Svi postovi sa bloga: Internet Zanatlija

Fejsbuk sve poruke koje dobijete grupiše na dva mesta. Jedno su poruke koje su vam poslali vaši prijatelji, a drugo su svi ostali. Obaveštenja se šalju samo za prvu grupu poruka. Stoga se može desiti da dobijete poruku a da je ne primetite.

Kako da vidite ove poruke? Idite na Fejsbuk poruke.

Potom potražite opciju druge poruke, kao što vidite na slici. Tu ćete pronaći sve ostale poruke koje ste možda propustili.

Tu su uglavnom poruke od svih osoba koje vam nisu prijatelji, kao i spam poruke promotivne prirode.

Alati za čuvanje i sinhronizaciju podataka u oblaku su naveliko traženi i stoga na tržištu vlada velika konkurencija. Prvi se pojavio Dropbox,  i doživeo naglu popularnost, a posle su usledili  mnogi drugi, takođe odlični servisi.

Šta znači sinhronizacija u oblaku?

To znači da na Internetu, odnosno veb servisima alata koji koristite, imate svoj lični prostor na kome čuvate podatke. Tim podacima možete da pristupate sa vašeg računara ili telefona i sve izmene koje radite na dokumentu će automatski biti sinhronizovane sa vebom. Na primer, otvorite dokument na vašem računaru, izvršite izmene i sačuvate ga. Posle otvorite dokument na telefonu ili drugom računaru, i vidite sve šta ste malopre sačuvali. Prilično efikasno, naročito za osobe koje koriste nekoliko računara ili često putuju. Pored toga, postoje i dodatne funkcionalnosti, kao što je deljenje podataka sa prijateljima ili javno na Internetu, direktno pravljenje dokumenata i mnogo toga.

Napravili smo za vas kratku tablicu poređenje karakteristika najvažnijih servisa.

Ime

Veza
Prostor u oblaku
Dostupne aplikacije
Karakteristike
Dropbox
https://www.dropbox.com/2GB + bonus za pozivanje prijatelja
Linux, Mac, Windows,
iOS, AndroidSinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova. Mnoštvo dodatnih aplikacija
Gugl Disk
https://drive.google.com/ 5GB
Windows, Mac, iOS, Android
Kolaboracija. Konverzija dokumenata. Sinhronizacija u oblaku. Pravljenje i izmena dokumenata. Otvaranje dokumenata. Deljenje dokumenata. Prevod na srpski.
Box
https://www.box.com/ 5GB
Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry, Brauzeri
Sinhronizacija u oblaku. Izmena dokumenata. Kolaboracija. Deljenje dokumenata.
SkyDrive
https://skydrive.live.com/ 7GB
Windows, iOS, Mac, Android, Windows Phone
Sinhronizacija u oblaku. Pravljenje i izmena dokumenata. Otvaranje dokumenata. Deljenje dokumenata. Prevod na srpski.
Yandex Disk
http://disk.yandex.ru/
10GB
Windows, Mac, iOS, Android
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova.
SugarSync
https://www.sugarsync.com/ 5GB
Windows, Mac, iOS, Android
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova.
CX
https://www.cx.com/ 10GB
Windows, Mac, iOS, Android, Kindle Fire
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova. Dodavanje prijatelja.
Spideroak
https://spideroak.com/ 2GB
Windows, Mac, Linux, iOS, Android
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova.
4shared
http://www.4shared.com 15GB
Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Blackberry, Symbian
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova. Javni folderi. Brisanje neaktivnih naloga nakon 180 dana. Postoji veliki izbor knjiga i muzike. Dodavanje prijatelja.
Minus
http://minus.com/ 10GB
Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Brauzeri
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova. Dodavanje prijatelja.
Mediafire
http://www.mediafire.com/ 50GB
Windows, Linux, Mac, iOS
Sinhronizacija u oblaku. Deljenje fajlova. Obrada dokumenata. Dodavanje prijatelja. Nalog se briše ako je neaktivan nakon određenog vremena. Strogi su po pitanju autorskih prava.

Već smo pisali o Audacity, odličnom besplatnim programu otvorenog koda za obradu i snimanje audio materijala. Danać ćemo vam pokazati kako da upotrebite ovaj program kako bi pojačali zvuk govora, pesme ili sličnog audio zapisa. Najbolje je da zapis bude u mp3, wav ili ogg formatu.  Ovo nam može zatrebati veoma često, jer zvuk hoće da oslabi zbog mnogobrojnih konverzija ili presnimavanja.

Pre nego što počnete, imajte u vidu da postoji granica do koje se ton može pojačati. Zvuk može izgubiti na kvalitetu ako ga pojačamo previše. Zato je najbolje da napravite rezervnu kopiju svog snimka i na njemu isprobate pojačavanje. Original sačuvajte u drugom folderu, za ne daj bože, ako treba da probate ispočetka.

