recitovanja)
 • završila osnovnu muzičku školu (drugi kažu da sam bila super talentovana, išla na takmičenja, ali sam u poslednjoj godini htela čak i da odustanem… ipak je dovela do kraja)
 • želela da upišem uporedo srednju muzičku i gimnaziju, ali je bilo nerealno putovati u drugi grad u muzičku, pa sam se zadržala na gimnaziji
 • upisala prirodno-matematički smer u gimnaziji (objašnjenje br. 1)
 • završila gimnaziju kao vukovac i jedan od đaka generacije
 • položila prijemni ispit na Saobraćajnom fakultetu, kao prva na rang listi, upisala smer telekomunikacije (objašnjenje br. 2)
 • i dalje apsolvent na Saobraćajnom (iznenađeni? razočarani?)
 • pre par meseci prvi put javno izgovorila da bih upisala privatni fakultet (objašnjenje br. 3)
Objašnjenje br. 1:

kako je bilo:

U Čačku nemate baš neki izbor. Ako ste dobar đak, put vas vodi pravo u gimnaziju. Ali dobijete “luksuz” da birate između prirodno-matematičkog i društveno-jezičkog smera. Meni su tetka i ujak objasnili da je prirodno-matematički bolji (a i više sam volela da vežbam matematiku, nego da učim razne društvene nauke) pa sam taj smer i upisala. Nisam pogrešila.

kako je moglo da bude:

Ja tada nisam imala predstavu da postoji mogućnost da se upiše srednja škola u nekom drugom gradu. A nisam imala ni predstavu koliko sve različitih srednjih škola ima. Ne znam baš da li sam u tom trenutku ni bila spremna da se odvojim od porodice, ali svakako bi bilo lepo kada biste imali nekoga ko će vam sve objasniti – šta je srednja stručna škola, šta je gimnazija, šta možete da radite kad završite jednu, a šta kad završite drugu, gde živite ukoliko upišete školu u drugom gradu,…

A da ne pričam o mogućnosti da vas neko odvede u npr. poslastičarnicu gde na licu mesta možete da vidite da biti poslastičar ne znači sedeti u svojoj poslastičarnici i diviti se lepim kolačima, nego ustajati svako jutro u 5h, pa nositi džakove brašna i šećera, pa se kuvati pored rerne, nervirati zbog poreza i doprinosa i svako veče završavati ribajući kuhinju. Ma idila… ;)

Objašnjenje br. 2:

kako je bilo:

Teško. Ne zato što je spremiti prijemni nešto za šta je potrebna svemirska snaga, nego zbog toga što nisam znala šta želim. Jedino u šta sam bila potpuno sigurna je da mi je lakše (i da više volim) da npr. vežbam zadatke iz matematike, nego da učim teoriju bilo čega (eh, da mi je neko rekao koliko se teorije uči na svakom kursu matematike…).

kako je moglo da bude:

I to “eh, da mi je neko rekao…” je ovde ono glavno. Ovaj projekat pokušava da pomogne mladima da ne dođu u “eh, da mi je neko rekao…” situaciju, jer oni vam kažu. Baš zbog toga ga podržavam svim srcem i pomalo žalim što nije postojao u vreme kada sam ja donosila bitne odluke.

Objašnjenje br. 3:

Da budem iskrena, do pre par meseci zaista sam mislila da ću u jednom trenutku smoći snage i položiti preostale ispite na Saobraćajnom fakultetu. A onda sam stavila na papir čime se sve u ovom trenutku bavim, čime želim u budućnosti da se bavim, kako dotle da stignem (a da mogu da spavam bar 5h svake noci) i došla do zaključka da fakultet moram da završim i da to neće (bar ne u ovom trenutku) biti Saobraćajni.

Pa radne činjenice:
 • počela da učim kako se pravi nakit (sama, kasnije uz svesrdnu pomoć interneta)
 • napravila FB fan page LoveLeyla (jedini prozor u svet, dok se nije rodio sajt)
 • rodio se sajt (zahvaljujući Bubullini) na kome sam počela (i naučila) da pišem blog
 • savladala osnovne veštine korišćenja (ponašanja i promocije) društvenih mreža (sama, uz pomoć interneta)
 • započela rad u ateljeu Milene Čvorović kao predavač na kursevima izrade nakita
 • sa dve drugarice započela još jedan posao – dekoracija venčanja Kako sam se nadala (u kome beskrajno uživam i učim nove stvari)

*ovaj ponavljajući deo “sama, uz pomoć interneta” je jedna vrlo zanimljiva stvar. Porodica mi baš i ne veruje da se na tom internetu nešto korisno može naučiti, a velika većina ljudi nije svesna koliko znanja se može pronaći online (topla preporuka za ceo blog, a u skladu sa temom i za ovaj post Trendovi u obrazovanju: učenje na daljinu). Naravno, to ne znači da vam se to znanje samo od sebe nađe u glavi. Potrebno je ozbiljno vreme za čitanje, učenje, planove, analize, (uspešne i neuspešne) pokušaje u praksi, izučavanje tuđih grešaka, sprovođenje svojih grešaka, a onda i njihovo ispravljanje.

