Svi postovi sa bloga: Ko ne voli cipele, ne voli ni ljude

S vremena na vreme poželim da otrgnem neke momente od zaborava. Tada mi Instagram dođe kao najverniji prijatelj, brzo škljoc i spremno odlažem u svoju fioku foto uspomena.
No, kako sam ipak ta koja je beskrajno zaljubljena u reči, ponekad mi se učini da mi takve beleške nisu dovoljne. Setim se da kao imam i taj neki blog. Nepravedno zapostavljen.
A zapravo meni ponovo zabavan kao i na samom početku. Bez obaveze, bez ritma. Samo po osećaju.
Moje šarene epizode.
Brz poslovni sastanak ukrašen zelenim penastim kolačićima i saradnicima koji su podjednako zabavni kao ta raznobojna slika.
Pa čaša sa visokom stopom, Aperol Spritz, nekoliko kockica leda koje se sudaraju, omiljeni restoran na celom svetu, kao toplo sunce i ona drugarica oduvek.
Onda jedan rođendan, posle jedne style noći. Raznobojni kolačići: malina, mafin i duga. Nekako... Dobitna kombinacija.
Čašu gore za te male stvari!
I u poslednje vreme (ili je tako u mom životu sve vreme) poslovno sreće privatno, radno vreme slobodno, kancelarija postaje kao druga kuća, a tastatura večno stanište. Jurnjava po događajima. Diktafon i kamera. Hrpa papira. Magazin preko magazina. Plava preko crvene olovke. Print. I još jedan. Podvući, ispraviti.. Nova slika. Stari potpis. Malo ulevo. Paaa, još malo... Taman!
Nekada i to medicom sa nanom da se preseče. Jer, zašto da ne!
Ipak svi ti sati, papiri i rokovi nekako budu zaboravljeni u roku odmah kad se pojavi prvi proof. Moram vam priznati da ima nečega ozbiljno m.a.g.i.č.n.o.g u tom trenutku kada reči dobiju svoj fizički oblik.
Nadam se da ste već nabavili svoj novi broj?
Mi smo već u novoj hrpi. Svega. Kesa, ideja, beleški, rokova i obaveza. Uragan zvani januar je odavno počeo. Možda malo razmišljam i o februaru. Ako ništa, nekako ću brže od ostalih izbrojati do leta (haleluja!). I onda samo jedan mali delić tog fantastičnog šarenog haosa zvanog Elle Serbia. Moj favorit broj 1 za januar. Crveno, šljokice, štikla i mašna.
Ljubav! ♥