Prvo je potrebno da ubacite pesmu u program. Kod tihih pesama je karakteristično da su im zvučni talasi manji kao na prvoj slici u poređenju sa zvučnim pesmama kod kojih su talaci veći.

 

Kada ubacite pesmu potrebno je da obeležite koji deo želite da učinite glasnijim. Samo je potrebno da mišem odaberete deo pesme, kao na slici.

Ako, pak, želite da promenite ton celog audio zapisa, onda idite na Edit – Select – All, kako bi vršili izmene na celoj pesmi.

Sada je potrebno da isprobate dva efekta koju dovode do jačeg tona. Prvi je Effects – Normalize koji je brži i zgodniji.

Drugi način podešavanja je Effects – Amplify.

Kada birate veličinu promene u decibelima gledajte da ne pravite velike promene, vršite izmene od po 5db postepeno dok ne dođete do željenog zvuka. Kada završite, možete i da poravnavate vrhunac zvuka.

Nemojte da prelazite nivo talasa preko 1 ili -1, kao što je prikazano.

Program možete skinuti ovde: http://audacity.sourceforge.net/

Evernote predstavlja najmoćniju aplikaciju za pisanje i čuvanje beleški. Glavna prednost je što omogućavaju da hvatamo beleške gde god se nalazimo. Dobra ideja može da padne napamet u svakom trenutku. Ako je tada ne zabeležimo, onda se može desiti da je posle zaboravimo.

Stoga je Evernote dobar, jer omogućava da pišete i čuvate beleške preko web interfejsa, mobilnih aplikacija ili računarskog programa. Možete instalirati i brauzer dodatak koji će vam omogućiti da pravite klipove od veb stranice i dodajete u svoj nalog. Beleške možete praviti i dorađivati, ubacivati slike i veze, sortirati ih po tagovima i još mnogo toga.

Prilično su sveobuhvatni i kao što i njihov slogan kaže, omogućavaju da ništa više ne zaboravite i tako unapredite svoju produktivnost.

Danas ćemo vam pokazati kako da podesite da vam Evernote aplikacija za Windows, kao i njihov online interfejs budu na srpskom jeziku.

1. Windows program

Nakon što skinete Windows program, on će, po podrazumevanim podešavanjima biti na engleskom jeziku. Potrebno je da odete na Tools – Options.

Sada odaberite opciju Languages i u meniju pronađite srpski.

Ceo interfejs će sada biti na srpskom jeziku, i vidite kako izgleda.

2. Onlajn interfejs

Kada se ulogujete na Evernote preko njihovog sajta imate pristup istim tim beleškama, i takođe možete da promenite jezik na srpski.

Ulogujte se i idite na Settings u gornjem desnom uglu.

Sada odaberite Personal Settings, i odaberite Srpski jezik u ponuđenim opcijama.

Veoma jednostavno.

Standardna Android tastatura, koja nam dolazi sa većinom telefona, je ona koju koriste na engleskom govornom području. Dakle, omogućava nam da kucamo samo ćelavom latinicom. Već smo i navikli da šaljemo SMS poruke koristeći ove karaktere, ali Android telefon služi za mnogo više od toga. Stoga se javljaju problemi kada, na primer, želimo da vršimo pretragu na Internetu, pošaljemo email, aktiviramo rečnik i slično, jer nam tada mogu zatrebati regularna slova.

Dodavanje latiničnih i ćiriličnih karaktera na Androidu je veoma jednostavno. Pokazaćemo vam kako da to uradite.

Prvo je potrebno da instalirate novu tastaturu. Sve zavisi od toga šta vam treba. Neke od interesantnih srpskih tastatura su: Serbian Input Method, Slide IT Cyrillic, Slavdroid i Serbian Keyboard.

Mi ćemo danas da vam pokažemo na primeru Serbian Keyboard aplikacije kako da promenite Android tastaturu.

Nakon instalacije je potrebno da odete u Podešavanje – Jezik i unos i štiklirate aplikaciju koju želite da koristite. Ako želite odmah da je koristite možete da je postavite i da bude podrazumevana, ali štikliranje je dovoljno.

Sada je potrebno da odete u bilo koje polje za unos teksta na telefonu, to može biti SMS poruka ili pisanje dokumenta, bilo šta.

Potrebno je da pritisnete dugme za podešavanja i držite ga  pritisnuto par sekundi (duže nego obično).

Sada će vam se pojaviti meni za odabir tastature. Tu su sve tastature koje sta aktivirali i vi treba da pronađete onu koju trenutno želite da koristite.

Vraćanje tastature nazad vršite na isti način, a možete i da odete u podešavanja Jezika i unosa i da promenite podrazumevanu tastaturu.

