Svi postovi sa bloga: Astro Blog

Supernova se pojavila u spiralnoj galaksiji NGC 1365 u sazvedju Forax. Sazvedje je udaljeno 56 miliona svetlosnih godina, a supernovu, je otkrio Alain Koltz sa opservatorije La Silla u Cileu. O izuzetnom sjaju ove supernove svedoci podatak, da kada bi ona bila na mestu Betelgeza (oko 640 svetlosnih godina udaljenosti) njen sjaj bi bio slican sjaju punog Meseca, to jesto oko -12 magnitude za posmatraca na Zemlji.


Astro.


Za zvezdu HD 40307 u sazvezdju Pictor, se mislilo da sadrzi 3 "superzemlje". Medjutim, nova istrazivanja ukazuju na to da oko ove zvezde kruzi najmanje 6 planeta od kojih se jedna (HD 40307 g) nalazi u nastanjivoj zoni, to jest tamo gde nije ni previse hladno ni previse toplo, tamo gde voda moze da postoji u tecnom obliku.
Naucnici ESO, ce nastaviti da istrazuju pomenutu planetu uz pomoc HARPS uredjaja, a ako se ispostavi da su ovi prvi rezultati tacni, planeta ce uci u listu 5 potencijalno nastanjivih planeta.


Poredjenje nastanjive zone u nasem sistemu i u sistemu zvezde HD 40307
Astro.


Jedna od mojih prvih koliko-toliko uspesnih astrofotki. Na slici su Jupiter, crveni dzin Aldebaran i zvezdani klaster Hijade u sazvezdju Bik.
Slikano je objektivom 70-300mm na 70mm. Oko 30 frejmova, 5-10 dark frejmova i isto toliko bias frejmova. Time je nahranjen DeepSkyStacker i ispalo je ovo, a i Photoshop je malo radio. Crvena fleka je od oblaka, nisam hteo da je sklanjam.

Klik za vecu fotku
Za objasnjenje sta je sta, kliknuti na donju sliku:

Klik za vecu fotku
Astro.


Umetnicka vizija Alpha Centauri sistema ( ESO/L. Calçada ) Alfa Kentauri je sistem od 2 ili 3 zvezde u sazvezdju Kentaur udaljen od Zemlje 4.2 svetlosne godine sto ga cini najblizim zvezdama Zemlji (osim Sunca). Sastoji se od zvezda Alpha Centauri A i Alpha Centauri B zvezda, a njima verovatno pripada i Proxima Centauri. Kombinovana svetlost  Alpha Centauri A i Alpha Centauri B zvezda cine ih cetvrtim najsjajnijim na nebu.
Istrazivaci iz European Southern Observatory su, koristeci 3.6 metarski teleskop, otkrili planetu koja orbitira oko B zvezde ovog sistema za 3.2 dana. Planeta je prblizu maticnoj zvezdi da bi na njoj postojao zivot, ali je interesantno znati da je ovo do sada najbliza otkrivena planeta, van Suncevog sistema. Astro.


Jucerasnje pristajanje SpaceX Dragon letelice na ISS je oznacilo novu eru komercijalnih svemirskih letova. Ovo je prvi let iz "privatne kuhinje" koji je pristao uz stanicu.
"Zmaj" je na ISS doneo oko 400kg zaliha za posadu, laboratoriju, naucna istrazivanja i slicno, a na zemlju ce vratiti preko 700kg raznog materijala. Upravo ova osobina, da bezbedno vrati teret na Zemlju, pored jeftine cene eksploatacije, ga cini izuzetnom letelicom. Dragon ce se za 18 dana spustiti u Pacifik, u blizini Kalifornijske obale.

SpaceX Dragon, u saradnji sa NASA, ocekuje jos najmanje 11 misija do kraja 2016. godine, a sve su usmerene na ISS.


Korisni linkovi:
Dragon, tehnicki podaci: http://www.spacex.com/downloads/dragonlab-datasheet.pdf
Sveze vesti kontrole misije: http://www.spacex.com/updates.php Astro.Novooktriveni asteroid 2012 T4, velicine 13 - 30m ce u petak prozujati na samo 96 000km od Zemlje, sto je priblicno cetvrtina puta do Meseca.

12. oktobra 2012 ce dostici magnitudu od oko 13.7, sto znaci da ce biti vidljiv i za manje "kucne" teleskope.

Opasnost od udara ne postoji. Evo i kratkog filma koji su snimili astronomi amateri Gianluca Masi and Francesca Nocentini 8. oktobra 2012.Korisni linkovi:
http://remanzacco.blogspot.it/2012/10/close-approach-of-asteroid-2012-tc4.html
http://scully.cfa.harvard.edu/cgi-bin/returnprepeph.cgi?d=n&o=K12T04C
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2012%20TC4&orb=1 Astro.


Pre nekoliko dana sa ISS je 'ispaljeno' nekoliko mini satelita. Tacnije, tri komada. Medju njima je i FITSAT 1 (Niwaka), oblika kocke stranice 10cm i tezine 1.3kg, koji na sebi nosi jaka LED svetla koja ce emitovati odredjenu poruku, a za koju se konstruktori sa instituta Fukuoka nadaju da ce biti vidljiva golim okom ili bar uz pomoc manjeg dvogleda. Poruka glasi: .... .. / - .... .. ... / .. ... / -. .. .-- .- -.- .- / .--- .- .--. .- -. “Hi this is Niwaka Japan" Pored toga satelit emituje signal na frekvenciji 437.250 MHz i 437.445 MHz, sto moze da bude interesantno radio amaterima.
Satelit ima orbitu slicnu kao ISS.
Dodatne informacije na:
Fukuoka institut: http://www.fit.ac.jp/EN/
FITSAT 1: http://www.fit.ac.jp/~tanaka/fitsat.shtml
Kalkulator putanje ISS: http://www.heavens-above.com/
Morze prevodilac: http://morsecode.scphillips.com/jtranslator.html Astro.


ESO (European Souther Observatory) je objavila listu 100 najboljih astrofotografija. Fotografije se mogu pogledati OVDE, a moze se skinuti ceo paket u punoj rezoluciji velicine oko 2.5GB.Astro.


U ovom postu sam pisao o tome kako Zlatko Zlatkovic, astrolog, dozivljava Srbiju posle zemljotresa u Kraljevu. Da ne bih duzio, navescu samo dve najvaznije stvari koje je trebalo da se dese. Ostale gluposti se mogu procitati u originalnom postu.

1. gejziri
2. zemljotresi od 4.5-5.5 rihtera (i to nekoliko)

Kao sto se vidi - NISTA se od ovoga nije desilo...tako da Zlatko, pasulj u ruke, mozda budes imao vise srece.

Astro.


Posle neuspesnog manevra kocenja, sonda Akatsuki je promasila Veneru, objavili su zvanicnici JAXA na konferenciji za stampu. Oni trenutno razmatraju pitanje da li da isti manevar pokusaju za sedam godina kada se sonda vrati u blizinu Venere.
Kao uzrok promasa neki navode gresku na motoru za kocenje, a neki cak i sudar sa stranim objektom.Astro.


blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37