Istina je. Kriva sam! Zapostavila sam jači pol i njima namenjenu modu.
Brzo se ispravljam. A ima li bolje osobe od čuvenog Bonda za naš novi početak. Ne verujem.
Omiljeni tajni agent dosta pažnje pridaje svom izgledu, jednostavno gospodin Bond nikada ne izgleda ništa manje od - besprekorno!
Kostimografkinja Jany Temime, koju znamo iz Harry Poter serijala, bila je zadužena da osmisli vizuelni indentitet za najnoviji nastavak Skyfall (preporuka!). Kao okosnica tu je Tom Ford odelo, uzano i ukrojeno baš na taman. Odelo je petog oktobra ove godine prodato za nešto više od 46.000 funti u sklopu velike aukcije "Pedeset godina James Bonda".
Ipak, Jany je vodila računa da će msje James u okviru svog posla skakati, pucati, puzati, pa je odlučila da ga spoji sa poznatom britanskom markom Barbour. Za potrebe filma koristila je nepromočivu jaknu u maslinastoj nijansi i to model iz ograničene serije koju je kreirao dizajner Tokihito Yoshida u saradnji sa tim brendom.
Kao pravu tačku za hvatanje beleški&prepisivanje šaljem vas na sjajnu adresu thesuitsofjamesbond.com, radi se o specijalizovanom sajtu koji se bavi isključivo stilom najčuvenijeg tajnog agenta.
Ipak dečaci, ako još uvek ne možete da nabavite Barbour jaknu ili Ford odelo imam i predlog plus! Poznato je koliko Bond obraća pažnju na gadžete, u novom filmu opredelio se za Sony Vaio laptop.
Te, elegancija prelazi i na polje aksesoara, odnosno tehno aksesoara. I na naše tržište je stigla ganc nova serija S, koju odilkuje mala kilaža uz moćan procesor. Nisam dečak, ali moram da kažem - želim!Ana Ljubinković je sigurnim korakom prešla iz skupine mladih&perspektivnih kreatora, u grupu onih etabliranih, sa jasno prepoznatljivim dizajnerskim potpisom. To je potvrdila i prestižna nagrada Boris Nikolić koja je u sklopu  nedelje mode u Beogradu dodeljena upravo Ani.
Kolekcijom za jesen/zimu 2012/13. Dream Sequence Ljubinkovićeva je još jednom opravdala visoka očekivanja koja nam je sama nametnula. Ovoga puta vešto se poigrala idejama koje je načela prošlog proleća, sada ih dovodeći do perfekcije!
Ana se zadržala u pastelnim zašećerenim tonovima, printovi su naglašeni i otud čistiji i manje komplikovani krojevi, ali vrlo precizni i nimalo jednostavni.
Ekskluzivno vam donosim novi lookbook.
Tim autora je oproban, tu su fotograf Miloš Nadaždin, manekenka Ivana Momirov, za šminku je bio zadužen Marko Nikolić, a za frizuru Olivera Milićević. Kao poseban gost pojavila se Vesna Pešić koja je ilustrovala naslovnu fotografiju.
Rezultat? Ništa manje od fantastično!
Velliko bravo za ekipu!
Photo: Miloš Nadaždin
 Illustration: BECHA Vesna Pešić
 Model: Ivana Momirov
 Hair: Olivera Milićević - O`livio hair salon & cosmetics
 Make up: Marko Nikolić
 ANA LJUBINKOVIĆ f/w 2012/13 "Dream Sequence" collection
Beograd. 5:32h. Mrkli mrak. Stepeni 10.
Nedelja. Poslednja trećina vikenda. Tekst koji me strpljivo čeka.
Načeta kokakola i čeri paradajz.
Klik tura. Đir kroz bookmark beleške.
I onda omađijana. Gledam. Trepćem. Ne trepćem. Gledam. Skrolujem. Otvorim oči. Zatvorim. I dalje je tu.
Zapravo u sred Tirenskog mora, ali ko mari.
Veličanstveno ostrvo Palmarola.
Kuća jedna jedina. Usamljena na skoro nenaseljenom ostrvu.
Bela, plava i žuta.
Ulazna vrata ne postoje, samo zavese kao dobrodošlica.
Plaža, ligeštuli, sunce. A nigde nikoga!
Morska pena i povetarac.
Hladno piće i noge u vis.

Shvatili ste do sada da sam ljubitelj olovke, kako one old school analogne, tako i ove nove digitalne verzije.
A u tom momentu kada se spoje moda i grafitna olovka mojoj sreći nema kraja
Momenat intervencija crtežom u modu je vratila kreatorka Vika Gazinskaya još jedna Ruskinja koja obožavamo! Ona je u kolekciji proleće/leto 2012. godine duhovito modele ukrasila nacrtanim dijamantima, oogromnim, upadljivim i svima pristupačnim! Njeni ženstveni modeli savršeno su se uklopili uz izmišljene ukrase, a pojedine modele izvela je i od materijala sa printom šrafiranja.
Uz mašne, peplume, vrpce i naglašena ramena lako je osvojila simpatnije modnog sveta.
U aktuelnoj kolekciji Vika se ponovo vratila svojoj čarobnoj olovci, a ovog puta igrala se sa vazdušastim crtežima oblaka.
I nije bila jedina!
Ideju šrafiranja pokupila je i čuvena američka kreatorka Carolina Herrera koja je na pistu u okviru kolekcije za jesen/zimu 2012/13. godine poslala maksi haljinu sa nepravilnim tankim linijama koje su dodatno akcentovane crvenim pojasom sa mašnom.
Da li je to novi trend?
Izgleda! Jer je i kreator Bill Gaytten za Dior imao sličnu ideju, on je redizajnirao klasičnu pepito šaru uvećavajući kockice koje sada neodoljivo podseća na nepravilne poteze grafitnom olovkom. Čvrsta jaknica sa sjajnim pojasom i peplumom tako je izgubila na svojoj strogosti i uz dozu šarmantnog humora postala komad koji bi svako poželeo u svom garderoberu.
Naravno ovo nije izmaštana novotarija, još davno su se kreatori poigravali crtanim principom. Jedina razlika je što su ranije korišćene farbe za tkaninu zamenile pametne mašine koje štancuju digitalno isprintane materijale. Evo kako je dodavanje nacrtanih elemenata izgledalo pre. Muzičar Herbert Sondheim izveo je intervenciju za modnu kuću Hermès još pre šest decenija, a da kreacije sačuva od zaborava pobrinuo se legendarni fotograf  Gordon Parks.