Svaki sajt koji posetite može da beleži vašu IP adresu, istoriju posećivanja i druge informacije pomoću kolačića. Ranije smo već predstavili nekoliko alata koji onemogućavaju sajtove da prate vaše ponašanje.

Međutim, nedavno su i sami brauzeri ugradili opcije za blokiranje praćenja. Opcije nisu savršene i ne uvek delotvorne, ali nije naodmet aktivirati ih.  Pokazaćemo vam kako da to uradite kod dva najpopularnija pregledača, Gugl Kroma i Mozile Fajerfoks.

1) Gugl Krom

Potrebno je da odete na podešavanja.

Potom na Prikaži još naprednih podešavanja.

Sada nađite sekciju Privatnost i štiklirajte opciju: Pošalji zahtev “Ne prati” sa saobraćajem pregledanja.

2) Mozila Fajerfoks

U Mozili Fajerfoks je potrebno da odete na Opcije – Opcije.

Potom idite na Privatnost i štiklirajte opciju: Obavesti veb sajtove da ne želim da me prate. Na kraju snimite promene.

Da li vam se nekada desilo da skinete titlove ili neki drugi tekstualni dokument na ćirilici, ali da umesto slova vidite samo čudne znakove?

Ovo se može veoma lako ispraviti tako što odemo na Control Panel – Regionalna podešavanja (Region and Language) u Windows 7, ili Control Panel – Region and Language – Region u Windows 8.

Potom odaberete opciju Administrative – Change System Locale, kao na slici.

Pronađite na spisku srpski ćirilica, ili koji već drugi ćirilični jezik koristite.

Sada je potrebno da restartujete svoj računar. Nakon restarta moći ćete da čitate ćirilicu u Notepadu i svi ćirilični karakteri će biti vidljivi.

Outlook, servis za slanje i primanje elektronske pošte, je lansiran pre nekoliko meseci kao zamena za Hotmail. Od tada je uglavnom dobijao pozitivne ocene i može se reći da je Microsoft u potpunosti uspeo u svojoj nameri da napravi konkurenta za Gmail.

Servis je prilično moćan i nudi dosta naprednih podešavanja. Interfejs je izuzetno intuitivan i brz. Za njegovo korišćenje je potrebno da napravite Microsoft nalog i možete ga koristiti sa bilo kojom imejl adresom.

 1. Slanje i primanje mejlova

Ceo sistem je malo drugačiji od Gmail-a. Novi imejl šaljete tako što kliknete dugme Novo koje se sada nalazi u gornjem meniju. Ostali dugmići se nalaze sa leve strane.

Kao što vidite izgled je prilično unapređen i prečiščen, bez reklama i nepotrebnih detalja.

 2. Brz meni za pristup

 Koristeći gornji padajući meni ukazaće vam se brze opcije za pristup drugim Microsoft uslugama.

3. Integracija sa Skajdrajvom i slanje velikih fajlova

Skajdrajv je servis za čuvanje dokumenata online. S obzirom da uz svaki Microsoft nalog dobijate i Skajdrajv sa 7gb prostora, možete ga korisiti za slanje velikih fajlova. Svaki veliki fajl, koji priključite za slanje uz imejl, će automatski biti otpremljen i na Skajdrajv. Ovu mogućnost možete da isključite kod svakog mejla, ako pored priloga kliknete na opciju Slanje datoteka, kao na slici.

4. Napravite novi pseudonim

Outlook omogućava i da napravite nove imejl adrese koje će sve stizati u isto elektronsko sanduče. Kliknite na ikonicu alatke u gornjem desnom uglu, pa potom na Još postavki pošte.

Sada pronađite opciju Napravi pseudonim.

Ukucajte željeni novi imejl, i izaberite koji nastavak želite da imate. Vrlo jednostavno.

 5. Integracija sa društvenim mrežama

Outlook omogućava da direktno iz svoje pošte  četujete sa prijateljima.

Kliknite na sličicu smeška u gornjem desnom uglu.

Pa potom na Dodaj, kako bi videli spisak do svih društvenih mreža koje možete da uvezete u Outlook. U zavisnosti od toga koju mrežu želite da dodate (Tviter, Fejsbuk, Linkedin..) pratite dalja uputstva.

Posetite: http://www.outlook.com

Fejsbuk predstavlja najkorišćeniju društvenu mrežu na svetu i omogućava da održimo ili obnovimo kontakt sa prijateljima širom sveta. Njegova popularnost i dalje raste, mada u poslednje vreme oslabljenim tempom. Međutim, sa popularnošću raste i broj kritika, koje se najčešće tiču privatnosti korisnika. Nije veliki problem prestati sa korišćenjem Fesjbuka jer postoji mnogo alternativa. Neke od popularnih alternativa verovatno već koristite, kao što su Tviter, Tumblr, Pinterest i slično. Međutim, mi vam danas nećemo pričati o njima, već o drugim manje poznatim sličnim servisima.