I tako… Ceo život volela matematiku, a završila u nakitu i venčanjima. Srećna sam, mada sam mogla biti srećna i malo ranije. Ipak, fali mi diploma. Meni lično, ne da bih je nekome pokazala. Moj tata kaže da sve što započnem treba i da završim (to su se on i Mooshema urotili protiv mene – Profesionalna orijentacija – od smaka sveta do ravnoteže u svemiru. I tako u krug.). A ja bih ipak dodala – dozvoljeno je usput promeniti smer kretanja, malo krivudati, naročito ako ste sigurni da ćete do cilja svakako stići.

E da, kako god okrenete, učićete ceo život. I to je ono što je najlepše. Možda vam deluje zastrašujuće, ali je stvarno, stvarno kul (e zbog toga je bitno dobro odabrati na početku).

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Long time no see… ha? Sezona venčanja je prošla i sada ponovo mogu da ugrabim malo vremena i posvetim se mom voljenom mestu. Tako da odmah krenem sa obecanjem – čitamo se malo više narednih meseci ;) .

Pre 2-3 sedmice sam ostala malo duže u Ateljeu. Rečenica, dve rečenice, šolja čaja, planovi, ideje, par crtica u notese i eto dogovora. Sledeće subote ostajem posle časa da sa Milenom sašijem cegere, a onda pravimo girls night out. Ali ne ono sa šljokicama, štiklama, vinom i jakom muzikom, nego ono sa šljokicama, četkama, mafinimia, ceđenim sokovima i cegerima.

*savet: svakog ponedeljka pokušajte sebi da zadate baš ovakve ključne reči. Radovaćete se ponedeljcima ;)

Elem, zaštitile stolove, izvukle boje i četke, spremile kecelje na cvetiće i karoe, poređale mafine, iscedile sokove i  stižu devojke. Prva rečenica koju je svaka izgovorila pri ulasku u atelje – “Jaaaaoooo, što je ovde slatko! Šta to miriše???” Napadosmo mafine i sjajnu hleb-štrudlu sa jabukama i cimetom koju nam je donela Mali Iv (ne propustite njen novi preslatki food blog).

cegeri - boje za tekstil

Ali cegeri još nisu ni na vidiku. Prvo se sve fotka, onda se potamane slatkiši jer niko ne može da izdrži da ih gleda nekoliko sati ;) .

cegeri - fotografisanje 1

cegeri - fotografisanje 2

hleb-strudla-sa-jabukama-i-cimetom

mafini-cokolada-malina

radionica-oslikavanje-cegera-cetke

radionica-oslikavanje-cegera

radionica-oslikavanje-cegera

radionica-oslikavanje-cegera

radionica-oslikavanje-cegera

Anja’s Runway

radionica-oslikavanje-cegera

Ivanka

radionica-oslikavanje-cegera

Vanja

radionica-oslikavanje-cegera

Mali Iv

radionica-oslikavanje-cegera

Jelena aka Ko ne voli cipele

radionica-oslikavanje-cegera

fRashion by Marina

radionica-oslikavanje-cegera

Milena Čvorović

radionica-oslikavanje-cegera

moja malenkost

Totalna uživancija! To je bilo veče posle koga svako od nas kaže kako bi mu prijalo da ga ponavljamo bar jednom sedmično. Dobro, možda bismo uvele i neku voćku umesto ovih mafina D , ali  niko se ne bi bunio ni ovako…

Ako imate vremena i želje da se vratite ponekad u detinjstvo, svratite nam u Atelje, napunite se pozitivnom energijom i napravite nešto lepo za sebe. Dan vam odmah postane ružičast… Inače ćemo organizovati i radionicu na kojoj će se pored cegera, oslikavati i jastučnice, tako da svako može da pravi ono što mu je u tom trenutku potrebno. Sve što vas interesuje možete naći na sajtu ateljea ArtyFashionParty ili pitati mene preko komentara ili mejla. Nadam se da se vidimo i pijemo čaj uskoro…

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Dobar sladoled ne poznaje godišnja doba. On se ceni i u avgustu i u januaru. U januaru možda još i više s obzirom da ga ima manje ;) … A kada uzmete u obzir činjenicu da  one stare beogradske poslastičarnice izumiru i da smo ostavljeni na milost i nemilost industriji, onda još više cenite pojavu nove sladoledionice u Beogradu.