Ovo je sjajna ideja za dobar DIY, ukoliko želite da ponesete dijamante kakve je Vika smislila pogledajte step by step upustvo blogerke Juliete Venegas. U 16 koraka do skupocenog dijamanta!
Čak i ja umem da se bavim time, pogledajte moju kreaciju :)
Danas ćemo malo o mom omiljenom online projektu.
Najboljem koji se pojavio u poslednje vreme. Onim upućenijim u modna online dešavanja odmah će se upaliti lampica, naravno,  radi se o sajtu Buro 24/7.
Poseban je utoliko što je originalna verzija na ruskom jeziku, a i pored onoliko sajtova na engleskom svakodnevno sam njihove tesktove ubacivala u google translate. I nisam bila jedina!
Kakvu su pomamu devojke iz Moskve napravile najbolje ilustruje činjenica da je lansirana vezija na hrvatskom jeziku, a u planu su varijacije na arapskom, ukrajinskom, kazahstanskom i engleskom. Buromanija se širi neverovatnom brzinom!
Nazaslužnija je svakako glavna&odgovorna, moderna ikona stila, Miroslava Duma.
Ona je (kao i sve njene street style drugarice) pronašla odličan način da komercijalizuje svoju slavu koji je stekla zahvaljujući modnim blogovima. Sajt koji bi pratio aktuelnosti iz oblasti mode, lepote, kulture i dizajna učinio joj se kao najbolje rešenje i  oh koliko je samo bila u pravu!
Iako nije otkrila toplu vodu, okupila je mlad tim koji uglavnom broji devojke iz Moskve kojima je praćenje trendova pre svega bio hobi i dobra zabava.  I baš je njihov opušten stav prema novom poslu doprineo da sajt postane toliko popularan.
Budući da je buro247.ru i dizajniran po uzoru na blogove i sam njegov razvoj i marketing zasnovan je na tom principu. Pored sjajnih promo zabava i limitirane kolekcije majica i duskeva, tim iz ruske kancelarije slikao se u street style fazonu i pokazao da oni zaista žive život koji prezentuju na svojim stranicama.
Upoznajte deo dama koje stoje iza projekta Buro 24/7!
Yulia Dyachenko // Urednik rubrike o društvuAlina Khunkaeva // Mendžer za specijalne događajeMesedu Bulach // Lifestyle urednikFira Chilieva // osnivačAnya Malygina // Urednik fotografijeMiroslava Duma // osnivačFoto via Trivial Insanity
Oni neki čudni dani.
Ti neki dani kad bih kada me život zove jednostavno pustila da samo zvoni. Tuu. Tuuu. E ja bome nisam tu!
No, to nažalost ne mogu, pod a) jer obaveze napadaju po svom strogom rasporedu, a pod b) jer sam ostala bez telefona, kartice ili bilo kakvog sredstva komunikacije (long story). Ali, za te dane kao džoker imam svoj mili blog.
Pa kad bih na ludi život zavrištala, ja dođem ovde i pravim se.
Nije Beograd, već Santorini. Nije novembar, već septembar. Nije mrak, već sumrak. Nisam tu, već tamo.
I sofa pored bazena. Bazena koji gleda na pučinu. I veliki jastuci i najmekanije mekano ćebence. Plamen sveće i bele zavese koje lepršaju na vetru. Bose noge i čaša savršeno ohlađenog šardonea. Nebo iz plave u oranž, pa ružičastu, dok se sve boje ne rastope. Spore melodije i meškoljenje. Gutljaj i pogled u daljinu. Zen.
Za svaki slučaj u mali crni notes dopisujem vilu Michaelu.

Pa kad sam već ovu nedelju tako revijalno započela, red bi bio da i završim u istom tonu.
Zato jedno novo-staro mesto, sigurna sam, već dobro poznato ljubiteljima dobrog vina. Ušuškano i simpatično zaslužuje da mu se posveti više pažnje.
Radi se o vinariji Magnum u Dositejevoj ulici. Od stilskih elemenata, do industrijske police, od zida od belih cigli, do golih sijalica. Od rešetki, do jastučića. Izlog je otvoren ka ulici, čime se stiče utisak prostranosti, a belinu razbijaju akcenti u narandžastoj, žutoj i plavoj boji.
No, hajmo na bitne stvari, ovde se organizuju zabavne degustacuje, a u ponudi su razna fina vina. Iskreno? Mene su kupili sa hrvatskim Kozlovićem, tako da dalje nisam šarala. Verna sam mom omiljenom. O.d.l.i.č.n.o!
A kad ipak skrenem sa puta (ups!) biram domaću vinariju Jelić and guess what Magnum nudi i njihova vina. Probajte Moravu (zahvalite mi se kasnije ;) ).
Idealna preporuka za petak!