Ako i vi spadate u grupu osoba kojima je Fejsbuk dosadio ili ne želite da im ostavljate svoje podatke, a istovremeno želite mesto gde hoćete da se družite sa grupom prijatelja, možda vam se neka od ovih mreža zasvidi.

1. Vkontakte

Vkontakte je društvena mreža koja se koristi na ruskom govornom području. Štaviše, u Rusiji je popularnija od Fejsbuka. Ima minimalni interfejs i prilagođena je mobilnim telefonima. Prisutno je više od 100 miliona aktivnih korisnika. Za razliku od Fejsbuka, omogućava direktno slušanje muzike i gledanje filmova. Ima neveliku srpsku zajednicu, ali postoji dosta grupa posvećenih učenju srpskog jezika i kulture. Nalog na ovom sajtu pravite sa svojim brojem telefona.

2. Netlog

Netlog je društvena mreža koja je popularna u Evropi i na Bliskom istoku. Osnivač je firma iz Belgije. Postoji verzija i na srpskom jeziku. Usmerena je na mlađu populaciju. Pazite koji jezik mreže odaberete, jer ga kasnije nećete moći promeniti. Takođe nemojte  povezivati mrežu sa adresom kontakta jer će slati pozivnice za pridruživanje svim vašim prijateljima.

3. Diaspora

Diaspora je projekat koji je nastao kao odgovor Fejsbuku na preterano kršenja privatnosti korisnika. Privukli su veliki broj donacija, čak i od samog osnivača Fejsbuka. Napravljen je projekat koji je u potpunosti otvorenog koda i omogućava punu kontrolu nad privatnošću korisnika. Servis nije masovno zaživeo, ali postoji aktivna zajednica. Možete skinuti i njihov izvorni kod i instalirati ga na svojim serverima.

4. Tagged

Tagged je društvena mreža koja uglavnom koristi za upoznavanje novih ljudi. Ima zabavne sadržajte kao što su igrice. Mana mu je što ima dosta reklama.

5. Kineski fejsbuk

Opšte je poznato da Kinezi praktično imaju svoj zaseban Internet, jer koriste samo svoje sajtove. Stoga u Kini postoji nekoliko sajtova sličnih Fejsbuku. Najpoznatiji su Renren  i Kaixin. Sajtovi su istovremeno i oštri međusobni rivali. Nažalost, možete da ih koristite samo ako znate kineski jezik.

I na kraju, eto zamolićemo vas u komentarima da podelite sa nama da li znate neku našu društvenu mrežu? Mi smo mogli samo da pronađemo Sabor i Burek, ali ako znate da postoji još neka podelite sa nama u komentarima.

Svet je podeljen u nekoliko vremenskih zona, i to uvek imamo na umu kada treba negde da putujemo ili da se čujemo sa rodbinom i prijateljima iz inostranstva. Danas smo za vas istražili najbolje alate koji pomažu da vidite ko je u kojoj vremenskoj zoni i izračunate tačno vreme u bilo kom delu sveta.

Nažalost, među ovim servisima nema nijednog koji je na našem jeziku. Stoga je potrebno da kucamo imena gradova i država na engleskog jeziku. Imena ćete dobiti tako što odete na gugl prevodilac i prevedete ime grada, kao na slici.

Još jednu stvar koju treba imati na umu kada pregledate vreme, preko ovih servisa,  je da AM znači prepodne (ujutro), a PM popodne.

1. Gugl

Gugl može  da nam direktno u rezultatima pretraživanja izbaci tačno vreme u određenom gradu. Potrebno je da ukucamo dve reči: time i ime grada. Odmah će nam izbaciti vreme.

2. WorldTimeBuddy

Ovaj sajt je veoma interesantan jer vizuelno prikazuje razliku između zemalja. Potrebno je samo da u gornjem levom uglu ukucate ime grada i državu.  Bez ikakvog računanja, možete da poredite vreme u različitim gradovima.

3. TimeZoneCheck 

Ovde  na prvi pogled vidimo sve vremenske zone na zemlji, kao i njihovu raspoređenost. Ako znamo na kojoj se tačno geografskoj tački nalazi određeni grad, odmah vidimo  koje je tamo vreme. U suprotnom treba da ukucamo  ime grada na engleskom u donji pretraživač.

4. World Time Server  

WorldTimeServer omogućava da vidite vreme po regionima. Izaberite  zemlju i region u meniju sa leve strane, i odmah će vam se ukazati trenutno vreme u tom regionu.

blogodak blog

Blogodak?

Blogodak je vaš pogled na domaću blogosferu. Prijavite se i napravite sopstvenu listu blogova koje pratite.

O projektu

Podrška

MyCity.rs

DevProTalk

Duhovi iz Palmotićeve 37