Prvo što vas dočeka kada uđete u Moritz Eis je tabla sa gomilom novih, starih, poznatih, iznenađujućih i neočekivanih ukusa. Taman da vam malo pomuti mozak, čak i ako ste mislili da tačno znate po šta ste došli:

moritz eis beograd

Kako nam je divna devojka koja tamo radi dozvolila da zavirimo u svaku sladolednu rupu D tako nam je odluka postajala sve teža. Da li malagu?

moritz eis beograd

Ili kajsiju?

moritz eis beograd

Ili moku? Cveklu i hibiskus (btw ja mrrrrzim cveklu, ali ovu sladolednu bih rado klopala)? A malinu? Jaooo pomorandža i đumbir, pa kako od toga sladoled (izgovorim ja, probam i nije loš!)? Odluka je pala na klasiku – čokolada i lešnik (jer ja imam tu logiku da ako su klasici vrhunski, teško je izvodljivo da ostali budu loši), a sestra je uzela belu čokoladu i kajsiju.

moritz eis beograd

moritz eis beograd

moritz eis beograd

moritz eis beograd

moritz eis beograd

Inače kada uđete u Moritz Eis sladoledionicu zapahne vas neki svež miris npr. nane i limuna ili tako nekog začinskog bilja ♥

moritz eis sladoled beograd

moritz eis sladoled beograd

moritz eis sladoled beograd

I kada konačno uspete da ubedite sebe da su vam dve porcije sasvim dovoljne, izađete napolje, pa još jednom (čežnjivo) pogledate unazad, a oni vam prirede ovo… (čisto da vam ne bude svejedno što odlazite P )

moritz eis sladoled beograd

Evo me, već planiram sledeći odlazak… Možda se i sretnemo ;)

*inače se Moritz Eis nalazi u YBC (YuBiznisCentru) na strani koja gleda ka SIV-u, pa malo bliže Dunavu (e recite kako sam vam objasnila… uglavnom imate na njihovom sajtu i sličicu )

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Kad vas nešto oduševi na prvi vir. Kad nemate vremena da pišete o tome, ali ne možete da ne podelite sa drugima. Kad počnete da razmišljate koju biste knjigu vi voleli da vam izvezu. Kad sanjate šarene konce.

Tada napišete par redova na blogu. Okačite par fotografija.

I pustite čitaoce da uživaju.

Autorka divota – Jillian Tamaki, vezla je ove korice u okviru Penguin Threads projekta.

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

U prethodnu subotu sam sa punim rukama kesa stigla u atelje. Ovoga puta u kesama nisu bile perlice, svila, til, žica ni šljokice, već neki potpuno novi materijali. Pošto sam svo svoje blago prostrla po stolu, Milena mi je rekla: “Pa ti si celog svog života želela da držiš ovu radionicu!” A meni kez oko cele glave. Klimam i kezim se.

A ko se ne bi osećao divno kada je okružen gomilom papira – mat, pa natur, prugastih, novinskih, pa trake – satenske, rips, šljokičave, plišane, platnene, a onda pečati, bušači, makaze, lepkovi… Mogu ja i dalje, ali ne bih da vas smaram D .

I sad ono glavno - naredne subote od 17-19h u ateljeu ArtyFashionParty će se održati (my all time favourite) radionica pakovanja poklona. Cena radionice je 990din, prijave na mejl jelena@loveleyla.com ili na fb stranici we.love.leyla.