Primetili ste da kad krenem o novim zabavnim tačkama u Beogradu, pišem u serijama. Jer, tako Beograd živi.
Nove interesantne adrese za provod pojavljuju se stihijski. Posle letnjeg zatišja ulazimo u über ubrzanje. Nekako ni ne mogu da postignem da svuda zađem. Zato malo kasnim sa upoznavanjem sa Džez kafanicom, ali haj. Tu smo.
Pre smo se radovali kada su naša omiljena mesta dobijala bašte, a danas volimo kada naša omiljena mesta uđu unutra. Tako je bilo i u ovom slučaju, omiljena Bašta pretovorila se u Kafanicu.
I samo zamislite: topao retro prostor, ušuškan, ugodna atmosfera, slatki detalji, prigušeno svetlo... Ma baš  kao kod bake! Miljei, žućskasti abažuri, tranzistor, poljsko cveće, bicikl, bokali...
A onda! Živa muzika od četvrtka do nedelje, ali muzika kakva spada. Baš kako samo ime kaže - džez!
I ponuda prati malo pomerenu priču, tu je topla limunana, koju preporučuju da se pije sa (oh mljac!) toplom medovačom... Belo vino sa zovom. Sušeni paradajz. Suve smokve.
Shvatili ste, ovo je pravo mesto za prolazak u drugu dimenziju. Onu opuštenu i veselu.
Pređite.

Potez oko pristaništa nekako postaje deja vu. Beton hala pretvorila se u mejnstrim. A polako i čitava štrafta oko Karađorđeve ulice postaje skoro pa neprijatno popularna. Mladosti se pridružila Ludost, Brankow je tu kao trenutno najpopularniji bar, verujem da ste već pohodili Prohibiciju, Baštu, KC Grad i Krug... Pri vrhu ulice smeštene su komercijalniji tačke zaključno sa klubom Soho Republic.
Lokacije postaju sve izvikanije, a sve je teže tu pronaći slobodan sto ili bar stolicu... Zato Beograđani koji su sve te adrese već izgustirali sebi prave novi prostor za igranje.
Dobrodošli u donji Dorćol!
Preciznije, klizimo niz Dobračinu ulicu.
Prolazimo i Rakia bar i Pane e Vino i Dobrilu i u punoj brizini stižemo do samog kraja ulice.
Gde smo krenuli videćete oko broja 59. Zapamtite ovaj broj. Neki kažu stvara se beogradski Berlin.
Za početak tu je Pržionica. Kafić u kome se pije kafa. Dobra, bolja, odlična, najbolja u gradu! Pržionica je naslednik kafiterije koja se nekada nalazila (gle čuda!) u Dobračinoj, a to je voljeni Eli's. Dalje vam je jasno, poseban blend kafe, filozofija dobrog ukusa koja se verno prati, ali i sjajan moderan enterijer.
Pržionica - 12 poena! (Dobračina 59a)

Ipak, hajde da se malo vratimo kroz vreme. Pre Pržionice u ovom kraju otvoren je restoran Holesterol,  brzo se nametnuo kao nezaobilazno kul mesto. A kako i ne bi kada se najkraće može opisati kao kafana with a twist. Hrana je prava srpska, ali u novoj režiji. Pa redom: kobaja od zmaja, škembići, grašak, ribić od jaganjca, sarmice... Iako hrana ide u tradicionalnom smeru, enterijer je potpuno neočekivan. Minimalno, prostano i prijatno. Ako uhvatimo još koji lep dan tu je i drvena bašta na sunčanoj strani ulice (Dobračina 59b).

A onda pritisakam brzo premotavanje i stižemo do prošlog četvrtka, da pre dva dana... Jer tada smo dobili najnovije pojačanje u Dobračinoj, a to je bar Radionica! Mesto za đusku, za piće, za đumbir martini, za mnoooogo smeha. Ključne reči crno, grubo, beton. Dodajte u jednačinu prigušeno svetlo, veliku kožnu sofu i odličan DJ program i jasno je da smo dobili novu zvezdu beogradskog provoda. (Dobračina 59)
Istražite!

Foto: Designed.rs // Instagram
blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37