A evo i par ideja koje su sprovedene u delo prethodne subote:

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

pakovanje-poklona

Pre pakovanja poklona, održaće se još jedna radionica šivenja tašnica od eko-kože. Znači isti datum -2. jun 2012, vreme 15-17h, cena radionice 1500din, sav materijal obezbeđen.

radionica-izrade-pismo-tasni

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

O opravdanju (ili o griži savesti):

Svaki dan pomislim na to kako sam zapostavila ovaj blog. I grize me savest. Nije da nemam realne razloge, ali mi je svejedno žao… Glavni “krivac” za to je Kako sam se nadala zahvaljujući kojoj preko sedmice pripremam, a tokom vikenda realizujem venčanja zajedno sa svoje dve drugarice (sada i koleginice ;) ). Posao je divan, kreativan, vremenski jako zahtevan, često stresan, ali se na kraju zapamte samo one lepe stvari… Sada kada znate razlog mog ređeg pisanja, red je da najavim nešto jaaaaako zanimljivo što će se dešavati ovog proleća.

hvala ringeraja na poklonu, u pravom trenutku

O Beogradskoj nedelji umetnosti:

Ovog leta se u Beogradu održava BNU i u okviru nje – Beogradska pijaca umetnosti, prodajna izložba na kojoj će izlagati više od 80 umetnika, ateljea, radionica… Beogradska pijaca umetnosti će biti smeštena na Trgu republike i planirana je za subotu 7. jul 2012. Ako se pitate zašto ovoliko unapred najavljujem neko dešavanje – evo odgovora:

Većina vas zna da u ateljeu Milene Čvorović ArtyFashionParty vodim različite kurseve i radionice. Pre par dana smo u ateljeu imali sastanak i dogovorili se da napravimo jednu zajedničku akciju. Na neki način ćemo spojiti četiri kursa koji se trenutno dešavaju u ateljeu i napraviti zajednički projekat koji će biti izložen na Beogradskoj pijaci umetnosti.

beogradska pijaca umetnosti Šta ko radi?

1. polaznici kursa slikanja na svili će praviti materijale koje ćemo dalje koristiti na drugim radionicama (modni dizajn i dizajn asesoara)
2. polaznici kursa modnog dizajna i kostimografije će raditi dizajn i izradu garderobe i baviće se stajlingom (kurs vodi Milena Čvorović)
3. polaznici kursa izrade modnih asesoara će praviti nakit i druge asesoare (kurs vodi Jelena Glišić Leyla, to sam ja D )
4. polaznici kursa pletenja i heklanja će praviti pletene i heklane asesoare (kurs vodi Maja Vučeković Magrit)

Na svaku od radionica se mogu prijaviti novi polaznici, kao i oni koji su već bili na radionicama i želeli bi da izlažu zajedno sa nama. Razlika u odnosu na prethodne radionice je u tome što će ovog puta biti potrebno malo više angažovanja od strane polaznika, istraživanja kod kuće, razmišljanja,… Mi ćemo svakako biti tu za svaku vrstu pomoći, konsultacija, objašnjenja, …

Prijave su u toku – možete se prijaviti ovde u komentarima, preko mejla jelena@loveleyla.com, preko fb stranice. Obećavamo: puno novog znanja, novih tehnika, gomilu kreativnosti, puno surfovanja internetom, grickanja brusnica i badema, litre limunade,… Očekujemo: kreativnost, rad i posvećenost uz obavezni osmeh ;) . Vidimo se uskoro…

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

I.: – “E, znaš šta mi je palo na pamet? Da poklonim V. futrolu za usne harmonike za rođendan! Hoćeš da mi napraviš?”

Leyla: – “Ja to u životu nisam ni videla ni pravila, ali hajde da probamo D

Smišljale smo, crtale, bojile drvenim bojicama, krale harmonike na jedan dan, gubile papiriće sa merama harmonike (i time onu malopređašnju krađu učinile uzaludnom), opet krišom merile (ovoga puta telefonom – dužina je jedan i po telefon D D D ),…

I evo je:

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

kozna futrola za usne harmonike

Futrola stigla na vreme, vlasniku se svidela, ali samo u jednu pregradu može da stavi harmoniku ( . Moraćemo opet u krađe. Ovoga puta svih pet harmonika na dva dana. Ali sad bar imamo model i znamo šta pravimo.

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Prvi Mikser Design Food je održan prethodne subote u Mikser House-u. Naravno da sam morala da zavirim ;) . Pošto subotom imam radionice, uspela sam bukvalno samo da proletim kroz prostor i fotografišem samo ono što mi je na prvu looptu privuklo pažnju.

Sjajna je stvar što se Mikser ovoliko razigrao i razgranao. Fali samo još malo više kreativnosti (novca?) i organizatora  i izlagača da bi sve to izgledalo mnoooogo bolje. Jer realno, ima šta zanimljivo, novo i drugačije da se vidi i postoji potencijal da sve to izgleda potpuno nezaboravno.

Šta sam videla:

Fini – Najdivnije macaroons koji mogu da se gricnu u Beogradu. Zbog njih sam i došla i nisam se pokajala. Crni macaroons koji su sa burbon vanilom i ovi sa lavandom se biju za prvo mesto. Evo, biju se već 5 dana i ni dalje nema pobednika. Za petama su  im čokoladni i zeleni sa pistaćima. Ostale nisam probala, to čuvam za sledeći post D .

Fini Mafini macaroons Mikser Design Food

Fini Mafini macaroons Mikser Design Food

Fini Mafini macaroons Mikser Design Food

Šarlo – bio odmah pored Finih. Ja u letu fotkala i produžila dalje, ali me je on naterao da se vratim i da ponesem sa sobom tanku krišku najdivnijeg hleba sa suvim voćem i orasima. E sad bih se vraćala svaki dan na po još jednu krišku. Čim me put nanese, eto me u Dobračinoj gde Šarlo ima svoju pekaru sa samo par vrsta hleba.

A tubice sa puterom i džemom??? #purelove

Sarlo hleb Mikser Design Food

Na ćošku odmorište. Naslagani korneti za jaja u ulozi taburea. Neki su tu priseli da dovrše svoje sendviče.

stolica od korneta za jaja Mikser Design Food

Sledeći u redu su bili jedini dizajneri Coba&associates na celom Mikseru. I to kakvi… Većinu pakovanja sam videla ranije, znam ih po pakovanju za Adore čokoladu, znam ih po pakovanju za Kozare, znam ih po Jani, sve po dobrim stvarima…

Coba&associates dizajn za Rakia bar

Coba&associates dizajn za Teasy caj

Restoran Depo23:

Depo 23 Mikser Design Food

I kao da vam unutra nije bilo dovoljno divnota, na izlazu vas iz zasede zaskoči njegovo visočanstvo – sladoled!

sladoled Mikser Design Food

Znam šta je jedino što vas interesuje. Sledeći Mikser Design Food je planiran za 28. april. Vidimo se ;)

Do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Drugari sa Tračara sajta su me pre mesečak dana pitali da li bismo mogli da napravimo nešto lepo za poklon ženama sa kojima sarađuju, a sve to povodom 8. marta. Usledilo je većanje, razmišljanje, da li ćemo rajfove ili šnalice ili broševe, da li ćemo jednobojne ili šarene, da li svima iste ili svima različite… Pomislili ste da su pregovori trajali danima? Ne, za 2 dana smo se sve dogovorili, ja sam trknula u moju omiljenu nabavku – po repromaterijale i radovi su mogli da počnu.

Dogovor – pravimo cvetiće, sa iglom za broš (jer onda mogu na rever, na košulju, na šešir, na torbu, na gumicu za kosu,…), u tri varijante (roze, pa jedna divna boja između sive i braon koja se uz sve uklapa i šarene).

Na gomilici, delić:

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

Pošto se svaki cvet pravi ručno, mogli smo za svaku devojku da stavimo perlice u različitoj boji. Ovo su bile neke od opcija:

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

Bili su strpljivi i svaki je čekao svoj red:

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

Da mu prišijem perlice:

perlice

Delić gotovih šarenih:

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

cvet od tekstila, poklon za 8. mart

Svaki smo ušuškalii u svoju (handmade) kesicu:

pakovanje cvetica

I zakačili kartice koje smo pravili za svaku devojku i ženu posebno )

pakovanje cvetica

Spremne, spakovane, obeležene šuškave kesice su krenule na put ka svojim budućim vlasnicama. Iskreno, pola noći nisam spavala jer sam čekala da čujem reakcije. I vredelo je!

devojke iz Fastbridge-aphoto via @FastbridgeSR

Jelena Karakasphoto via @JelenaKarakas

Milica Markovicphoto via @Meetziee

Nevena Radulovicphoto via @BebNancy

Nadam se da smo pogodili boje, da smo vas obradovali, da smo izmamili bar neki osmeh i najviše se nadamo da ćete se sretati na ulici i prepoznati po cvetićima ;) . Srećan vam svima praznik, još jednom i…

… do sledećeg čitanja…

… Love Leyla

Danas mi nešto nije dan. A kombinacija kafe i čokolade uvek pomogne. Možda će još nekome…

Carte Noire Recette filmée #3 Fondants Chocolat from ))) datafone on Vimeo.

Inače, juče sam svratila u Chez Olivera na ručak i malo umrla kad sam probala sufle sa šumskim voćem. Ako vam je loše, onda Olivera D

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37